27 juni 13 22:23 Reageer (320) Leven RSS

Trollen doen het vooral uit verveling

Waarom mensen zieken, treiteren, shockeren .... Britse onderzoekers stellen lijst van 7 zonden van trollen op ... Mensen weten vaak niet eens wat trollen zijn

Trollen worden ze genoemd: mensen die online kwetsende, beledigende en off topic opmerkingen plaatsen. En de vraag die steeds rijst is: waarom doen ze het? Uit een groot onderzoek naar online pesten blijkt nu dat ze hun nare en sfeer verziekende opmerkingen niet zozeer uit boos- of kwaadaardigheid posten, maar uit pure verveling.

Taalkundige Claire Hardaker van de Lancaster University in Engeland onderzocht vierduizend gevallen van trolling. Ze analyseerde de berichten in een onderzoek over de donkere kant van internet. Dat onderzoek ging over pesten, hoaxen, groomen (pedofielen die jonge meisjes of jongens verleiden) en online beledigingen. Hardaker wilde onder meer achterhalen welke communciatiestrategiën de trollen gebruiken om hun doel te bereiken. 

 In het onderzoek komen zeven verschillende troll-tactieken aan bod. Daaruit blijkt dat trollen steeds geraffineerder te werk gaan.
Claire Hardaker over het onderzoek:

"Agressie, teleurstelling en manipulatie zijn in toenemende mate onderdeel van de online wereld. Toch zijn veel gebruikers zich niet bewust van het bestaan van trollen en al helemaal niet van hoe schadelijk ze kunnen zijn."

Trollen handelen uit een gevoel van macht, vermaak, verveling en wraaklust en dat kunnen ze vooral doen dankzij de anonimiteit die ze online hebben. Volgens Hardaker's onderzoek zijn trollen lang niet allemaal jong, zoals vaak wordt gedacht, maar van alle leeftijden en afkomsten. Trollen steken veel tijd in hun verschillende strategieën om aandacht en reacties te trekken. Sommigen zijn daarin een stuk doortrapter dan anderen. Hardaker waarschuwt ook dat het in sommige gevallen kan leiden tot ernstiger online beledigingen en zelfs cyberstalking.


De onderzoekster noemt daarbij het voorbeeld van de Britse zanger Duncan James die het slachtoffer werd van anti-homo opmerkingen als "I hope you get aids and die".

Het is geen onschuldig plagen maar moedwillig gedrag om leed te veroorzaken. Wereldwijd zijn verschillende zelfmoordgevallen in verband gebracht met trollen en cyberpesten. De Canadese 15-jarige Amanda Todd die na een jaar pesten zelfmoord pleegde is een van de bekendste verhalen.

Normale mensen voelen zich vaak geïntimideerd als ze het slachtoffer worden van een trol. Volgens Hardaker kun je één opmerking van een trol nog makkelijk wegwuiven, maar soms leidt het tot een sneeuwbaleffect met honderden reacties op die ene rottige opmerking van een trol. Die lawine heeft vaak tot gevolg dat de boodschap waar het omging volledig uit zicht raakt.

Voor wie een trol wil leren herkennen zijn er zeven kenmerkende doodzonden van online trollen:
1: Off topic reageren. Opmerkingen maken die niets met het onderwerp te maken hebben.
2: Overdreven kritisch op grammatica- en taalfouten wijzen
3: Antipathie wekken door vervreemdende standpunten in te nemen of zogenaamd naïeve vragen te stellen
4: Anderen in gevaar brengen door gevaarlijke adviezen te geven of risicovol gedrag aan te moedigen
5: Shockeren door bijvoorbeeld volkomen ongevoelig te reageren op zeer gevoelige berichten of verhalen
6: Opzettelijk beledigen, bedreigen of aanvallen
7: Cross-posten: dezelfde provocerende, beledigende of off topic berichten op verschillende sites plaatsen
Hoe vervelend het ook is, en hoe naar de consequenties er soms ook van zijn, trollen zijn volgens het onderzoek voornamelijk verveelde aandachttrekkers. Ze verschillen in die zin niet veel van pestende kinderen op het schoolplein: wel een grote mond hebben, maar zodra de meester erachter komt stotterend in een hoekje wegduiken.

The Independent schrijft dat het onderzoek berichten op Facebook en Twitter betreft maar volgens de inleiding in het wetenschappelijk tijdschrift gaat het om 3727 voorbeelden van Usenet, een al veel ouder online discussiemedium. 

Lees het hele verhaal in The Independent: Trolls who post vicious abuse on Twitter aren’t acting out of malice – they’re just bored, reveals study

cc-foto: Vilsekogen

Laatste Reacties (320) Reageer Reacties in wachtrij: 0

 • Bijstandskoning van GeenStijl, di 02 juli 2013 19:48 Reageer op Bijstandskoning

  Bijstandskoning

  "Shockeren door bijvoorbeeld volkomen ongevoelig te reageren op zeer gevoelige berichten of verhalen"

  Redelijkerwijs het enige punt dat enigszins op mij van toepassing zou kunnen zijn. Maar het past binnen de huidige maatschappelijke en politieke realiteit aan de andere kant. De illegalenkwestie bijvoorbeeld. Die mensen worden zonder pardon de grens overgezet. Dat ik daar melding van zou maken is dan nog geen trolling. Dat zijn dingen die gebeuren als uitvloeisel van democratische besluitvorming. Bij de IND werken ook gewone ambtenaren en geen trollen.

  (Als ik nou echt zou willen trollen zou ik zeggen dat je choqueren schrijft en niet shockeren)

 • Jopie Bontekoe, zo 30 juni 2013 20:05 Reageer op Jopie

  Jopie

  @ Winston V

  Nel Vana is zeker geen trol. Lees haar bijdrages nog maar eens goed na.
  Zij beargumenteert altijd haar mening. Wel is het zo dat zij uitgesproken pro Israël is maar dat moet toch kunnen op een opinie site.
  Daar waar het andere onderwerpen betreft is zij juist vaak als links te bestempelen.

 • Jopie Bontekoe, zo 30 juni 2013 20:01 Reageer op Jopie

  Jopie

  @ Sjouke Boonstra:

  "De eindeloze herhalingen over "moslimknuffelaars", "linkse kerk", en socialistische uitkeringstrekkers zijn al zo gewoon geworden, dat niemand daar meer van opkijkt. Dat er wel een groot deel van de Nederlandse bevolking, fatsoenlijke mensen, op onbeschofte manier in een hoek wordt gezet, valt niet meer op. Dat valt toch allemaal onder vrijheid van meningsuiting, dat moet toch gezegd kunnen worden? Kijk maar eens naar de reacties op de post over het gewelddadig uitkleden en rectaal onderzoeken van een asielzoekster die al eerder verkracht was. De volgende kenmerken komen in die draad dominant naar voren:"

  Maar de termen, bruinhemden, xenofobe PVV Tokkies Neo liberale fascisten, racistische rechtsmenschen zijn voor jouwen acceptabel ?
  O nee wacht, dat komt natuurlijk om dat goedwillende mensen worden uitgelokt door VVD tuig....Acht laat ook,maar. Iedereen die jouw linkse mening niet deelt is een troll. Prima joh. De reflexenmvan Mao en Stalin laten zich blijkbaar moeilijk onderdrukken.

 • Sjouke Boonstra, ma 01 juli 2013 14:31 in reactie op Jopie Bontekoe Reageer op Sjouke

  Sjouke

  == O nee wacht, dat komt natuurlijk om dat goedwillende mensen worden uitgelokt door VVD tuig....Acht laat ook,maar. Iedereen die jouw linkse mening niet deelt is een troll. Prima joh. De reflexenmvan Mao en Stalin laten zich blijkbaar moeilijk onderdrukken. ==

  Dat zijn een paar mooie stromannen die je daar neerzet, en je woede illustreert mooi wat ik zeg. Waar ik het heb over fatsoenlijke mensen, gewone mensen die zich fatsoenlijk opstellen, schiet jij binnen twee zinnen al weer door naar Mao en Stalin...

  Overigens, als iemand - bijvoorbeeld - voorstelt om speciale kampen op te zetten om mensen in op te bergen die niet aan hun normen voldoen, dan is de connectie met Westerbork inderdaad snel gelegd. Echter, van "linkerzijde" is er nooit voorgesteld om PVV-ers maar in kampen op te sluiten, te deporteren of in hun knieën te schieten. Snap je het verschil een beetje?

 • robert van velzen, ma 01 juli 2013 16:17 in reactie op Sjouke Boonstra Reageer op robert

  robert

  U kunt er omheen draaien wat u wilt, maar u verontwaardiging is erg eenzijdig gericht en dat maakt uw punt een stuk minder overtuigend...

 • Sjouke Boonstra, ma 01 juli 2013 17:44 in reactie op robert van velzen Reageer op Sjouke

  Sjouke

  == U kunt er omheen draaien wat u wilt, maar u verontwaardiging is erg eenzijdig gericht en dat maakt uw punt een stuk minder overtuigend... ==

  Je mag mij laten zien waar ik omheen draai, laat me dan ook meteen even zien waar ik PVV-ers wil laten opsluiten in kampen, wil laten deporteren of in de knieën wil laten schieten. Als je dan toch bezig bent, laat me dan ook even zien waar ik een overdreven adoratie voor Stalin en/of Mao vertoon.

 • robert van velzen, ma 01 juli 2013 19:26 in reactie op Sjouke Boonstra Reageer op robert

  robert

  "Je mag mij laten zien waar ik omheen draai, "

  Ik hoor u helemaal niets zeggen over de onbeschofte, nare, beledigende en denigrerende manier waarop niet uitgesproken linkse mensen hier regelmatig bejegend worden ....het zou u sieren indien u ook hierover uw verontwaardiging zou uitspreken.

 • Sjouke Boonstra, di 02 juli 2013 18:08 in reactie op robert van velzen Reageer op Sjouke

  Sjouke

  == Ik hoor u helemaal niets zeggen over de onbeschofte, nare, beledigende en denigrerende manier waarop niet uitgesproken linkse mensen hier regelmatig bejegend worden ....het zou u sieren indien u ook hierover uw verontwaardiging zou uitspreken. ==

  Ik schreef:
  "Anders wordt het, als je je zo op laat fokken dat je zo'n poster op gelijke wijze terug wilt betalen. Nee, dat is niet slim, want daar geilt een troll op, ik weet het, maar soms gaat trollengedrag toch net iets te ver en zeg je er iets van. Dan zijn er twee mogelijkheden:
  1. Je reactie komt niet door de moderatie. Schelden mag niet, persoonlijke reactie mag niet. Dat je reageert op een even, of meer onbeschofte post, doet niet terzake.
  2. Je reactie komt er wel door, maar oogst een storm van verontwaardiging. Je was toch zo links, toch zo netjes? En dan toch op zo'n manier reageren, iemand uitschelden, nounou, zo kennen we de linkse kerk weer... En je post wordt nog lange tijd in diverse topics naar boven gehaald om te laten zien wat voor akelig links type je wel niet bent. En dat wordt natuurlijk allemaal wél geplaatst..."

 • robert van velzen, di 02 juli 2013 22:24 in reactie op Sjouke Boonstra Reageer op robert

  robert

  Ik schreef:...

  U geeft eigenlijk alleen voorbeelden van rechts trolgedrag...kunt u ook wat voorbeelden geven van wat u als links trolgedrag beschouwd ? Het lijkt er toch echt op dat u daar minder oog voor heeft....

 • Home Cinema, di 02 juli 2013 03:06 in reactie op Sjouke Boonstra Reageer op Home

  Home

  "Waar ik het heb over fatsoenlijke mensen, gewone mensen die zich fatsoenlijk opstellen".
  ----------------------------------------------------------------------------------------------

  Zonder het Mao en Stalin geleuter (dat doe ik dus niet) heb ik toch een vraag voor u, wat valt voor u nu onder de noemer fatsoenlijk, en wat niet?

  Zoals u weet val ik onder de noemer "rechtse" rakker (inmiddels een rechtse rakker zonder partij.) Ik probeer mij fatsoenlijk op te stellen richting MENSEN die een andere mening hebben dan ik.

  Sjouke dit is een hele tour, en bijna niet te doen!. Ik prijs mijzelf gelukkig dat ieder mens te maken heeft met deze eeuwige strijd.

  Een iets of iemand zal MIJN mening opvatten als onfatsoenlijk, ik kan hier prima mee leven. Ook uw uitspraken zullen door derden een stempel krijgen, dit kan echt niet!

  Meneer Sjouke, ik zal de PVV blijven vergelijken met de SP (twee druppels water, mijn mening). Een ander eng clubje (50+) is ook nog niet mij klaar mij....

  Toch spreek ik met veel PVV-ers/ SP-ers / 50 plus-ers, waar ik het in de persoonlijke sfeer heel goed mee kan vinden...(ter weet mijn boekhouder is een SP-er, ook nooit een geheim van gemaakt hier, zucht)

  Uw wereld bestaat uit, "links" is goed, "rechts" fout..

  Rechtse trollen kunnen uw leven verzieken! Ik ga dit zeer zeker niet doen, geen behoefte aan, richting uw persoon of naar wie dan ook!

  Ik herken een aantal schijfstijlen hier, eikels actief binnen uw eigen politieke club.

  U zwijgt, en ik weet voor 99,99999 procent zeker dat ik in eigen persoon lastig gevallen wordt door tenminste 1 eikel die onder uw politieke voorkeur valt., hier actief binnen deze site.

  Ter weet eikels bestaan er ook binnen het "rechtse" politieke spectrum, ook daar ben ik mij van bewust.

  Trollen ze bestaan, binnen links en rechts binnen het politieke spectrum...

 • Sjouke Boonstra, di 02 juli 2013 18:05 in reactie op Home Cinema Reageer op Sjouke

  Sjouke

  == Uw wereld bestaat uit, "links" is goed, "rechts" fout..
  ==

  Net als bij de andere posters: dat zijn jouw woorden. Ik heb geen links/rechtsverdeling genoemd. Ik heb trollen genoemd en ik noem er bij, dat die zich vaak uiten in termen als: moslimknuffelaars, linkse kerk, etc. Daarmee zeg ik niet dat de voorkeur van die lui rechts is. Ik zeg evenmin, dat iedereen die zich "links" noemt, heilig is.

  Het gaat om trollen en om andere mensen uiterst onbeschoft bejegenen. Het gaat om het stelselmatig gebruiken van termen als: janken, miepen, zeuren, zeiken, mauwen, gratis geld, uitvreter, bankhanger, etc. Het gaat om shockeren en provoceren voor de lol, en ondertussen op de bekende schreeuwsites trots melden dat je die linkse gekkies weer op de kast hebt gejaagd, want ondanks alle calimerogedoe, ook van jouw kant, is "links" tegenwoordig iets waar je in de media lekker op moet schelden, waar je vooral niet voor mag zijn, want dat is niet cool. Maar als je hun reacties leest kom je er al gauw achter dat ze er geen flauw benul van hebben wat er gebeurt in dit land, men copy-paste (vaak letterlijk!) alleen wat ergens anders gelezen is.

  Het gaat dan ook niet om mensen met een eigen zaak of mensen met een goeie baan, maar meestal om opgeschoten rotjochies die nog bij mama thuis wonen of ergens op kamers, en de hele dag geen ruk te doen hebben. Ze zijn te herkennen aan hun taalgebruik: altijd agressief, sms-taal, halve zinnen, geen interpunctie, volledig random d- en t- gebruik in werkwoorden, etc.

  En natuurlijk hebben ze allemaal gestudeerd, hebben ze allemaal een goeie baan of een eigen zaak, ja, hoor, volgens eigen zeggen dan. Maar ze hangen de hele dag rond op internet op zoek naar rotzooi, overspoelen iedere dag weer sites als deze met hun smeerpijperij, en die lui zetten wel de toon op een forum als dit. Trollen.

  En voordat je het weet is er weer iemand die er een links/rechts verhaal van maakt, en we beginnen weer van voren af aan...

 • Sjouke Boonstra, zo 30 juni 2013 17:49 Reageer op Sjouke

  Sjouke

  Kijk, eindelijk heeft Joop het fenomeen trollen ontdekt. Zoals uit het genoemde onderzoek al blijkt, is trollen op het aloude usenet al tientallen jaren bekend. ik moet helaas bekennen, dat ik me ook geruime tijd enorm heb opgewonden over de aanwezigheid van trollen op mijn favoriete nieuwsgroepen. Zo erg, dat ik me liet verleiden tot eindeloze discussies met trollen, die daar natuurlijk op kicken en die al maar onbeschofter werden.

  Achteraf lijkt het heel dom om je daar zo druk over te maken, maar op dat moment zag ik dat veel mensen, en daar gaat het om, het waren niet alleen maar nicks maar mensen die ik in de loop der tijd had leren kennen en ook diverse keren ontmoet, dat veel mensen, vrienden van me, zwaar beschadigd werden door trollen.

  Dat ging zo ver, dat er namen en adressen werden genoemd met daar akelige aantijgingen bij (zo werden vrouwen beschuldigd van kindermishandeling, werden mannen beschuldigd van actief zijn in kinderporno, werden namen van kinderen en vrouwen van posters opgezocht en verschenen er "advertenties" op usenet, compleet met adres en telefoonnummer, waarin hun diensten als hoer werden aangeboden), diverse posters werden op hun prive-nummer gebeld en in één geval werd een poster thuis opgezocht door een troll en in elkaar geslagen.

  Wat de Joop-redactie volens mij niet in de gaten heeft, is dat er op dit forum veel meer getrold wordt dan men denkt. Het beeld schijnt te bestaan dat een troll alleen maar korte berichtjes post, daar wat scheldwoorden in bezigt en dan snel weer weg is. Dat is niet waar, of maar ten dele. De pas beginnende, onervaren troll post inderdaad in korte, nietszeggende zinnetjes en scheldt wat mensen uit. Maar echt trollen gaat veel verder.

  De eindeloze herhalingen over "moslimknuffelaars", "linkse kerk", en socialistische uitkeringstrekkers zijn al zo gewoon geworden, dat niemand daar meer van opkijkt. Dat er wel een groot deel van de Nederlandse bevolking, fatsoenlijke mensen, op onbeschofte manier in een hoek wordt gezet, valt niet meer op. Dat valt toch allemaal onder vrijheid van meningsuiting, dat moet toch gezegd kunnen worden? Kijk maar eens naar de reacties op de post over het gewelddadig uitkleden en rectaal onderzoeken van een asielzoekster die al eerder verkracht was. De volgende kenmerken komen in die draad dominant naar voren:
  3: Antipathie wekken door vervreemdende standpunten in te nemen of zogenaamd naïeve vragen te stellen
  5: Shockeren door bijvoorbeeld volkomen ongevoelig te reageren op zeer gevoelige berichten of verhalen
  6: Opzettelijk beledigen, bedreigen of aanvallen.

  Maar de in die draad gebezigde reacties zijn op Joop helaas al normaal geworden.

  Anders wordt het, als je je zo op laat fokken dat je zo'n poster op gelijke wijze terug wilt betalen. Nee, dat is niet slim, want daar geilt een troll op, ik weet het, maar soms gaat trollengedrag toch net iets te ver en zeg je er iets van. Dan zijn er twee mogelijkheden:
  1. Je reactie komt niet door de moderatie. Schelden mag niet, persoonlijke reactie mag niet. Dat je reageert op een even, of meer onbeschofte post, doet niet terzake.
  2. Je reactie komt er wel door, maar oogst een storm van verontwaardiging. Je was toch zo links, toch zo netjes? En dan toch op zo'n manier reageren, iemand uitschelden, nounou, zo kennen we de linkse kerk weer... En je post wordt nog lange tijd in diverse topics naar boven gehaald om te laten zien wat voor akelig links type je wel niet bent. En dat wordt natuurlijk allemaal wél geplaatst...

  Ik denk dat de Joop-redactie eens heel goed moet kijken wat trollen nou precies is en hoe dat op deze site wordt toegepast. Ik zie in de tijd dat deze site actief is, dat de reacties grotendeels bevolkt worden door een groot aantal zeer onbeschofte posters, die vrijwel zeker tegelijk op andere sites verhalen hoe ze die linkse gekkies weer op de kast hebben gekregen. Dat slaat de echte discussie dood, en maakt een in beginsel goed forum kapot.

 • Home Cinema, wo 03 juli 2013 01:52 in reactie op Sjouke Boonstra Reageer op Home

  Home

  En voordat je het weet is er weer iemand die er een links/rechts verhaal van maakt, en we beginnen weer van voren af aan...

  Gaan we niet doen -:).

  Ik onderschrijf voor een groot gedeelte uw betoog, echter ik noem het net als de heer Mandemakers/ de heer van Velzen jammer dat u enkel voorbeelden noemt van eikels die actief zijn binnen "rechts" binnen het politieke spectrum.

  "Maar de termen, bruinhemden, xenofobe PVV Tokkies Neo liberale fascisten, racistische rechtsmenschen zijn voor jouwen acceptabel ?"

  Schreef de heer Mandemakers, richting uw persoon. Wees eens een vent Sjouke en neem hier (in de felste bewoording die mogelijk is) afstand van. Wie of wat wilt u beschermen/ ontzien?.

  "Linkse" eikels die mij en mijn gezin en mijn onderneming mogen verzieken omdat ik onder de noemer "rechts" val?.

  Het was even zoeken, uw woorden;

  " Ik zeg evenmin, dat iedereen die zich "links" noemt, heilig is."

  Neem dan ook afstand van dit soort "linkse" lieden, dit doe ik ook binnen mijn eigen "rechtse" politieke voorkeur.

  Dit laat u na, binnen uw betoog. Maar heel voorzichtig geeft u hier toe dat u het met mij eens bent......Waarom zo voorzichtig Sjouke? Schreeuw het vanaf de daken, ik zie het probleem niet zo ...

  "en ondertussen op de bekende schreeuwsites trots melden dat je die linkse gekkies weer op de kast hebt gejaagd, want ondanks alle calimerogedoe, ook van jouw kant"

  Waar o waar jaag ik doelbewust "links" op de kast? En waar o waar vertoon ik "calimerogedoe? (lees, waar o waar beschrijf ik mijzelf als slachtoffer binnen deze samenleving?)

  Ik leer graag, en ook ik ben in het bezit van blinde vlekken, net als u en als IEDER ander mens...

  U bent naar mijn mening (nog) steeds vliegen aan het vangen, maar u slaat keer op keer de plank mis....

 • Sjouke Boonstra, do 04 juli 2013 20:37 in reactie op Home Cinema Reageer op Sjouke

  Sjouke

  == "Linkse" eikels die mij en mijn gezin en mijn onderneming mogen verzieken omdat ik onder de noemer "rechts" val?. ==

  Je maakt er WEER een links/rechts spelletje van, en je speelt WEER de calimero. Het interesseert mij geen zak of de trollen waar je zo'n last van zegt te hebben "in mijn politieke spectrum" zitten, ik denk namelijk NIET in groepen. Iemand die trolt, doet dat geheel voor eigen rekening en daar ben ik niet, ik herhaal NIET, op geen enkele wijze dus, mee geassocieerd. Ik laat me dus NIET door jou in een hoek zetten of het nou de hoek van die akelige typische SP-er is die jij zonder enige onderbouwing als een stereotiep, eigenlijk meer een karikatuur, neerzet van alles waar je een hekel aan hebt, of de hoek van de troll die jou zo lastig valt. Je leest niet wat ik schrijf, je maakt er gewoon standaard weer een links/rechts spelletje van. Dat heb ik nou wel gehad.

 • Home Cinema, vr 05 juli 2013 11:34 in reactie op Sjouke Boonstra Reageer op Home

  Home

  Waar maak ik een karikatuur van die hele "foute" SP-ers Sjouke?
  Waar speel ik de cilimero Sjouke?

  Het staat er echt, mijn woorden;

  "Ik onderschrijf voor een groot gedeelte van uw betoog, echter ik noem het net als de heer Mandemakers/ de heer van Velzen jammer dat u enkel voorbeelden noemt van eikels die actief zijn binnen "rechts" binnen het politieke spectrum."

