19 maart 13 11:19 Reageer (120) Leven RSS

Marokkaanse geweldpleger thuis vaak zelf mishandeld

Eén op de drie Marokkaanse geweldplegers heeft te maken gehad met mishandeling door ouders ... Ter vergelijking: één op de vijf Nederlandse geweldplegers had te maken met huiselijk geweld

Uit een Tilburgs onderzoek blijkt dat jonge Marokkaanse geweldplegers vaak zelf als kind mishandeld zijn door hun ouders. Marokkaanse jongens krijgen thuis drie keer zo vaak als autochtone jongens te maken met fysieke mishandeling. Volgens de onderzoekers is dat een belangrijke reden dat jonge Marokkanen zo zijn oververtegenwoordigd in de criminaliteitsstatistieken.

Het onderzoek werd gehouden door psychologen Esmah Lahlah en Leontien van der Knaap en forensisch-psycholoog Stefan Bogaerts. Voor de studie ondervroegen ze bijna vijfhonderd Nederlandse en Marokkaans-Nederlandse scholieren en jeugddelinquenten.

Het resultaat wordt binnenkort gepubliceerd in het vakblad European Journal of Criminology. Duidelijk is inmiddels al dat van de ondervraagde Nederlandse jongens een op de vijf ooit te maken heeft gekregen met grof huiselijk geweld, zoals in elkaar geslagen of op de grond gegooid worden. Bij Marokkaanse jongens was dat hoger: één op de drie. Bijna de helft is ooit getuige geweest van fysiek geweld tussen de ouders. Bij de Nederlandse jongens was dat minder dan één op de vijf.

Volgens de onderzoekers zijn de oorzaken voor het thuisgeweld complex. Ze wijten het aan onder meer grotere gezinnen, een lagere sociaal-economische status, meer werkloosheid en lagere opleiding van de ouders. Lahlah meent dat er in deze gezinnen meer stressoren zijn, waardoor er meer zorgen zijn, wat uiteindelijk kan leiden tot meer mishandeling.

De Marokkaanse jongens zijn bovendien opvallend vaak slachtoffer van seksueel geweld. Maar liefst 17 procent van de bevraagden had wel eens te maken gehad met (lichamelijk) seksueel geweld. Bij de Nederlandse jongens is dat 5 procent.

Uit eerder onderzoek blijkt dat mishandelde kinderen later meer kans hebben om zelf geweldpleger te worden. Volgens de onderzoekers verklaart kindermishandeling de helft van de kans op geweldpleging door Marokkanen later. Lahlah:

"Het is zeker niet de enige reden, maar van alle factoren die we meenemen, hebben de emotionele band met de ouders en kindermishandeling de grootste invloed op de jeugdcriminaliteit."

In het onderzoek werd verder gegaan dan de disciplinerende tikken, legt Lahlah in een interview in de Volkskrant uit:

"Het gaat hier echt om: mijn moeder of vader heeft me geslagen met een riem, stok of een ander voorwerp. Mijn vader heeft me bij de keel gegrepen en me de adem afgesneden. Mijn vader of moeder heeft me inelkaar geslagen. Vloeken en schelden hebben we buiten beschouwing gelaten, dat zou de aandacht afleiden van de ernst van de zaak."

De psychologe waarschuwt voor het nieuwe wetsvoorstel van staatssecretaris Teeven, waarbij de nadruk ligt op hardere aanpak en recidive terugbrengen. Wanneer het een groep getraumatiseerde, kwetsbare jongens betreft, blijven de problemen terugkeren, zo lang we dat niet inzien.

De Volkskrant (betaalde toegang): 'Ik ben Marokkaanse, maar hier schrok ik toch van'
De Volkskrant: Marokkaanse geweldpleger vaak zelf thuis mishandeld

Laatste Reacties (120) Reageer Reacties in wachtrij: 0

 • Dennis Mollis, wo 20 maart 2013 07:59 Reageer op Dennis

  Dennis

  "Mevrouw Lahlah wat voor inbreng heeft de Marokkaanse ( berber) cultuur en religie hierin gehad??
  Lijkt mij op het eerste oog een zeer eenzijdig onderzoek
  Mevrouw Lahlah u heeft het over een taak van de overheid ( gedeeeltelijk juist en overheid is ook druk bezig) maar wat gaat u binnen uw groep hieraan doen, wat gaat u doen naar de religieuze leiders om de normen en waarden te veranderen"

  Dit zie ik als een valse, kwaadaardige, verbitterde en bijna vijandige ouwe wijven reactie waarin geen enkele openheid zit tot een dialoog en dat zonder het onderzoek en ook niet eens het interview met een van de onderzoekers de kinderpsychologe Esmah Lahlah naar aanleiding daarvan in de papieren versie van de Volkskrant.

  Daarin stelt verslaggever Maarten Keulemans de vraag;
  Uw onderzoeksresultaten laten zich snel samenvatten als: Marokkanen slaan hun kinderen en zijn ook nog eens gewelddadiger op straat.

  Esmah: Ja, ik weet dat dat beeld opkomt. Etniciteit, of de cultuur, wordt vaak gezien als een onafhankelijk variabele die op zichzelf staat en die alles verklaart. Maar zo simpel ligt het natuurlijk niet, het zit veel complexer in elkaar. Begrippen als etniciteit en cultuur worden door van alles en nog wat beïnvloed. Je hebt te maken met de sociaaleconomische status,het opleidingsniveau,werkloosheid,de buurt waarin met woont. En vervolgens heb je dan nog kindermishandeling en jeugdcriminaliteit, twee fenomenen die ook weer worden veroorzaakt door allerlei factoren. Al die zaken werken op elkaar in. Ik denk dat we dingen in samenhang moeten bekijken.

  Als je het antwoord van mevrouw Lahlah een beetje kunt begrijpen, want ze gebruikt termen en woorden en legt verbanden die voor sommigen onder ons mogelijk om uitleg vragen, dan zie je dat het nogal simplistisch en voor een effectieve aanpak contraproductief is, zonder die complexe samenhang te zien en te erkennen, gedrag slechts te willen verklaren en duiden vanuit religie en cultuur.

 • Gerrie Gerrie, wo 20 maart 2013 07:27 Reageer op Gerrie

  Gerrie

  Zenn ik ben ook kind geweest en ik kan je zeggen niet de gemakkelijkste. Was dag en nacht op straat en ook wel eens een tik voor mijn kanus gehad van mijn moeder. Dus zenn ga mij niet vertellen hoe het er aan toe gaat op straat. Ik was erg maar wat er nu gebeurd is niet te vergelijken met toen.

 • drs Zen, wo 20 maart 2013 08:12 in reactie op Gerrie Gerrie Reageer op drs

  drs

  Dank voor uw reactie.

  Nu kan ik beter begrijpen waar uw felheid vandaan komt. Zelf heb ik jaren ervaring dat als mensen ervoor kiezen om hun leven te verklaten je als partner, broer of zus, ouder e.d. weinig kunt uitrichten.

  In mijn heb ik het over drugsproblematiek en psychiatrie in de (aangetrouwde familie). In en uit instellingen, uit huis gezet, drank, drugs, agressie, bedreiging van familie,diefstal, dealen, te gek voor justitie en zorgmijdend. Jaar in jaar uit en dan ....

  Ik stond er tandenknarsend bij, deed wat ik kon en ten slotte was ik de kwaaie pier. Het is belangrijk om zelf overeind te blijven en je eigen menselijkheid te bewaren door die van anderen te bewaken. Ja, tegen hun zin in. Keer op keer aangeven: dit kan niet, dit accepteer ik niet... Uiteindelijk valt het kwartje...

  Wat niet in orde vindt is dat vanwege wangedrag van enkelingen een hele bevolkings-/geloofsgroep het moet ontgelden. Dat heeft niets met knuffelen te maken. Doen we dat wel dan snijden we ons zelf in de vingers. Als je een ander mens als grof vuil behandelt, komt dt keihard bij jezelf terug en uiteindelijk is iedereen de pineut.

  Compassie dat is nodig, daarvoor moeten soms harde woorden vallen en kopjes thee zijn er dan niet bij. Het alternatief is moord en doodslag
  http://www.youtube.com/watch?v=wktlwCPDd94

 • Gerrie Gerrie, wo 20 maart 2013 07:23 Reageer op Gerrie

  Gerrie

  Tsjeerd dit meen je niet, je wil toch niet beweren dat de Marokkanen zijn berecht omdat ze Marokkanen waren.

 • Gerrie Gerrie, wo 20 maart 2013 05:11 Reageer op Gerrie

  Gerrie

  Er is een verschil tussen bont en blauw slaan en een corrigerende tik. Overdrijven is ook een vak.

 • Bijstandskoning van GeenStijl, di 19 maart 2013 22:27 Reageer op Bijstandskoning

  Bijstandskoning

  Ze noemen het cultuur. Kinderen een schop voor hun kont geven. In 1900 deden we dat hier ook nog. Mijn oma liet haar haar eens kort knippen en haar vader liet haar vervolgens alle hoeken van de kamer zien. Want niet geluisterd naar vader dus bont en blauw slaan. Nu is het honderd jaar later en hebben we dat soort achterlijke gebruiken ein-de-lijk uit kunnen bannen. Nederlandse kinderen zijn prinsjes die geen haar gekrenkt mag worden. Zij zijn de gelukkigste en meest kansrijke kinderen ter wereld.

  Migranten introduceren huiselijk geweld echter weer en zo zijn we weer in 1900 beland. Zucht. Heeft dit ook maar enige meerwaarde om problemen die we zelf eindelijk opgelost hebben, weer hierheen te halen uit het buitenland?

