19 april 12 07:27 Reageer (30) Media RSS

Wouter Bos nieuwe columnist Volkskrant

Oud-PvdA-leider gaat afkicken van politiek door vanaf de zijlijn zijn mening te ventileren

Wouter Bos is de nieuwe Volkskrant-columnist. Bos doet dit onder meer op advies van zijn therapeut. Zo schrijft hij: 'Mijn therapeut vond dit de meest verantwoorde manier om af te kicken van het actieve politieke leven: wel een mening mogen ventileren maar toch langs de zijkant staan.' De column wordt tweewekelijks gepubliceerd.

Waar de oud-PvdA-leider over gaat schrijven? Bos schrijft daarover:

"Ik wil schrijven waarom ik Alexander Pechtold in de vorige kabinetsperiode een veel betere oppositievoerder vond dan nu, wat de beste manier is om populisme te bestrijden, waarom de Olympische Spelen niet naar Nederland moeten komen, wat Ruth Peetoom Maxime Verhagen vertelde toen hij het Catshuis uitkwam, hoe Ivo Opstelten Mark Rutte op een druilerige zondagmiddag een winnende oppositiestrategie influisterde en waarom Sarkozy de eerste West-Europese regeringsleider zal zijn die niet vanwege zijn bezuinigingsbeleid zal worden weggestemd.

Maar ook hoe onderhandelingen voor een tv-debat verlopen, wat klassieke fouten zijn tijdens een interview, hoe je goed campagne voert, waarom beelden sterker zijn dan feiten, wat er in de internationale sociaal-democratische beweging gebeurt en hoe middenpartijen er weer bovenop kunnen komen. En misschien ook wel over marktwerking in de gezondheidszorg, wie de schuld moet krijgen van hoge bonussen, wat de betekenis was van Pim Fortuyn, wat er mis is aan CPB-berekeningen en waarom François Hollande toch Sarkozy zal verslaan. En ja, ik zal ook over de PvdA schrijven. En nee, ik heb niet moeten tekenen dat ik alleen partijstandpunten uitdraag."

De doorslaggevende factor om de tweewekelijkse column te schrijven is, zo grapt Bos aan het einde van zijn eerste column, is het halveren van het aantal columns van Marcel van Dam: 

"Als je dan elke week op donderdag Marcel van Dam moet lezen, wordt dat ook weleens wat veel. Dat ik die frequentie met 50 procent mag terugbrengen, gaf voor mij de doorslag."


De Volkskrant: Wouter Bos: 'Laat ik mij in de geest van De Wit eens een keer vooraf verantwoorden!'

cc-foto: Elvin

Laatste Reacties (30) Reageer Reacties in wachtrij: 0

 • Roelf Turksema, do 19 april 2012 19:12 Reageer op Roelf

  Roelf

  Mooi dat hij in dat neoconservatief blaadje terechtkomt, die oude schuinsmarcheerder:

  Na een korte introductie sprak Bos de volgende woorden uit over Joop den Uyl:

  Het is bij die ene ontmoeting gebleven. Sindsdien doe ik het met herinneringen, geschriften en natuurlijk met zijn dochter Saskia.


  50% zal zeker ook van een speechwriter komen, waarschijnlijk op de loonlijst van KPMG, maar wie kan dat nog wat schelen?

 • Mostafa Mouktafi, do 19 april 2012 17:15 Reageer op Mostafa

  Mostafa

  De heer Bos moet nooit over cijfers gaan praten in zijn toekomstige verhalen bij de Volkskrant, want niemand meer gaat geloven in zijn berekeningen. Als hij schrijft de cijfer 11 bedoelde hij daarmee de cijfer -3. En daar zitten wij weer met gebaklken peer van Bos de heer.

 • Kees Apollo, do 19 april 2012 17:12 Reageer op Kees

  Kees

  Eerder was de Volkskrant mijn favoriet maar nu met Wouter Bos in de Volkskrant lijkt het NRC mij een goed alternatief.
  NRC, de betere liberale krant zonder draaikont.