  Hoezo speel ik een links/ rechts spelletje, leest u wel???

  Trollen gaat niet over het links/ rechts geleuter, trollen kunnen iemands leven compleet verzieken. En dat gun je niemand...

  Nogmaals u geeft het zelf toe, het was even zoeken, maar toch;

  " Ik zeg evenmin, dat iedereen die zich "links" noemt, heilig is."

  De rest van uw betoog is het u in eigen persoon die een karikatuur maakt van "rechts".

  U maakt er een wedstrijdje ver plassen van, niet ik.

  Ik pik er toch maar even een alinea uit, u schreef;

  Anders wordt het, als je je zo op laat fokken dat je zo'n poster op gelijke wijze terug wilt betalen. Nee, dat is niet slim, want daar geilt een troll op, ik weet het, maar soms gaat trollengedrag toch net iets te ver en zeg je er iets van. Dan zijn er twee mogelijkheden:
  1. Je reactie komt niet door de moderatie. Schelden mag niet, persoonlijke reactie mag niet. Dat je reageert op een even, of meer onbeschofte post, doet niet terzake.
  2. Je reactie komt er wel door, maar oogst een storm van verontwaardiging. Je was toch zo links, toch zo netjes? En dan toch op zo'n manier reageren, iemand uitschelden, nounou, zo kennen we de linkse kerk weer... En je post wordt nog lange tijd in diverse topics naar boven gehaald om te laten zien wat voor akelig links type je wel niet bent. En dat wordt natuurlijk allemaal wél geplaatst...

  Een mond vol over hoe "fout" die rechtse idioten wel niet zijn (deels waar, zal ik niet bestrijden), maar "linkse" idioten, nee daar heeft u het liever niet over. Linkse trollen bedienen zich met exact dezelfde wapens als rechtse trollen. Wist u dit niet? Of speelt u hier de vermoorde onschuld? Ik vermoed het laatste....

  Maar daar heeft u het liever niet over.

  U maakt er een wedstrijdje van niet ik!. Ik moet het nog steeds doen met uw zin;

  " Ik zeg evenmin, dat iedereen die zich "links" noemt, heilig is."

  De rest van uw betoog bestaat uit een woordenbrij teneinde "rechts" (collectief) in het verdomde hoekje te trappen, meer is het niet meneer Sjouke...

 • Jopie Bontekoe, zo 30 juni 2013 15:26 Reageer op Jopie

  Jopie

  @ Joop Schouten:

  Velen hier op Joop die aangedragen vastgestelde feiten uit de praktijk en onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek blijven ontkennen en/of ridiculiseren zijn trollen en passen allemaal in een container.

  Even aanvullen: Het betreft dan wel feiten en onderzoek die jouw mening onderbouwen natuurlijk.....

 • Joop Schouten, zo 30 juni 2013 16:55 in reactie op Jopie Bontekoe Reageer op Joop

  Joop

  Nee. Het onderbouwen van mijn mening doet niet terzake als je naar de waarheid zoekt. Deze vind je in de praktijk.

 • De Tegenpartij, ma 01 juli 2013 11:35 in reactie op Joop Schouten Reageer op De

  De

  Wat een onzin! De praktijk is een compleet vertekend beeld aan de hand van je perceptie. Dit heeft niets met de waarheid te maken.
  Zoals zo vaak een complete inhoudsloze en foutieve one liner.
  Welke politicus heeft hier ook al weer last van? Ik ben zijn naam kwijt.
  Weert Gilders misschien? Hoe heet hij nu ook al weer?

 • Joop Schouten, ma 01 juli 2013 16:30 in reactie op De Tegenpartij Reageer op Joop

  Joop

  ' De praktijk is een compleet vertekend beeld aan de hand van je perceptie.'

  Mijn perceptie doet er niet toe. Lees mijn reactie nogmaals.

 • Isis Maät, zo 30 juni 2013 14:33 Reageer op Isis

  Isis

  Iedereen doet wel eens wat, maar dan op zijn of haar manier ;-)

  http://www.youtube.com/watch?v=DkWf2L9oMYA

 • Jopie Bontekoe, zo 30 juni 2013 14:06 Reageer op Jopie

  Jopie

  Het is toch allemaal veel makkelijker . Iedereen die het niet eens is met de linkse visie van Dennis, Henk, Joop en Sylvia is gewoon een troll.

 • Joop Schouten, zo 30 juni 2013 13:58 Reageer op Joop

  Joop

  Er zijn vele soorten verveelde trollen. De Querulant-Trol, Dom-Trol, Brom-Trol en Lol-Trol.
  Alleen de laatste is ongevaarlijk.

 • Joop Schouten, zo 30 juni 2013 13:34 Reageer op Joop

  Joop

  Mijn trol-containerbegrip

  Velen hier op Joop die aangedragen vastgestelde feiten uit de praktijk en onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek blijven ontkennen en/of ridiculiseren zijn trollen en passen allemaal in een container.

 • A.M. Heupscheuten, zo 30 juni 2013 12:56 Reageer op A.M.

  A.M.

  Ik ben hier nog geen trollen tegengekomen. Daar zorgt denk ik de (vooraf) moderatie wel voor.
  Het over elkaar heen buitelen hier met navenante beschuldigingen over en weer wijst m.i. slechts op lange tenen. ''Flaming'' en ''framing'' slaat elke discussie dood.

  Ik ken op de interwebs maar 1 trol. "Wim Heitinga", de echte dan. Die is mij bijgebleven omdat ik er altijd wel om moest lachten.

 • Erwin Lamme, zo 30 juni 2013 11:33 Reageer op Erwin

  Erwin

  Het probleem met het begrip trol is hetzelfde als met het begrip Godwin: het is een containerbegrip en slaat de discussie dood. Bovendien is het gebruik van deze termen een zwaktebod: kennelijk is men door zijn argumenten heen.

  De echte trollen zijn overduidelijk te herkennen door het knippen en plakken van allerlei bagger. Maar dit gebeurt helemaal niet op Joop. Er zijn hooguit een aantal mensen zoals ikzelf, Joop en Wim die steeds hetzelfde herhalen, respectievelijk een gekozen president, minder neoliberalisme en Nederland uit de EU. Maar dat lijkt me toch een tamelijk onschuldige manier van trollen. Het is eerder een overtuiging dan een provocatie of een manier van zieken.

  Veel belangrijker is eigenlijk dat het politieke spel fatsoenlijk wordt gespeeld. Het zijn immers vaak politici die keuzes maken en beweringen doen waarover op fora wordt gepraat. Maar als politici ongenuanceerde of populistische retoriek bezigen, dan kun je verwachten dat discussies op fora gepolariseerd worden.

  Zelf ben ik een groot voorstander van de EU en zeer kritisch op het populisme. De populistische partijen spelen op het sentiment, ondermijnen het algemeen belang en ondermijnen de EU. Maar ik heb uiteraard niets tegen normale EU-kritische partijen zoals de ChristenUnie en de VVD.

 • Paul Vandamme, zo 30 juni 2013 12:45 in reactie op Erwin Lamme Reageer op Paul

  Paul

  Als jij nu ook eens een argument naar voren, brengt dan kan er niet meer worden gezegd dat je op sentimenten speelt.
  Voortdurend roepen dat, wie het niet met je geliefde EU eens is, een populist is, is m.i. spelen op sentimenten.

 • Joop Schouten, ma 01 juli 2013 09:08 in reactie op Erwin Lamme Reageer op Joop

  Joop

  Voor Edwin en andere belangstellenden.:

  Populisme

  Iedereen heeft er de mond vol van, schreef hij - 'De gulheid waarmee politici en commentatoren het begrip strooien is groter dan die waarmee bij de bevrijding chocoladerepen werden uitgedeeld' - maar wat wordt er nu eigenlijk bedoeld met populisme? Echte analyses zijn zeldzaam en in die leemte voorziet Van Reybrouck.

  Kritisch is hij over het 'duistere populisme', dat politiek reduceert tot een kwestie van 'U vraagt, wij draaien'. Tegelijk waakt hij ervoor om het populisme categorisch af te wijzen. Een gezonde dosis daarvan zit zelfs ingebakken in onze representatieve democratie: op eigen houtje opereren zit er niet in voor onze politici; tot de volgende verkiezingen krijgen ze een mandaat, waardoor het electoraat altijd op de achtergrond aanwezig is. Van Reybrouck: 'De burger wil niet alleen een output die hem ten goede komt, maar ook een output waarin hij zich herkennen kan. Enige mate van identificatie met de volksvertegenwoordiging is van belang.'

  In dat eerste - 'goede output' - zijn onze politici zeer bedreven. Wetten maken en regels bedenken kunnen ze wel in Den Haag en Brussel. Maar het tweede element - 'identificatie met de volksvertegenwoordiging' - wordt stevig verwaarloosd.

  Bron.: http://www.trouw.nl/tr/nl/5116/Filosofie/article/detail/2948261/2011/10/04/Nuttige-lessen-van-het-populisme.dhtml

 • Isis Maät, zo 30 juni 2013 09:16 Reageer op Isis

  Isis

  Eén groot trollenfeest, deze thread van en over trollen. ;-)

 • Gerwin van Eersel, zo 30 juni 2013 02:19 Reageer op Gerwin

  Gerwin

  Een aardig stukje met een gooi naar wat een troll kenmerkt. Het laat vooral in de reacties van de reageerders hier zien wat de echte trollen zijn.

  Diegenen die eenieder met een onderbouwde mening waar ze niets tegenin weten te brengen als troll classificeren.

 • Jopie Bontekoe, za 29 juni 2013 23:32 Reageer op Jopie

  Jopie

  Erg amusant stukje. Wanneer ik de reacties lees haalt de meerderheid , Zowel links als rechts, minimaal 4 van de troll kenmerken. Absolute winnaar is Dennis Mollis :-)
  Vreemd genoeg lijkt de mee

 • Paul Vandamme, zo 30 juni 2013 13:16 in reactie op Jopie Bontekoe Reageer op Paul

  Paul

  Ik ben niet in het minst onder de indruk van de trolkenmerken.
  Fora zijn bedoeld voor discussie, niet om gezellig consensus te bereiken.
  Waar is natuurlijk dat velen niet lijken te weten wat discussie is.
  Met name het onderscheid tussen bewering en voorkeur enerzijds, en argument anderzijds, lijkt nooit goed onderwezen te zijn.
  Maar ach, zelfs tweede kamerleden schijnen dat niet altijd te weten.

 • Bijstandskoning van GeenStijl, za 29 juni 2013 21:52 Reageer op Bijstandskoning

  Bijstandskoning

  Goed ik geef het toe, ik trek het boetekleed aan. Ik ben een trol omdat ik vind dat werkenden wel wat meer mogen krijgen, criteria er niet voor niets zijn bij asielaanvragen en buitenlanders zich best kunnen conformeren aan de Nederlandse waarden. Ik kom wel uit een familie van vele miljoenen trollen in Nederland die er ook zo ongeveer over denken. Nederland trollenland, trololol ;—)

 • MG 68, za 29 juni 2013 22:29 in reactie op Bijstandskoning van GeenStijl Reageer op MG

  MG

  Bijstandskoning,
  Lees eens je analyses terug van een aantal jaren geleden op welke manier je mondiale problemen toeschrijft aan overbevolking. Zet dat af tegenover de oplosingen voor deze problematiek die de laatste tijd uit je toetsenbord rollen.

  Heb je zelf door hoe geradicaliseerd je zelf ondertussen wel bent?

  Nee joh... je bent allang niet meer 'zoals die miljoenen'.

 • Bijstandskoning van GeenStijl, zo 30 juni 2013 09:54 in reactie op MG 68 Reageer op Bijstandskoning

  Bijstandskoning

  Ja radicaliseren, hoe komt dat. Joop begon vrij "mainstream links" maar begint inmiddels net zo'n niche te worden als de PVV op rechts. Dat heeft mij langzaam maar zeker toch verleidt om mijn oorspronkelijke linkse idealen te evalueren, toen duidelijk werd wat voor andere lieden er in die hoek zitten. De 3e wereld mag naar Nederland verplaatst worden, meer islamitische theocratie in de polder en inkomensgelijkheid. (Dat laatste is dan nivelleren tot er niets meer te nivelleren valt.) In die categorie wil ik dus niet zitten. Dat is een politieke voorkeur zoals alle andere en als jij dat als "trollen" wilt zien zegt dat vooral wat over jou. Democratie is niet voor bange mensen is mijn credo.

 • Alfred Blokhuizen, zo 30 juni 2013 11:44 in reactie op Bijstandskoning van GeenStijl Reageer op Alfred

  Alfred

  Tja...een ultra rechtse politieke partij vergelijken met een opiniesite is wel apart.

  De recht van uw verhaal kan ik niet zo rijmen. ik zie een hoop woorden maar mis de samenhang met het onderwerp.

 • De Tegenpartij, ma 01 juli 2013 13:11 in reactie op Alfred Blokhuizen Reageer op De

  De

  Hoezo ultra rechts? Het enige echte ultra rechtse standpunt van de PVV is vreemdelingenbeleid. De rest is overwegend links. En waarom het gebruik van de term "ultra" is extreem rechts niet "extreem" genoeg?
  Of is dit nu juist een voorbeeld van links populisme?

 • hansje n., ma 01 juli 2013 14:12 in reactie op De Tegenpartij Reageer op hansje

  hansje

  En precies is DAT het punt wat een partij ultra-rechts maakt............het uitsluiten van, het beperken van, en het criminaliseren van..........bepaalde groepen.

  Vroeger noemde men dat fascisme, maar tegenwoordig mag je dat niet meer zeggen op straffe van een ban wegens godwin.

 • De Tegenpartij, ma 01 juli 2013 16:51 in reactie op hansje n. Reageer op De

  De

  fascisme in niet gelijk aan nazisme, dus is geboord niet tot Godwin.
  En ik zou toch nog maar een iets meer lezen over extreem rechts.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Extreemrechts
  "Naar schatting van de AIVD zijn er minder dan 300 actieve aanhangers van extreemrechts in Nederland, een ruime halvering ten opzichte van 2007"
  Agelopen verkiezing hebben weinig mensen op de PVV gestemd, maar volgens mij waren het er toch iets meer dan 300.

 • Social Darwinist, zo 30 juni 2013 12:30 in reactie op Bijstandskoning van GeenStijl Reageer op Social

  Social

  *..De 3e wereld mag naar Nederland verplaatst worden, meer islamitische theocratie in de polder en inkomensgelijkheid...*

  Zolang je bovenstaande onzin maar blijft raaskallen, zal je inderdaad tot de top 3 trollen behoren, en blijven behoren. In ieder geval van dit forum.

 • MG 68, zo 30 juni 2013 15:04 in reactie op Bijstandskoning van GeenStijl Reageer op MG

  MG

  Dat u denkt dat ik u een trol heb genoemd zou in welke zin meer over mezelf kunnen zeggen dan over u?

  Ik heb u geen trol genoemd...

 • Sjouke Boonstra, zo 30 juni 2013 19:23 in reactie op Bijstandskoning van GeenStijl Reageer op Sjouke

  Sjouke

  == De 3e wereld mag naar Nederland verplaatst worden, meer islamitische theocratie in de polder en inkomensgelijkheid. (Dat laatste is dan nivelleren tot er niets meer te nivelleren valt.) ==

  Dat zijn overigens wél je eigen stropoppen. Dat strijdt lekker overzichtelijk, za'k maar zeggen.

 • A.M. Heupscheuten, zo 30 juni 2013 13:01 in reactie op Bijstandskoning van GeenStijl Reageer op A.M.

  A.M.

  Ha, ha, ha.
  Ik kan me nog herinneren hoe je op GeenStijl altijd werd uitgemaakt voor linkse trol. Je moest maar bij je vriendjes op de Joop gaan reaguren.
  Hier word je als een guur rechtse neoliberale populistische trol in de hoek gezet.
  Het is je lot denk ik. Het zou je zo maar ook op het viva-forum kunnen overkomen. :-))

 • hansje n., zo 30 juni 2013 16:15 in reactie op A.M. Heupscheuten Reageer op hansje

  hansje

  Ik werd zo ongeveer op de allereerste dag bij GS definitief geband.
  Ik waagde het kritiek te leveren op hun troeteltje Ruttekut Castricum........gelukkig heb ik sindsdien ook niet de minste behoefte gehad me op dat forum te melden.
  Want wat een bagger.

 • A.M. Heupscheuten, zo 30 juni 2013 16:40 in reactie op hansje n. Reageer op A.M.

  A.M.

  Veel bagger in de reaguursels en sommige stukjes (m.n. Quid krijgt er in de panelen vaak stevig van langs, niet in de laatste plaats vanwege zijn anti-PVV stellingname), maar de (cynische) humor kan ik dan weer wel waarderen. Ik blijf GS een leuk blog vinden en met enige regelmaat slaan ze wel degelijk de spijker op zijn kop.

 • Piet de Geus, zo 30 juni 2013 23:54 in reactie op hansje n. Reageer op Piet

  Piet

  "Ik werd zo ongeveer op de allereerste dag bij GS definitief geband."

  En aangezien de enige reden voor een ban daar doodsbedreigingen zijn, weten we meteen welk vlees we in de kuip hebben.

 • robert van velzen, ma 01 juli 2013 08:09 in reactie op hansje n. Reageer op robert

  robert

  " ik werd zo ongeveer op de allereerste dag bij GS definitief geband.
  Ik waagde het kritiek te leveren op hun troeteltje Ruttekut Castricum"

  Ik ben toch wel erg benieuwd wat je precies geschreven hebt om daar een ban te krijgen. Castricum wordt daar zeer regelmatig heftig bekritiseerd en vaak op grove wijze, dus daar kan het niet aan liggen. Dus wees eens eerlijk?

 • hansje n., ma 01 juli 2013 12:33 in reactie op robert van velzen Reageer op hansje

  hansje

  God jong, ik zou het niet meer weten, ik vermoed dat ik boos ben geworden over de manier waarop hij Vogelaar "mis"handelde.
  Ik had niets met dat mens, maar de manier waarop hij en zijn bende aambeien(Pain in the Ass) haar kapot maakten vond ik walgelijk.
  Het is inmiddels al een aantal jaartjes terug, dus de details heb ik niet vers in het geheugen.
  Verder heb ik ook nooit meer de behoefte gehad om me daar nog eens te melden.
  Lees voor de grap eens een dagje met ze mee, en vraag je dan af of je tot die club wilt behoren.

 • MG 68, za 29 juni 2013 21:51 Reageer op MG

  MG

  Het eigen gelijk overheerst hier, blijkbaar.
  Mijn 'geestverwanten' blijken voor een groot deel vastgeroest.

  En inderdaad, elkaar na te praten....
  Ben echt teleurgesteld. Vooral in mij zelf.
  Waarom zie ik dat nu pas?

 • hansje n., zo 30 juni 2013 14:01 in reactie op MG 68 Reageer op hansje

  hansje

  Eh, bent U hier bezig andermans gelijk te verdedigen?
  Dat lijkt me interessant.
  Voor zover ik het kan zien geeft iedereen hier zijn eigen mening, en gaat er dientengevolge van uit dat dat zijn gelijk is.

  U mag me corrigeren, hoor.

 • MG 68, zo 30 juni 2013 19:33 in reactie op hansje n. Reageer op MG

  MG

  Natuurlijk gaat iedereen uit van zijn eigen gelijk.

  Ik heb wel het idee dat de openheid waarmee andermans reacties tegenmoet getreden wordt nogal verschillenen.
  Persoon a reageerd standaard op manier x tegenover persoon b, ongeacht de inhoud van de post. En daarna kun je uittekenen dat persoon c plus d, a komen ondersteunen. Waarbij dan alleen de vorm verschillend is.
  De inhoud verliest.

 • Winston V., za 29 juni 2013 20:29 Reageer op Winston

  Winston

  Ik had een mooie en lange reactie geschreven voor Erwin Lamme, waarin overigens geen enkel onvertogen woord stond, maar die is door de redactie tegengehouden. Ik zou graag de reden daarvan weten, maar daar kan ik naar blijven raden vrees ik. Wellicht is het omdat ik commentaar had op Erwin's rol als opiniemaker op deze site? Zo ja, dan vind ik dat erg onsportief en kinderachtig.

  Verder moet me van het hart dat ik het bijna altijd met Piet de Geus oneens ben, maar waar halen jullie in 's hemelsnaam vandaan dat hij zou trollen? Hij is af en toe erg irritant, grijpt elke gelegenheid aan om ideologische tegenstrevers met een flauwe grap te kijk te zetten, maar reageert altijd on-topic met vaak intelligente argumenten. Alleen doet hij dat wel vanuit een wereldvisie die diametraal staat tegenover alles wat zich enigszins "links" noemt. Maar dat maakt van hem geen trol.

 • MG 68, zo 30 juni 2013 00:21 in reactie op Winston V. Reageer op MG

  MG

  'Diametraal'

  En dat vraag ik mij echt af. ..
  Daar waar jij het individue met recht wil beschermen, stelt hij het systeem waardoor dat individu bescherming nodig heeft ter discussie.
  Dat hij daarmee jou en andere in de ziel treft is waar... maar het is zijn oprechte overtuiging dat jullie (en ook ik!) een systeem in stand houden wat uiteindelijk negatief werkt voor degene waar wij voor denken op te komen.

  Hij komt ook voor deze mensen op. Lees zijn posts eens goed....

  Het verschil zit er in dat hij de werkelijkheid als uitgangspunt neemt. En vandaar uit redeneert. Jij, joop (en ik) zien liever een andere ideologische werkelijkheid. Daar streven we dan ook naar. Maar. En dat is een grote maar.
  Uitgaande van de situatie NU, bereikt piet met zijn oplossingen meer dan wij.

  En het enige wat we er tegen in kunnen brengen is dat het nog beter kan.
  Maar dat gezegd hebbende.... aan wie heeft jou doelgroep nu het meest?

 • Winston V., zo 30 juni 2013 18:20 in reactie op MG 68 Reageer op Winston

  Winston

  "Daar waar jij het individue met recht wil beschermen, stelt hij het systeem waardoor dat individu bescherming nodig heeft ter discussie."

  Deze mag je me trouwens echt even uitleggen... Het systeem waardoor de individu door recht beschermd *moet* worden, wordt nu juist met hand en tand verdedigd door Piet en de Zijnen. Meest gebruikte laatste argument ()andere argumenten houden namelijk niet lang stand): dit systeem is onze natuur, een complete verkrachting van wat Darwin ooit met zijn evolutieleer heeft willen zeggen.

  Ik ben dus benieuwd...

 • MG 68, zo 30 juni 2013 19:22 in reactie op Winston V. Reageer op MG

  MG

  Hoi winston.

  Ik begrijp de verwarring. Geschreven taal is niet mijn beste vriend.
  Daar waar ik schreef 'met recht' had ik dit beter tussen gedachtestreepjes kunnen zetten en wellicht nog beter vervangen door 'terrecht'.

  Wat ik dus beter had kunnen schrijven is:

  Het ondersteunen van het individue kan door de gevolgen van het niet mee komen individueel op te lossen. Piet tracht dit veel meer te bereiken door hrt systeem zo in te richten zodat er minder mensen niet mee komen.

  Dat hij dit wil doen binnen de huidige kaders van het systeem is inderdaad zoals ik betoog ;)

 • Winston V., zo 30 juni 2013 18:34 in reactie op MG 68 Reageer op Winston

  Winston

  Excuus voor mijn versnipperde reacties...

  "... aan wie heeft jou doelgroep nu het meest?"

  Mijn doelgroep is Piet en de Zijnen op dit forum. Daarbuiten is er geen doelgroep, of het moet "de mens" zijn.

 • MG 68, zo 30 juni 2013 23:21 in reactie op Winston V. Reageer op MG

  MG

  Ik vermoed zobdat je best weet wat ik hier mee bedoelde maar dat je ageert tegen het gebruik van de term doelgroep.
  Daar heb je gelijk in. Point taken ;)
  Past inderdaad niet bij jou.