 • Ginger Ted, di 19 maart 2013 20:25 Reageer op Ginger

  Ginger

  Ach, de gebruikelijke slachtoffercultuur in stelling gebracht, zo kenmerkend voor deze mensen met een oorsprong uit de Maghreb. Gek genoeg hebben de onderzoekers dit hier ook meegenomen in het onderzoek waar anders de daders en hun ouders dit altijd zo kenmerkend doen. Maar jammer genoeg dus ook hier volstrekt onterechte gronden, namelijk analoog aan de slachtoffercultuur van deze mensen zelf, die alles ook altijd recht praten wat krom is. Dat had nou net niet gehoord bij de conclusies van dit onderzoek:

  "Volgens de onderzoekers zijn de oorzaken voor het thuisgeweld complex. Ze wijten het aan onder meer grotere gezinnen, een lagere sociaal-economische status, meer werkloosheid en lagere opleiding van de ouders. Lahlah meent dat er in deze gezinnen meer stressoren zijn, waardoor er meer zorgen zijn, wat uiteindelijk kan leiden tot meer mishandeling."

  "Wanneer het een groep getraumatiseerde, kwetsbare jongens betreft, blijven de problemen terugkeren, zo lang we dat niet inzien."

  Men had zich beter bij de feiten kunnen houden. Is deze Lahlah misschien zelf ook een prototype van deze slachtoffercultuur?

  Deze wijze om de verantwoordelijkheid voor dit wangedrag te bagatelliseren kun je altijd al op iedere mishandelaar of misdadiger en hun daden toepassen. Er zijn wel meer mensen laagopgeleid of sociaal zwak. Juist bij een door cultuur bepaalde groep waar dit significant meer voorkomt is deze cultuur meer verantwoordelijk dan de omstandigheden, en zelfs niet onwaarschijnlijk verantwoordelijk voor de overige omstandigheden zelf.

  Hoe verklaart men anders dat niet ook de meisjes, die zeker niet beter worden behandeld, hun kinderen later niet zodanig slaan of anderszins mishandelen, en niet op het slechte pad raken?

  Het is een cultuur waarbij de jongens, vaak eerst opgevoed als prinsjes die zich te weinig aan regels hoeven te houden, in tegenstelling tot hun zussen, in combinatie met opgelegd machismo, met een gebrek aan doorzettingsvermogen op school tot gevolg, waardoor het vervelende gefrustreerde mannetjes worden op straat als ze ouder worden, maar dan inmiddels ook thuis, met vaak ook nog crimineel gedrag, te laat om door de inmiddels onmachtige ouders door het verkeerde middel van mishandeling nog weer op het rechte pad gezet te worden.

  It's the culture stupid!

 • Bijstandskoning van GeenStijl, di 19 maart 2013 22:32 in reactie op Ginger Ted Reageer op Bijstandskoning

  Bijstandskoning

  Gewoon stoppen met Marokkaanse en islamcultuur. Voor migranten die in Nederland wonen dan, in het buitenland moet je zelf weten wat je doet. Is dat onmenselijk? Hoe menselijk is het om je kinderen af te ranselen en hun toekomst te verknallen? Het gezin schijnt heilig te zijn in de islamcultuur maar dat kan ik niet afleiden uit de manier waarop met kinderen wordt omgesprongen.

 • drs Zen, di 19 maart 2013 22:59 in reactie op Ginger Ted Reageer op drs

  drs

  WEGKIJKEN BIJ COMAZUIPENENDE KINDEREN, MAAR BLIND STAREN...

  Blijkbaar zijn wij als samenleving tekort geschoten dat deze jongens zo tekeer gaan. Ze zijn hier immers geboren en getogen en hoe gelovig zijn ze?
  Er zijn ook andere jongeren die ontsporen op en rond voetbalvelden, in het uitgaansleven, ze zuipen, spuiten en snuiven zich een ziekte. Geen tasjesdiefstallen, maar wel in coma in het ziekenhuis en veel vernielingen.
  Waar zijn de ouders?
  http://www.youtube.com/watch?v=tPtoLqwJYDs
  http://www.youtube.com/watch?v=bIxhDScH9JQ
  http://www.youtube.com/watch?v=Rp_4aNxZWGI

  Zo'n handjevol derde generatie ongelovige jongeren van allochtone afkomst en met 16.000.000 kunnen we ze niet aan?

 • Tjeerd Kok, di 19 maart 2013 23:24 in reactie op Ginger Ted Reageer op Tjeerd

  Tjeerd

  "Deze wijze om de verantwoordelijkheid voor dit wangedrag te bagatelliseren kun je altijd al op iedere mishandelaar of misdadiger en hun daden toepassen."
  Klopt! De conclusie die daaruit te trekken valt is dat die wijze dus overeenstemt met de werkelijkheid. Anders zou hij immers niet op elke misse figuur van toepassing kunnen zijn!

 • Gerrie Gerrie, di 19 maart 2013 19:16 Reageer op Gerrie

  Gerrie

  Elise zie je wel het is allemaal zo gemakkelijk. Voordat je het weet heb je een hoofddoekje.

 • Gerrie Gerrie, di 19 maart 2013 18:28 Reageer op Gerrie

  Gerrie

  Elise je begrijpt het niet de grote aantallen Marokkanen in de gevangenis komt omdat deze jongeren ook altijd werden opgesloten in de kast. Nu hebben ze een dwangmatige behoefte naar opsluiting.

 • elise wingerd, di 19 maart 2013 19:01 in reactie op Gerrie Gerrie Reageer op elise

  elise

  Je bedoeld dus eigenlijk, ivm het artikel ,omdat ze altijd geslagen zijn , willen ze nu juist daarom ,vooral autochtonen Nederlanders, mishandelen?
  Zou dat ook betekenen dat Marokkaanse kinderen die altijd verwend werden met geld of speelgoed nu ook een dwangmatige behoefte hebben om anderen te feteren?

 • Tjeerd Kok, di 19 maart 2013 23:26 in reactie op elise wingerd Reageer op Tjeerd

  Tjeerd

  "Zou dat ook betekenen dat Marokkaanse kinderen die altijd verwend werden met geld of speelgoed nu ook een dwangmatige behoefte hebben om anderen te feteren?"
  Natuurlijk niet suffie, die hebben daardoor een dwangmatig verlangen ontwikkeld om door iedereen gefeteerd te worden.

 • drs Zen, di 19 maart 2013 22:19 in reactie op Gerrie Gerrie Reageer op drs

  drs

  'Elise je begrijpt het niet de grote aantallen Marokkanen in de gevangenis komt omdat deze jongeren ook altijd werden opgesloten in de kast.'

  Kinderen opsluiten in een kast, dat u dit alleen al verzint geeft te denken. Laat staan dat u daar een grapje over maakt. Bent u nooit kind geweest?

 • elise wingerd, di 19 maart 2013 17:48 Reageer op elise

  elise

  Ach, zolang eenieder zich blijft gedragen als drs zen en alles, maar dan ook alles wat met marokkanen te maken heeft blijft bagatelliseren, veranderd er helemaal niets aan het geweldsmonopolie wat deze groep jongeren, van Marokkaanse heeft.
  Wat precies de oorzaak is van deze overmatige aanwezigheid in het gevang is mij niet bekend.
  Het kan ook zijn dat de lage strafmaat of de lage pakkans hieraan debet is.Inderdaad mischien mishandeling thuis.
  Maar het ontkennen dat het er is bij deze groep is het ergste wat er is.
  Want je beledigd daar duizenden slachtoffers mee.

 • drs Zen, di 19 maart 2013 19:54 in reactie op elise wingerd Reageer op drs

  drs

  RECHTSCH WEGKIJKEN EN BAGATELLISEREN

  'Ach, zolang eenieder zich blijft gedragen als drs zen en alles, maar dan ook alles wat met marokkanen te maken heeft blijft bagatelliseren, veranderd er helemaal niets aan het geweldsmonopolie wat deze groep jongeren, van Marokkaanse heeft.'

  Ik bagatelliseer niks. Ik heb alleen niet de behoefte zoals u om alle Marokkanen op een hoop te gooien. Erger nog, u gooit alle 1 miljard moslims, waarvan 850.000 in ons land op een hoop als achterlijk en fascistisch. Dat doet u sinds u op dit forum bent dag in dag uit. Blijkbaar vindt u het prettig om onschuldige mensen door het slijk te trekken.

  Deze groep Marokkaanse jongeren heeft niet het geweldsmonopolie. U doet het voorkomen alsof ze met tanks, vliegtuigen en zware wapens al plunderend en verkrachtend door Nederland trekken. U jaagt angst aan en dat is onverantwoordelijk.

  Ook andere groepen zijn gewelddadig, ieder weekend op en rond het voetbalveld en in het uitgaansleven e.d. Hoe zit het met hun cultuur, hun geloof, hun opvoeding...Waarom betalen wij als belastingbetalers miljoenen voor politie- en ME-inzet bij deze voetbalwedstrijden, waarom betalen wij als treinreizigers voor het slopen van treinen door dat hooligan-tuig? waarom kijkt u daarvoor weg, waarom bagatelliseert u dat?

  Blank en blond, mevrouwtje en waar is hun profeet?
  http://www.youtube.com/watch?v=d1oGB00oMlY
  http://www.youtube.com/watch?v=Lj-gIpefHEI

 • elise wingerd, di 19 maart 2013 20:20 in reactie op drs Zen Reageer op elise

  elise

  Dit is nu pre-cies wat ik bedoel.!!

  U had het alle lezers en mij, hier niet duidelijker kunnen maken!

  Waarvoor dank.