  Het nare van de huidige PvdA is dat er teveel neo-liberalen als W. Kok, L. de Waal, W. Bos, F. Timmermans, W. Vermeend, R. van der Ploeg, kortom te veel om op te noemen, in zitten.
  Een paar ok maar het is nu gewoon teveel in 1 partij die zich oorspronkelijk profileerde als zijnde sociaal-democratisch en tegenwicht moet bieden aan het liberale rechtse blok.
  Stop dan svp met het zingen van de Internationale, zo schijnheilig.

  De Volkskrant zou beter een echte liberaal of echte sociaal-democraat een podium geven.

 • Henk Verwoerd, do 19 april 2012 13:09 Reageer op Henk

  Henk

  En laat u dat ook weer in de steek als u het niet leuk meer vind?

 • Nico de Ligt, do 19 april 2012 18:15 in reactie op Henk Verwoerd Reageer op Nico

  Nico

  U bent het eens zoals hij de op omvallen bedreigde banken weer overeind hielp?

 • Henk Verwoerd, do 19 april 2012 20:55 in reactie op Nico de Ligt Reageer op Henk

  Henk

  Kan ik niet beoordelen. Wat ik wel weet is dat elke minister van Financien het op ongeveer gelijke wijze had opgelost. Kopen die bank, koste wat het kost. Naar later bleek kostte de uitmuntendheid van Bos 16 miljard.

  Ik doelde op het feit dat hij de Sociaal-Democratie aan zijn lot overliet (met Cohen) tbv zijn prive-leven. Denkt u dat Den Uijl dat had gedaan?

 • Nico de Ligt, do 19 april 2012 23:44 in reactie op Henk Verwoerd Reageer op Nico

  Nico

  Ik doelde op het feit dat hij de Sociaal-Democratie aan zijn lot overliet (met Cohen) tbv zijn prive-leven. Denkt u dat Den Uijl dat had gedaan?

  Ik denk dat Joop den Uijl dat niet had gedaan,daarom is hij misschien helaas te jong overleden. Maar ik kijk nu naar de ontwikkelingen in de PvdA en heb vertrouwen in Diederik Samsom die verbaal zeer goed en ter zake kundig is,en dat verbale is in de huidige politiek van kleineren en beledigen zeer belangrijk om overeind te blijven i.v.m de publieke opinie.

 • Simon Broerse, do 19 april 2012 12:26 Reageer op Simon

  Simon

  De Volkskrant maakt volgens mij een fout. De krant wil genuanceerd zijn en daar is niks mis mee. Maar genuanceerd zijn kan op twee manieren. Je kunt via columns en commentaren vooral genuanceerde standpunten ventileren, maar je kunt ook columns en commentaren laten schrijven door mensen met uitgesproken, tegengestelde standpunten. Het laatste maakt de krant veel spannender, dan wanneer er voornamelijk weloverwogen en doordachte meningen zijn te lezen.
  Bos maakt een grapje over de column van Marcel van Dam. Deze columnist krijgt het er ook bij Joop nogal van langs. Het gaat dan zelden over de inhoud van zijn column, maar over zijn landgoed op de Veluwe en de Exotafles van 40 jaar geleden. Ik lees liever een column van een welgesteld persoon, die opkomt voor de 'onrendabelen' in deze maatschappij (ook al zal dat gaan ten koste van zijn eigen portemonnee), dan van een rijkaard, die klaagt over het verhogen van het toptarief van de belastingen (in het algemeen, Bos bedoel ik hier niet mee). Het zou beter zijn, dat tegenover de column van Marcel van Dam (met uitgesproken meningen) een andere columnist gezet wordt die daarop in gaat, wat mij betreft Wouter Bos.
  Als voorbeeld: MvD schreef laatst, dat de staatsschuld van Nederland eigenlijk veel kleiner is als rekening gehouden wordt met het geld, dat bij de pensioenfondsen zit. In een vergelijking met de staatsschuld van andere landen zou dat moeten, want die landen moeten de toekomstige pensioenen (die daar ook snel op zullen lopen) vooral uit de belastingen betalen, waardoor met zekerheid de uitgaven daar flink zullen toenemen (en dus de staatsschuld).Ik zou dan graag tegenargumenten willen lezen (als die er zijn). Maar misschien kan Piet de Geus die geven, die MvD 'populistisch gelieg met cijfers' verwijt (waarschijnlijk omdat MvD vaak SP standpunten inneemt).