  Die hoofdletters overigens ook niet.

 • Piet de Geus, zo 30 juni 2013 02:48 in reactie op Winston V. Reageer op Piet

  Piet

  "Alleen doet hij dat wel vanuit een wereldvisie die diametraal staat tegenover alles wat zich enigszins "links" noemt."

  Dat zouden we op zich als getroll aan kunnen merken, als dat niet wat al te flauw was.

  Dat "alles wat zich enigszins links noemt" van jou is een nogal beperkte deelverzameling van wat links altijd is geweest. Even in termen van vroeger: jij komt uit de communistische hoek, ik uit de anarchistische. En het klopt dat communisten zichzelf altijd (met een enorm gebrek aan historisch besef) tot de enige, echte, ware en zelfs "wetenschappelijke" socialisten hebben gebombardeerd.

  Links (en zeker het antiautoritaire deel ervan) heeft ook een mooie en lange traditie op het gebied van zelfverheffing, vrijheid voor het individu en opkomen voor minderheden die sociaal-cultureel verwant was aan de klassieke liberalen (wat niks te maken heeft met neoliberalen of conservatisme). Niet voor niets baseerden beide stromingen zich op vrijheidsdenkers als John Stuart Mill.

  Wat zich links noemt is echt niet beperkt tot degenen die de grootste historische vergissing van een deel van links nog steeds napraten: de wetmatigheden van Marx waarop zoveel staatsterreur is gebaseerd.

  Zelfs op het punt waarop wij het meest met elkaar in aanvaring komen ben jij beslist niet degene die het linkse standpunt inneemt: afhankelijkheid versus persoonlijke verantwoordelijkheid. Links streed nou juist altijd op alle fronten tegen afhankelijkheid. Niet alleen tegen afhankelijkheid van "bazen" of eigenaren van de productiemiddelen maar ook in bredere zin: naar een evenwicht tussen collectief belang en individuele vrijheid.

  Waarschijnlijk heb je niet eens in de gaten hoezeer ik je bij zulke aanvaringen met bij uitstek linkse argumenten om de oren sla. Sartre (die zich als communistisch fellowtraveller toch zeker "enigszins links" genoemd zal hebben) heeft zich zo ongeveer al zijn filosofische inspanningen getroost om een ego te creëren dat volledig verantwoordelijk is voor zijn daden.

  En met daden bedoelde Sartre ook daadwerkelijk daden: niet hoe je denkt of wat je propageert maar hoe je daadwerkelijk handelt en je in de wereld manifesteert. Ook dit heb ik je een aantal keer voor de voeten geworpen: je komt wel met allerlei ideologische praatjes, maar hoe breng je dat nou daadwerkelijk in de praktijk? Waarin onderscheid je je nou van een conformist die volledig aangepast meedraait?

  Ik snap dat je dat irritant vindt, zeker als ik je daarbij wat plagerig probeer uit te lokken. Maar ik vind het veel interessanter om te discussiëren over op welke problemen je stuit als je probeert iets in praktijk te brengen en via welke strategie je iets voor elkaar kunt krijgen, dan om een beetje vrijblijvend wereldbeelden naast elkaar te leggen.

  Dat jij meent te mogen concluderen dat mijn wereldvisie diametraal staat tegenover alles wat zich zelfs maar enigszins links noemt, is toch echt een gevolg van jouw beperkte begrip van wat dat werkelijk in de volle breedte inhoudt. Wat overigens wel redelijk overeenkomt met wat zich tegenwoordig nog links durft te noemen. Nog niet zo lang geleden noemde links dat nog honend biefstuksocialisme en de eendimensionale mens.

 • Winston V., zo 30 juni 2013 12:14 in reactie op Piet de Geus Reageer op Winston

  Winston

  Nou je laat met deze reactie in ieder geval zien dat je geen troll bent; dank dat je voor de zoveelste keer mijn gelijk aantoont.

  Wat je nog steeds niet schijnt te beseffen is dat ik dat echter niet als *mijn* gelijk zie. Ook heb je niet door waar wij ten opzichte van elkaar staan; ik weet best dat jij *denkt* uit een anarchistische hoek te komen, ook twijfel ik ook geen moment aan de oprechtheid van je goede bedoelingen. Vandaar dat ik ook de aanval hier op jou niet goed kan plaatsen. Maar dat alles maakt jouw denken en handelen nog niet links.

  Simpel voorbeeldje: je zit nog steeds vast in valse tegenstellingen.

  "Zelfs op het punt waarop wij het meest met elkaar in aanvaring komen ben jij beslist niet degene die het linkse standpunt inneemt: afhankelijkheid versus persoonlijke verantwoordelijkheid."

  Snap je nu nog steeds niet dat er geen "versus" in dezen is? Er is alleen mede-verantwoordelijkheid. Jouw probleem, en wat jouw uitspraken hier bij uitstek een rechts conservatieve nasmaak geeft, is dat jij individu en maatschappij als twee aparte grootheden blijft zien.

  Ook schijn je nog steeds niet te kunnen geloven (want dit heeft niets met inzicht te maken; wij kennen elkaar verder niet) is dat ik nadrukkelijk *niet* uit de communisctische hoek kom, maar het communisme (van Marx) gebruik om in een tijd waarin alle nadruk (ook bij jou) ligt bij de individu, eens een licht te laten schijnen op de maatschappij die die individu heeft voortgebracht.

  Dan even het verhaal van MG 68; proberen verandering teweeg te brengen vanuit de huidige realiteit, daar sta ik helemaal achter. Waar ik niet achter sta is als de voorgestelde "veranderingen" het systeem dat alle ellende veroorzaakt op geen enkele manier aantast. Deze veranderingen zijn geen veranderingen en ik kan Piet dan ook niet serieus zien als iemand die verandering nastreeft, hoe vaak hij ook zelf beweert van wel.

  En de veranderingen die wél nodig zijn zijn al vele malen eerder bedacht door heel veel verschillende mensen. Die komen echter niet voorbij de blauwdruk-fase, juist vanwege de non-veranderingen die Piet de de zijnen iedere keer weer zo hoopvol voorstellen. Als je het nog niet doorhad: het regerende neoliberalisme is een waar dogma. De oneerlijkheid die ermee gepaard gaat is iin onze maatschappij steeds meer de defacto standaard, in alle lagen en in alle takken van sport. Sinds de enorme dopingschandalen in de wielersport en de wedschandalen in de voetbalsport is er geen kijker minder: ook daar accepteren we dat oneerlijkheid de standaard is. Dat is niet omdat oneerlijkheid de mens eigen is, zoals een enkeling nog steeds durft te beweren, maar omdat we elkaar die oneerlijkheid aanleren, waarbij sommige personen iets meer verantwoordelijkheid dragen dan andere.

 • Piet de Geus, zo 30 juni 2013 14:47 in reactie op Winston V. Reageer op Piet

  Piet

  "Jouw probleem, en wat jouw uitspraken hier bij uitstek een rechts conservatieve nasmaak geeft, is dat jij individu en maatschappij als twee aparte grootheden blijft zien."

  Hoe kom je daar nou toch bij? Ik blijf juist continu hameren op de maatschappelijke verantwoordelijkheid om iedereen goed onderwijs te geven, een leven lang zelfs. En ik blijf erop hameren dat er voor wie het in de markt niet lukt beschermde werkplekken moeten zijn. Maar de maatschappij moet wel in dienst staan van het individu en niet andersom.

  Mijn uitgangspunt is dat je door spreiding van kennis en macht tot spreiding van inkomen moet komen. Want andersom werkt niet: door spreiding van inkomen zul je nooit tot spreiding van kennis en macht komen.

  "Waar ik niet achter sta is als de voorgestelde "veranderingen" het systeem dat alle ellende veroorzaakt op geen enkele manier aantast."

  Dat is maar al te vaak een excuus om helemaal niks te veranderen en ondertussen de handen in onschuld te wassen: ja, die revolutie hè, die wil maar niet vlotten.

  "En de veranderingen die wél nodig zijn zijn al vele malen eerder bedacht door heel veel verschillende mensen. Die komen echter niet voorbij de blauwdruk-fase"

  En waar dat wel het geval is leidt het steevast tot rampen. Juist omdat dat blauwdrukdenken te primitief is en geen enkele veranderingsstrategie bevat maar eerder een soort religieus geloof dat de mens wel zal veranderen, alsof de mens niet het systeem krijgt die hij verdient. Wil je iets veranderen dan zul je toch in de eerste plaats verantwoordelijke zelfbewuste mensen moeten kweken.

 • Winston V., zo 30 juni 2013 17:51 in reactie op Piet de Geus Reageer op Winston

  Winston

  Dit bedoel ik dus, Piet:

  "...maar eerder een soort religieus geloof ..."

  Je wil er maar niet aan dat het religieuze geloof nu juist het neoliberalisme betreft: ook de door jou gewenste variant van het kapitalisme is een ideologie geweest, maar is inmiddels dogmatisch. Van ons twee ben ik de ideoloog, jij de religieus die vasthoudt aan de regels van wat ooit eens een ideologie is geweest. Van ons twee ben ik degene die uit dat geloof en naast de dogmatische regels van dat geloof kan stappen. Het best komt dit tot uiting al die talloze keren dat jij en je mede liberalen (anarchist moet ik nog zien) degenen die zich niet (weten of willen te) conformeren aan dat systeem, zich niet aan de protocollen van de religie willen houden, afschilderen als op de één of andere manier "gefaalde" mensen. Niet de rattenrace van de 24-uurs vervuilings- en stress-economie is fout, nee, degenen die uitkering trekken zijn lui. Daar waar jij het vaak klaarspeelt om mij, nota bene, voor fanaticus uit te maken, weliswaar in je gewoonlijk zorgvuldig gekozen en enigszins verbloemende woorden, ban jij die fanaticus, de extremist. Hoofdkenmerk van deze lieden: het systeem heeft gelijk en als je niet mee kunt komen zul je wel iets fout doen of heb je ergens een verkeerde keuze gemaakt.

  "Ik blijf juist continu hameren op de maatschappelijke verantwoordelijkheid om iedereen goed onderwijs te geven, een leven lang zelfs."

  En ik leg je keer op keer uit dat deze wens weliswaar nobel klinkt, maar juist fataal is in zijn uitwerking. Jij bent het schoolvoorbeeld van een goed onderwezen mens. Ik zeg expres niet intelligent, maar goed onderwezen. Zolang dat onderwijs primair in dienst staat voor het wel en wee van een economie die ieder individu van kinds af aan aanleert dat zijn medemens "de concurrent" is, sta ik aan de zijde van Evert van Vliet en zeg ik met hem: inleveren die telraampjes.

  Maar goed, dit heeft geen zin. Je bent weliswaar geen troll, maar je staat zeker in je schoenen en bent zeker van je eigen gelijk. Net als ik. Laten we het erop houden dat we nog menigmaal de pennen zullen kruisen op dit forum. In de wetenschap dat het ons beiden iets oplevert, zonder dat een over en weer elkaar overtuigen voor die winst noodzakelijk is.

 • Godzilla de Godin, zo 30 juni 2013 18:54 in reactie op Winston V. Reageer op Godzilla

  Godzilla

  Winston, trap er nou niet meer in..Piet is een betaalde shill. Laat nou..laat nou....

 • Piet de Geus, zo 30 juni 2013 20:09 in reactie op Winston V. Reageer op Piet

  Piet

  "Van ons twee ben ik de ideoloog, jij de religieus die vasthoudt aan de regels van wat ooit eens een ideologie is geweest."

  Je wilt maar niet zien dat de ideoloog en de religieus een en dezelfde zijn. En hoe kom je er nou toch bij dat ik vasthoud aan regeltjes? Dat ik pragmatisch genoeg ben om van die regeltjes gebruik te maken om de ruimte voor verandering die er is maximaal te gebruiken in plaats van in een hangmat te gaan liggen wachten tot de gepredikte revolutie komt, dat is een verwijt dat je wel zou kunnen maken.

  "Van ons twee ben ik degene die uit dat geloof en naast de dogmatische regels van dat geloof kan stappen."

  Ik heb het je (met Sartre in de hand) al vaker gevraagd: op wat van manier stap jij dan naast die dogmatische regeltjes als je van 9 tot 5 volkomen kritiekloos functioneert. Door 's avonds achter je pc blauwdrukken te ontwerpen? Dat schiet natuurlijk niet op. Ik heb liever dat je het dak opgaat en een zonnecollector monteert. Je verandert er het systeem niet meteen mee maar je levert wel een concrete bijdrage.

  "Jij bent het schoolvoorbeeld van een goed onderwezen mens. Ik zeg expres niet intelligent, maar goed onderwezen."

  En ik heb je al vaker gezegd: jij bent op geen enkele manier in staat om dat te beoordelen.

  "Zolang dat onderwijs primair in dienst staat voor het wel en wee van een economie die ieder individu van kinds af aan aanleert dat zijn medemens "de concurrent" is, sta ik aan de zijde van Evert van Vliet en zeg ik met hem: inleveren die telraampjes."

  Evert is inderdaad ook zo'n voorbeeld dat het gebrek aan ontwikkeling denkt te kunnen maskeren door praatjes te verkopen over onderwijs dat primair in dienst staat van de economie. Dat zelfs in de VS het onderwijs alle ruimte biedt aan mensen als Chomsky ontgaat je gemakshalve, want dan werkt die smoes niet meer.

  Nou verwacht ik eigenlijk van je dat je Chomsky uit gaat maken voor een religieuze neoliberale conformist omdat hij gebruik maakt van de ruimte die het systeem biedt in plaats van rustig af te wachten tot de revolutie komt.

 • Paul Vandamme, zo 30 juni 2013 13:28 in reactie op Piet de Geus Reageer op Paul

  Paul

  . Even in termen van vroeger: jij komt uit de communistische hoek, ik uit de anarchistische.

  Een anarchist die de totalitaire EU wil ?

 • Piet de Geus, zo 30 juni 2013 14:50 in reactie op Paul Vandamme Reageer op Piet

  Piet

  "die de totalitaire EU wil ?"

  Juist die herhaalde mantra's maken jou tot een rechtse troll.

 • Paul Vandamme, zo 30 juni 2013 19:06 in reactie op Piet de Geus Reageer op Paul

  Paul

  Waarom zijn nu de Portugezen dom nu althans sommigen daar hun oude valuta terug willen ?
  Ik heb de vraag eerder gesteld, maar hoe langer je je antwoord uitstelt, hoe meer je de indruk wekt geen antwoord te hebben.

  Wat de totalitaire EU betreft, die zie je nu.
  Ik weet dat jouw soort illusionisten hun hoop gevestigd hebben op de democratische heilstaat, helaas was nog geen enkele veelvolkerenstaat democratisch.
  Ik wil dat wel verder aantonen, maar ook dat wordt dan een mantra, waar ik ook niets aan kan doen.

 • Godzilla de Godin, zo 30 juni 2013 12:02 in reactie op Winston V. Reageer op Godzilla

  Godzilla

  Winston, ergens hier onder zeg ik al dat de definitie van Trol die hier gebruikt wordt, te eng is.

  Piet is eerder een shill dan een trol en ook dat zeg ik hieronder al.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Shill

  Daarom zeg ik ook dat hij betaald word om hier te schrijven.

 • Piet de Geus, zo 30 juni 2013 14:55 in reactie op Godzilla de Godin Reageer op Piet

  Piet

  "Daarom zeg ik ook dat hij betaald word om hier te schrijven."

  En wie zou zich volgens jou dan mijn tarief kunnen permitteren om hier te schrijven? Enig idee wat het bereik van joop.nl is? Dan kun je beter mensen "inhuren" die hun inkomsten vrijwillig afdragen. En laat het daar nou van barsten...

 • Paul Vandamme, zo 30 juni 2013 19:19 in reactie op Piet de Geus Reageer op Paul

  Paul

  Ik heb niet het idee dat Piet wordt betaald, daarvoor zijn z'n verhalen te onsamenhangend.
  Wie wel wordt betaald, lijkt me, is Lamme, door Ukip.
  Zijn bijdragen zijn hen veel geld waard.

 • Winston V., zo 30 juni 2013 18:13 in reactie op Godzilla de Godin Reageer op Winston

  Winston

  Voor echte trollen of shills hier op Joop ken ik maar twee kandidaten: Nel Vana en die met dat Israëlische vlaggetje. En daarbij is het puur toeval dat beide hetzelfde bepleiten.

 • Godzilla de Godin, zo 30 juni 2013 20:05 in reactie op Winston V. Reageer op Godzilla

  Godzilla

  Denk jij dat een doorgewinterde neoliberaal al die tijd hier besteed zonder tegenprestatie???

  Sorry Winston, nu ben je naief. En dat zal ik niet gauw zeggen van jou maar op dit punt ben je te goed van vertrouwen.

 • Opinius Media, zo 30 juni 2013 23:12 in reactie op Godzilla de Godin Reageer op Opinius

  Opinius

  of U volslagen paranoia,? in uw doogeslagen geloof die vorm moet vatten naar allerlei statements waar u de een of ander op trakteert. Wellicht uit de behoefte dat u ordenen wil- het hokjes plaatsen ,daar uw eigen kleine wereld anders niet meer in elkaar past.
  wie wil er al chaos in de "autonome " kop nietwaar? lol

 • robert van velzen, ma 01 juli 2013 12:57 in reactie op Opinius Media Reageer op robert

  robert

  Hear! Hear!

 • Opinius Media, di 02 juli 2013 13:13 in reactie op robert van velzen Reageer op Opinius

  Opinius

  http://everyoneweb.com/WA/DataFileshorenzienzwijgen/053.jpg

 • Winston V., zo 30 juni 2013 23:16 in reactie op Godzilla de Godin Reageer op Winston

  Winston

  "...maar op dit punt ben je te goed van vertrouwen."

  Dat zou best wel eens kunnen en het zou niet de eerste keer zijn dat ik bedrogen uitkom. Toch is vertrouwen in mijn boek iets dat je schenkt. Maar ook al vallen zowel ikzelf als Piet hierboven weer in herhaling, denk ik dat Piet evenmin troll is als ik.

  En ook troll (in mijn ogen dan) Nel Vana reageer ik op. Ook reagerend op een troll heb je zelf in de hand hoe lang je de discussie wil blijven voeren. Net als bij vervelende Piet: ik heb nu alweer gezegd wat ik zeggen wil en weet dat er naast Piet nog meer mensen mee lezen.

 • Opinius Media, za 29 juni 2013 16:04 Reageer op Opinius

  Opinius

  dit onderwerp-item komt van de redactie .(niet van een wetenschapper of collumschrijver hier)
  Ik ervaar dit item derhalve vanuit de afzender als: : doet eens allen uw eigen ding ermee ghij beste posters !"

  Gezien de reacties her en der waar onmiskenbaar helaas enkel de "boodschap" een voortzetting teweeg brengt in de wijzende vingers, middels verdere veroordelingen ,het afzeiken ,verdachtmakingen (intrige) etc.


  leuk item ,.top ,redactie!

 • Opinius Media, za 29 juni 2013 17:16 in reactie op Opinius Media Reageer op Opinius

  Opinius

  ps,.er zijn tijden geweest dat ik hier niet meer durfde te schrijven,omdat ik niet te lezen was,.etc ,.of maar de mond moest houden of erger. en?/.of anderszins. Ik zag dat soms ook gebeuren naar andere posters
  wat nu niet wegneemt,dat ik uitgerekend dit aangrijp daar iets over te zeggen. Uit feiten zwart op wit die hier gepasserd en geadresseerd zijn .soms zien mensen in de virtuele wereld niet,hoe aan de andere kant ereen achter een toetsebord daarmee mond dood gemaakt kan worden.

  democratie is dat mensen hun maatschappelijke en relaterende politieke opvattingen mogen ventileren etc .maar als je niet uitkijkt, ben je hier daarmee ofwel de dombo,. de analfabeet of de a sociale hufter de alcohollist en dat allemaal vanuit objectiviteit . ?
  en zo ik mocht lezen worden er zelfs verdachtmakingen gemaakt dat ze er voor betaald worden ook nog hier. etc. omg wat een niveau.

 • Home Cinema, zo 30 juni 2013 09:12 in reactie op Opinius Media Reageer op Home

  Home

  ps,.er zijn tijden geweest dat ik hier niet meer durfde te schrijven,omdat ik niet te lezen was,.etc ,.of maar de mond moest houden of erger. en?/.of anderszins.
  --------------------------------------------------------------------------------------------

  Ik zou willen zeggen, u heeft enkel verantwoording af te leggen aan u zelf!. Net als u ben ik aanmerkelijk minder gaan schrijven, niet omdat ik niet durfde, wel omdat JOOP meer en meer de ruimte biedt aan ordinaire scheldpartijen. Maw het is niet (meer) leuk hier....


  "....... je bent een lul" is hier goedgekeurd door de moderator. Heeft deze student (naar wat ik aanneem) in de functie van moderator een schop onder onder zijn of haar hol gehad meneer Jole?

  Ik denkt van niet.
  Immers persoonlijke aanvallen lees ik nog steeds hier. Ik dank God op mijn blote knieën (mocht ik geloven, iets wat zeer zeker niet doe) dat ik hier schrijf onder de naam HC. Op een ander forum heb ik mijn mening gegeven onder mijn werkelijke naam.

  Voor Han van der Horst;

  Ik heb een gezin en een bedrijf te runnen, ik zit niet te wachten op nog meer bedreigingen in de persoonlijke sfeer. Mijn e-mail adres loopt zo nu en dan nog steeds vol, met bedreigingen in de persoonlijke sfeer. De "linkse" rakkers komen inmiddels op de proppen met e-mails die onder de noemer vallen;

  Dag HC, u bent in het bezit van een prachtige zoon, ik weet ook waar uw zoon naar school gaat!

  Dit zijn de uiterste Han (maar ook JOOP) binnen "links"en "rechts" geleuter binnen het politieke spectrum...

  Aangifte kan ik niet doen, totaal zinloos. Maar wordt mijn bestaan (mijn gezin, mijn onderneming) bedreigd, ja meneer Han van de Horst en JOOP.NL .

  Ik hoop dat wij het hier vaak oneens kunnen zijn OM.

  Maar dan wel met respect en vertrouwen...

 • Raven 63, zo 30 juni 2013 12:37 in reactie op Home Cinema Reageer op Raven

  Raven

  Home Cinema schrijft o.a.: "Voor Han van der Horst;

  Ik heb een gezin en een bedrijf te runnen, ik zit niet te wachten op nog meer bedreigingen in de persoonlijke sfeer. Mijn e-mail adres loopt zo nu en dan nog steeds vol, met bedreigingen in de persoonlijke sfeer. De "linkse" rakkers komen inmiddels op de proppen met e-mails die onder de noemer vallen;

  **** Ik schrik hier echt van, HC. Ik kan flink uithalen, maar bedreigingen gaan me veel te ver. Ik wens niemand iets dergelijks toe. Hooguit kan ik wel eens zeggen dat het beslist leerzaam zou zijn, als iemand moest doormaken, waar o.o. ikzelf doorheen moet, en dus dat iemand zijn baan kwijtraakt, maar persoonlijke bedreigingen gaan me veel te ver. Dat kan echt niet, vind ik. Afschuwelijk. *******

  Dag HC, u bent in het bezit van een prachtige zoon, ik weet ook waar uw zoon naar school gaat!
  ***** Verschrikkelijk!!! Dit mag toch niet gebeuren. Dit gaat echt veel te ver. Als u naast me zou wonen en we zijn het oneens, dan nog zal ik nooit iemand in uw gezin ooit iets kwaads aan willen doen. Heel erg, vind ik dit. ******

  Dit zijn de uiterste Han (maar ook JOOP) binnen "links"en "rechts" geleuter binnen het politieke spectrum...

  Aangifte kan ik niet doen, totaal zinloos. Maar wordt mijn bestaan (mijn gezin, mijn onderneming) bedreigd, ja meneer Han van de Horst en JOOP.NL .