 • drs Zen, di 19 maart 2013 21:33 in reactie op elise wingerd Reageer op drs

  drs

  Blank en blond, mevrouwtje en waar is hun profeet dan? Jesaja, Mozes wellicht?
  http://www.youtube.com/watch?v=d1oGB00oMlY
  http://www.youtube.com/watch?v=Lj-gIpefHEI

  U heeft inderdaad laten zien dat u meet met twee maten! Over voetbalvandalisme dat miljoenen kost hoor ik nooit en GW al helemaal niet? Hoe komt dat toch?

 • Bijstandskoning van GeenStijl, di 19 maart 2013 22:36 in reactie op drs Zen Reageer op Bijstandskoning

  Bijstandskoning

  Wil jij eens ophouden met mensen te stigmatiseren op basis van hun uiterlijk? Blank en blond. Wij kraken iemand ook niet af omdat hij zwart is met afrohaar.

 • drs Zen, wo 20 maart 2013 08:18 in reactie op Bijstandskoning van GeenStijl Reageer op drs

  drs

  WOEHAHA, tenzij u grappig denkt te zijn, begint het al bij u te dagen. Nu nog een stapje verder.

  Als u terecht en ik terecht niet willen dat blonde blanke mensen gestigmatiseerd worden vanwege hun huidskleur e.d., waarom mogen andere groepen en individuele mensen dan wel gestigmatiseerd worden? Hoe moeilijk is dat te begrijpen?

 • , di 19 maart 2013 20:51 in reactie op drs Zen Reageer op

  Leuk dat links ontkennen Zen. Vandaag bij "een vandaag" geweld op het voetbalveld door Marokkanen groter dan door allochtonen in totaal.... Slaap rustig verder.

 • drs Zen, di 19 maart 2013 21:29 in reactie op Reageer op drs

  drs

  U steekt graag uw kop in het zand als het voetbalhooligans gaat en betaalt wel uw belasting. Waar is het blauw op straat als u dat nodig heeft in het weekend? Juist hooligans uit elkaar houden. En maar wegkijken en mensen tegen elkaar opzetten :-(

 • Tjeerd Kok, di 19 maart 2013 23:32 in reactie op elise wingerd Reageer op Tjeerd

  Tjeerd

  "Wat precies de oorzaak is van deze overmatige aanwezigheid in het gevang is mij niet bekend"
  De Nederlandse racistische volksaard!

 • Gerrie Gerrie, di 19 maart 2013 16:27 Reageer op Gerrie

  Gerrie

  Ja Joop logisch, fijn om dit te horen. Dan is dit ook weer opgelost.

 • Tjeerd Kok, di 19 maart 2013 13:49 Reageer op Tjeerd

  Tjeerd

  "Eén op de drie Marokkaanse geweldplegers heeft te maken gehad met mishandeling door ouders "
  Die andere twee ook maar die durven het niet te vertellen.

 • HenkJan Mielke, di 19 maart 2013 14:18 in reactie op Tjeerd Kok Reageer op HenkJan

  HenkJan

  Ik zou mijn kind ook een draai om de oren geven als het zomaar mensen op straat aan het mishandelen is...

 • Tjeerd Kok, di 19 maart 2013 15:05 in reactie op HenkJan Mielke Reageer op Tjeerd

  Tjeerd

  `draai om de oren geven`
  Dat doet natuurlijk geen pijn, net zomin als een draai in de rondte!

 • HenkJan Mielke, di 19 maart 2013 15:41 in reactie op Tjeerd Kok Reageer op HenkJan

  HenkJan

  Natuurlijk doet dat wel pijn...niet zo bagatelliseren jôh.

  Een draai om de oren geven:

  "Spreekwoorden: (1914) Iemand een draai om de ooren geven,
  d.w.z. hem een klap, een peuter (o.a. B.B. 25) om de ooren geven, een oorveeg toedienen; zie o.a. W. Leevend 3, 146; C. Wildsch. 5, 49; Ndl. Wdb. III, 3191. Onder draai verstaat men dan de draaiing, de slingering van de hand, waarmede men den slag toebrengt (vgl. een konkel, een haal om de ooren (B.B. 47 en over z'n boddie B.B. 12); fri. immen in maling jaen. In de 17de eeuw kende men ook iemand om zijn ooren slingeren en een wkw. afdraaien in den zin van afranselen, afrossen; zie het Ndl. Wdb. I, 913 en vgl. Molema, 13: 'n drai of draier an de hals; in het oostfri. eveneens: 'n drei an d'hals; fri.: in draei of in waeier oan 'e earen. In Zuid-Nederland: iemand een draai geven (Teirl. 361); iemand een drevel draaien of geven (De Bo, 265), hem een drevel onder zijn broek geven (Waasch Idiot. 188 b), welk drevel te vergelijken is met het 18de-eeuwsche en thans nog Zaansche dreef, oorveeg (Halma, 124; Boekenoogen, 173); westph. drief, stoot, slag; Kil. dreve, pulsus, ictus."

  bron: http://www.dbnl.org/tekst/stoe002nede01_01/stoe002nede01_01_0488.php

 • R van brummelen, di 19 maart 2013 15:51 in reactie op HenkJan Mielke Reageer op R

  R

  en door dat soort kindermishandeling krijg je weer meer getraumatiseerde kinderen. Slaan is een zwaktebod, en zo leren kinderen dat slaan acceptabel is. Dan zullen ze ook zelf eerder anderen slaan.

 • HenkJan Mielke, di 19 maart 2013 16:00 in reactie op R van brummelen Reageer op HenkJan

  HenkJan

  U heeft natuurlijk helemaal gelijk, ik draai het enkel even om om dhr. Kok (tevergeefs, ik weet het) in te laten zien hoe belachelijk zijn gebagatelliseer is.

 • robert van velzen, di 19 maart 2013 16:17 in reactie op R van brummelen Reageer op robert

  robert

  "en door dat soort kindermishandeling krijg je weer meer getraumatiseerde kinderen"

  Kreeg als kind af en toe een draai om mijn oren van mijn vader, maar dan had ik het wel echt te bont gemaakt...was in die tijd heel normaal. Heb daar nooit wat aan overgehouden...kinderen worden echt niet zo snel getraumatiseerd.....

 • Jan Willem de Boer, di 19 maart 2013 16:50 in reactie op robert van velzen Reageer op Jan Willem

  Jan Willem

  Helemaal mee eens, is ook mijn persoonlijke ervaring.
  Kinderen hebben vooral baat bij duidelijkheid en bij het leerproces dat op overtredingen sancties staan. Meestal vroeg naar bed of een paar dagen binnen blijven. Was het heel bont kreeg ik een pak op mijn lazer.
  Nooit problemen mee gehad :-)

 • Monique Willems, di 19 maart 2013 17:49 in reactie op Jan Willem de Boer Reageer op Monique

  Monique

  zowel voor jou als voor robert.
  Natuurlijk heb je er wat aan over gehouden. Tenminste de verkeerde perceptie op hoe je met woord en gebaar qua geweld om moet gaan met problemen en stress.

  Je kunt je eigen biologische reactie nooit als maatstaf nemen en generaliseren.
  Sowieso is je omgeving niet gelijk aan die van iedereen; je veiligheid elders is niet gelijk.
  En kinderen die in aanraking komen met geweld hebben een onaf brein. Er wordt wel een enorm appel gedaan op het reptielenbrein, en wat is daarvan de eigenschap? Koudbloedig, vechten en vluchten. Als kind kun je niet vluchten, dus samen met snelle beloningen op het lymbisch brein dmv bijv snoep of drugs en een beetje cortex (plannetjes bedenken en realiseren, maar de lange termijn effecten niet kunnen overzien) en je hebt een tijdbom.

  Ik gun niemand het geweld dat uit zo'n tijdbom komt, maar ik gun zo'n kind een andere start. En daarvoor hebben we geen bagatelliserende woorden nodig. Tuurlijk, elders is het erger. Het kan altijd erger.

  Fijn voor je dat jij er niets aan over hebt gehouden.

  Ik wel. Chronisch ziek, een paar suicides meegemaakt tijdens ontoerekeningsvatbaarheids periodes, ook door de rode gegaan, mijn zus is als een catweezel ziek. Mijn andere is verpleegkundige maar kan haar drankgebruik niet in de hand houden. Mijn broer liet geweld op ons allen los, en later op zijn vrouw en kinderen. En jawel, mijn vader was VVD-, moeder CDA stemmer, hoger opgeleid; keeping up appearances was het motto. Als de foto maar goed leek.

  Fijn dat het bij jou was als je het echt te bont had gemaakt. Dan hadden ook je ouders daar al iets verkeerd gedaan.

  Wij zijn zo germaans als de pest, dus aan het kleurtje kan het niet liggen.

  I'm still alive... en kan nog de bloemetjes water geven, dankzij een pareltje bij de ggz. En daar kom je wat getraumatiseerde blanke mensen tegen die door hun ouders zijn mishandeld (en de kerk).

  Vrouwen met ERS (borderline). Vaak te maken gehad met mishandeling en incest. Een graadje is Manisch-depressief. Als je pech hebt krijg je psychoses en doe je dingen die je niet wilt.
  Mannen overigens ook.

  Ik heb een hoop aan mijn IQ en jihaat en uiterlijk te danken, of datik op mijn 16e me in de doodstraf en herkomst ervan interesseerde, documap van maakte. Hoe zit dat nu met recht en liefde van god of allah. Hoezo insjallah of het zij zo, gods wil en recht. Nu dan, een hoop bull-shit. Met de wetenschap zijn we nu een stuk verder. Voorkomen is beter dan genezen. En zoals JC zei, Barabas is de kwaadste niet. Er zijn een paar klojo's om hen heen. En die klojos; weten niet beter. Omdat ze niet willen. En de brains niet hebben.
  Maar JC heeft zijn tijd gehad. Nu weer de godinnen aan de macht.
  Ga als je echt geïnteresseerd ben maar eens de cijfers bij het Trimbos opvragen.