 • Jan Willem de Boer, do 19 april 2012 16:11 in reactie op Simon Broerse Reageer op Jan Willem

  Jan Willem

  U kunt m.i. de tegoeden in de pensioenfondsen (900 milj.) bijna wegstrepen tegen de uitstaande hypotheekschuld (650 milj.).

 • Simon Broerse, do 19 april 2012 20:50 in reactie op Jan Willem de Boer Reageer op Simon

  Simon

  900 - 650 = 250 miljard.
  BNP (2010) = 680 miljard
  Staatsschuld nu: 405 miljard
  Procentueel nu: 405/680 x 100= 60% , ze hebben het over 70%
  405 - 250 = 155 miljard
  Procentueel: 155/680 x 100 = 23 %

  Wegstrepen ?

 • Joop Schouten, do 19 april 2012 11:57 Reageer op Joop

  Joop

  Om de letters bij af te likken (...).

 • Bas Grootel, do 19 april 2012 10:13 Reageer op Bas

  Bas

  Nou ja. Meer over wat hij allemaal gaat doen gaat het niet. Dus afwachten maar.

 • Peter Rosier, do 19 april 2012 10:11 Reageer op Peter

  Peter

  Goed dat hij wil schrijven, jammer dat hij wil afkicken. Velen (vooral aan de rechter flank) hadden moeite met hem, ik vond hem een goed PvdA voorman.. Ik hoop dat hij nog eens terugkeert als politiek leider van de PvdA...

 • Piet de Geus, do 19 april 2012 09:49 Reageer op Piet

  Piet

  Zijn eerste column is alvast heel aardig. Vooral door de motivatie dat hij de frequentie waarin Marcel van Dam zijn populistische gelieg met cijfers kan debiteren met 50 procent mag terugbrengen. Wie neemt de andere 50 procent voor zijn rekening?

 • Pepijn Nostrinite, do 19 april 2012 09:41 Reageer op Pepijn

  Pepijn

  Mooie aanwinst voor de VK.

 • Michel Reiziger, do 19 april 2012 13:32 in reactie op Pepijn Nostrinite Reageer op Michel

  Michel

  Vind ik niet. Maar ja ik ben ook maar een eenvoudige begin 30'er die de VK al jaren heeft hem langzaam ziet kruipen naar de NRC en persoonlijk niet zo heel veel op heeft met Wouter Bos.

 • Piet Devries, do 19 april 2012 09:28 Reageer op Piet

  Piet

  Wouter Bos is de KPMG man die adviseert over zorgkosten.

  In Buitenhof legde hij uit dat het er naar toe ging dat ouderen voortaan zelf die kosten moeten betalen, dat aansluitend aan het advies van het Sociaal en Cultureel Planbureau 'dat ouderen met een eigen huis dat huis moeten inruilen voor zorg'.
  Degenen zonder eigen huis, dus zonder vermogen, zo schreef dit bureau 'moeten natuurlijk dezelfde zorg krijgen'.

  In de Buitenhof uitzending zei onze KPMG adviseur ook nog dat 'jongeren in Singapore al sparen voor hun oude dag medische zorg kosten'.

  Tegelijk wil partijgenoot en - leider Diederik vermogens boven E 125.000 gaan belasten.

  Een column van Bos in VK lijkt me dus heilzaam, misschien komt er nog eens een consistent beleid.

  Als de huis opeet plannen doorgaan, en ook nog hypotheekaflossen verplicht wordt, zijn de woningcorporaties zo uit de neo liberale zorgen, er is dan een grote vraag naar huurwoningen.

  Zou Bos ook adviseren over noodlijdende corporaties, in de nood als gevolg van privatisering (en daardoor mogelijk gemaakte fraude en wanbeleid) waaraan, vermoed ik, ook de PvdA heeft meegewerkt ?

 • wim jansen, do 19 april 2012 11:11 in reactie op Piet Devries Reageer op wim

  wim

  Wouter Bos is de KPMG man die adviseert over zorgkosten.
  In ruggespraak en overleg met onderstaande personen.

  http://www.zorgvisie.nl/web/file?uuid=14b0d27c-5a29-46f4-8a3c-d8940673f1fb&owner=af23460d-a652-4d2a-977b-d9c0692ae507

  Ook de man die ABN (Bos) staatsbank supervisor Zalm aanstelde voor
  750.000 euro per jaar, in nasleep van de bankencrisis.