  ***** HC - we zijn het op politiek vlak vast enorm oneens met elkaar en ik denk dat ik soms het bloed onder mijn nagels voel wegvloeien, maar nooit, NOOIT, zal ik overgaan tot bedreigingen. Ik vind dat verschrikkelijk (ben zelf met de dood bedreigd en ja, ik weet dus hoe het voelt). Iemand bedreigen is een tekort aan woorden, Soms heb ik dat ook: een tekort aan woorden. Dan reageer ik niet, of ik zeg iets als: Schaamt u zich niet o.i.d.

  Je hebt me flink laten schrikken. Dit verwachtte ik hier absoluut niet. En ik hoop dat het vanaf nu nooit meer voorkomt. Niet alleen voor jou en je gezin, maar voor iedereen hier. Lieve mensen, ga je niet te buiten aan dergelijke bedreigingen. Je beschadigt mensen. Het is echt ontzettend naar en waarom zou je het doen? Omdat iemand het oneens en oneens blijft met je? Dat is dus geen reden. Sowieso is er nooit een reden om iemand te gaan bedreigen. Negeer die persoon voortaan, maar laat het daarbij? *****  Ik hoop dat wij het hier vaak oneens kunnen zijn OM.

 • hansje n., zo 30 juni 2013 13:39 in reactie op Opinius Media Reageer op hansje

  hansje

  Zou je nu eens willen ophouden je privé problemen hier op een uitermate onbegrijpelijke manier te uiten??

  Ik weet over wie je het hebt.........maar sorry, ik zie niet in dat je je frustraties op deze manier in een nogal gebrekkig taalgebruik denkt te moeten uiten hier.

  Doe dat soort dingetjes even privé af.

 • Nihilist 1375, za 29 juni 2013 13:50 Reageer op Nihilist

  Nihilist

  Heh, het inteelt kliekje op Joop.nl heeft het weer aardig met zichzelf getroffen. Kies een zwart schaap (Piet de Geus, Erwin Lamme) en ga vol op het orgel met inhoudsloze verdachtmakingen en wederzijdse schouderklopjes.

  En ik zou willen dat de bovenstaande tekst een trollpoging was... Het is helaas gewoon de objectieve waarheid.

 • Joe Speedboot, za 29 juni 2013 14:50 in reactie op Nihilist 1375 Reageer op Joe

  Joe

  'Het is helaas gewoon de objectieve waarheid. '

  Ik vrees van wel. Van mensen die op een partij stemmen die voortdurend met termen als 'menselijke waardigheid', 'gelijkwaardigheid', 'elkaar helpen' etc loopt te strooien zou je toch anders verwachten..

 • Dennis Mollis, za 29 juni 2013 16:08 in reactie op Joe Speedboot Reageer op Dennis

  Dennis

  "'menselijke waardigheid', 'gelijkwaardigheid', 'elkaar helpen' etc"

  Als jij je ogen dicht doet en denkt aan de waarden die je noemt, zie je dan het beeld van Piet de Geus voor je? Nee, nou dan moet je niet mauwen.

  Ik snap niet dat er lieden zijn die niet begrijpen dat er linkse mensen bestaan die niet bij elke discussie waarbij ze een ram voor hun kop krijgen netjes blijven door redeneren en eeuwig hun zelfbeheersing blijven behouden maar ook van zich af kunnen bijten.

  Als een links persoon van zich afbijt en verbaal ook raken klappen uitdeelt wordt er verontwaardigd gereageerd alsof wij ons voortdurend moeten inhouden en laten beledigen door dom en asociaal rechts zonder ze met gelijke munt terug te mogen betalen.

 • Joe Speedboot, za 29 juni 2013 18:55 in reactie op Dennis Mollis Reageer op Joe

  Joe

  'Nee, nou dan moet je niet mauwen.'

  Van jou moet ik helemaal niets, en mauwen doen katten.

  'Ik snap niet dat er lieden zijn die niet begrijpen dat er linkse mensen bestaan die niet bij elke discussie waarbij ze een ram voor hun kop krijgen netjes blijven'

  Als je nou eens probeert dat soort zaken niet als persoonlijke aanval op te vatten hou je meer tijd over om na te denken en wellicht met zinnige tegenargumenten te komen.

  En oja Piet de Geus: ik lees zijn reacties doorgaans met veel plezier. Er zijn hier weinig mensen te vinden met zo'n scherpe pen.

 • Dennis Mollis, za 29 juni 2013 22:56 in reactie op Joe Speedboot Reageer op Dennis

  Dennis

  "Als je nou eens probeert dat soort zaken niet als persoonlijke aanval op te vatten hou je meer tijd over om na te denken en wellicht met zinnige tegenargumenten te komen."

  Allereerst moet ik je teleurstellen in je vaststelling dat ik iets als een persoonlijke aanval beschouw en daarom geen tijd zou hebben om na te denken en zinnige argumenten zijn dat niet pas als jij dat bepaald hebt.

  Ik ben het met je eens dat Piet soms hele zinnige en grappige dingen te melden heeft maar waar ik op doel bij hem is dat hij doorslaat op het moment dat de SP op welke manier dan ook ter sprake komt veel meer kritiek heb ik eigenlijk verder niet op zijn bijdragen geuit.

 • Joe Speedboot, zo 30 juni 2013 10:29 in reactie op Dennis Mollis Reageer op Joe

  Joe

  'Allereerst moet ik je teleurstellen in je vaststelling dat ik iets als een persoonlijke aanval beschouw en daarom geen tijd zou hebben om na te denken '

  Als je zinnetje: 'Nee, nou dan moet je niet mauwen'.. de uitkomst is van dat nadenken, dan moet je misschien toch nog wat meer oefenen.

 • Dennis Mollis, zo 30 juni 2013 13:35 in reactie op Joe Speedboot Reageer op Dennis

  Dennis

  Als je moeite hebt met dat woord dan neem ik het subiet terug want de sop is mij de kool niet waard.

  Als dat woord een gesprek onmogelijk maakt dan neem ik het terug want voor mij staat de mogelijkheid tot dialoog voorop.

 • Raven 63, zo 30 juni 2013 12:39 in reactie op Dennis Mollis Reageer op Raven

  Raven

  Daar heb ik geen probleem mee, Dennis. Ik trek de lijn bij bedreigingen. Maar een pittige discussie, liefst zonder echte scheldpartijen, lees ik graag. Daar is ook niets mis mee lijkt me.

 • Dennis Mollis, zo 30 juni 2013 15:04 in reactie op Raven 63 Reageer op Dennis

  Dennis

  Ik heb ook geen moeite met het gebruik van andere of pittigere termen maar als anderen daar over vallen dan ben ik, net zoals als ik weet dat jij dat ook bent, wel in staat me in andere bewoordingen uit te drukken om hetzelfde te zeggen.

 • MG 68, za 29 juni 2013 22:07 in reactie op Joe Speedboot Reageer op MG

  MG

  Net zo als korenman voor de pvda was zijn deze personen geen reclame voor de sp. Vertel eens... zijn jullie echt representatief voor deze partij?
  Ach laat ook maar. Jullie zijn een gepaseerd station... (en daar was geen piet voor nodig. Dat hebben jullie (wel) op eigen kracht gedaan ;))

 • Dennis Mollis, za 29 juni 2013 14:54 in reactie op Nihilist 1375 Reageer op Dennis

  Dennis

  Ach gut kom je aandacht te kort, nou vooruit dan jij bent ook een klein huistrolletje zo goed? en nu wil ik je voorlopig niet meer horen.

 • Godzilla de Godin, za 29 juni 2013 15:47 in reactie op Nihilist 1375 Reageer op Godzilla

  Godzilla

  Nihilist, je objectieve mening mag geen naam hebben :)

 • Opinius Media, za 29 juni 2013 16:59 in reactie op Godzilla de Godin Reageer op Opinius

  Opinius

  nee laten we het houden dan op uw "objectieve mening hier.
  die zo verdwaasd is dat u : ik citeer u mevrouw Godin"naar mij : jouw postings zal ik verder bij mijn verzameling doen, er zal elders weer om gelachen kunnen worden.
  en daarnaast
  u gezeik over taalfouten en grammatica naar mij ,dat u een jaar flikte .het "trendsetten" over mij. of een ander middels uw neerbuigende ventilaties . verder stoort mij uw chronische hang om mannen pijnlijk te degeneren ,die u telkensweer schaamteloos daarnaast hier etaleert . waaruit mag blijken dat uw onderscheidingsvermogen allang ergens verdwaald moet zijn. ( ik ben een vrouw ).

  U wilt een poll hier las ik,daarmee provoceerde u iets in mij toen ik die wens uitgerekend van u las mevrouw de godin: wel u heeft niet daarmee van mij uit hier de eerste prijs bij joop,.maar ook daarbuiten als het misselijkmakend repelsteeltje. ,relaterend aan de inhoud uw bijdrages vaak hier,en wat uw deed met mijn postings daarbuiten. en dat ook nog schaamteloos meedeelde hier ook nog.

  de ellende in de trollenwereld is dat het vijverwater troebel is in de "donkere bossen" ,.waar zij in leven ,waardoor trollen geen spiegel hebben wanneer zij zich laven .

 • hansje n., za 29 juni 2013 15:52 in reactie op Nihilist 1375 Reageer op hansje

  hansje

  Stel je niet aan en zet jezelf niet onder de korenmaat, op het gebied van trollen doe jij voor niemand onder.

 • Nihilist 1375, za 29 juni 2013 16:08 in reactie op Nihilist 1375 Reageer op Nihilist

  Nihilist

  Wie de schoen past trekke hem aan ;-)

 • Godzilla de Godin, za 29 juni 2013 17:00 in reactie op Nihilist 1375 Reageer op Godzilla

  Godzilla

  Ga je nu jezelf trollen?? LOL

 • Nihilist 1375, za 29 juni 2013 18:47 in reactie op Godzilla de Godin Reageer op Nihilist

  Nihilist

  Nee, dat was een aanvulling op mijn reactie betreft reaguurders hier... ;-) lol

 • Schrijvende Rechter, za 29 juni 2013 17:27 in reactie op Nihilist 1375 Reageer op Schrijvende

  Schrijvende

  Bij Piet de Geus kan ik me wel wat voorstellen, het moet niet makkelijk voor ze zijn om iemand tegenstand te bieden die goedgebekt, intelligent, terdege op de hoogte en humoristisch is. Dan blijft al snel de ad hominem over voor ze.

 • Paul Vandamme, za 29 juni 2013 19:05 in reactie op Nihilist 1375 Reageer op Paul

  Paul

  Wanneer gaat Piet de Geus nu eens uitleggen waarom de Portugezen dom zijn als ze hun eigen valuta terug willen ?
  Dit is een bewering van Piet de Zwamneus, daarover zit ik hem nu een week of zo achter de broek, voor een argument.
  Uiteraard is Zwamneus geen trol, het ontbrak hem gewoon aan tijd te antwoorden.
  Het komt nu gauw, daar ben ik van overtuigd.

 • Piet de Geus, za 29 juni 2013 23:25 in reactie op Paul Vandamme Reageer op Piet

  Piet

  "Wanneer gaat Piet de Geus nu eens uitleggen waarom de Portugezen dom zijn als ze hun eigen valuta terug willen ?"

  Wanneer het hem behaagt, want hij danst niet op het commando van trollen die naar de bekende weg vragen.

 • Paul Vandamme, zo 30 juni 2013 08:47 in reactie op Piet de Geus Reageer op Paul

  Paul

  Ik vraag niet naar de bekende weg, volgens mij moet elk euro land z'n oude valuta weer invoeren.
  Dus ik ben zeer benieuwd naar de redenering dat Portugezen dom zijn.
  Dat het lastig voor je is begrijp ik, Engelen, Bootle, Arjo Klamer, Sarrazin in beperkte mate, de 70 Nederlandse economen van voor de invoering van dit gedrocht.
  Maar kom niet met smoesjes.

 • hansje n., zo 30 juni 2013 14:24 in reactie op Paul Vandamme Reageer op hansje

  hansje

  Sjjjt. zoet nou maar.
  Volgens ons aller deskundige en profeet Piet is toch echt de Europese Unie en de Euro het non plus ultra.

  Dus niks negatiefs melden over Europa en de Euro, want dan wordt Piet boos.

  Of reageert gewoon niet.

  Je kunt kiezen wat jou het meest waarschijnlijk lijkt.

 • Bijstandskoning van GeenStijl, za 29 juni 2013 21:43 in reactie op Nihilist 1375 Reageer op Bijstandskoning

  Bijstandskoning

  Wat heet trollen. De linkse moraalridders vallen zo tussen hun hoogdravende betogen over humaniteit en onvoorwaardelijke naastenliefde, zelf nogal eens in ordinair gescheld. Het topic over asielzoekers die Nederland tegenwoordig mijden was voor de helft bagger.

 • Raven 63, zo 30 juni 2013 12:43 in reactie op Bijstandskoning van GeenStijl Reageer op Raven

  Raven

  Lieverd, je doet zelf niet onder voor ze. Je bent er aardig goed in.
  Even allemaal: kunnen we alsjeblieft ophouden met ruzie maken? Dit leidt echt nergens toe.

 • Homo Ridenti, za 29 juni 2013 13:37 Reageer op Homo

  Homo

  Hasbara trollen zijn altijd zo vreselijk irritant. Je komt ze op elk forum, als er een draadje is over Israel, tegen met hun agitprop..Bwurkk. Vreselijk volk.

 • Eric Donkaew, za 29 juni 2013 08:35 Reageer op Eric

  Eric

  Voor wie een trol wil leren herkennen zijn er zeven kenmerkende doodzonden van online trollen:
  1: Off topic reageren. Opmerkingen maken die niets met het onderwerp te maken hebben.
  2: Overdreven kritisch op grammatica- en taalfouten wijzen
  3: Antipathie wekken door vervreemdende standpunten in te nemen of zogenaamd naïeve vragen te stellen
  4: Anderen in gevaar brengen door gevaarlijke adviezen te geven of risicovol gedrag aan te moedigen
  5: Shockeren door bijvoorbeeld volkomen ongevoelig te reageren op zeer gevoelige berichten of verhalen
  6: Opzettelijk beledigen, bedreigen of aanvallen
  7: Cross-posten: dezelfde provocerende, beledigende of off topic berichten op verschillende sites plaatsen
  ----------------------------------------------------

  Eigenlijk vind ik dat er eentje ontbreekt: anonieme posters die duidelijk een dubbele (financiële!) agenda hebben. Ik noemde hieronder al het voorbeeld van Korenman, die inmiddels totaal is verdwenen. En er zijn er nog een paar...

 • Paul Vandamme, za 29 juni 2013 19:30 in reactie op Eric Donkaew Reageer op Paul

  Paul

  Helaas zijn die kenmerkende zaken zo subjectief als het maar kan.
  Voor een aantal beoordelingen is gedachtenlezen een must.
  Kortom, de trol verwijt de ketel.

 • Bijstandskoning van GeenStijl, vr 28 juni 2013 23:00 Reageer op Bijstandskoning

  Bijstandskoning

  Het kan raar gaan in het leven. Iemand in de bijstand die vindt dat niet de werklozen maar de werkenden beloond moeten worden. Dat moet wel een internet-trol zijn, "goedmensen verenigt u en stenigt hem!" Ik heb gewoon niet zoveel met mensen die liever op het negatieve focussen, hun sores uitventen en zwelgen in zelfmedelijden. Dat zijn van die linkse dogma's: een steuntrekker zal een gulle socialist wel altijd verwelkomen. Een allochtoon moet per definitie toch ook open staan voor de multicult? Niet dus; een gratis reality check voor de moraalridders.

 • Dennis Mollis, za 29 juni 2013 03:29 in reactie op Bijstandskoning van GeenStijl Reageer op Dennis

  Dennis

  "Iemand in de bijstand die vindt dat niet de werklozen maar de werkenden beloond moeten worden."

  Dat is een ware troll want waarom moet iemand überhaupt beloond worden zonder dat deze daar een extra prestatie voor geleverd heeft?

  Het zomaar ongenuanceerd melden dat jij iemand bent die een uitkering geniet en vindt dat niet uitkeringsgerechtigden beloond dienen te worden maar werkenden is derhalve een loze kreet en slaat dus nergens op.

  Je wekt bij mij, met dit soort opmerkingen, de indruk iemand te zijn die zich populair wil maken bij wat ik noem domrechts en ik kan je zeggen dat je daar redelijk succesvol in bent gezien de bijval die je uit die hoek krijgt.

  Voor echt rechts waar je wellicht heimelijk ook bij zou willen horen blijf jij, zoals de JOVD zegt, een bankhanger en geldvanger die ten onrechte zijn hand ophoudt op kosten van de gemeenschap.

 • Dennis Mollis, za 29 juni 2013 05:20 in reactie op Bijstandskoning van GeenStijl Reageer op Dennis

  Dennis

  " een steuntrekker zal een gulle socialist wel altijd verwelkomen."

  Iemand die een zelfverklaard steuntrekker is en die niet weet dat hij het feit dat hij dat hij leeft van gemeenschapsgeld te danken heeft aan de strijd die socialisten hiervoor hebben gevoerd noem ik een "dumbass" die zich opzichtig, en daarom niet geloofwaardig, populair wil maken bij niet zo slim rechts.

 • Bijstandskoning van GeenStijl, za 29 juni 2013 21:45 in reactie op Dennis Mollis Reageer op Bijstandskoning

  Bijstandskoning

  En wat wou je daar aan doen. Schelden op internet?

 • Dennis Mollis, zo 30 juni 2013 00:07 in reactie op Bijstandskoning van GeenStijl Reageer op Dennis

  Dennis

  "En wat wou je daar aan doen."

  Niets want ik ben je klantmanager niet en vraag me af wat de jouwe doet want die zou er toch voor moeten zorgen dat mensen zoals jij die i bijstand krijgt geactiveerd wordt?

  Ik heb je hier veel praatjes zien maken maar hier heb ik je nog nooit over gehoord en als jou klantmanager je niet oproept om je een arbeidsgewenningstraject aan te bieden dan doet hij zijn werk toch echt niet goed.

 • Raven 63, za 29 juni 2013 11:28 in reactie op Bijstandskoning van GeenStijl Reageer op Raven

  Raven

  Petje af!! Wat een zelfkennis... Goed hoor.

 • Erwin Lamme, vr 28 juni 2013 21:15 Reageer op Erwin

  Erwin

  Piet de Geus is wel de laatste die je een trol kunt noemen. Hij beargumenteert altijd zijn mening. En hij is toch een homo universalis te noemen: altijd geestig, scherp en zeer erudiet. Om dan met de kwalificatie trol te komen is wel heel erg buiten de realiteit.

 • W.J. v/d Straat, vr 28 juni 2013 21:54 in reactie op Erwin Lamme Reageer op W.J.

  W.J.

  Prdn ? Of is dat uw 'nick' die hier hetzelfde ongelijkheidsdenken probeert uit te venten ?
  Al denkt d66 er anders over: Niet iedereen is met een gouden lepeltje in de mond geboren, in blakende gezondheid, uit een welgesteld, harmonieus nest...

 • Evert van Vliet, vr 28 juni 2013 21:54 in reactie op Erwin Lamme Reageer op Evert

  Evert

  "Hij beargumenteert altijd zijn mening."

  Met lantaarnpalen om de verplicht gestelde vereniging der lager gelegen landerijen kracht bij te zetten.

  Tja.

 • Sjouke Boonstra, vr 28 juni 2013 22:19 in reactie op Erwin Lamme Reageer op Sjouke

  Sjouke

  == Piet de Geus is wel de laatste die je een trol kunt noemen. ==

  Dat is een mening, en niet meer dan dat.

  == Hij beargumenteert altijd zijn mening. ==

  Dat is aantoonbaar onjuist.

  == En hij is toch een homo universalis te noemen: ==

  Ook dát is een mening, en niet meer dan dat.

  == altijd geestig, scherp en zeer erudiet. ==

  Dat is aantoonbaar onjuist.

  == Om dan met de kwalificatie trol te komen is wel heel erg buiten de realiteit. ==

  En dat is weer een mening.

  Nou maar hopen dat je niet in je write-only modus zit, dan kun je nog wat leren...

 • sjaak deintellectueel, za 29 juni 2013 01:03 in reactie op Sjouke Boonstra Reageer op sjaak

  sjaak

  Nee, Piet de Geus is geen troll. Ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat Piet de Geus een pedant mannetje is die zijn mening op een betweterige wijze verkondigt met naar mijn mening af en toe ook een humoristische klinkslag. Maar ik geloof wel, dat wat Piet zegt hij ook daadwerkelijk meent. Er is een onderscheid tussen mensen alleen maar te willen pikeren of erger, of je eigen mening (al dan niet op arrogante wijze) te verkondigen omdat je wel meent wat je zegt.

 • hansje n., za 29 juni 2013 13:00 in reactie op sjaak deintellectueel Reageer op hansje

  hansje

  Jeempie, Sjakie, heb je een sessie voor je spiegel gehad gisteren??

 • sjaak deintellectueel, za 29 juni 2013 16:47 in reactie op hansje n. Reageer op sjaak

  sjaak

  =====Jeempie, Sjakie, heb je een sessie voor je spiegel gehad gisteren??====

  Ik snap niet wat je met deze opmerking wilt insinueren.

 • hansje n., za 29 juni 2013 15:47 in reactie op sjaak deintellectueel Reageer op hansje

  hansje

  Oh, Sjaak, je zou cabaterier moeten worden.....ik heb mijn gasten gisteren even jouw profiel laten lezen......... was me dat lachen, ik zou haast zeggen een Homerisch gelach.
  Kind toch.

 • sjaak deintellectueel, za 29 juni 2013 16:50 in reactie op hansje n. Reageer op sjaak

  sjaak

  =====Oh, Sjaak, je zou cabaterier moeten worden=====

  Ik kan met mijn talenten zoveel worden, maar cabaretier wordt waarschijnlijk te saai vanwege gebrek aan intellectuele uitdaging. Daarnaast ben ik ook te ambitieus voor die sector.

  =====was me dat lachen, ik zou haast zeggen een Homerisch gelach.
  Kind toch.=====

  Dit badinerende toontje staat mij helemaal niet aan. Ik wens met respect toegesproken te worden. Heb je nog inhoudelijk commentaar?

 • Dennis Mollis, za 29 juni 2013 17:31 in reactie op sjaak deintellectueel Reageer op Dennis

  Dennis

  "Ik kan met mijn talenten zoveel worden, maar cabaretier wordt waarschijnlijk te saai vanwege gebrek aan intellectuele uitdaging. Daarnaast ben ik ook te ambitieus voor die sector."

  Ha ha ha je maakt mijn dag weer eens goed met je zelfoverschatting die je nog serieus schijnt te menen ook maar ik ben wel benieuwd hoe je erbij komt nu al te menen te weten dat het vak cabaretier jou geen intellectuele uitdaging zou bieden.

 • sjaak deintellectueel, za 29 juni 2013 19:23 in reactie op Dennis Mollis Reageer op sjaak

  sjaak

  ======Ha ha ha je maakt mijn dag weer eens goed met je zelfoverschatting die je nog serieus schijnt te menen ook maar ik ben wel benieuwd hoe je erbij komt nu al te menen te weten dat het vak cabaretier jou geen intellectuele uitdaging zou bieden.=====

  Ten eerste lijd ik niet aan zelfoverschatting, ik sta juist heel realistisch in het leven. Ten tweede ben ik al 19 en ga ik richting de 20. Heb me voorgaande jaren georiënteerd waardoor ik een goede studiekeuze kon maken. Hoe ik weet dat cabaret mij onvoldoende intellectuele uitdaging biedt? Elke dag mensen aan het lachen maken door hetzelfde riedeltje te herhalen is voor even leuk, maar na een paar jaar gaat het vervelen. Daarnaast hoef ik me er veels te weinig voor in te spannen, aangezien ik met mijn scherpe opmerkingen en humor de mensen in mijn omgeving altijd aan het lachen weet te maken.