  At the bottom line, willen die kids niet eens wat ze gedaan hebben.
  Nature en nurture. Daar is een wereld mee te winnen. Mss niet zo macho, geen Ferrari onder de onderwerpen. Geen PSV en Feynoord, maar een beetje geluk.

 • Tjeerd Kok, di 19 maart 2013 23:16 in reactie op HenkJan Mielke Reageer op Tjeerd

  Tjeerd

  Wel leuk al die varianten op een spreekwoord, maar ze hebben het echt mis, een draai om de oren doet geen zeer want dan raak je immers niks!

 • HenkJan Mielke, wo 20 maart 2013 07:55 in reactie op Tjeerd Kok Reageer op HenkJan

  HenkJan

  Natuurlijk wel, ken uw klassiekers. Maakt verder niet uit hoor, we dwalen af :)

 • James Essay, di 19 maart 2013 16:15 in reactie op Tjeerd Kok Reageer op James

  James

  hoe weet u dat. Kent u ze allen persoonlijk?

 • Truus Beek, di 19 maart 2013 13:41 Reageer op Truus

  Truus

  Mevrouw Lahlah misschien had u "schaamtecultuur" ook in uw "'stapel'' onderzoek meemoeten nemen
  Rechters blijken er bevattelijk voor te zijn wanneer een marokkaanse slachtoffer bij een dodelijk verkeersongeluk door rijd en zich niet alsnog meld

 • Blits Kikker, di 19 maart 2013 13:23 Reageer op Blits

  Blits

  "Volgens de onderzoekers zijn de oorzaken voor het thuisgeweld complex. Ze wijten het aan onder meer grotere gezinnen, een lagere sociaal-economische status, meer werkloosheid en lagere opleiding van de ouders."

  Ik denk dat de oorzaak juist heel simpel is aan te wijzen: cultuur en religie. Maar mensen die daar kritiek op durven te uiten worden verguisd in dit land.

 • Tjeerd Kok, di 19 maart 2013 14:06 in reactie op Blits Kikker Reageer op Tjeerd

  Tjeerd

  ""Volgens de onderzoekers zijn de oorzaken voor het thuisgeweld complex. Ze wijten het aan onder meer grotere gezinnen, een lagere sociaal-economische status, meer werkloosheid en lagere opleiding van de ouders."

  "Ik denk dat de oorzaak juist heel simpel is aan te wijzen: cultuur en religie. "
  Geen idee zeker wat cultuur betekent?
  De onderzoekers beschrijven om welke cultuur het gaat: thuisgeweld, grote gezinnen, lage status, domme ouders!

 • drs Zen, di 19 maart 2013 14:47 in reactie op Blits Kikker Reageer op drs

  drs

  'Ik denk dat de oorzaak juist heel simpel is aan te wijzen: cultuur en religie. Maar mensen die daar kritiek op durven te uiten worden verguisd in dit land.'

  U heeft ongetwijfeld gelijk en u wordt vreselijk verkeerd begrepen.
  U bent echt slachtoffer van een hetze. Hierbij een citaat en daaronder een link over de moslim-dominee Vlietstra in Katwijk.

  Spreuken 13:24: Wie zijn roede spaart, haat zijn zoon; maar wie hem liefheeft, tuchtigt hem reeds vroeg
  Spreuken 19:18: Kastijd uw zoon, wanneer er nog hoop is, maar laat u niet verleiden hem te doden.
  Spreuken 22:15: Is dwaasheid vastgehecht in het hart van een knaap, de tuchtroede zal haar vandaar verdrijven.

  http://www.godsmarketing.nl/2011/11/14/god-wil-dat-u-uw-kinderen-slaat-a-vlietstra-hersteld-hervormde-kerk-katwijk/

 • The Boy Wonder, di 19 maart 2013 15:14 in reactie op drs Zen Reageer op The Boy

  The Boy

  Wat wil je nu hiermee aantonen? Dat er absurditeit staat in een antiek boek? Dat zal niemand ontkennen. Feit is, lees het artikel nog maar eens na, dat Nederlandse ouders de tuchtroede wel sparen, ongeacht wat er in de bijbel staat of wat een fundamentalistische dominee roeptoetert.

 • drs Zen, di 19 maart 2013 15:40 in reactie op The Boy Wonder Reageer op drs

  drs

  Wat ik hiermee wil aantonen is niet dat er iets mis staat in een of ander boek, noch dat het ene boek achterlijker is dan een ander.

  Wat ik wel wil aantonen dat het tuchtigen van kinderen, nu de opvoedkundige tik, ook vrij recentelijk hier gangbaar was en in sommige gevallen gebruikt wordt. Dat geeft het artikel ook aan.

  Mijn mening is duidelijk kindermishandeling onder welk mom ook, kan niet toegestaan worden. Dat kinderen van allochtone afkomst ook mishandelt wordt maakt het probleem niets typisch een allochtonenprobleem. Ook hier geldt dat ouders op hun gedrag aangesproken moeten worden en de kinderen opgevangen.

 • The Boy Wonder, di 19 maart 2013 16:06 in reactie op drs Zen Reageer op The Boy

  The Boy

  Dan ga je wat mij betreft voorbij aan het feit dat uit dit onderzoek blijkt dat Marokkaanse kinderen aanzienlijk vaker worden mishandelt dan autochtone kinderen.

  Dat het dan in oude boeken staat, hier vroeger ook gebeurde en in sommige gevallen nog steeds gebeurd is dan totaal irrelevant. Feit is dat we een subgroep hebben, het marokkaanse kind, die in het hier en nu aanzienlijk vaker wordt mishandelt dan het autochtone kind en dat dat een verklaring is (één van de ) voor het massale ontsporen dat ze op de puberleeftijd doen.

  Dat is waar het hier over gaat. Alle andere zaken die je erbij haalt zijn irrelevante randzaken die je er alleen bij haalt om het debat te verstoren, te vertroebelen om de aandacht van de ongemakkelijke feiten af te leiden.

 • Jan Willem de Boer, di 19 maart 2013 16:52 in reactie op drs Zen Reageer op Jan Willem

  Jan Willem

  Als zowel mijn vader als ik vroeger bij een corrigerend pak slaag echt niet het gevoel hadden van kindermishandeling is enige nuance wel op zijn plaats lijkt mij.

 • Piet de Geus, di 19 maart 2013 17:16 in reactie op The Boy Wonder Reageer op Piet

  Piet

  "Feit is, lees het artikel nog maar eens na, dat Nederlandse ouders de tuchtroede wel sparen"

  Daarover kun je op basis van het artikel niks zeggen. Onderzocht is slechts hoe het met geweldplegers zit en dan is 1 op 5 versus 1 op 3 nou niet meteen zo'n verschil dat er reden is om je op de borst te kloppen over de opvoeding van autochtone geweldplegers.

 • Dik Hoek, di 19 maart 2013 20:25 in reactie op Piet de Geus Reageer op Dik

  Dik

  Maar wat je wel weet is dat Marokkaanse jongens oververtegenwoordigd zijn in de misdaad, zeker vergeleken met Hollandse jongetjes.

  En dan krijg je toch sterk de indruk dat de Marokkaanse opvoeding iets harder is dan de Nederlandse. Overigens klopt dit wel met mijn eigen perceptie. Ik heb hier in Marokko al een paar keer op straat gezien dat een pubermeisje forse tikken kreeg van haar moeder. Niemand die daar echt van opkijkt. Ze zal het er wel naar gemaakt hebben, vertelden mijn metgezellen mij.

 • drs Zen, di 19 maart 2013 21:41 in reactie op Dik Hoek Reageer op drs

  drs

  'Ik heb hier in Marokko al een paar keer op straat gezien dat een pubermeisje forse tikken kreeg van haar moeder. Niemand die daar echt van opkijkt. Ze zal het er wel naar gemaakt hebben, vertelden mijn metgezellen mij.'

  Dat kwam hier ook voor en niet zo gek lang geleden. Tere kinderzieltjes bestaan hier ook nog niet zo lang en u wilt niet weten wat er ook bij autochtonen achter de voordeur gebeurt. Die morele verontwaardiging van u is echt misplaatst.

  Als Marokko zo'n vreselijk land is, wat doet u daar dan? Waarom bent u moslim geworden?

 • Piet de Geus, wo 20 maart 2013 01:24 in reactie op Dik Hoek Reageer op Piet

  Piet

  "En dan krijg je toch sterk de indruk dat de Marokkaanse opvoeding iets harder is dan de Nederlandse."

  Ook indien gecorrigeerd voor sociale en sociaal-culturele klasse?

  "Het verhoogd risico van een allochtone achtergrond voor kindermishandeling blijft bestaan ook als er gecontroleerd wordt voor andere risicofactoren, zoals groter gezin, alleenstaand ouderschap, of stiefgezin. Toch is de toename van kindermishandeling in etnisch-culturele minderheden sterk afhankelijk van hun sociaaleconomische status. Als binnen het laagste niveau van opleiding (alleen een afgeronde basisschool) bekeken wordt dan geven de traditioneel-allochtone gezinnen slechts een 1,2 keer hoger percentage kindermishandeling te zien."

  http://www.ncj.nl/dossier/34/kindermishandeling/7/cijfers

  En dat komt weer overeen met mijn perceptie. Een allochtone of specifiek Marokkaanse achtergrond is maar een van de risicofactoren en niet de enige bepalende factor.

