Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Loonongelijkheid voor vrouwen op hogescholen

  •  
18-01-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-01-18-om-10.17.34
Vrouwen verdienen tot wel elf procent minder dan hun mannelijke collega's in gelijke functies
Vrouwelijke medewerkers van hogescholen, verdienen bijna 11 procent minder dan hun mannelijke collega’s. Hoewel dat deels aan verschillen in functieniveau, functionering en werkervaring ligt, is ‘een deel van het verschil onverklaarbaar’. Dat oordeelt het College voor de Rechten van de Mens maandag in een onderzoeksrapport over de salarisverschillen.
Het onderzoek is uitgevoerd op 6 van de 37 hogescholen in Nederland. Om welke hogescholen het gaat wordt niet bekendgemaakt, maar volgens het College gaat het om ‘een goede dwarsdoorsnede’. Opvallend in de resultaten is dat ook bij hetzelfde werk, mannen vaak beduidend meer salaris ontvangt dan vrouwen.
Voorbeelden van valkuilen die ongelijke beloning in de hand werken zijn het startsalaris dat bij de salarisonderhandeling wordt besproken op basis relevante werkervaring, of het bij de inschaling kijken naar het laatstverdiende salaris, zonder te kijken of de vorige functie aansluit op de huidige. Ook wordt vaak onvoldoende geld toegekend bij een salarisverhoging.
Volgens het college kunnen de verschillen twee kanten uitvallen: mensen verdienen meer dan eigenlijk zou moeten, óf ze worden met een te laag salaris afgescheept. Het eerste geval komt bij mannen en vrouwen even vaak voor. Maar in het tweede geval, waarbij er een te laag salaris wordt betaald, trekken vrouwen aan het kortste eind. Zij krijgen twee keer zo vaak te weinig salaris en dat bedrag is ook nog eens twee keer zo hoog als wanneer dit bij mannen gebeurt.
Het College concludeert dat de hogescholen een flink risico lopen met hun ongelijke salarisbeleid. Vier op de vijf vrouwen zouden door de rechter in het gelijk worden gesteld wanneer zij de ongelijke behandeling aanvechten.
Lees hier het volledige rapport

Meer over:

vrouwen, economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.