 • Raven 63, zo 30 juni 2013 12:50 in reactie op sjaak deintellectueel Reageer op Raven

  Raven

  Wat ik wel heel knap vind, Sjaak, is dat je jezelf al zo goed denkt te kennen. Ik heb toch even je profiel gelezen en wat ik lees vind ik heel bijzonder. Ik ken hele wijze mensen in mijn omgeving die dagelijks worstelen met hun ZIJN in dit leven. Iets dat ik zelf ook nog steeds doe. Zelfkennis is prima, maar zelfoverschatting gaat tegen je werken. Geloof me, ik ben bijna 65 en heb zat moeten meemaken in mijn leven tot nu toe. Wat je ervan leert is dat je tot het moment van sterven moet blijven leren. Om in jour termen te blijven wil ik je een Namaste wensen.

 • sjaak deintellectueel, zo 30 juni 2013 15:25 in reactie op Raven 63 Reageer op sjaak

  sjaak

  =====Wat ik wel heel knap vind, Sjaak, is dat je jezelf al zo goed denkt te kennen.=====

  Dankjewel voor het compliment Raven.

  =====Ik heb toch even je profiel gelezen en wat ik lees vind ik heel bijzonder.====

  Wil niet arrogant overkomen, maar ik ben een zeer bijzondere jongeman mooi dat jij dat nu ook erkent:)

  =====Wat je ervan leert is dat je tot het moment van sterven moet blijven leren. ======

  Ben ik het mee eens. Life long learning geldt voor iedereen. Jammer dat je op je 65e jezelf nog niet helemaal hebt gevonden, ik hoop dat jij ook ooit jezelf vindt.

 • hansje n., zo 30 juni 2013 08:00 in reactie op sjaak deintellectueel Reageer op hansje

  hansje

  Respect moet je verdienen Sjaak, en, jouw profiel gelezen hebbende, valt dat bepaald niet mee ;-))

 • Piet de Geus, zo 30 juni 2013 16:07 in reactie op hansje n. Reageer op Piet

  Piet

  "Respect moet je verdienen"

  Je kunt het ook in no-time kwijtraken. Dan verander je van nick en begint opnieuw met je getroll totdat ook die nick weer besmet is geraakt en wissel je nogmaals...

 • hansje n., za 29 juni 2013 17:00 in reactie op hansje n. Reageer op hansje

  hansje

  cabaretier, sorry voor de tikfout.

 • Paul Vandamme, za 29 juni 2013 13:02 in reactie op Sjouke Boonstra Reageer op Paul

  Paul

  Misschien weet Lamme niet wat een argument is.
  Kortgeleden werd tweede kamer leden gevraagd of ze het verschil tussen een feit en een mening wisten.

 • Godzilla de Godin, vr 28 juni 2013 22:25 in reactie op Erwin Lamme Reageer op Godzilla

  Godzilla

  Betaalde trols hebben alle info tot hun beschikking om NewSpeak te propageren. Dat is Piet ten voeten uit.
  Lamme, je bent er zelf ook een met je eeuwige D'66 gezeik dat zo overduidelijk nergens op slaat.

 • Piet de Geus, za 29 juni 2013 01:24 in reactie op Godzilla de Godin Reageer op Piet

  Piet

  "Betaalde trols hebben alle info tot hun beschikking"

  Dat vanuit jouw perspectief een beetje algemene ontwikkeling uiterst verdacht is, dat snap ik. Maar om dan ook nog een alu-hoedje op te zetten en een complot te bedenken dat ze wel betaald zullen worden is echt niet nodig.

 • Opinius Media, za 29 juni 2013 19:20 in reactie op Piet de Geus Reageer op Opinius

  Opinius

  meneer Piet,ondanks dat ik het vaak niet met uw maatschappelijke en daaruit geintervineerde poliktieke stellingen-ventilaties eens ben.
  mocht ik voor mij zelf lijden dat ik zo goed en gevat kon schrijven_verwoorden als u.

  Mij valt op dat u autonomie als iets als vanzelfsprekend vindt,die mensen zich behoren toe te eigenen.
  meneer piet dié autonomie waar u naar wijst is afhankelijk van,.... vul maar in.
  kortom : autonomie bestaat niet.
  maar de illusie dat men het kan zijn of is,..is (begrijpelijk) strelend voor elk ego.


  met een groet van Opinius.

 • Piet de Geus, za 29 juni 2013 23:24 in reactie op Opinius Media Reageer op Piet

  Piet

  "Mij valt op dat u autonomie als iets als vanzelfsprekend vindt"

  Hoe kom je daarbij? Autonomie is net zoiets als objectiviteit in de journalistiek: het bestaat niet, maar dat neemt niet weg dat je het naar eer en geweten na moet streven. Laat je dat na, dan ben je nog verder van huis. Het grappige is dan weer dat degenen die het niet eens nastreven je voor de voeten werpen dat je achter een illusie aanjaagt. Net zoals mensen die niet eens in staat zijn om te zien dat hun eigen opinies subjectief zijn altijd schamperen dat objectieve journalistiek een illusie is. En zie waar het opgeven van alle illusies hen gebracht heeft...

 • Opinius Media, ma 01 juli 2013 12:13 in reactie op Piet de Geus Reageer op Opinius

  Opinius

  citaat: En zie waar het opgeven van alle illusies hen gebracht heeft... "

  wel u levert toch derhalve noest uw bijdrage hier om de geestelijke wereld die aan de rand van de complete chaos staat , waar ondanks de hoge intelectuele de hele boel regelrecht in vaart op blijft afstevenen,teneinde "wij"allen niet in de helse ravijn zullen storten .

  u is op die manier onmiskenbaar een betrokken mens naar de mensheid,.en uitgerekend daárin verschilt u nergens met de rest die hier hun ijver tonen.
  niks meer niks minder,.
  maar goed schrijven heer Piet dat kunt u. ik benijd u daarom,.zo heeft ieder zijn eigen talent. wink
  met een groet van Opinius.

 • Berthold Hohenlowe, za 29 juni 2013 01:57 in reactie op Godzilla de Godin Reageer op Berthold

  Berthold

  Dat was een nummertje 6 .............. met glans.

 • Raymond Bhagwandin, vr 28 juni 2013 23:03 in reactie op Erwin Lamme Reageer op Raymond

  Raymond

  "Piet de Geus is wel de laatste die je een trol kunt noemen. "

  Volgens mij zijn daar de meningen over verdeeld.

  "Hij beargumenteert altijd zijn mening."

  Dat zou ik niet zo stellig durven beweren, de kracht van Piet is nu juist dat hij zijn mening niet beargumenteert maar opbouwt met aannames die hij alleen kan bedenken.

  "En hij is toch een homo universalis te noemen: altijd geestig, scherp en zeer erudiet."

  Ik begrijp dat je het voor hem opneemt, maar volgens mij ben je in een vlek aan het wrijven, niet echt verstandig lijkt me.

 • Dennis Mollis, za 29 juni 2013 03:42 in reactie op Raymond Bhagwandin Reageer op Dennis

  Dennis

  "de kracht van Piet is nu juist dat hij zijn mening niet beargumenteert maar opbouwt met aannames die hij alleen kan bedenken."

  Dat vind ik een scherpe observatie waarvoor jij alle credits verdient en die ik zelf niet had bedacht maar volledig onderschrijf Raymond.

 • Raymond Bhagwandin, za 29 juni 2013 19:41 in reactie op Dennis Mollis Reageer op Raymond

  Raymond

  Dank je, gelukkig is het gedrag betrekkelijk voorspelbaar, het vocabulaire eenzijdig en overzichtelijk, tegen plinten opkotsen, je bent jaloers, je projekteert, je overschat jezelf, kikkerperspectief, te pas en vooral te onpas worden dit soort kwalificaties van stal gehaald.
  Iets langer dan een week geleden heb ik hem voor trol uitgemaakt omdat hij mij probeerde neer te zetten als een klein miezerig mannetje die vindt dat in zijn ogen (van Piet) voor mij onbereikbare vrouwen dood moeten, dat ik niet even onder de indruk ben van Halsema als hij afstraffen, maar wel doodleuk opschrijven dat afwijkende meningen bij mij geen plaats hebben, alsof hij de standaard bepaalt, nadien hebben we op een fatsoenlijke manier van gedachten gewisseld over bewegingen in de 70 er jaren, het kan dus wel, waardoor neerbuigendheid met bijbehorende aannames en bluf de overhand krijgt is me niet duidelijk, blijft ter observatie.

 • Piet de Geus, za 29 juni 2013 22:02 in reactie op Raymond Bhagwandin Reageer op Piet

  Piet

  "dat ik niet even onder de indruk ben van Halsema als hij afstraffen"

  Nee slimmerd, ik ben alles behalve onder de indruk van Halsema. Maar als je haar gebruikt als excuus om je seksisme bot te vieren krijg je een virtuele draai om je oren.

 • Raymond Bhagwandin, ma 01 juli 2013 19:38 in reactie op Piet de Geus Reageer op Raymond

  Raymond

  Dat ik nooit aanleiding heb gegeven mij seksist te noemen mag de pret niet drukken, dit soort probeersels zou wel eens uit verveling kunnen voortkomen, maar je tijd vullen met het geven van valse voorstellingen en het opleggen van jouw zienswijze lijkt me niet echt gezond.

 • Piet de Geus, za 29 juni 2013 04:35 in reactie op Raymond Bhagwandin Reageer op Piet

  Piet

  "de kracht van Piet is nu juist dat hij zijn mening niet beargumenteert maar opbouwt met aannames die hij alleen kan bedenken"

  Grappig, want wie overschat je nu? Mij, omdat je denkt dat ik zo uniek ben dat alleen ik op basis van feiten logisch kan redeneren? Of jezelf omdat meent op basis van je kikkerperspectief argumenten van aannames te kunnen scheiden op basis van niets anders dan je geloof in het wereldbeeldje dat je jezelf hebt geschapen en waarin geen plaats is voor afwijkende meningen? Ik hou het op beide.

 • Raymond Bhagwandin, za 29 juni 2013 19:55 in reactie op Piet de Geus Reageer op Raymond

  Raymond

  "Grappig, want wie overschat je nu?"

  Overschatten, typisch sleutelwoord.

  "Mij, omdat je denkt dat ik zo uniek ben dat alleen ik op basis van feiten logisch kan redeneren?"

  Twee bezwaren, 1 feiten, ik had het over aannames, bovendien hadden we het over meningen, 2 redeneren, puntige uitspraken vind ik prima, als er echter op vragen naar onderbouwing geen antwoord komt vervalt het m.i. gauw tot brallerige bluf.

  "Of jezelf omdat meent op basis van je kikkerperspectief argumenten van aannames te kunnen scheiden op basis van niets anders dan je geloof in het wereldbeeldje dat je jezelf hebt geschapen en waarin geen plaats is voor afwijkende meningen?"

  Kikkerperspectief, weer zo’n sleutelwoord, geeft niet hoor, ik heb ze ook, pfff, ik loop helemaal leeg van verontwaardiging met jouw waardeoordeel.
  Wie ben ik om mijn wereldbeeld een ander op te leggen anders dan door van gedachten te wisselen over standpunten, b.v. aan de hand van voorbeelden, soms gebrekkig en aan interpretatie onderhevig, te proberen te komen tot aanvaardbare conversatie en open te staan voor argumenten, waarom zou ik niets van jou kunnen leren, dat betekent echter niet dat ik cadeautjes weggeef omdat jij een ” bokkenpruik” opzet, misschien het overwegen waard.

 • Piet de Geus, za 29 juni 2013 01:23 in reactie op Erwin Lamme Reageer op Piet

  Piet

  "Om dan met de kwalificatie trol te komen is wel heel erg buiten de realiteit."

  Maar voor kluitjesvoetballers die van gekkigheid niet weten hoe ze hun politieke tegenstanders moeten benoemen is het tamelijk voorspelbaar. Net zoals het neoliberaal dat steeds weer in hun fact free praatjes opduikt.

 • Dennis Mollis, za 29 juni 2013 03:13 in reactie op Erwin Lamme Reageer op Dennis

  Dennis

  "Piet de Geus is wel de laatste die je een trol kunt noemen."

  Dat hoeft niemand te doen want dat bewijst hij zelf keer op keer maar dat dit jou ontgaat verbaasd mij dan ook hoegenaamd niets.

 • Joop Schouten, za 29 juni 2013 10:35 in reactie op Erwin Lamme Reageer op Joop

  Joop

  Piet, buig alvast maar voorover.

 • Raven 63, za 29 juni 2013 11:32 in reactie op Joop Schouten Reageer op Raven

  Raven

  Schater.... maar zonder gekheid - ik betrap Piet soms op goede opmerkingen, gegrond en duidelijk. Een echte trol kan dat niet, denk ik. Ik kijk daarvoor liever naar Erwin.... hoewel die niet een echte trol is, maar gewoon alleen maar - hoe zeg ik het liefjes - vasthoudend, ook al gaat hij af als een emmer... :-))

 • Social Darwinist, za 29 juni 2013 11:00 in reactie op Erwin Lamme Reageer op Social

  Social

  Zet nu je /sarcasmemodus maar weer op /off

 • Paul Vandamme, za 29 juni 2013 13:01 in reactie op Erwin Lamme Reageer op Paul

  Paul

  Piet de Geus is wel de laatste die je een trol kunt noemen. Hij beargumenteert altijd zijn mening

  Ik heb hem nu drie keer gevraagd eens uit te leggen waarom Portugezen dom zijn als ze hun eigen munt terug willen.

 • Dennis Mollis, za 29 juni 2013 15:54 in reactie op Paul Vandamme Reageer op Dennis

  Dennis

  En wat was het antwoord van de man die alles denkt te weten?

 • Erwin Lamme, vr 28 juni 2013 20:58 Reageer op Erwin

  Erwin

  Misschien is het goed om te concluderen dat eigenlijk niemand hier op Joop een trol is. Iedereen strijdt voor zijn opvattingen en dat heeft weinig met trollen te maken.

  Zelf ben ik kritisch op het populisme. In feite doet elke partij hier wel een beetje aan, maar de professionele partijen hebben daarnaast ook een constructieve inslag met gevoel voor het algemeen belang, zoals het redden van de euro en het betaalbaar houden van de welvaartstaat.

  Op de opiniesite van de Volkskrant zat een echte trol: hij kopieerde de namen van reageerders om er allerlei racistische zooi mee te schrijven. Zeer vervelend.

  Overigens was de site van de Volkskrant lange tijd een paradijs voor reageerders: de reactie werd meteen geplaatst en er vond achteraf moderatie plaats. Dit leverde geweldige discussies op. Maar helaas heeft de Volkskrant haar site vernacheld: het duurt uren voor je reactie geplaatst wordt en er zijn tegenwoordig weinig interessante opiniestukken. Daarom ben ik naar Joop gegaan.

 • Evert van Vliet, vr 28 juni 2013 21:42 in reactie op Erwin Lamme Reageer op Evert

  Evert

  "helaas heeft de Volkskrant haar site vernacheld"

  Inderdaad, net als E4 eerst volop aan het bannen slaan om vervolgens met snail mail snelheid te wedijveren over de reeds vervlogen toekomst.

  Maar ook hier staat de verdomde duit weer als het centrale uitgangspunt.

 • Sjouke Boonstra, vr 28 juni 2013 22:26 in reactie op Erwin Lamme Reageer op Sjouke

  Sjouke

  == Misschien is het goed om te concluderen dat eigenlijk niemand hier op Joop een trol is. Iedereen strijdt voor zijn opvattingen en dat heeft weinig met trollen te maken. ==

  En dat is onzin. Er zitten wel degelijk trollen op Joop, meer dan één, en iedere dag. En Joop biedt hen een prachtig platform. Wie dat niet gelooft kijkt maar eens hier: http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/21600_omdat_klaagster_bleef_weigeren_mee_te_werken_is_zij_door_personeel_ontkleed/

 • Bijstandskoning van GeenStijl, za 29 juni 2013 07:35 in reactie op Sjouke Boonstra Reageer op Bijstandskoning

  Bijstandskoning

  Dat topic herinner ik me niet. Wie zijn die trollen van jou dan? Mensen die jouw mening of de linkse dogma's niet willen kopiëren? Dat is eenvoudig een gevolg van een wereld vol vrije individuen. Mensen kiezen zelf wat zij denken en voelen. Als jij ze in een bepaalde richting wilt dwingen zullen ze waarschijnlijk juist een andere kant op willen gaan.

 • Alfred Blokhuizen, zo 30 juni 2013 15:31 in reactie op Bijstandskoning van GeenStijl Reageer op Alfred

  Alfred

  Linkse dogma's zijn prettiger dan rechtse ;-)

 • Raven 63, za 29 juni 2013 11:32 in reactie op Erwin Lamme Reageer op Raven

  Raven

  Erwin - je bent kritisch op wat JIJ vindt dat populisme is. Dat is iets heel anders dan wat je zegt.

 • Evert van Vliet, vr 28 juni 2013 18:34 Reageer op Evert

  Evert

  Nou als dan écht helemaal niemand een trol wil zijn werp ik mezelf wel weer op, mag ik nu eindelijk orthodox en trots tekeer gaan moddereter?

 • bo , vr 28 juni 2013 18:14 Reageer op bo

  bo

  Het rijtje zo bekijkend: Er is hier op Joop zeker één absolute trol.
  Maar daarvoor moet er nog wel een no.8 bij:
  excessief off-topic postgedrag met steeds dezelfde standaard-omkering.
  Ik vermoed een ernstige dwangstoornis bij deze persoon, en niet de verveling als drijfveer.

 • Evert van Vliet, vr 28 juni 2013 18:45 in reactie op bo Reageer op Evert

  Evert

  't Valt anders helemaal niet mee om off topic te raken, niets dan religieuze 'argumentatie' dat de klok slaat en d'r zit niet eens een klepel in!

  Raar woord eigenlijk 'klepel' vind je ook niet?

 • Godzilla de Godin, vr 28 juni 2013 17:29 Reageer op Godzilla

  Godzilla

  Overigens is de definitie van een trol zoals die hier gegeven wordt, te eng en te populistisch. :)

 • Woeki Hypo, vr 28 juni 2013 22:46 in reactie op Godzilla de Godin Reageer op Woeki

  Woeki

  @Godzilla de Godin, vr 28 juni 2013 17:29,

  Zeer kernachtig opgemerkt.

  Dit maakt het voor mij gemakkelijk
  een aanvulling te geven:

  Er is “zinloos” trollendom en
  “functioneel” trollendom.

  Van dit laatste bedient de elite zich
  met als voorbeeld de neoliberale economie.


  Woeki Hypo is gematigd liberaal.

 • Raven 63, za 29 juni 2013 11:34 in reactie op Woeki Hypo Reageer op Raven

  Raven

  Wauw... zo had ik het nog niet bekeken. Godin en Woeki - Bedankt!

 • Godzilla de Godin, za 29 juni 2013 13:06 in reactie op Raven 63 Reageer op Godzilla

  Godzilla

  @ Raven..nu snap je waarom ik Piet een trol noem. Eigenlijk is ie eerder een shill.

 • hansje n., zo 30 juni 2013 09:22 in reactie op Godzilla de Godin Reageer op hansje

  hansje

  Wat is een shill, Godzilla?
  Ik ben niet zo op de hoogte met die termen.;-))

 • Raven 63, zo 30 juni 2013 12:56 in reactie op hansje n. Reageer op Raven

  Raven

  Even opgezocht, want ik kende het ook niet:

  shill (shl) Slang
  n.
  One who poses as a satisfied customer or an enthusiastic gambler to dupe bystanders into participating in a swindle.
  v. shilled, shill·ing, shills
  v.intr.
  To act as a shill.
  v.tr.
  1. To act as a shill for (a deceitful enterprise).
  2. To lure (a person) into a swindle.

  Ik kan hier verder geen oordeel over geven. Waarschijnlijk ben ik toch niet goed genoeg onderlegd met mijn Mulootje en verder autodidactische bijlessen van en in mijn leven tot nu toe. Het zij zo.

 • Godzilla de Godin, zo 30 juni 2013 16:15 in reactie op Raven 63 Reageer op Godzilla

  Godzilla

  Op amerikaanse fora haal je de shills er na verloop van tijd heel makkelijk uit.

  Ik heb gemodereerd op een groot internationaal amerikaans forum en heb daar een snelcursus gehad in het herkennen van trolls en shills.

  Beiden zorgen ervoor dat elke discussie vastloopt in exact dezelfde soort argumenten die in ieder geval contrair het thema zijn.

  Het enige echte verschil is dat de shill betaald wordt en het ( deels) voor zijn brood doet. De draaiboeken worden erbij geleverd; hoe te reageren en de bijbehorende data om verdraaide aannames te presenteren als feitelijk en onderbouwd. Het is een handleiding in NewSpeak om de status quo te handhaven.
  Kernwoord...handhaven van de status quo!
  Wie is geinteresseerd in het handhaven van de status quo hier op dit forum?
  De neoliberaal.
  Want dat is de heersende code en ideologie die op springen staat en die koste wat kost verdedigd moet worden.

  Nou, Piet dus..dat is de shill hier. In ieder geval Piet.  Het zou wel heel erg vreemd zijn als een links opiniesite zoals Joop.nl geen betaalde shills zou herbergen.

 • Opinius Media, di 02 juli 2013 14:32 in reactie op Godzilla de Godin Reageer op Opinius

  Opinius

  citaat godin : Ik heb gemodereerd op een groot internationaal amerikaans forum en heb daar een snelcursus gehad in het herkennen van trolls en shills.
  Beiden zorgen ervoor dat elke discussie vastloopt in exact dezelfde soort argumenten die in ieder geval contrair het thema zijn.
  Het enige echte verschil is dat de shill betaald wordt en het ( deels) voor zijn brood doet.""

  deze had ik nog niet gelezen,.maar dit verklaard wellicht wat.
  och uw was binnen die i net carriere van u zels intussen ook al moderator zelfs tot in amerika ,.kijk eens aan dan kent u het beheer ener site,de in en outs ,. en hoe je daarmee een end kan liggen klote.
  ik ben een digibeet en daarnaast taalkundig te beperkt om buiten nederlands ergens verantwoord te kunnen schrijven. goed.

  ik heet nog steeds Opinius media vanaf ik poste hier op deze 0piniesite van de vara. en moest daarna al tigg keer mijn niet werkend wachtwoord laten vernieuwen bij de redactie.(wwar zij ook niets van snapte) U brengt mij warempel daarmee zelfs verder met u gelazer op een idee in mijn "boerenverstand"..
  want
  u zag ik al tig keer uitgerekend in die dagen u nick " moeten "veranderen
  grinn

 • Joop Schouten, vr 28 juni 2013 17:25 Reageer op Joop

  Joop

  Neoliberale 'trollen' zijn de meest irritante (...).

 • Piet de Geus, vr 28 juni 2013 19:54 in reactie op Joop Schouten Reageer op Piet

  Piet

  "Neoliberale 'trollen' zijn de meest irritante"

  Denk je nou werkelijk dat er ook maar iemand verbaasd is dat SP'ers geen onderscheid weten te maken tussen politieke tegenstanders, "neoliberalen" en trollen?

  Door zo massaal en zo ten overvloede jullie beperktheid te demonstreren bewijs je niets dan de beperktheid van de nationaal-populistische ressentimensmensjes.

 • Joop Schouten, vr 28 juni 2013 23:03 in reactie op Piet de Geus Reageer op Joop

  Joop

  Volgens mij niet.

 • Dennis Mollis, za 29 juni 2013 01:21 in reactie op Piet de Geus Reageer op Dennis

  Dennis

  "jullie beperktheid te demonstreren bewijs je niets dan de beperktheid van de nationaal-populistische ressentimensmensjes"

  Daar ga je weer, als een dolle stier die een rode lap ontwaart ga je ook nu lekker ongenuanceerd en generaliserend los de SP als die in je blikveld komt.

  Dat zegt gelukkig weinig over die partij maar des te meer over jouw mijns inziens nogal bekrompen visie en de populistische wijze waarop jij die partij keer op keer probeert weg te zetten en te stigmatiseren.