 • niek jansen, wo 20 maart 2013 05:45 in reactie op Piet de Geus Reageer op niek

  niek

  Helemaal mee eens, Piet!

 • drs Zen, wo 20 maart 2013 08:32 in reactie op Piet de Geus Reageer op drs

  drs

  'En dat komt weer overeen met mijn perceptie. Een allochtone of specifiek Marokkaanse achtergrond is maar een van de risicofactoren en niet de enige bepalende factor.'

  Over dat risico hebben sommigen zeer duidelijke meningen, die niet gestaafd kunnen worden omdat 'allochtone of Marokkaanse achtergrond' m.i. niet te operationaliseren is. Een begrip als cultuur is te vaag. Bovendien is de wereld en zeker ons land een grote mengelmoes van volkeren, mensen en 'culturen' die elkaar al eeuwenlang beinvloeden. We zijn bijna allemaal allochtonen in dit land, alleen willen sommigen dan niet weten. Maar waarom niet? Angst om hun identiteit te verliezen, smetvrees voor het vreemde, na 50 jaar nog?

  Dus kunnen we beter ons richten op de werkelijke problemen, aan het werk gaan en niet mensen met honderdduizenden in de hoek drukken.

 • Piet de Geus, wo 20 maart 2013 08:54 in reactie op drs Zen Reageer op Piet

  Piet

  "Over dat risico hebben sommigen zeer duidelijke meningen, die niet gestaafd kunnen worden omdat 'allochtone of Marokkaanse achtergrond' m.i. niet te operationaliseren is. Een begrip als cultuur is te vaag."

  Hoe vaag een begrip als cultuur ook is, het verschijnsel dat de tweede generatie deels tussen twee culturen komt te hangen is dat niet, kan wel degelijk gestaafd worden en komt ook daadwerkelijk bij ieder onderzoek naar voren.

  "Dus kunnen we beter ons richten op de werkelijke problemen, aan het werk gaan en niet mensen met honderdduizenden in de hoek drukken."

  Je probeert de problematiek te versimpelen. Daar is niemand mee geholpen. De meest effectieve aanpak van problemen pikt er niet een of twee elementen uit maar gaat alle aspecten te lijf. Met een baan alleen doorbreek je de keten van huiselijk geweld niet.

 • a P, di 19 maart 2013 15:33 in reactie op drs Zen Reageer op a

  a

  Klopt, maar meest Christelijken weten deze regels wel naar de moderen tijd te interpreteren.

  [Spreuken 13:24: Wie zijn roede spaart, haat zijn zoon; maar wie hem liefheeft, tuchtigt hem reeds vroeg]
  Als je je zoon niet vroegtijdig het verschil tussen goed en kwaad leert en hem zijn gang laat gaan, dan verpest je daar mee zijn toekomst.

  [Spreuken 19:18: Kastijd uw zoon, wanneer er nog hoop is, maar laat u niet verleiden hem te doden.]
  Spreek je kind voortijdig aan op zijn gedrag, voordat het te laat is.

  [Spreuken 22:15: Is dwaasheid vastgehecht in het hart van een knaap, de tuchtroede zal haar vandaar verdrijven.]
  Geef je zoon niet altijd zijn zin en wees consequent in je opvoeding.

  Neem maar van mij aan, als Katholiek heb ik mijn zoon nooit geslagen en het is een hele fijne vent geworden van 20. Leuke opleiding, goeie baan en respect voor zijn ouders en anderen.

  De woorden zijn geuit in een bepaalde tijd, als je dit niet goed weet te vertalen, naar de huidige tijd, dan gaat het fout.

  Gelukkig zijn de meeste Christenen geletterd of intelligent genoeg om dit te begrijpen en laten ze zich niet "en masse" door een malloot met het boek in zijn hand leiden.

 • Truus Beek, di 19 maart 2013 16:05 in reactie op a P Reageer op Truus

  Truus

  Leuk!!

 • drs Zen, di 19 maart 2013 16:42 in reactie op a P Reageer op drs

  drs

  ANDEREN STIGMATISEREN IS EEN ZONDE

  Ik ben rk opgevoed en heb mijn kinderen nooit gemept. Als ex-rk heb IK echter niet de behoefte om mensen met een ander geloof te stigmatiseren. Mijn voorouders zijn al sinds eeuwen rk. De meeste familieleden hebben lang geleden de rk verlaten hebben. Het is de hypocrisie van een aantal gelovigen en de conservatieve rk leiding die ze tegenstaat.

  Overigens, lezen rk amper hun heilige boek, protestanten wel, zo ook moslims en vooral joden. Dus de belezenheid onder rk van de bijbel e.d. valt vies tegen. Stigmatiseren van anderen is in de ogen van God de Vader, de Zoon en de Heilige Geest een zonde. Weet u nog? Hovaardigheid, Bergrede, naastenliefde, de Goede Samaritaan en Farizeërs die altijd met de wet bezig zijn en vinger wijzen. Ik ben daarmee opgegroeid en waardeer het nog steeds. Ik gebruik het ook bij mijn opmerkingen op dit forum.

  Ik wil u best helpen op uw weg, maar laat dat vingerwijzen naar mensen met een ander geloof e.d. voortaan even weg. Het betaamt u als rooms-katholiek niet :-)

 • Jopie Bontekoe, di 19 maart 2013 13:17 Reageer op Jopie

  Jopie

  Vicieuze cirkel dus....

 • HenkJan Mielke, di 19 maart 2013 13:11 Reageer op HenkJan

  HenkJan

  2 Van de 3 Marokkaanse geweldplegers niet thuis mishandeld

 • Monique Willems, di 19 maart 2013 13:38 in reactie op HenkJan Mielke Reageer op Monique

  Monique

  Breng jezelf even op de hoogte van de ervaringen die onder kindermishandeling horen. De kindertelefoon staat je graag te woord. Deden ze bij mij ook toen ik erachter wilde komen wat onder de definitie valt.

  In ieder geval ook het getuige zijn van agressie tussen de ouders. En dat was weer 50% van de kids.

  Blijft er idd nog wat over. En ja, ik zou niet anders willen dan een opvoedcursus.
  Ik snap niet dat een rijbewijs (anders soort sociaal verkeer) wel moet, om schade te voorkomen en vaardigheden en inzicht bij gezin, met soort sociaal verkeer niet.

  Ik vergelijk niet graag, maar het snijdt hout. Ik heb ook zat financiële onderbouwing om dit te willen, en ggz-klachten en leed-preventie is er ook 1 van.

 • HenkJan Mielke, di 19 maart 2013 13:55 in reactie op Monique Willems Reageer op HenkJan

  HenkJan

  Ik geef gewoon de feiten weer op een wat positiever manier. Het is ook nooit goed...

 • Monique Willems, di 19 maart 2013 14:49 in reactie op HenkJan Mielke Reageer op Monique

  Monique

  Weet je, je hebt gelijk.
  Sorry. Idd er zijn dus een heleboel die niet in de criminaliteit belanden.

  Het is ook wel jammer dat in de reacties weinig te lezen is over iemand die het voor zich ziet. Zo'n jongetje, zoals jij was of een ander. Maar dan omdat het mss een schunnig woord zei, of snoepjes pikte, te laat kwam en brutaal wat tegenargumenten opwierp werd afgerost. Niet 1 keer, maar structureel.
  Zo'n kind, die mss helemaal geen vooroordeel heeft naar homo's, er zelf mee kletst, maar wordt afgericht met de harde hand juist omdat...

  Het is een vertoning dat niemand die kinderen zag toen dat gebeurde. En als het kalf verdronken is, dan is het dus al verknipt en krijgen ze hier trappen na.
  Hoe leer ze lief te hebben als ze vertrapt blijven?
  Jij met draai om de oren geven. Oog om oog en tand om tand. Ga toch eens weg van kolere joods-chr-moslem cultuur.

  Ik geef mijn kinderen de hoek, zonder waarschuwing, als ze lichamelijke integriteit overschrijden. Bij andere regels wil ik nog wel een waarschuwing en laatste waarschuwing geven voordat ze de hoek ingaan. Dit isoleren uit de gezelligheid is vaak voldoende.
  En kinderen leggen zichzelf vaak strengere straffen op dan dat je als volwassene doet.

  Heb je kids in huis?

 • HenkJan Mielke, di 19 maart 2013 15:25 in reactie op Monique Willems Reageer op HenkJan

  HenkJan

  Nee, dat schrijf ik natuurlijk niet, wel scherp blijven...Ik schrijf dat van de 3 geweldplegende Marokkaantjes er 2 thuis niet mishandeld worden en toch geweld plegen. Het enige positieve hieraan is dat 2 van de 3 geweldplegende Marokkaantjes thuis zelf geen slachtoffer is van mishandeling, maar enkel dader...

 • Monique Willems, di 19 maart 2013 16:02 in reactie op HenkJan Mielke Reageer op Monique

  Monique

  JA, weer gelijk, maar die andere moet ik dus terugnemen.

  Het valt niet mee om scherp te blijven. Ben toe recupereren. Drummen of zo, een beetje de sjamaan uithangen. Mss dat ik op een ander level helderder ben.

 • Joop Schouten, di 19 maart 2013 13:00 Reageer op Joop

  Joop

  Logisch (...).

 • Jim Peeters, di 19 maart 2013 12:55 Reageer op Jim

  Jim

  Zoals onderstaanden al aangeven. Religie en cultuur zijn natuurlijk totaal onbelangrijk of zoals as usual niet politiek correct om het hier over te hebbe. Typisch voorbeeld van waarom veel mensen weinig vertrouwen in de wetenschap meer hebben

 • Monique Willems, di 19 maart 2013 12:37 Reageer op Monique

  Monique

  Prof. Crone, zie hieronder de aflevering van breingeheim, maakte er een poos geleden al gewag van.