  Deze man die besmet is door het rapport van de commissie de Wit,
  gaat nu middels columnns de klusjesman uit hangen van door hem
  bevriende (politieke) vrienden en ideen.

  Verwerpelijk!

 • Julius Vold, do 19 april 2012 11:45 in reactie op wim jansen Reageer op Julius

  Julius

  Hij is helemaal niet besmet, lees het rapport maar eens goed door.

 • Jan Willem de Boer, do 19 april 2012 16:14 in reactie op Julius Vold Reageer op Jan Willem

  Jan Willem

  Niet besmet nee, wel afgebrand en vooral door de Belgische onderhandelaars "die wist van toeten noch blazen"

 • Hugo Freutel, do 19 april 2012 09:05 Reageer op Hugo

  Hugo

  Journalisten worden politicus, zoals Ben Knapen ( NRC, nu ministe van BZ ) en politici worden columnist, zoals Wouter Bos.
  Vrrknoopte belangen tussen politiek en journalistiek.
  Ik gun het Wouter Bos van harte en neem graag kennis van zijn gedachten.

 • Kees Apollo, do 19 april 2012 08:58 Reageer op Kees

  Kees

  Ik zeg nu mijn abonnement op.
  Heb geen zin in neo-liberale PvdA propaganda van Wouter Bos.

  Hoef echt van hem niet te horen waarom de huren ondanks de crisis heel hard stijgen en de PvdA nog meer subsidie in de vorm van verlaging van overdrachtsbelasting (elk jaar weer ruim 2 miljard) naar villabewoners wil smijten.

 • Account Beeindigd, do 19 april 2012 09:31 in reactie op Kees Apollo Reageer op Account

  Account

  Dan neem ik ter compensatie een abonnemment.
  Wouter Bos heeft een interessante kijk op zaken en hoewel het het vaak politiek niet met hem eens ben, draagt hij helder zijn standpunten uit.

 • Andy de Groot, do 19 april 2012 09:42 in reactie op Kees Apollo Reageer op Andy

  Andy

  Geld die regel alleen voor villa bewoners dan? nooit geweten.

 • Piet de Geus, do 19 april 2012 09:46 in reactie op Kees Apollo Reageer op Piet

  Piet

  "Ik zeg nu mijn abonnement op."

  Daarmee geef je Wouter Bos in ieder geval een beetje ongelijk: niet alle Volkskrantlezers zijn progressief, open-minded, internationaal georiënteerd en met een gezonde interesse in tegenspraak.

 • Johannes Zeilstra, do 19 april 2012 18:13 in reactie op Piet de Geus Reageer op Johannes

  Johannes

  /Daarmee geef je Wouter Bos in ieder geval een beetje ongelijk: niet alle Volkskrantlezers zijn progressief, open-minded, internationaal georiënteerd en met een gezonde interesse in tegenspraak. /
  -
  Als zijn stukjes doorspekt zijn met dit soort van lege kretologie ben jij ook weer blij he Piet.

 • Julius Vold, do 19 april 2012 11:26 in reactie op Kees Apollo Reageer op Julius

  Julius

  Welke krant ga je nemen, Kees?
  Het NRC is waarschijnlijk nog veel neo-liberaler in jouw ogen.
  En 'De waarheid' bestaat niet meer.

 • Nieuw!: Veldman, do 19 april 2012 16:31 in reactie op Kees Apollo Reageer op Nieuw!:

  Nieuw!:

  wel typisch dat de rechtse jopers staan te juichen :)

 • Piet de Geus, do 19 april 2012 17:54 in reactie op Nieuw!: Veldman Reageer op Piet

  Piet

  Het zijn niet de conservatiefjes die bepalen wat links of rechts is.

 • Roelf Turksema, do 19 april 2012 18:53 in reactie op Piet de Geus Reageer op Roelf

  Roelf

  Klopt, dat maken we zelf wel uit.

 

Reageren

Top 10 Populair

Scroll naar boven Scroll naar boven