 • Piet de Geus, za 29 juni 2013 11:52 in reactie op Dennis Mollis Reageer op Piet

  Piet

  "Daar ga je weer, als een dolle stier die een rode lap ontwaart ga je ook nu lekker ongenuanceerd en generaliserend los de SP als die in je blikveld komt."

  Ja, dacht je soms dat de SP daar het alleenrecht op had? Zoek voor de aardigheid eens wat artikelen op waarin de naam van welke andere partij dan de SP voorkomt (GL, D66, PvdA, CDA, VVD, het dondert niet welke) en kijk hoe de SP-horden dan reageren: schuimbekkend en per definitie volstrekt off-topic.

  En bovendien met een zelfreinigend vermogen van nul komma nul. Nooit zit er ook maar eentje tussen die bijvoorbeeld zegt dat de PvdA zijn keuze niet is, maar dat de aantijgingen werkelijk te ver gaan. Welnee, men beukt elkaar op de schouders en probeert elkaar in grofheid te overtreffen. Maar oh wee, als er iemand aan de SP komt en concludeert dat die wel een heel erge pauperaanhang heeft (wat overigens ook met kiezersonderzoeken onderbouwd kan worden ook), dan is het land te klein. Sneu hoor.

 • Dennis Mollis, za 29 juni 2013 13:30 in reactie op Piet de Geus Reageer op Dennis

  Dennis

  " Maar oh wee, als er iemand aan de SP komt en concludeert dat die wel een heel erge pauperaanhang heeft (wat overigens ook met kiezersonderzoeken onderbouwd kan worden ook), dan is het land te klein. Sneu hoor."

  Als het aantal paupers voor jou een maatstaf is waar je jou keuze voor een partij van af laat hangen dan zegt dat wederom heel veel over jou maar niets over de motivatie van andere niet paupers om vanwege de politiek stellingname op deze partij te stemmen.

  Zou jij ook je stem aan D66 onthouden als zou blijken dat PVVers massaal de oversteek naar die partij maken en als dat zo is dan ken ik je weer maar als dat niet zo is dan kan je een geschoolde SP kiezer toch ook niets verwijten.

  Wees blij dat die zogenaamde paupers zich bij een fatsoenlijke partij aansluiten want daar kunnen ze tenminste nog opgevoed worden want bij de PVV is domheid en ongemanierdheid een voorwaarde om er aan te mogen schuiven.

 • Piet de Geus, za 29 juni 2013 14:41 in reactie op Dennis Mollis Reageer op Piet

  Piet

  "Wees blij dat die zogenaamde paupers zich bij een fatsoenlijke partij aansluiten"

  Onze opvattingen over fatsoen verschillen nogal, tot zover niets nieuws onder de zon. En op de kern (waarom mag de SP-aanhang zich als een wilde horde op iedere partij die hier genoemd wordt storten en is andersom kritiek op de SP taboe) ga je uiteraard niet in. En ook dat is niets nieuws.

 • Dennis Mollis, za 29 juni 2013 17:07 in reactie op Piet de Geus Reageer op Dennis

  Dennis

  "waarom mag de SP-aanhang zich als een wilde horde op iedere partij die hier genoemd wordt storten en is andersom kritiek op de SP taboe"

  Ik stort me niet namens de SP als een wilde op elke partij en vind tevens dat in principe kritiek op elke partij geleverd moet kunnen worden, daarentegen zie ik jou wel steeds als een briesende leeuw ongenuanceerd tekeer gaan zodra het woord SP valt.

  Als jij anderen ziet die dat doen dan moet je me daar maar eens op wijzen in de toekomst want het zal vast nog wel eens een keer gebeuren.

 • Raven 63, zo 30 juni 2013 13:01 in reactie op Piet de Geus Reageer op Raven

  Raven

  Is dat niet ook gewoon jouw perceptie? Omgekeerd gebeurt hetzelfde over bv D66. Je haat tegen de SP begrijp ik verder helemaal niet, Piet. Ik heb hun programma hier liggen en goed gelezen en voor mij ziet het er prima uit.
  Paupers in de SP klopt niet helemaal. Er is een aardig aantal mensen met een hogere opleiding tot en met universitaire graden aan toe in de partij. Waarom blijf je dan hakken op de SP? Is D66 alleen maar voor academici? Zoals bv de 50PLUS alleen is voor de 50plusser met een inkomen boven 2 x modaal?
  Dan is D66 volgens die manier van denken, net als de 50PLUS partij, eigenlijk een 'One -Issue partij toch?

 • hansje n., zo 30 juni 2013 13:35 in reactie op Piet de Geus Reageer op hansje

  hansje

  Piet, jouw agressie tegen de SP is ziekelijk. Meer kan ik er niet van maken.

 • hansje n., zo 30 juni 2013 13:46 in reactie op Piet de Geus Reageer op hansje

  hansje

  Aha, daar komt het woordje rechtsressentiment weer even om de hoek gluren......interessant. Als je een vorm van jeugdsentiment beleeft aan het feit dat je vader graag schellakplaten uit het interbellum draaide heb je last van rechtschsentiment.

  Als je ondanks dat en ondanks je opleiding en ervaring NIET rechtsch, maar links stemt ben je een links gekkie.
  Ben je er inmiddels al uit, Piet??

 • Godzilla de Godin, vr 28 juni 2013 17:23 Reageer op Godzilla

  Godzilla

  Naar mijn mening zijn er hier 2 echte trollen; Bijstandskoning en Piet de Geus.

  ze Lijken bijna redelijk maar zetten steeds weer de toon in elke discussie en slepen mensen mee in eindeloze zinloze welles-nietus spelletjes.


  Ik ben er zeker van dat ze worden betaald om hier te schrijven.

 • W.J. v/d Straat, vr 28 juni 2013 17:57 in reactie op Godzilla de Godin Reageer op W.J.

  W.J.

  Geen twijfel aan, u heeft ontegenzeggelijk gelijk, al vergeet u er een paar: 'peet van velzen' (p.v.v., wink, wink, nudge, nudge) en 'het (gebrek aan) geweten', o.a. Die zijn ook te doorzichtig.

  Uiteindelijk is dat allemaal alleen maar jammer, want zo bederft men een community met opbouwende gedachten uitwisseling. Ik begrijp dat men probeert om de discussie gaande te houden, maar op deze wijze haken er velen af. We zien het aantal reageerders en reaguurders snel afnemen, de laatste tijd. Ik overwoog dat ook....

 • Piet de Geus, vr 28 juni 2013 19:49 in reactie op Godzilla de Godin Reageer op Piet

  Piet

  "Ik ben er zeker van dat ze worden betaald om hier te schrijven."

  Je overtreft Houdini: je weet je telkens weer in zulke bochten te wringen dat je een reden hebt om afgunstig te zijn.

 • Godzilla de Godin, vr 28 juni 2013 20:06 in reactie op Piet de Geus Reageer op Godzilla

  Godzilla

  Jij reageert exact zoals een trol zou doen. Bedankt pietje. Voor de bevestiging. Hahahahaha, je trapt er met je trollepoten vet in. Hahahahaha

 • sjaak deintellectueel, vr 28 juni 2013 22:09 in reactie op Godzilla de Godin Reageer op sjaak

  sjaak

  Omdat Piet de Geus en Bijstandskoning vaak een andere mening dan jij hebben zijn ze trollen?

 • Raven 63, zo 30 juni 2013 13:05 in reactie op sjaak deintellectueel Reageer op Raven

  Raven

  Nee, Sjaak. Dat is niet de reden. Het is de manier waarOP men reageert.

  Het grote probleem hier is, ook al is Piet het hier niet mee eens, het gemis aan het elkaar kunnen zien en horen. We zien geen mimiek, geen oogopslag, geen handbewegingen en lichaamstaal en we horen elkaars stem niet. Er zijn zelfs geen smileys om dat een beetje op te vangen. Daardoor is het naar mijn mening volkomen normaal dat we elkaars bijdragen hier soms, soms vaker en soms vaak, verkeerd opvatten.

 • jopie bakkert, za 29 juni 2013 18:32 in reactie op Godzilla de Godin Reageer op jopie

  jopie

  dat joop gegijzeld word door de sp inteeltkliek word nu wel heel erg duidelijk! ik wens u veel succes met u afdracht aan de neoliberale stasi paupers

 • Raven 63, zo 30 juni 2013 13:07 in reactie op jopie bakkert Reageer op Raven

  Raven

  Dat bedoel ik dus met dat we elkaar niet zien en horen. Maar zelfs dan vind ik dergelijke beledigingen eigenlijk te ver gaan. Kunt u niet proberen om het ietwat beschaafder te houden? Ik vind het prima als u vindt dat u een hekel moet hebben aan bv de SP, maar de manier waarop u die hekel duidelijk maakt is gewoon niet netjes.

 • jopie bakkert, zo 30 juni 2013 16:13 in reactie op Raven 63 Reageer op jopie

  jopie

  en? hoe voelt t?

 • Eric Donkaew, vr 28 juni 2013 20:11 in reactie op Godzilla de Godin Reageer op Eric

  Eric

  Naar mijn mening zijn er hier 2 echte trollen; Bijstandskoning en Piet de Geus.
  --------------------------

  Ik denk dat het geen trollen zijn. Piet schrijft, als hij niet dronken is, best goede stukken en Bijstandskoning... ach, die zal door Jette wel een keer aan het werk gezet worden.

 • Dennis Mollis, za 29 juni 2013 02:13 in reactie op Eric Donkaew Reageer op Dennis

  Dennis

  "Piet schrijft, als hij niet dronken is, best goede stukken."

  Dat onderschrijf ik ten dele maar zodra het de SP betreft krijgt hij een rode waas voor zijn ogen en gaat hij altijd ongenuanceerd los waarbij hij niet zelden verbaal wild om zich hen slaat.

  De SP stigmatiseren en stelselmatig wegzetten als nationalistische populisten kan je niet ontkennen en dat dit door sommigen als troll gedrag gezien wordt lijkt mij logisch.

 • Eric Donkaew, za 29 juni 2013 12:31 in reactie op Dennis Mollis Reageer op Eric

  Eric

  Je kunt je inderdaad afvragen of 'herhaalgedrag' (iedere keer met dezelfde (onjuiste) statements komen) niet een vorm van trollen is. Het ontbreekt in het (m.i. zwakke) rijtje in de inleiding.

  Herhaalgedrag lijkt dan nog het meeste op 7: Cross-posten: dezelfde provocerende, beledigende of off topic berichten op verschillende sites plaatsen, maar is in zoverre anders, dat al diezelfde berichten gewoon op dezelfde site worden geplaatst.

  Aan de andere kant is Piet de Geus niet anoniem, en ik heb altijd begrepen dat echte trollen dat wél zijn. Dat is dan ook het vervelende van trollen, en ik heb er op andere fora best vaak last van.

 • Piet de Geus, za 29 juni 2013 13:06 in reactie op Eric Donkaew Reageer op Piet

  Piet

  "Je kunt je inderdaad afvragen of 'herhaalgedrag' (iedere keer met dezelfde (onjuiste) statements komen) niet een vorm van trollen is."

  Dan is het toch opmerkelijk dat je Joop Schouten niet noemt. Die komt niet alleen keer op keer met dezelfde "statements" (als hij het woordje particratie heeft geleerd moet je dat twintig keer per dag lezen) maar beperkt zich in zijn spervuur van reacties vaak tot twee of drie scheldwoordjes.

  Ook mis ik de kleuterschooltrol, met het eeuwige wat-je-zegt-dat-ben-jezelluf. Terwijl het hier toch barst van de trollen die niets anders doen dat op alles antwoorden met: je projecteert, moet je horen wie het zegt en nog wat variaties op hetzelfde thema.

 • Godzilla de Godin, za 29 juni 2013 16:28 in reactie op Piet de Geus Reageer op Godzilla

  Godzilla

  Je kunt kletsen wat je wil en de aandacht afleiden zoveel je wil, je komt er niet vanaf. Dit kleeft je voorgoed aan.

 • Piet de Geus, za 29 juni 2013 19:16 in reactie op Godzilla de Godin Reageer op Piet

  Piet

  "Dit kleeft je voorgoed aan."

  Je zelfoverschatting is aandoenlijk, maar wat allerlei laffe anonieme nitwits schrijven boeit me niet het minst. En ik zal je een geheimpje verklappen: mensen die relevant voor me zijn kijken ook dwars door die holle vaten heen. Het enige wat die zeggen is: encanailleer je niet met dat gajes en laat ze lekker in hun eigen sop gaarkoken, want ze zijn geen argumenten waard.

 • Dennis Mollis, za 29 juni 2013 22:09 in reactie op Piet de Geus Reageer op Dennis

  Dennis

  "mensen die relevant voor me zijn kijken ook dwars door die holle vaten heen."

  Wat zijn mensen die relevant voor je zijn dat moet je toch even nader verklaren want wat bedoel je er precies mee?

  "Het enige wat die zeggen is: encanailleer je niet met dat gajes en laat ze lekker in hun eigen sop gaarkoken, want ze zijn geen argumenten waard."

  Je hebt dat gajes blijkbaar nodig want je geeft maar gedeeltelijk gehoor aan de oproep van voor jou relevante mensen dan vraag ik me af hoe relevant deze mensen dan voor je zijn. Zou je dat gajes eens nader kunnen duiden want dat is mij ook niet echt duidelijk.

 • Piet de Geus, za 29 juni 2013 23:46 in reactie op Dennis Mollis Reageer op Piet

  Piet

  "Wat zijn mensen die relevant voor je zijn dat moet je toch even nader verklaren want wat bedoel je er precies mee?"

  Je bent niet bekend met het sociologische begrip de relevante andere? Dat zijn mensen waarmee je je vergelijkt, waar je desnoods je zelfbeeld deels van af laat hangen, mensen die je op de een of andere manier na staan en die je kunnen raken. Dat kunnen dorpsgenoten zijn, collega's, geestverwanten enzovoorts. En het kan ook nog eens per onderwerp verschillen: als de voetbaltrainer die je hoog hebt zitten iets over politiek zegt laat dat je waarschijnlijk koud, terwijl hij je raakt als hij iets over je spel zegt.

  In dit verband zijn relevante anderen mensen waarmee ik echt over zaken van gedachten kan wisselen, wier mening ik op sommige punten hoogacht, die niet bij alles uitleg nodig hebben en op wier oordeelsvermogen ik vertrouw (wat nog wat anders is dan of ik het met ze eens ben). Het zijn bovendien mensen met relativeringsvermogen die niet altijd in hetzelfde standje staan.

  "Je hebt dat gajes blijkbaar nodig want je geeft maar gedeeltelijk gehoor aan de oproep van voor jou relevante mensen dan vraag ik me af hoe relevant deze mensen dan voor je zijn."

  Ik heb minder bezwaar tegen wat straatrumoer dan zij en neem het bijkomende gekrakeel voor lief omdat ik me daar niet over op kan winden. En ook met mensen die zich standaard uiten in kretologie en formules kun je af en toe best een inhoudelijke discussie hebben. Zoals je wellicht is opgevallen neem ik daar meer tijd en ruimte voor dan wanneer mensen maar wat roepen: dan roep ik wat terug. Vaak gebruik ik dan exact hetzelfde type drogredenering en dan zien ze maar of ze dat snappen of zich op het verkeerde been laten zetten omdat ze de ironie niet zien.

 • Dennis Mollis, zo 30 juni 2013 13:58 in reactie op Piet de Geus Reageer op Dennis

  Dennis

  "Je bent niet bekend met het sociologische begrip de relevante andere?"

  Dat ben ik wel maar ik vroeg het aan jou en bedankt voor je uitleg want het had net zo goed anders kunnen zijn.

  "Het zijn bovendien mensen met relativeringsvermogen die niet altijd in hetzelfde standje staan."

  Prachtige mensen heb je toch om je heen en ik hoop oprecht dat zij je het trucje leren om niet voortdurend in "hetzelfde standje" te staan als het om de SP gaat want ik zie weinig variatie in jou reacties op die partij.

  Verder prijs ik je ironie en spitsvondigheid en als het niet over de SP gaat kan je ook invoelend zijn en geïnteresseerde en welgemeende reacties geven wat ik zeer waardeer.

  Het is dan ook geenszins zo dat ik jou niet moet of niet mag, integendeel zou ik willen zeggen maar dat wil niet zeggen dat we geen verschil van mening mogen hebben en daar op dit forum uiting aan te geven.

 • Piet de Geus, zo 30 juni 2013 19:54 in reactie op Dennis Mollis Reageer op Piet

  Piet

  "ik hoop oprecht dat zij je het trucje leren om niet voortdurend in "hetzelfde standje" te staan als het om de SP gaat want ik zie weinig variatie in jou reacties op die partij."

  Kennelijk is het je ontgaan dat ik de SP deze week nog een complement heb gemaakt. Het onderwerp weet ik niet meer, maar ik herinner me dat Farshad Bashir het enige Kamerlid was dat iets zinnigs te melden had. Vaak komt het niet voor (logisch gezien de tegenovergestelde standpunten) maar als de SP in mijn ogen iets goeds doet, dan zeg ik dat gewoon. Net zoals ik VVD'ers altijd heb gecomplimenteerd met Molly Geertsema als het over homorechten ging, hoewel ik Geertsema een enorme flapdrop vond met zijn gebazel dat kerncentrales veiliger zijn dan een griesmeelfabriek.

 • sjaak deintellectueel, vr 28 juni 2013 16:50 Reageer op sjaak

  sjaak

  Wat me opvalt is dat vrijwel niemand zich realiseert dat iedereen weleens kan trollen. Soms plaats ik ook een reactie om iemand een beetje uit zijn tent te lokken of op zijn nummer te zetten. Maar dat is altijd wel met de achterliggende mening, dat iemand het verkeerd ziet.

 • Account Beeindigd, vr 28 juni 2013 13:41 Reageer op Account

  Account

  Op dit forum valt het nog wel mee, hoewel ik aan sommige personen twijfel.
  - Iemand op iedere posting beweert dat grenzen niet bestaan
  - Iemand die de schuld van alle ellende geeft aan het 'neo-liberalisme', waarbij duidelijk is dat hij/zij geen idee heeft wat dit containerbegrip inhoudt
  - iemand die bij iedere discussie Wilders erbij haalt en je onmiddelijk als Wilders aanhanger kwalificeert als je het niet met hem eens bent
  - Iemand die je bij een meningsverschil altijd uitmaakt voor 'dom nieuw rechts'

  En zo zijn er vast nog wel een paar.
  Maar door de bank genomen is dit een heel aardig forum met een goede uitwisseling van meningen

 • Dennis Mollis, za 29 juni 2013 02:58 in reactie op Account Beeindigd Reageer op Dennis

  Dennis

  "Iemand die je bij een meningsverschil altijd uitmaakt voor 'dom nieuw rechts"

  Als je hierbij op mij doelt dan wil ik je er op wijzen dat als ik dit doe de gene tegen wie ik me richt, in de bijdrage waar ik op reageer, er zelf uitvoerig blijk van heeft gegeven niet erg slim te zijn waarbij deze zich vaak vol trots als rechts afficheert.

 • Account Beeindigd, zo 30 juni 2013 12:58 in reactie op Dennis Mollis Reageer op Account

  Account

  'Als je hierbij op mij doelt '
  ---
  Dat doe ik en ook in deze draad komt u niet verder dan het gebruikelijke mantra dat iedereen die het niet met u eens is 'dom' is.
  Probeer eens argumenten te gebruiken, dat kan zinvol zijn.

 • Dennis Mollis, zo 30 juni 2013 17:00 in reactie op Account Beeindigd Reageer op Dennis

  Dennis

  "Dat doe ik en ook in deze draad komt u niet verder dan het gebruikelijke mantra dat iedereen die het niet met u eens is 'dom' is."

  Kan je me daar ook feitelijk op wijzen want ik noem niet standaard mensen dom. Dat doe ik pas als ze er zelf al rijkelijk blijk van hebben gegeven en er stug, ondanks dat feiten anders spreken, toch aan vast willen houden.

 • Social Darwinist, vr 28 juni 2013 12:09 Reageer op Social

  Social

  Zo heeft elk zichzelf respecterend forum een 'troeteltrol'

  Kan Joop niet eens een polletje houden wie dat naar mening van de forumleden is..;)

 • Godzilla de Godin, vr 28 juni 2013 18:22 in reactie op Social Darwinist Reageer op Godzilla

  Godzilla

  Hahahahha, ja, ik heb hier een troeteltroll omdat ie zo vreselijk goed trollen kan. Ha die Piet!

 • Bob Schmitz, vr 28 juni 2013 20:23 in reactie op Godzilla de Godin Reageer op Bob

  Bob

  kikker,nihilist en lamme...

 • Eric Donkaew, vr 28 juni 2013 20:58 in reactie op Bob Schmitz Reageer op Eric

  Eric

  Korenman. Kennen jullie hem nog? Ik heb hem eerder genoemd, maar dat kwam niet door de moderatie.

  Korenman was enkele weken, misschien maanden, op dit forum actief als PvdA'er. Het enige wat hij deed was SP bashen. Helaas heeft hij succes gehad, gezien de verkiezingsuitslag. Na de verkiezingen was Korenman verdwenen. Opdracht voltooid, missie geslaagd.

  Persoonlijk denk ik dat deze anonieme poster ergens tussen de 25e en de 40e plaats op de PvdA-kieslijst stond. Het is 'm gelukt, helaas.

 • Dennis Mollis, za 29 juni 2013 03:08 in reactie op Eric Donkaew Reageer op Dennis

  Dennis

  "Korenman. Kennen jullie hem nog?"

  Tuurlijk dat was die PvdA troll die hier regelmatig te kakken gezet werd.

  "Helaas heeft hij succes gehad, gezien de verkiezingsuitslag."

  Ik denk dat het voor Korenman teveel eer is de overwinning van die partij aan hem toe te schrijven want daarvoor zijn er andere en veel effectievere media instrumenten ingezet.

 • Eric Donkaew, za 29 juni 2013 12:15 in reactie op Dennis Mollis Reageer op Eric

  Eric

  Ik vermoed dat de PvdA destijds een hele 'divisie' Korenmannen (anonieme reaguurders) heeft ingezet om op diverse internetfora de publieke opinie te beïnvloeden. Vergis je niet, dit is een uiterst modern en effectief medium dat de PvdA geen windeieren heeft gelegd.

 • Godzilla de Godin, vr 28 juni 2013 18:23 in reactie op Social Darwinist Reageer op Godzilla

  Godzilla

  Kunnen we dan ook een troetelpoll houden over de borderliners die teveel zuipen en dan gaan schrijven hier?

 • Piet de Geus, vr 28 juni 2013 19:51 in reactie op Godzilla de Godin Reageer op Piet

  Piet

  "Kunnen we dan ook een troetelpoll houden over de borderliners"

  Je doet er werkelijk alles aan om de partij met het hoogste percentage geesteszieken in de achterban te laten winnen!

 • Dennis Mollis, za 29 juni 2013 02:42 in reactie op Piet de Geus Reageer op Dennis

  Dennis

  "Je doet er werkelijk alles aan om de partij met het hoogste percentage geesteszieken in de achterban te laten winnen!"

  Je bedoelt de partij die in de kamer gemiddeld de best en hoogst geschoolde fractie is.

  "De SP: hoogopgeleid
  Arbeiders? Welnee, de SP telt enkel hoogopgeleiden in zijn gelederen. Een paar hbo'ers: Emile Roemer met pabo, Sharon Gesthuizen met vrije kunst en Nine Kooiman met maatschappelijk werk. De rest bezocht de universiteit. De standaard-SP'er beklimt na zijn academische vorming gestaag de ladder van de partij. Een wethouderschap hier, een gemeenteraadslid daar, beleidsmedewerker van de fractie in Den Haag, en dan, na enkele jaren trouwe dienst: het Kamerlidmaatschap. Er is niet één SP'er bij die geen ervaring opdeed op een laag niveau alvorens de landelijke fractie te versterken."
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/10637/VK-Dossier-Verkiezingen-van-2012/article/detail/3319433/2012/09/20/De-nieuwe-Tweede-Kamer-te-oud-en-te-slim.dhtml

  Volstrekt niets mis mee lijkt mij en volledig in tegenspraak met wat jij de mensen hier vrijwel dagelijks wil doen geloven hoofd Piet of hoofd Troll, ach wie zal het zeggen.