  Als je als kid al moet overleven op stresshormonen, geen compassie ontvangt, of van degene die ook onbetrouwbaar tikt of cynisch doet, gaan je hersenverbindingen andere relaitjes aanleggen.
  Spiegelneuronen werken niet (dus kun je niet de schrik en verdriet van de ander voelen die mogelijk anders wel zou corrigereren).

  http://tvblik.nl/breingeheim/het-puberbrein

  Afijn, met een paar trainingen mindfullness en compassie adhv boek en kennis (breinkennis) http://www.bol.com/nl/p/compassievol-leven-cd/1001004011858915/


  Kan er nog wat rechtgebreid worden bij die kids. Geldt ook voor niet-Marokkaanse kids trouwens. ik spreek uit ervaring.

  Wanneer komt nu die verplichte opvoedcursus?

 • Ton evertsen, di 19 maart 2013 13:33 in reactie op Monique Willems Reageer op Ton

  Ton

  maar dat geldt voor aziatische kinderen toch minimaal net zo vaak

  die worden vaak onder grote druk gezet waarbij een klap niets vreemds is

  toch hakken die geen scheidsrechters af

 • Monique Willems, di 19 maart 2013 14:15 in reactie op Ton evertsen Reageer op Monique

  Monique

  Er is al het woord cultuur gevallen;

  Meer knipschaar, sadisme en hari kiri in die cultuur.
  Is weer helaas verboden in de joods-chr.-moslem cultuur, maar je vind er een spectrum van redenen in.

  In China heb je ook een sterke traditie van Confusias. En hoe zich dat verhoudt tot leden van een ander ras/soort/stam (oooooh eieren) weet ik niet. Wie weet moet men daar niet perse alleen het eert uw vader en moeder in ere houden, maar domweg alle ouderen.

  Bij de joods-chr-moslem cultuur is het eert uw vader en moeder.
  En wat was ik blij dat Donner eindelijk eens de pedagogische tik strafbaar stelde. Helaas voor velen verjaard.

  Maar in gebieden waar je niet welkom bent vanwege cortisol-stresshormonen, die aan de andere kant van de cultuurknuffelhormoon-as zitten, neig je weer naar je eigen cultuur met rituelen.
  Sub-clubjes, allemaal last van knuffelhormoon bij rituelen delen en stresshormoon bij dissonanten. (ook onderzoek Uv leiden en amsterdam. ik kan de publicatie er later wel bij hangen. ik heb hem nog onder de favouriten staan elders).

 • HenkJan Mielke, di 19 maart 2013 12:37 Reageer op HenkJan

  HenkJan

  Waar blijven de Marokkaans-Nederlandse politici om een oproep te doen voor meer pleegoudergezinnen?

 • Raven 63, di 19 maart 2013 15:52 in reactie op HenkJan Mielke Reageer op Raven

  Raven

  Ik vrees dat die pas komen, als er een Marokkaans jongetje in een lesbies of homofiel gezin opgroeit...

  Er zit een zekere waarheid in dat Marokkanen, lees vooral Berbers, zich maar heel moeilijk in kunnen passen on onze maatschappij en ook daardoor in problemen komen. Geweld is een dagelijks iets in hun leven. Enig begrip kan ik wel opbrengen, maar het laat onverlet dat elke vorm van geweld afgestraft moet worden.

 • Raven 63, di 19 maart 2013 16:06 in reactie op HenkJan Mielke Reageer op Raven

  Raven

  Voor Marokkaanse jongens is het hebben van veel geld een van de belangrijkste doelen in het leven. Doordat ze vaak van school gaan zonder diploma en veel te weinig leren om een baan te vinden, zwerven ze op straat rond. De ultieme aanwinsten voor de bestaande straatbendes.
  Marokkaanse vaders in Rotterdam Noord zeiden een aantal jaren geleden dat het aanspreken op gedrag niet hun taak was, maar die van hun moeders. Die moeders zitten (nog te vaak) verplicht binnen in hun woning, komen amper buiten, zijn elk jaar opnieuw zwanger (arme vrouwen) en hebben geen draad in te brengen tegen de wil van een 3-jarig jongetje dat weigert de gehoorzamen. Nee, moeder moet aan het kind gehoorzamen. Ik heb er middenin gewoond. Behalve een paar uitzonderingen waar het goed ging en gaat (!) zijn de meeste Berbers echt door hun eigen domheid in staat om hun kinderen en kleinkinderen compleet te verzieken voor onze maatschappij. Eengezinswoning in Rotterdam Noord met een leuk tuintje en een mooie heg en er komt een Berbers Marokkaans gezin met 6 kinderen wonen. De woning heeft 3 slaapkamers, waarvan 1 heel klein. Het eerste dat gedaan wordt door meneer en zijn twee oudste zoons, allen gekleed in gewaden en uitgedost met een lange baard, is hoge schuttingen van 2½ meter hoog om de tuin zetten, het gras en de planten en bloemen eruit gooien op de stoep en de tuin (?) volledig betegelen. Tot op de dag van vandaag weet ik dat de moeder niet in haar eentje buiten de woning is geweest. Ze vereenzaamt in die stenen woestenij met Gammaschuttingen met opzetstukken die er nog steeds omheen staan en ondanks dat het niet zo hoog mag, nog altijd niet weggehaald hoeft te worden.
  Wat kunnen wij, autochtonen, daar in vredesnaam mee doen? Tegen doen? Als hun 3 jarig zoontje de dienst uitmaakt in huis?
  Ze zijn geen bijzonderheid. Ze zijn een gezin van de tientallen gezinnen in Noord en van de honderden in de hele stad waar het evenzo gaat. En dan moeten we blijvend begrip tonen? Sorry, maar mijn elastiekje is uitgerekt inmiddels. Na diverse keren voor k-hoer uitgemaakt te zijn, bespuugd en weggeduwd, beledigd en ga zo maar door, omdat ik een vrouw ben. Waar ik nu woon wil een oude Irakese meneer hetzelfde, maar hier krijgt hij de lengte niet. Inmiddels is hij beleefder geworden, maar de Marokkaanse Berbers in Rotterdam niet.

 • The Boy Wonder, di 19 maart 2013 12:11 Reageer op The Boy

  The Boy

  In het kort komt het er dus op neer dat het aan de opvoeding ligt.

  Nu roep ik dat al jaren en word ik hier op Joop bijna gefileerd als ik dat roep maar het wordt tijd dat we de ogen eens openen en niet wegkijken.

  De Marokkaanse jeugd ontspoort massaal (ja, zucht, ik weet dat de meerderheid modelburger is) doordat veel ouders niet in staat zijn op te voeden. In veel gevallen onkunde, maar in nog meer gevallen onwil omdat men vast wil houden aan honderden jaren oude tradities uit een achtergesteld land. Chronische desinteresse in wat je 14 jarige zoon snachts uitvreet en obsessief bezig met het maagdenvlies van de dochter. Teveel kinderen, te klein huis, te weinig inkomen. En als je als ouder analfabeet bent kun je het belang van goed onderwijs ook niet inschatten.

 • Bogdan Slaapmoe, di 19 maart 2013 12:28 in reactie op The Boy Wonder Reageer op Bogdan

  Bogdan

  Ik vrees dat ik daar op alle punten veel ondersteunends voor tegen kom. Het fabeltje dat mensen die zelf mishandeld zijn dat sneller hun kinderen aandoen heeft me altijd veel pijn gedaan. Inmiddels weet ik van aardig wat lotgenoten dat die net als ik precies het omgekeerde ervoeren: je vindt dat je kind nooit en te nimmer mag meemaken wat je zelf meemaakte.

  Het jongens als kleine koninkjes opvoeden en meisjes als ondergeschikt aan hen is helaas ook een gegeven waar elke leerkracht mee te maken krijgt. Schrale troost daarbij is dat die ouders zonder dat zelf te willen ervoor zorgen dat hun dochters daardoor op school vaak veel beter zijn dan hun broers en dus later in de maatschappij veel meer voor zichzelf kunnen bereiken dan hun broers. Maar sociale problemen los je er niet mee op.

 • Tjeerd Kok, di 19 maart 2013 14:02 in reactie op Bogdan Slaapmoe Reageer op Tjeerd

  Tjeerd

  "Het fabeltje dat mensen die zelf mishandeld zijn dat sneller hun kinderen aandoen heeft me altijd veel pijn gedaan"
  Het gaat hier echter om jongens die geweld plegen en zelf thuis geweld ondergaan. Heel iets anders dus.

 • Bogdan Slaapmoe, di 19 maart 2013 23:16 in reactie op Tjeerd Kok Reageer op Bogdan

  Bogdan

  Niet zo realistisch. Tenzij je over lagere schoolkindertjes spreekt. Zodra jongens wat ouder worden zijn ze al snel krachtig genoeg om zich eerst tegen mishandelingen door moeder en op een wat latere leeftijd ook tegen mishandelingen door vader te weren.

  Doorgaans gaat het bij dit soort redeneringen dan ook niet om jongens die ten tijde van het mishandeld worden mishandelen maar zogenaamd als gevolg ervan daarna. Dat zoiets plaats kan vinden erken ik, maar wat mij dwarszit is het onrecht van de veronderstelling dat dat regel is. Het maakt van mensen die in hun jeugd slachtoffer waren tot het slachtoffer worden van vooroordelen als ze eenmaal volwassen zijn. Het is dan niet de mishandelende ouder maar de hele maatschappij die je door als kind slachtoffer te zijn geweest levenslang geeft.