 • Piet de Geus, za 29 juni 2013 15:26 in reactie op Dennis Mollis Reageer op Piet

  Piet

  "Je bedoelt de partij die in de kamer"

  Sinds wanneer zit de achterban in de Kamer?

 • Dennis Mollis, za 29 juni 2013 17:36 in reactie op Piet de Geus Reageer op Dennis

  Dennis

  Als die achterban zich door hen laat vertegenwoordigen dan zijn ze toch niet zo stom als waar jij ze voor houdt.

 • Raven 63, zo 30 juni 2013 13:12 in reactie op Piet de Geus Reageer op Raven

  Raven

  Achterban?? De SP achterban heeft inderdaad veel mensen onder zich die laag opgeleid zijn. Wat is daar in vredesnaam mis mee? In diezelfde achterban zie ik middelbaar opgeleiden en hoger opgeleiden, zelfs als ik alleen maar kijk naar de werkgroep die we hier hebben opgericht. Acht leden en daarvan zijn er twee werkloos, waarvan 1 met een MULO A diploma (ik dus) en de ander heeft een academische titel. Onze gepensioneerde heeft een academische titel en de anderen werken en studeren, of zijn boven gemiddeld opgeleid. Waarom zouden we de mensen aan de onderkant niet moeten vertegenwoordigen? Tellen die niet mee dan?

  Heeft D66 alleen academici als achterban?

 • Dennis Mollis, ma 01 juli 2013 02:07 in reactie op Piet de Geus Reageer op Dennis

  Dennis

  "Sinds wanneer zit de achterban in de Kamer?"

  Zoals je weet is er maar een groep, en geen partij want deze heeft maar een lid, in de kamer die een vrijwel exacte afspiegeling vormt van hun stemmers en dat is de PVV die zich als de facto dictatuur ten onrecht als partij afficheert.

 • hansje n., za 29 juni 2013 12:50 in reactie op Piet de Geus Reageer op hansje

  hansje

  Kijk, en DAT is nou getroll.
  Dat had ik van jou niet verwacht , of,--------------wacht even................ toch misschien wel?

 • Piet de Geus, za 29 juni 2013 13:11 in reactie op hansje n. Reageer op Piet

  Piet

  "en DAT is nou getroll"

  En de post van Godzilla waar het een reactie op is niet? Je doet weer eens exact hetzelfde als je partijgenootjes: je argumentatie en je verontwaardiging zijn nogal eenzijdig gericht, net als die enorme blinde vlek van je.

 • hansje n., za 29 juni 2013 15:32 in reactie op Piet de Geus Reageer op hansje

  hansje

  Piet , iemand die stelselmatig ontkent dat een steeds groter percentage stemmers meent te moeten melden (n de peilingen-) NIET meer op de gevestigde middenpartijen te willen stemmen, omdat men zich door die partijen niet meer bediend voelt........kan van alles zeggen:
  Het zijn rechtse populisten
  Het zijn linkse gekken
  Ze hebben een blinde vlek...............
  Inmiddels is het contingent ontevredenen meer dan 50 zetels waard in de peilingen, en ik vermoed morgen nog iets meer.

  Ik zeg niet dat ik er blij mee ben, maar ik begrijp het tenminste, en dat wil zeggen dat ik die blinde vlek niet heb.
  Ik zie wat er gaande is, en of je nou vanuit je eigen arrogante zelfgenoegzaamheid vindt dat ze het mis hebben verandert niets aan de feiten.

  Degene die in dit geval een knoepert van een blinde vlek heeft, zo niet hartstikke blind , is diegene die net doet of er niets aan de hand is, is degene die deze onderhuidse onvrede ontkent of belachelijk maakt.

  Ik hou me beroepshalve bezig met mensen en hun problemen, en die problemen worden door deze regering en de zogenaamd gematigde en liberale middenpartijen stelselmatig ontkend en terzijde geschoven.
  Het ontkennen of belachelijk maken maakt het er niet beter op.

 • Piet de Geus, za 29 juni 2013 16:44 in reactie op hansje n. Reageer op Piet

  Piet

  "Degene die in dit geval een knoepert van een blinde vlek heeft, zo niet hartstikke blind , is diegene die net doet of er niets aan de hand is, is degene die deze onderhuidse onvrede ontkent of belachelijk maakt."

  Fijn dat je even out of context voortborduurt op het thema blinde vlek, maar ik had het over jouw blinde vlek voor het gedrag van je partijgenootjes: daar lees ik nou nooit een afkeurend woord over, maar zodra iemand hun woorden spiegelt zijn de rapen gaar. Blinde solidariteit noemen we dat.

  En doen alsof ik de oorzaken van de "onderhuidse" (ik zou zeggen: de sinds Fortuyn dominante) onvrede ontken is wel erg fact free. Ik blijf er steeds op hameren dat de oorzaken daarvan weggenomen moeten worden. Maar dat is wat anders dan die mensen naar de mond praten en de politieke oplossingen die zij aandragen faciliteren. En het betekent al helemaal niet dat wat zij vanuit hun onvrede allemaal uitkramen acceptabel is.

  Just because there's a reason
  It doesn't mean it's understood
  http://www.youtube.com/watch?v=YzNUAT3GUEs
  (The Specials - Doesn't Make It Alright)

 • Nihilist 1375, vr 28 juni 2013 19:57 in reactie op Godzilla de Godin Reageer op Nihilist

  Nihilist

  Ik ben voor! Dan wint u ook eens een prijs.

 • Raven 63, za 29 juni 2013 11:38 in reactie op Godzilla de Godin Reageer op Raven

  Raven

  Oowww..... ik lig helemaal dubbel. Goed idee!!

 • Raven 63, za 29 juni 2013 11:37 in reactie op Social Darwinist Reageer op Raven

  Raven

  Een troeteltrol - die wil ik onthouden.... schitterend gevonden.
  Beter dan wat ik van de week ergens las: takketrol - was overigens liefkozend bedoeld, maar beiden vind ik mooie opmerkingen... tttttt hahaha

 • Peter Draman, vr 28 juni 2013 11:34 Reageer op Peter

  Peter

  Trolling is a art.

 • Sjakie Chocola, vr 28 juni 2013 15:24 in reactie op Peter Draman Reageer op Sjakie

  Sjakie

  Trolling is an art.

 • Crunchy Frog, vr 28 juni 2013 20:22 in reactie op Sjakie Chocola Reageer op Crunchy

  Crunchy

  Zie 'doodzonde' nummer 2 hierboven :)

 • W.J. v/d Straat, vr 28 juni 2013 21:23 in reactie op Crunchy Frog Reageer op W.J.

  W.J.

  U bent er in getrolt :-D

 • Crunchy Frog, za 29 juni 2013 09:38 in reactie op W.J. v/d Straat Reageer op Crunchy

  Crunchy

  Hoezo?
  (zie nummer 3) :)

 • Peter Draman, za 29 juni 2013 01:07 in reactie op Sjakie Chocola Reageer op Peter

  Peter

  Woosh.

 • Michel Reiziger, vr 28 juni 2013 11:30 Reageer op Michel

  Michel

  ***@Peter Polz, vr 28 juni 2013 11:08
  je bent dus een ook een trol als je:
  1) vervreemdende standpunten neemt
  2) "zogenaamd" naïeve vragen stelt
  3) ongevoelig reageert op zeer gevoelige berichten of verhalen***

  Arme 2de Kamer om als trollen afgeschilderd te worden.

 • Peter Polz, vr 28 juni 2013 11:08 Reageer op Peter

  Peter

  je bent dus een ook een trol als je:
  1) vervreemdende standpunten neemt
  2) "zogenaamd" naïeve vragen stelt
  3) ongevoelig reageert op zeer gevoelige berichten of verhalen

  ik vindt dit wel heel erg klinken als "laten we het wel een beetje gezellig houden met zijn allen"

  zelf vindt ik nogal irritant als mensen in een discussie ineens een "gevoelig persoonlijk verhaal" plempen, en daarna boos worden als men niet gevoelig genoeg, of zelfs helemaal niet, reageert.

  vaak worden deze "persoonlijke verhalen" er ook in iedere discussie weer opnieuw met de haren bijgesleept, op zoek naar begrip o.i.d.

 • Evert van Vliet, vr 28 juni 2013 18:16 in reactie op Peter Polz Reageer op Evert

  Evert

  Je zou 't eventueel ook nog kunnen zien als de beleefde werkelijkheid van de trol in kwestie.

  Klaarblijkelijk is die van de snol verleidelijker.

 • peter h, vr 28 juni 2013 08:12 Reageer op peter

  peter

  Het valt me eigenlijk juist op hoe weinig trollen hier zitten. Natuurlijk zijn er flink tegengestelde meningen maar trollen om het trollen zie ik niet echt langskomen.

  Worden die wellicht weg-gemodereerd?

 • koning pruts, vr 28 juni 2013 09:57 in reactie op peter h Reageer op koning

  koning

  Het is makkelijker om mensen die een andere mening hebben weg te zetten als troll. Kun je de discussie lekker met gelijkgestemden houden en doen of het een discussie is. Lekker verschillig.

 • W.J. v/d Straat, vr 28 juni 2013 10:27 in reactie op peter h Reageer op W.J.

  W.J.

  Dat ben ik niet met u eens, volgens mij zit hier een flink aantal, die louter wensen te provoceren. Sommigen (te) opvallend dom, anderen sluw zuigend.....

 • hansje n., vr 28 juni 2013 10:44 in reactie op peter h Reageer op hansje

  hansje

  Dat klopt wel, denk ik, vroeger zaten er een stel op de site van de Pers die overigens zo doorzichtig aan het trollen waren dat niemand nog op ze reageerde....helaas - moet ik zeggen, is de Pers er niet meer.............

 • Evert van Vliet, vr 28 juni 2013 11:15 in reactie op hansje n. Reageer op Evert

  Evert

  Het feit dat er niet gereageerd wordt maakt nog geen trol, sterker nog, de grootste trollen doen daar juist aan e/o komen doodleuk melden dat je off topic zou zijn.

  Maar dat valt nog helemaal niet mee, misschien wenst men de verbanden wel niet te observeren?

  't Is zeer zeker allemaal een oorverdovende krijs waard.

 • Nihilist 1375, vr 28 juni 2013 16:26 in reactie op Evert van Vliet Reageer op Nihilist

  Nihilist

  De mensen die concreet vragen naar je alternatief op je probleem met de 'indoctrie-naties' (en dan natuurlijk geen concreet antwoord krijgen) zijn trollen?

 • Evert van Vliet, vr 28 juni 2013 17:31 in reactie op Nihilist 1375 Reageer op Evert

  Evert

  Als je van 1 enkel individu een hapklare oplossing verwacht wel ja.

  Wat dat betreft had ik je al verwezen naar de specialisten die we daartoe hebben opgeleid...maar je weet best wel dat die al voor de trollenkar zijn gespannen vlak nadat het wiel werd uitgevonden.

  Het is overigens ook niet zo dat ik nog nooit wat creatieve ideetjes heb opgeworpen, mocht je je vervelen sla joop d'r op na zou ik zo zeggen.

 • Nihilist 1375, vr 28 juni 2013 19:51 in reactie op Evert van Vliet Reageer op Nihilist

  Nihilist

  'Wat dat betreft had ik je al verwezen naar de specialisten die we daartoe hebben opgeleid.'

  Ok, geef dan maar even een korte samenvatting van wat je specialisten hebben bedacht.

 • Evert van Vliet, vr 28 juni 2013 20:47 in reactie op Nihilist 1375 Reageer op Evert

  Evert

  Vraag 't ze zelf, ze zijn sowieso niet van mij trol.

 • Nihilist 1375, za 29 juni 2013 15:26 in reactie op Evert van Vliet Reageer op Nihilist

  Nihilist

  Nee, ik vraag je om een inhoudelijk antwoord en zolang ik die niet krijg zal ik je af en toe blijven 'trollen'.

 • Erwin Lamme, vr 28 juni 2013 08:10 Reageer op Erwin

  Erwin

  Tja, mensen worden al snel een trol genoemd als men door zijn argumenten heen is. Ik vind het begrip trol sowieso een beetje kinderachtig. Als iemand loopt te zieken, noem hem dan gewoon een zieker. Maar als iemand veel reacties losmaakt, dan hoeft het niks met zieken te maken te hebben. We leven nu eenmaal in een pluriforme en individuele samenleving met 17 miljoen verschillende opvattingen, en dus zijn er vaak verbale botsingen.

  SP'ers noemen PvdA'ers en D66'ers neoliberalen. PvdA'ers noemen SP'ers soms populisten. Is dit trollen? Of is het gewoon een mening?

  Overigens heb ik een verzoek aan de redactie. Misschien is het een idee om de moderatie achteraf te doen zodat de discussies beter kunnen verlopen. Het is een beetje lastig praten als slechts elk uur de reacties geplaatst worden. Volgens mij moet dit best lukken aangezien ik eigenlijk alleen maar beschaafde reacties zie. Of houdt de Joop-redactie een hoop reacties tegen?

 • Winston V., vr 28 juni 2013 09:48 in reactie op Erwin Lamme Reageer op Winston

  Winston

  "We leven nu eenmaal in een pluriforme en individuele samenleving met 17 miljoen verschillende opvattingen, en dus zijn er vaak verbale botsingen."

  En dat is nu één van de bijverschijnselen van jaren lang strak neolineraal beleid. Uitgevoerd door VVD, CDA en... jawel... de PvdA. Is dat gewoon een mening of een feit? Vallen appels naar beneden of was dat gewoon een mening van Newton die voor discussie vatbaar is? Het individualisme van nu is een maatschappelijke ziekte, de trol zoals hier beschreven is daarvan een symptoom. En volgens mij ben jij de vergeten trol, bedoeld door Door de bank genomen, do 27 juni 2013 23:39.

 • koning pruts, vr 28 juni 2013 10:11 in reactie op Winston V. Reageer op koning

  koning

  "En dat is nu één van de bijverschijnselen van jaren lang strak neolineraal beleid. Uitgevoerd door VVD, CDA en... jawel... de PvdA."

  Bent u nu een troll die communisme voorstelt als beter alternatief? Moet ik uw mening nu serieus nemen of u voor verveeld kind aanzien? Daar heb je het probleem al. Beleid van de VVD, CDA, PVDA er bij slepen terwijl het over Trollen gaat...

 • Erwin Lamme, vr 28 juni 2013 10:12 in reactie op Winston V. Reageer op Erwin

  Erwin

  Winston, ik bedoelde met pluriformiteit en individualiteit eigenlijk iets positiefs: gelukkig denkt bijna idereeen zelf na. Maar dit maakt de samenleving wel complex.

 • Evert van Vliet, vr 28 juni 2013 11:16 in reactie op Erwin Lamme Reageer op Evert

  Evert

  Valt best wel mee zolang je maar aan waarheidsbevinding doet.

 • sjaak deintellectueel, vr 28 juni 2013 16:42 in reactie op Erwin Lamme Reageer op sjaak

  sjaak

  uitstekende reactie Erwin!

 • hansje n., za 29 juni 2013 13:10 in reactie op sjaak deintellectueel Reageer op hansje

  hansje

  Nou, Erwin, gefeliciteerd. Ons aller troetelintellectueeltje is het met je eens.

  Tel je zegeningen, zou ik zeggen

 • sjaak deintellectueel, za 29 juni 2013 16:51 in reactie op hansje n. Reageer op sjaak

  sjaak

  Hou eens op met je getroll!!!!

 • Evert van Vliet, vr 28 juni 2013 10:45 in reactie op Erwin Lamme Reageer op Evert

  Evert

  "17 miljoen verschillende opvattingen"

  En toch is d'r 'maar' 1 aantoonbare werkelijkheid, de rest blijft een politiek excuus daar onderuit te 'mogen' kruipen.

 • Gogol BernieSandersforpresident, vr 28 juni 2013 11:22 in reactie op Erwin Lamme Reageer op Gogol

  Gogol

  "PvdA'ers noemen SP'ers soms populisten. Is dit trollen? Of is het gewoon een mening?"

  Dat is gewoon uit je nek kletsen, Erwin. Het erge is dat jij zelf gelooft dat je een punt hebt.

  Neoliberalisme als term gebruiken is verwijzen naar een gedachtegoed en de daarbij horende politiek. Populisme wordt nooit gebruikt om naar een gedachtegoed te verwijzen, maar om de ander in diskrediet te brengen, ook door jou in je stukjes.

  Je kunt het een mening noemen, als je de SP voor populisten wilt uitmaken, maar dat is dan van hetzelfde type mening als dat ik jou een blaaskaak zou noemen.

  Iemand met een beetje helder verstand noemt dat geen mening maar ordinair schelden. Zoals een troll, inderdaad.

 • Edward Beisser, vr 28 juni 2013 12:22 in reactie op Gogol BernieSandersforpresident Reageer op Edward

  Edward

  "Populisme wordt nooit gebruikt om naar een gedachtegoed te verwijzen, maar om de ander in diskrediet te brengen, ook door jou in je stukjes."
  Populisme is een manier van politiek of leiderschap bedrijven en kan in alle politieke richtingen voorkomen. Een populist probeert met allerlei goed klinkende maar nietszeggende non-uitspraken stemmen te trekken en zijn soms abjecte standpunten te populariseren. Pim Fortuyn was daar een meester in en Wilders kan er ook wat van. De SP is een groep idealisten die soms de harde werkelijkheid een beetje uit het oog verliezen. Hen van populisme beschuldigen is een dooddoener van reactionairen die zelf ook niks te verkondigen hebben. (Of ben ik nou met deze opmerkingen aan het trollen?)

 • Gogol BernieSandersforpresident, zo 30 juni 2013 01:30 in reactie op Edward Beisser Reageer op Gogol

  Gogol

  "De SP is een groep idealisten die soms de harde werkelijkheid een beetje uit het oog verliezen. Hen van populisme beschuldigen is een dooddoener van reactionairen die zelf ook niks te verkondigen hebben. (Of ben ik nou met deze opmerkingen aan het trollen?) "

  Nee, dat is helemaal waar. Net als iedereen laten ook SP'ers zich wel eens verleiden tot uitspraken waar je het nodige op kunt afdingen. We zijn allemaal maar mensen. Maar dat is inderdaad heel wat anders dan consequent verkondigen (en met de negatieve associatie erbij, beschuldigen) dat de SP een populistische partij is, en daarmee alle inhoudelijke bijdrage als niet terzake doende wegwerpen.

  Een poging om de ander in diskrediet te brengen en de discussie af te doen dwalen, dus. Twee van de hierboven genoemde kenmerken van trollen.

 • Piet de Geus, vr 28 juni 2013 12:44 in reactie op Gogol BernieSandersforpresident Reageer op Piet

  Piet

  "Neoliberalisme als term gebruiken is verwijzen naar een gedachtegoed en de daarbij horende politiek."

  En als je daarnaar verwijst bij alles wat geen SP is, dan noemen we dat dus trollen.

 • Winston V., vr 28 juni 2013 13:38 in reactie op Piet de Geus Reageer op Winston

  Winston

  "En als je daarnaar verwijst bij alles wat geen SP is, dan noemen we dat dus trollen."

  Sure. Ware het niet dat het neoliberalisme de wereld veroverd heeft. Dat we in een door het neoliberalisme gevormde wereldeconomie vertoeven, en dat nagenoeg alle politieke partijen, in Nederland en daarbuiten, zich bij deze doctrine hebben neergelegd of aangesloten. Dat benoemen is geen trollen, Piet.

 • Piet de Geus, vr 28 juni 2013 17:16 in reactie op Winston V. Reageer op Piet

  Piet

  "Ware het niet dat het neoliberalisme de wereld veroverd heeft"

  Een te pas en vooral te onpas gebruikt scheldwoord heeft de hele wereld veroverd? Dan is het echt hoog tijd om de blik eens naar binnen te richten, net als ieder ander die zich verbeeldt dat de hele wereld gek behalve hijzelf is zou je daar danig van op kunnen knappen.

 • Dennis Mollis, vr 28 juni 2013 15:04 in reactie op Piet de Geus Reageer op Dennis

  Dennis

  "En als je daarnaar verwijst bij alles wat geen SP is, dan noemen we dat dus trollen."

  En wat noemen we het steevast, structureel en bijna maniakaal ongenuanceerd op hoge toon schuimbekkend alles waar de SP mee komt, ook al is nog zo beargumenteerd en weloverwogen, wegzetten als populisme?

  Juist ja, trollen en daar heb jij toch wel een stevig handje van of zie ik het, zoals altijd in gesprek met jou, weer helemaal verkeerd?

 • Sjouke Boonstra, vr 28 juni 2013 16:43 in reactie op Dennis Mollis Reageer op Sjouke

  Sjouke

  == En wat noemen we het steevast, structureel en bijna maniakaal ongenuanceerd op hoge toon schuimbekkend alles waar de SP mee komt, ook al is nog zo beargumenteerd en weloverwogen, wegzetten als populisme? ==

  Dat noemen we: Piet de Geus.

 • hansje n., zo 30 juni 2013 13:59 in reactie op Sjouke Boonstra Reageer op hansje

  hansje

  Shhhhhhhhhhhh, laat hem toch.
  Als hij het als raison d''être ziet om alles wat ook maar enigszins zweemt naar sympathie met de SP schuimbekkend te lijf te gaan, laat hem maar.

  Intussen draaft hij verschrikkelijk door, want zelfs mensen die niet SP stemmen maar aangeven de ideeën van de SP niet direct overboord te willen flikkeren krijgen dezelfde behandeling.

  tja. Kennelijk zit de angst er stevig in.

 • W.J. v/d Straat, vr 28 juni 2013 16:43 in reactie op Dennis Mollis Reageer op W.J.

  W.J.

  Het is zeker, dat u uw terechte reactie heeft verzonden aan een über-troll alhier, los van genoemde kenmerken ontbreekt er namelijk nog één: Die van horzel-gedrag. ;-)

 • Piet de Geus, za 29 juni 2013 11:53 in reactie op Dennis Mollis Reageer op Piet

  Piet

  "of zie ik het, zoals altijd in gesprek met jou, weer helemaal verkeerd?"

  Ik zou zeggen: hou die gedachte vast!

 • Dennis Mollis, za 29 juni 2013 13:07 in reactie op Piet de Geus Reageer op Dennis

  Dennis

  Wat ben je weer origineel dat had ik nooit van jou verwacht.

 • sjaak deintellectueel, vr 28 juni 2013 16:45 in reactie op Gogol BernieSandersforpresident Reageer op sjaak

  sjaak

  =====Iemand met een beetje helder verstand noemt dat geen mening maar ordinair schelden. Zoals een troll, inderdaad.=====

  Maar PVV-ers voor alles en nog wat uitmaken is dan weer geen enkel probleem. Respect moet van 2 kanten komen zeg ik altijd.

 • Gogol BernieSandersforpresident, zo 30 juni 2013 02:13 in reactie op sjaak deintellectueel Reageer op Gogol

  Gogol

  Je zult mij nooit pvv-ers zien of horen uitschelden. Maar ik houd mij het recht voor om te reageren zoals ik wil op uitspraken die door pvv-ers worden gedaan, die opzettelijk of onopzettelijk hele groepen mensen apart zetten of vernederen.

  Helaas is dat zo'n beetje de campagnestrategie van de pvv, dus, ja, dan kun je verhoudingsgewijs veel verontwaardigde reacties over uitspraken van pvv-ers verwachten.

 • Piet de Geus, vr 28 juni 2013 17:24 in reactie op Gogol BernieSandersforpresident Reageer op Piet

  Piet

  "Neoliberalisme als term gebruiken is verwijzen naar een gedachtegoed"

  Weet je dat heel zeker? En heb je ook enig idee wat dat gedachtegoed dan inhoudt? Dat zou tamelijk uitzonderlijk zijn, want de meesten gebruiken het als scheldwoord zonder het geringste benul van de inhoud. Daarom kunnen ze 90% van de wereld ook neoliberaal noemen zonder te snappen dat ze daarmee zichzelf voor aap zetten.

 • Gogol BernieSandersforpresident, zo 30 juni 2013 02:03 in reactie op Piet de Geus Reageer op Gogol

  Gogol

  "Weet je dat heel zeker? En heb je ook enig idee wat dat gedachtegoed dan inhoudt? Dat zou tamelijk uitzonderlijk zijn, want de meesten gebruiken het als scheldwoord zonder het geringste benul van de inhoud. "

  Ach, Piet. Je moet niet zo van je zelf uitgaan. Of wellicht een minder grofgebekte vriendenkring opzoeken?

  Maar goed, in antwoord op je vraag: lees eens wat boeken over het onderwerp, bijvoorbeeld van Jan Marijnissen. Daarin legt hij voortreffelijk uit wat dat is, neoliberalisme, met alle ideologische achtergrond en analyse. Als je echt serieus achter je vraag staat ga je op onderzoek uit, dan wil ik je wel een literatuurlijstje geven. De term wordt niet alleen binnen SP-kringen gebruikt, ook binnen andere kringen van politicologen, economen. Bijvoorbeeld de onlangs door Vincent Harmsen hier op Joop geïnterviewde Noam Chomsky.

  Maar dat zul je wel niet willen doen, want je zit zo vol met vooroordelen over de SP dat je niet bereid bent ook maar enig onderzoek en analyse te verrichten dat niet in je straatje past. Jammer. Je lijkt me een intelligent mens, maar als je niet open staat voor nieuwe kennis, heb je helaas niets aan je intelligentie.

  Mocht je toch bereid zijn je wereld te verbreden:

  http://www.joop.nl/wereld/detail/artikel/20763_een_verstandig_mens_luistert_niet_naar_politici/

  De eerste alinea geeft een mooie omschrijving van de term:
  http://www.chomsky.info/onchomsky/19990401.htm

  En tenslotte, misschien een bekendere, toegankelijkere bron:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Neoliberalisme

 • Piet de Geus, zo 30 juni 2013 14:27 in reactie op Gogol BernieSandersforpresident Reageer op Piet

  Piet

  "lees eens wat boeken over het onderwerp, bijvoorbeeld van Jan Marijnissen. Daarin legt hij voortreffelijk uit"

  Marijnissen die gaat uitleggen... is daar niet de hele ellende met de SP mee begonnen? Mensen van het niveau Marijnissen die wel even uitleggen wat de rol is van gastarbeiders en de huisvrouw? Als zomergast bij de VPRO meende de zelfbenoemde explicateur zelfs iets uit te moeten leggen over klassieke muziek, met zijn verzameling Music for the Millions...

  "Bijvoorbeeld de onlangs door Vincent Harmsen hier op Joop geïnterviewde Noam Chomsky."

  Dan mag jij me uitleggen welke partij het door Chomsky gedefinieerde neoliberalisme nastreeft:
  "Neoliberalism is the defining political economic paradigm of our time - it refers to the policies and processes whereby a relative handful of private interests are permitted to control as much as possible of social life in order to maximize their personal profit."

 • Raven 63, za 29 juni 2013 11:43 in reactie op Gogol BernieSandersforpresident Reageer op Raven

  Raven

  YEP - mooi verwoord.

 • Bob Schmitz, vr 28 juni 2013 11:55 in reactie op Erwin Lamme Reageer op Bob

  Bob

  'SP'ers noemen PvdA'ers en D66'ers neoliberalen. PvdA'ers noemen SP'ers soms populisten. Is dit trollen? Of is het gewoon een mening?'

  Het zou op trollen kunnen gaan lijken als dit soort statements te vaak onbeargumenteerd, en eindeloos herhaald gaan worden. Vooral als daarna niet inhoudelijk wordt gereageerd op beargumenteerde reacties!

 • joke lesman, vr 28 juni 2013 12:55 in reactie op Bob Schmitz Reageer op joke

  joke

  Iemand een populist noemen is op zich geen trollen. Maar dan moet je ook met de bijbehorende argumenten komen. Als je een uitspraak populistisch noemt en ook aantoont dat die uitspraak alleen maar voor de bühne is en verder nergens bijdraagt aan de realistische oplossing kun je een punt hebben. Maar gewoon te pas en te onpas het woord populistisch erin gooien kan wel trollen zijn.

 • Julius Vold, vr 28 juni 2013 14:58 in reactie op Bob Schmitz Reageer op Julius

  Julius

  >>
  Het zou op trollen kunnen gaan lijken als dit soort statements te vaak onbeargumenteerd, en eindeloos herhaald gaan worden. Vooral als daarna niet inhoudelijk wordt gereageerd op beargumenteerde reacties!
  >>
  Inderdaad en dat gebeurt dus ook continue. Mensen op dit forum die te pas en te onpas kakelen over 'neo-liberalisme' zijn trollen.
  Ik hoef geen namen te noemen.

 • Raven 63, za 29 juni 2013 11:47 in reactie op Julius Vold Reageer op Raven

  Raven

  Dat is een mening. Geen feit. Dat kan je ook omdraaien. Mensen die te pas en te onpas zich laatdunkend uitlaten over de SP en bv uitkeringsgerechtigden zijn trollen...

  Het klopt geen van beiden en toch allebei. Volgens mij zit het trollen ook in de nuances en vooral het gevoel van de schrijver. Moedwillig en opzettelijk schadelijk getreiter heb ik nog niet echt gezien hier. Wel getreiter hier en daar. Dat noem ik nog geen trollen, al is ook dat irritant.

 • Evert van Vliet, vr 28 juni 2013 07:55 Reageer op Evert

  Evert

  "Trollen handelen uit een gevoel van macht, vermaak, verveling en wraaklust en dat kunnen ze vooral doen dankzij de anonimiteit die ze online hebben."

  Heeft wel wat van 'democratie' weg.

 • hansje n., vr 28 juni 2013 09:07 in reactie op Evert van Vliet Reageer op hansje

  hansje

  Ik denk eerder dat ze handelen vanuit een gefrustreerde onmacht.
  Onderknuppeltjes die zich op deze manier wreken op de wereld.........daarnaast vraag ik me af wat het doel is van de trollerij.
  Zouden ze er een soort van bevrediging in vinden?
  Dat moet haast wel.

 • koning pruts, vr 28 juni 2013 09:53 in reactie op hansje n. Reageer op koning

  koning

  Sommigen zijn er goed in en verdienen er hun geld mee. Dat kan ook nog een reden zijn. http://www.youtube.com/watch?v=OzYcA3jvLfI

 • Han van der Horst, vr 28 juni 2013 13:00 in reactie op koning pruts Reageer op Han

  Han

  Belangrijk element: trollen zijn altijd te laf om het onder hun eigen naam te doen.

 • Paul Vandamme, vr 28 juni 2013 14:34 in reactie op Han van der Horst Reageer op Paul

  Paul

  Gelukkig weerleggen historici altijd trolse kritiek.

 • Sjakie Chocola, vr 28 juni 2013 15:26 in reactie op Han van der Horst Reageer op Sjakie

  Sjakie

  Wat heeft dat met laf te maken? Alsof het zo dapper is om je eigen naam ergens te gebruiken. Daarbij is het internet gebouwd op aliases, en een bepaalde mate van anonimiteit.

 • Han van der Horst, vr 28 juni 2013 19:13 in reactie op Sjakie Chocola Reageer op Han

  Han

  Een heer strijdt met open vizier. Dat is een kwestie van beschaving en van staan voor wie je bent en wat je gelooft. Allerlei geteisem heeft daar uiteraard geen boodschap aan en durft niet openlijk voor zijn mening uit te komen.

 • Raymond Bhagwandin, za 29 juni 2013 20:10 in reactie op Han van der Horst Reageer op Raymond

  Raymond

  "Allerlei geteisem heeft daar uiteraard geen boodschap aan en durft niet openlijk voor zijn mening uit te komen."

  Dat betekent volgens mij niet dat iemand met een nickname geteisem is, wat als verdachtmaking zou kunnen worden opgevat en het bevoordelen van mensen die onder eigen naam posten.

 • Paul Vandamme, vr 28 juni 2013 19:55 in reactie op Sjakie Chocola Reageer op Paul

  Paul

  Degenen die door dik en dus het establishment steunen zijn heel dapper onder hun eigen naam.

 • Godzilla de Godin, vr 28 juni 2013 17:28 in reactie op Han van der Horst Reageer op Godzilla

  Godzilla

  De echte troll is uiteraard anoniem want die word betaald om iedere discussie te frustreren en NewSpeak te gebruiken ten behoeve van de machten die hem betalen. Ja , hem, want het zijn overwegend en vooral mannen.

 • Raven 63, za 29 juni 2013 11:50 in reactie op Godzilla de Godin Reageer op Raven

  Raven

  En jij en ik dan?

 • Godzilla de Godin, za 29 juni 2013 14:28 in reactie op Raven 63 Reageer op Godzilla

  Godzilla

  In het begin schreef ik onder mijn eigen naam totdat er gedonder van kwam.

 • Piet de Geus, za 29 juni 2013 19:19 in reactie op Godzilla de Godin Reageer op Piet

  Piet

  "In het begin schreef ik onder mijn eigen naam totdat er gedonder van kwam."

  En natuurlijk geen seconde gedacht dat dat weleens iets te maken zou kunnen hebben met de "inhoud" van wat je schrijft...

 • Bijstandskoning van GeenStijl, zo 30 juni 2013 09:57 in reactie op Piet de Geus Reageer op Bijstandskoning

  Bijstandskoning

  Dat is meestal in de vorm van moralistisch gepreek. Dat kun je een paar keer doen maar daarna ga je mensen snel de keel uithangen.

 • hansje n., zo 30 juni 2013 11:56 in reactie op Piet de Geus Reageer op hansje

  hansje

  Wat aardig nou Piet, haast een verkapte dreiging, dat iemand die haar eigen mening ventileert dat maar zodanig moet doen dat er geen gedonder van komt??

  Eh, ik dacht dat er zoiets als vijheid van meningsuiting bestond, en dat mensen dus vrij mogen reageren op een forum zonder daar IRL ellende van te ondervinden, zoals Godzilla dat heeft meegemaakt en nog meemaakt.(Met een beetje oplettendheid weet je ook wie we het dan hebben)

  Wat je dan ook van haar mening mag vinden, het is de hare en zij is net als jij vrij die hier te uiten.

 • Raven 63, zo 30 juni 2013 13:21 in reactie op Piet de Geus Reageer op Raven

  Raven

  Ik gebruik wel overwogen een alias, of nickname. Niet omdat ik niet wil dat mensen me kennen, maar omdat ik zelf diverse malen al bedreigd ben, waarvan een aantal malen met de dood. Accepteer het, of doe dat niet. Mij om het even, maar het zegt wel e.e.a., als mensen het niet willen accepteren. Ik haat bedreigingen. Niet alleen naar mijzelf toe, maar naar om het even wie toe.... je bedreigt nu eenmaal niet iemand.

 • hansje n., za 29 juni 2013 15:50 in reactie op Raven 63 Reageer op hansje

  hansje

  Mwah , Raven, ik verdien er geen drol mee (ROFLOL)

 • hansje n., zo 30 juni 2013 13:49 in reactie op Godzilla de Godin Reageer op hansje

  hansje

  Nou, Godzilla, we kennen hier nu wel een paar trolletjes, een van de meest opvallende eigenschappen is dat ze altijd persoonlijk worden en wel daar waar het ( want ze weten dat) pijn doet.

  Ze was er even niet maar is er weer.

 • Opinius Media, di 02 juli 2013 13:37 in reactie op hansje n. Reageer op Opinius

  Opinius

  lol,.. heerlijk u bent tenminste ens langzaam bij de les!
  en nu effe houwe zo!
  grinn

 • patrick faas, vr 28 juni 2013 18:40 in reactie op Han van der Horst Reageer op patrick

  patrick

  Inderdaad. De eerste definite van een trol blijft dat deze de openbaarheid van het daglicht niet verdraagt. In de openbaarheid veranderen trollen in steen.

 • Joop Schouten, vr 28 juni 2013 20:23 in reactie op patrick faas Reageer op Joop

  Joop

  'In de openbaarheid veranderen trollen in steen.'

  Heb je wel eens in de grot van een trollenhol gekeken?

  Ver achterin de tunnel zie je de schedelruimte. Op de bodem van deze echoput ligt een grijs walnootachtig kiezelsteentje herrie te schoppen.

  Wel een keukentrapje en een bouwlamp meenemen.

 • Evert van Vliet, vr 28 juni 2013 21:57 in reactie op Joop Schouten Reageer op Evert

  Evert

  Pas op!

  De bovenste trede is niet om op te staan.

 • Raven 63, za 29 juni 2013 11:49 in reactie op Han van der Horst Reageer op Raven

  Raven

  Tja, Han, maar daarmee raak je ook de mensen die een nickname gebruiken voor zelfbescherming en die verder normaal (wat is dat ook weer: normaal?) reageren. Dus voor mij gaat dat niet echt op.

 • Evert van Vliet, vr 28 juni 2013 10:42 in reactie op hansje n. Reageer op Evert

  Evert

  Dat van die climax kon wel eens op het glimmende kopje zijn maar wat dat betreft zijn de trollen in de overweldigende meerderheid.

  Als je d'r wat over opmerkt komt er al rap een reactie uit-trollen in de geest van; 'Het is nou eenmaal zo' of 'je loopt te raaskallen' aangevuld met iets dat humoristisch bedoeld zou zijn maar feitelijk als doel heeft het bloed onder de nagels vandaan te toveren en met een vette glimlach maar zonder enige onderbouwing snel de pagina te verlaten.

  't "werkt' steevast discussie ondermijnend mocht 't er al op beginnen te lijken.

  Vandaar ook de verstands-verblindende overeenkomst met politiek gewauwel over 'zaken' die helemaal niet bestaan.

 • Raymond Bhagwandin, vr 28 juni 2013 07:40 Reageer op Raymond

  Raymond

  Ik heb het dan ook regelmatig aan de stok met zo’n geval, dat de trol probeert te intimideren is inderdaad kenmerkend, manipuleren vind ik ook in het oog springen, een ander letterlijk proberen te verontwaardigen waarmee een trol zichzelf op een voetstuk denkt te plaatsen, geen antwoord geven, oftewel zonder enige verantwoording met kwalificaties smijten waar de honden geen brood van lusten.
  Ik denk dat agressie één van de belangrijkste componenten van het trollen is, iemand die zich verveelt hoeft niet agressief te zijn, er zijn zat andere mogelijkheden om verveling tegen te gaan, je zou je de hele dag happy kunnen voelen op social media b.v. , nee ik denk dat trollen de aard van het beestje is.
  Volgens mij is het dan ook de hoogste tijd dat de samenstellers van het DSM (het handboek van de psychopathologie waar aan de hand van criteria ziektebeelden worden gediagnostiseerd ) dit fenomeen nader onder de loep nemen, dat een taalkundige hiernaar kijkt vind ik een aardige aanzet maar vermoed dat gedragswetenschappers meerdere aspecten kunnen belichten.

 • Adrie Eirda, vr 28 juni 2013 10:52 in reactie op Raymond Bhagwandin Reageer op Adrie

  Adrie

  Aan de stok met een trol? Fout. Tegen trollen is maar één remedie: negeren.
  Trollen trollen uit verveling, om reacties uit te lokken. Als je niet reageert is de lol er snel vanaf. Als je wel reageert, ongeacht hoe, heeft de trol zijn pleziertje.
  Don't Feed the Troll ( http://nl.wikipedia.org/wiki/Trol_(internet) )

 • Raymond Bhagwandin, vr 28 juni 2013 16:49 in reactie op Adrie Eirda Reageer op Raymond

  Raymond

  Als je ervan uit gaat dat trollen uit verveling ontstaat zal dat inderdaad een goede remedie zijn, ik denk dat agressie een belangrijke drijfveer is, ik zie het als een vorm van onderdrukking en daar verzet ik me tegen , wat niet wegneemt dat ook hier negeren een goede strategie zou kunnen zijn, er gaat tijd zitten in ( effectief) reageren, meer registers moeten worden opengetrokken, vermoeiend is het op valse aantijgingen te reageren en neig ertoe tot het bittere einde door te gaan, of dat plezierig voor een trol is weet ik niet en wat tot gedragsverandering leidt evenmin als je ervan uit gaat dat agressie een drijfveer is, een diepgaande studie lijkt me op z’n plaats.

 • Raven 63, za 29 juni 2013 11:52 in reactie op Adrie Eirda Reageer op Raven

  Raven

  Ja, dat wordt gezegd. Alleen krijg je dat dus nooit voor elkaar. Het vroegere GroenLinks forum is door trollen kapotgemaakt. Omdat andere mensen toch bleven reageren, ondanks alle adviezen en waarschuwingen.

 • Bijstandskoning van GeenStijl, zo 30 juni 2013 09:56 in reactie op Raven 63 Reageer op Bijstandskoning

  Bijstandskoning

  Ja GroenLinks, daar was ik ook altijd fan van. Tot bleek dat ze plannen hadden om mijn buurt vol te zetten met drugspanden en onaangepaste buitenlanders... Gelukkig was daar toen mevrouw Thieme met de diertjes en de natuur dus kon ik prima daarheen verhuizen.

 • Alfred Blokhuizen, zo 30 juni 2013 15:26 in reactie op Bijstandskoning van GeenStijl Reageer op Alfred

  Alfred

  Overdrijven is ook een vak apart en....ja dit is wat ze met trollengedrag bedoelen.

  Bent u wel gelukkig?

 • De Tegenpartij, ma 01 juli 2013 13:14 in reactie op Alfred Blokhuizen Reageer op De

  De

  Bent u wel gelukkig?

  1: Off topic reageren. Opmerkingen maken die niets met het onderwerp te maken hebben."

 • Adrie Eirda, di 02 juli 2013 23:01 in reactie op Raven 63 Reageer op Adrie

  Adrie

  Joop wordt gemodereerd, dat is ook een optie. Er bestaat alleen een risico dat moderators een forum op een andere manier om zeep helpen.

 • Door de bank genomen, do 27 juni 2013 23:39 Reageer op Door de

  Door de

  De meest irritante en gevaarlijke trol wordt niet genoemd, namelijk de door overheden en/of bedrijven betaalde trollen die standpunten innemen die niet hun eigen zijn, met de bedoeling de publieke opinie te beïnvloeden.

  Bijvoorbeeld:
  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/eu/9845442/EU-to-set-up-euro-election-troll-patrol-to-tackle-Eurosceptic-surge.html

 • Roelf Turksema, vr 28 juni 2013 00:08 in reactie op Door de bank genomen Reageer op Roelf

  Roelf

  En we kennen zijn naam......

 • hansje n., vr 28 juni 2013 07:24 in reactie op Roelf Turksema Reageer op hansje

  hansje

  We kennen HUN namen ;-))

 • Piet de Geus, vr 28 juni 2013 09:54 in reactie op hansje n. Reageer op Piet

  Piet

  "We kennen HUN namen"

  Trollen misbruiken nou juist de anonimiteit. Dat dat vaak leidt tot het gebruikt van meerdere namen (zodra ze zich compleet onmogelijk hebben gemaakt nemen ze weer een andere nickname) klopt dan weer wel.

 • Raven 63, za 29 juni 2013 11:53 in reactie op Piet de Geus Reageer op Raven

  Raven

  Dat klopt. En na een ban zoeken ze een andere manier om toch terug te kunnen komen. Iets met proxy of zo.

 • Godzilla de Godin, zo 30 juni 2013 18:56 in reactie op Piet de Geus Reageer op Godzilla

  Godzilla

  Het maakt geen donder uit of er een andere nick genomen wordt. Taal en inhoud verloochenen zich nooit dus maak je maar geen dikke Pietje.

  Dezelfde naam houden maakt je niet minder een shill ookal denk je hiermee iets over jezelf te beweren dat geen hout snijdt. Je bent en blijft anoniem, zelfs met dezelfde nick.

 • Piet de Geus, zo 30 juni 2013 19:43 in reactie op Godzilla de Godin Reageer op Piet

  Piet

  "Taal en inhoud verloochenen zich nooit"

  Precies. Dus blijf je zo doorzichtig als wat.

 • Opinius Media, di 02 juli 2013 13:34 in reactie op hansje n. Reageer op Opinius

  Opinius

  die "godin" moest dan ook al vaak wisselen van nick dan . , zo ik aan de zijlijn mocht waarnemen .
  ik zal dat nooit hoeven , ik sta voor wat ik schrijf.
  opinius. grinn

 • Mike Peeters, vr 28 juni 2013 07:43 in reactie op Door de bank genomen Reageer op Mike

  Mike

  'Troll naming' is in zichzelf al een vorm van trollen...

 • Piet de Geus, vr 28 juni 2013 09:29 in reactie op Mike Peeters Reageer op Piet

  Piet

  Die dan ook meteen op de innige instemming van de overige trollen kan rekenen.

 • hansje n., vr 28 juni 2013 11:58 in reactie op Piet de Geus Reageer op hansje

  hansje

  Ja, ik had al begrepen dat jij een paar idolate volgelingen hebt................;-))

 • Berthold Hohenlowe, vr 28 juni 2013 13:36 in reactie op hansje n. Reageer op Berthold

  Berthold

  U scoort er al twee in een enkele zin, wat een talent .......

  1: Off topic reageren. Opmerkingen maken die niets met het onderwerp te maken hebben.

  6: Opzettelijk beledigen, bedreigen of aanvallen

 • hansje n., vr 28 juni 2013 15:08 in reactie op Berthold Hohenlowe Reageer op hansje

  hansje

  Zou je even de moeite willen nemen deze twee zogenaamde statements te onderbouwen? Vooral die van dat beledigen, dreigen en/of aanvallen?

  Verder regaeerde ik gewoon op een opmerking van de Geus. Als dat off-topic is hoor ik dat ook graag.

 • Raven 63, za 29 juni 2013 11:54 in reactie op hansje n. Reageer op Raven

  Raven

  Niet op reageren, Hansje.... ook hij is vast een trol.... :-))

 • hansje n., za 29 juni 2013 13:53 in reactie op Raven 63 Reageer op hansje

  hansje

  Of hij een troll is weet ik niet en interesseert me ook niet zo.
  Op zich is hij , ----en zijn zijn meningen ook ---niet zo relevant.
  Maar wilde beschuldigingen in het rond strooien is iets anders en daar wil ik ik uitleg over hebben.

  Waarvan akte, die uitleg krijg ik niet.............en dat geeft te denken.

 • hansje n., za 29 juni 2013 12:55 in reactie op Berthold Hohenlowe Reageer op hansje

  hansje

  Nogmaals,...............voor sommige reageerders hier moet je vragen herhalen anders dringen ze niet goed door:
  Zou je de moeite willen nemen je statements te onderbouwen?


  Ad punt I: ik reageerde op een verhaaltje van de Geus, dus als dat off- topic was was dat off-topic in commissie.

  Ad II:
  Opzettelijk beledigen, bedreigen of aanvallen?

  Vertel, ik heb naar mijn weten niets onwelvoeglijks geuit.
  Maar ik sta open voor uitleg.

 • Paul Vandamme, vr 28 juni 2013 09:33 in reactie op Door de bank genomen Reageer op Paul

  Paul

  Die betaalde standpunten zijn meestal zo dom dat deze propaganda zich tegen het land, of organisatie, keert, die het heeft opgezet.
  In sommige gevallen copiëren ze alleen uit een database met 'argumenten'.

  Ik heb het nog erger meegemaakt, twee van dit soort lieden zeiden elkaar via een forum goeiedag als de werkdag er op zat.

  Verder vind ik het merkwaardig dat de 'onderzoekers' het als pesten zien als ongewone standpunten worden ingenomen.
  Mogen alleen gewone standpunten ?

 

Reageren

Top 10 Populair

Scroll naar boven Scroll naar boven