 • drs Zen, di 19 maart 2013 12:37 in reactie op The Boy Wonder Reageer op drs

  drs

  'Nu roep ik dat al jaren en word ik hier op Joop bijna gefileerd als ik dat roep maar het wordt tijd dat we de ogen eens openen en niet wegkijken.'

  Wat een klaagverhaal weer. U bent niet de enige die dit al jaren roept. Alleen zij roepen dit niet als onderdeel van de mantra dat het moslims alle 1 miljard achterlijk zijn en stuk voor stuk fascisten.

 • The Boy Wonder, di 19 maart 2013 13:03 in reactie op drs Zen Reageer op The Boy

  The Boy

  Dat roep ik ook niet.

  Ik ben ook van mening dat we geen moslimprobleem hebben maar een Marokkanenprobleem. Moslims veroorzaken nauwelijks overlast, Marokkaanse jongens tussen de 14 en 24 veroorzaken overlast, een zorgelijk groot deel althans.


  Misschien toch eens wat beter lezen wat ik zeg voordat je weer stomend van woede op je toestenbord begint te rammen,

 • drs Zen, di 19 maart 2013 13:32 in reactie op The Boy Wonder Reageer op drs

  drs

  'Misschien toch eens wat beter lezen wat ik zeg voordat je weer stomend van woede op je toestenbord begint te rammen,'

  Zit u te stomen van woede achter het toetsenbord? Ik namelijk niet. We hebben geen MAROKKANENPROBLEEM. Er zijn problemen met Marokkaanse jongens tussen de 14 en 24 die overlast veroorzaken. U merkt terecht op dat het om een zorgelijk groot deel gaat. Niemand kijkt daarvoor weg. We hebben geen probleem met ALLE Marokkanen dus. Dat is een groot verschil.

  Eigenlijk denkt u hetzelfde als Geert Wilders in 2001, toen hij nog links-liberaal was.

  Ik ben blij dat u aangeeft geen problemen met moslims in het algemeen heeft, omdat ze achterlijk en fascisten zouden zijn. Ik lees op dit forum namelijk nog weleens wat anders. Gelukkig bent u dus niet zo.

 • robert van velzen, di 19 maart 2013 13:55 in reactie op drs Zen Reageer op robert

  robert

  . Er zijn problemen met Marokkaanse jongens tussen de 14 en 24 die overlast veroorzaken.

  En met de ouders van veel van die jongens....mijn bejaarde buurman is vorig jaar bijna doodgeslagen door 2 marokkaanse jongens...in dat geval vind ik de door jou gebruikte term " overlast" niet helemaal gelukkig...

 • drs Zen, di 19 maart 2013 21:54 in reactie op robert van velzen Reageer op drs

  drs

  Dat is akelig, maar als de daders katholiek waren of rood haar hebben, zou het dan aan alle katholieken of roodharigen liggen? Of linkshandigen als dat tuig linkshandig is?

  Wat is er islamitisch aan criminaliteit, welke profeet prijst in zijn heilig boek aan misdrijven te plegen, zoals ouderen mishandelen? Dat tuig is juist van god los en dat is al erg genoeg, zonder dat daar door GW politiek misbruik van gemaakt wordt.

  Dat u zich laat belazeren door zakkenvuller GW. In 2001 was hij nog links-lberaal en had hij geen goed woord over voor Fortuyn, die noemde hij een kruisridder.

  Links-liberaal GW in 2001
  http://www.youtube.com/watch?v=atqapah1fL4

  Terroristen?
  http://www.youtube.com/watch?v=bHuVrIBqyVY

 • The Boy Wonder, di 19 maart 2013 14:56 in reactie op drs Zen Reageer op The Boy

  The Boy

  [ We hebben geen MAROKKANENPROBLEEM. Er zijn problemen met Marokkaanse jongens tussen de 14 en 24 die overlast veroorzaken. U merkt terecht op dat het om een zorgelijk groot deel gaat. Niemand kijkt daarvoor weg. We hebben geen probleem met ALLE Marokkanen dus. Dat is een groot verschil.]

  Dan hebben we wel degelijk een Marokkanenprobleem want die jongens die overlast veroorzaken doen dat omdat hun ouders totaal geen interesse hebben. Het begint dus bij de Marokkaanse vaders en moeders die gewoon niet willen of kunnen opvoeden. Dat wij geen last hebben van Marokkaanse moeders komt alleen omdat die geen mensen beroven. De overlast van Marokkaanse vaders en moeders bestaat eruit dat zij hun onopgevoede jongens vanaf een jaar of 12 volledig loslaten op de Nederlandse maatschappij zonder er naar om te kijken.

  Het probleem begint bij hen thuis, op het moment dat een jongen 14 is en overlast veroorzaakt is de jongen al verpest doordat de ouders hebben verzaakt.

 • drs Zen, di 19 maart 2013 16:04 in reactie op The Boy Wonder Reageer op drs

  drs

  ALS OUDER HOUD JE JE HART SOMS VAST

  U spreekt uzelf tegen. U beweert dat het een probleem is van een deel van de groep Marokkaanse jongeren tussen 16 en 24 jaar. Nu beweert u dat het een MAROKKANENPROBLEEM is. Alsof het alleen een zaak van Marokkanen is, alsof het niet een veel algemener probleem is van sommige jongens in de puberteit, die overal schijt aan hebben. Ik heb geluk gehad met mijn kinderen, maar je houdt als ouder af en toe je hart vast, als je soms naar de televisie kijkt.

  Haren noemt u geen AUTOCHTONENPROBLEEM om maar eens een verglijking te trekken. Het probleem was pillen, drank en losgeslagen jongeren. Het probleem was niet hun oer-Hollandse etniciteit en culturele achtergrond. Ouders van deze lieden schrokken zich een ongeluk over wat hun zoon uitgespookt had. Sommigen hebben hun kind zelf aangegeven en anderen hun kind opgedragen dat te doen.

  Ouders staan vaak machteloos als hun zoon op puberleeftijd tekeer gaat en ik vermoed dat het Marokkaanse ouders niet veel anders is. Bovendien vermoed ik ook dat die ouders niet weten hoe zij wel hun zoons aan moeten aanpakken. Je bent zelf nooit puber geweest, hebt geen kinderen in de puberteit gehad? Anders kun je wel begrijpen hoe machteloos ouders zich soms voelen. Als een jongen van 14 schijt aan alles heeft en aan rotzooit, dan is dat een NACHTMERRIE (CAUCHEMAR voor Franstalige Marokkanen).

  Mijn advies is om niet alles in de etnische sfeer te trekken, want dat lost het probleem niet op. Gewoon kleurenblind, praktisch, pragmatisch aan de gang en handen uit de mouwen. Hufters hebben in alle soorten, maten en kleuren. Hoe moeilijk is dat te begrijpen?

 • The Boy Wonder, di 19 maart 2013 16:58 in reactie op drs Zen Reageer op The Boy

  The Boy

  [ALS OUDER HOUD JE JE HART SOMS VAST

  U spreekt uzelf tegen. U beweert dat het een probleem is van een deel van de groep Marokkaanse jongeren tussen 16 en 24 jaar. Nu beweert u dat het een MAROKKANENPROBLEEM is. Alsof het alleen een zaak van Marokkanen is, alsof het niet een veel algemener probleem is van sommige jongens in de puberteit, die overal schijt aan hebben. Ik heb geluk gehad met mijn kinderen, maar je houdt als ouder af en toe je hart vast, als je soms naar de televisie kijkt. ]

  Dat klopt. Jongens halen kattekwaad uit, vooral in de puberteit. Echter, gewapende overvallen, berovingen, woningovervallen gaat een heel stuk verder. En laten nu niet de nederlandse pubers, niet de turkse pubers, niet de chinese pubers, niet de molukse pubers daarin uitblinken, maar de Marokkaanse pubers. Alweer. En ja dat begint bij de opvoeding. Dus een marokkanenprobleem, ik heb er last van, maar het is niet mijn probleem. Ik heb er slechts last van.

  [Haren noemt u geen AUTOCHTONENPROBLEEM om maar eens een verglijking te trekken. Het probleem was pillen, drank en losgeslagen jongeren. Het probleem was niet hun oer-Hollandse etniciteit en culturele achtergrond. Ouders van deze lieden schrokken zich een ongeluk over wat hun zoon uitgespookt had. Sommigen hebben hun kind zelf aangegeven en anderen hun kind opgedragen dat te doen. ]

  Ik noem het geen autochtonenprobleem omdat:

  A) autochtonen jongeren niet structureel deze problemen veroorzaken
  B) autochtone jongeren niet structureel werkelijk ieder negatief lijstje dat je kan bedenken aanvoeren.

  [Ouders staan vaak machteloos als hun zoon op puberleeftijd tekeer gaat en ik vermoed dat het Marokkaanse ouders niet veel anders is. Bovendien vermoed ik ook dat die ouders niet weten hoe zij wel hun zoons aan moeten aanpakken. Je bent zelf nooit puber geweest, hebt geen kinderen in de puberteit gehad? Anders kun je wel begrijpen hoe machteloos ouders zich soms voelen. Als een jongen van 14 schijt aan alles heeft en aan rotzooit, dan is dat een NACHTMERRIE (CAUCHEMAR voor Franstalige Marokkanen). ]

  Een nachtmerrie inderdaad. Toch "overkomt" deze nachtmerrie de Marokkaanse ouders AANZIENLIJK vaker dan andere ouders. Kijk de cijfers maar na.

  [Mijn advies is om niet alles in de etnische sfeer te trekken, want dat lost het probleem niet op. Gewoon kleurenblind, praktisch, pragmatisch aan de gang en handen uit de mouwen. Hufters hebben in alle soorten, maten en kleuren. Hoe moeilijk is dat te begrijpen?]

  Dat is te begrijpen. Maar als je ziet dat een bepaalde bevolkingsgroep onevenredig veel hufters aflevert dan moet je dat niet ontkennen maar aanpakken en onderzoeken hoe het komt. En dit onderzoek is een goed begin. En wat is de conclusie? Marokkaanse jongens worden vaker mishandelt. En ja je hebt ook surinamers die hun kind mishandelen, je hebt ook Nederlanders die hun kind mishandelen, maar wederom, steken de marokkanen er weer bovenuit. En marokkaanse puberzoons veroorzaken ontzettend veel meer overlast dan andere puberzoons. En pubers zijn pubers, daar zit het verschil niet in. Waarom zijn marokaanse pubers dan zo lastig. Vertel het maar.

  Als een probleem zich langs ethnische lijnen aftekent, moet je het ook langs ethnische lijnen kunnen aanpakken.

  Door het af te doen als puberproblemathiek houd je echt jezelf voor de gek en doe je geenr echt aan de feiten.

 • drs Zen, di 19 maart 2013 18:20 in reactie op The Boy Wonder Reageer op drs

  drs

  HET ZAL JE KIND MAAR WEZEN

  Onder AUTOCHTONE jongeren zijn geen structurele problemen.

  Herinnert u zich deze dan nog?
  http://www.youtube.com/watch?v=LZJQPaJeD0E

  WIENS NEERLANDS BLOED :-(
  http://www.youtube.com/watch?v=DaLKbgqFOd4
  http://www.youtube.com/watch?v=zSXEe0MOQvk
  http://www.youtube.com/watch?v=xGv8e53izzM
  http://www.youtube.com/watch?v=ktSk0WV2Fig
  http://www.youtube.com/watch?v=X1bUUeEcyTw

  En deze?
  http://www.youtube.com/watch?v=LZJQPaJeD0E

  EN DATTEME TOFFE JONGENS ZIJN :-(
  http://www.youtube.com/watch?v=d1oGB00oMlY
  http://www.youtube.com/watch?v=kkXgXt2CZFE
  http://www.youtube.com/watch?v=9GVehZFugQo
  http://www.youtube.com/watch?v=AMg53SZIvHg

  Wordt vervolgd ieder weekend en iedere avond als er een feessie is :-(

 • drs Zen, di 19 maart 2013 22:44 in reactie op The Boy Wonder Reageer op drs

  drs

  'Als een probleem zich langs ethnische lijnen aftekent, moet je het ook langs ethnische lijnen kunnen aanpakken.'

  Het is bekend dat criminaliteit in de laagste sociaal-economische groepen significant veel vaker voorkomt. De aanwezigheid van Marokkanen in die groep is relatief hoog. Uit onderzoek van het SCP blijkt dat integratie toeneemt als de inkomenspositie verbetert. Daarin zit de klad door de economische crisis. U verwacht dat in 40 jaar Marokkanen sneller integreren waar andere groepen er diverse generaties over doen.

  Sinds 1940-1945 redeneren we niet meer langs etnische lijnen en lossen we problemen langs die lijnen niet meer op. Logisch, want het is strafbaar.

  Luister eens naar de Chinese meneer. Hij heeft het niet over de geslotenheid van de Chinese gemeenschap en bepaalde vormen van harde criminaliteit komen er dikwijls voor. Doordat ze onzichtbaar zijn hebben wij geen last van ze. Als dat het criterium voor integratie is :-(
  Verdiept u eens in de geschiedenis van de migratie en cijfers van het CBS en koop een nieuwe bril.

  http://www.youtube.com/watch?v=aUNBJx9ELjg

 • robert van velzen, di 19 maart 2013 17:27 in reactie op drs Zen Reageer op robert

  robert

  Zen, je bent wat mij betreft ziende blind als het gaat om de problematiek rond veel Berber gezinnen ..ik vraag me oprecht af waar dat vandaan komt, want je bent verder een intelligente man
  Enne...ik bedoel dit niet naar of diskwalificerend, want ik waardeer je neiging om het op te nemen voor de zwakkeren

 • drs Zen, di 19 maart 2013 21:10 in reactie op robert van velzen Reageer op drs

  drs

  MOET EEN RABBIJN ZICH VERANTWOORDEN VOOR AJAX-FAN?

  Ik ontken helemaal niet dat er problemen zijn, maar het is onjuist om daarvoor de hele Marokkaanse gemeenschap, laat staan alle miljard moslims te stigmatiseren. En dat is bij rechtsch op JOOP schering en inslag. Discriminatie en racisme maakt de problemen alleen maar erger!

  Ik kan me niet voorstellen dat u dit niet opvalt op dit forum. Moslims krijgen verwijten over afgehakte handen, bermbommen, gestenigde vrouwen, homo's die van flats afzeilen, terwijl dat honderden, zo niet duizenden kilometers verderop gebeurt.
  Ook het wangedrag van een beperkte groep wordt hen verweten Zelfs imams moeten zich uitspreken over tuig dat volkomen van god los is. Denkt u dat een rabbijn zich gaat verontschuldigen voor het gedrag van een Ajax-fan? Men laat het wel uit zijn hoofd, want dan krijg je het CIDI op je nek!

  Wonderlijk is ook dat als autochtone jongens zich misdragen dit ligt aan drank, pillen, hun hormonen... Als zij aangepakt worden, zijn ze zelf verantwoordelijk en straalt het niet af op bijvoorbeeld west-friesland, oost-groningen of de achterhoek... Als een moslimjongere dat doet, dan moeten de 850.000 moslim onder het juk van onder andere GW en de PVV door. Dat wordt allemaal nagebauwd op dit forum.

  Ik kan me niet voorstellen dat u dit allemaal niet opgevallen is.

 • robert van velzen, wo 20 maart 2013 00:01 in reactie op drs Zen Reageer op robert

  robert

  "Ik ontken helemaal niet dat er problemen zijn, maar het is onjuist om daarvoor de hele Marokkaanse gemeenschap, laat staan alle miljard moslims te stigmatiseren. En dat is bij rechtsch op JOOP schering en inslag. Discriminatie en racisme maakt de problemen alleen maar erger!"

  In deze draad wordt er nauwelijks over moslims gesproken, wel over marokkanen. Op het moment dat je op genuanceerde en nette wijze betoogt, zoals bv the boy wonder doet, dat er binnen de marokkaanse gemeenschap in nederland een hoop mis gaat, dan heeft hij natuurlijk gelijk. Daar is niets discriminerends of stigmatiserends aan, dat maak jij er van. Door de problemen te benoemen en te onderkennen maak je het pas mogelijk om gericht naar oplossingen te zoeken. Je moet wel blind zijn om niet in te zien dat er bij de problematiek rond ontspoorde marokkaanse jongeren, de specifiek marokkaanse (of Berberse) achtergrond en kultuur een belangrijke rol speelt in het ontstaan en in het instand houden van de problemen. Het is dan in mijn ogen volstrekt onzinnig en contraproduktief om dan maar wat te gaan roepen over puberproblematiek in het algemeen en vele voorbeelden te geven van allerlei zaken die mis gaan onder autochtonen. Daar gaat het in deze diskussie niet over. Zie je nou ook niet in dat het ook in het belang is van de vele goedwillende marokkanen in ons land , dat dit probleem eens echt aangepakt gaat worden? Zij worden vaak aangeken op de wandaden van hun landgenoten. En dan kan je wel hard gaan roepen dat zoiets een schande is, maar daar los je het niet mee op. Sprak laatst een marokkaanse taxichauffeur van een jaar of 20 over deze materie. Hij vertelde me dat dat hij tijdens het uitgaan vaak werg geweigerd bij diverse uitgaansgelegenheden. Hij vond dat natuurlijk heel naar en pijnlijk, maar hij vertelde er tegelijkertijd alle begrip voor te hebben." Te veel Marokkaanse jongeren verzieken hier de sfeer in het uitgaansleven, dus ik snap eigenlijk best dat ze me weigeren. Als ik eigenaar was van zo'n tent zou ik hetzelfde doen"
  Een treurig makend verhaal, vind je ook niet? En nu hierop gaan roepen dat het schandalig is en bij wet verboden of dat het in Nederland stikt van de racisten etc brengt de oplossing niet dichterbij . Integendeel zou ik haast zeggen....

 • A.M. Heupscheuten, di 19 maart 2013 18:35 in reactie op drs Zen Reageer op A.M.

  A.M.

  "Gewoon kleurenblind, praktisch, pragmatisch aan de gang en handen uit de mouwen."

  Dat gaat dus niet, als cultuur en religieuze achtergrond een onderdeel van het probleem is.

 • drs Zen, di 19 maart 2013 20:53 in reactie op A.M. Heupscheuten Reageer op drs

  drs

  GLAD IJS

  'Dat gaat dus niet, als cultuur en religieuze achtergrond een onderdeel van het probleem is.'

  Dat is niet meer dan uw geloof, want u kunt dat op geen mogelijkheid wetenschappelijk onderbouwen. Het valt ook niet te onderzoeken, omdat er overal ter wereld alleen maar mengculturen bestaan.

  U heeft waarschijnlijk nooit gehoord van de diverse volksverhuizingen in Europa en daarbuiten. De Europese bevolking komen oorspronkelijk uit Zuid-Rusland en hebben zich in diverse golven verspreid over Europa en tijdens de kolonisatie over de hele wereld. Onze westerse cultuur is nu zelf in China dominant aan het worden.

  Er zijn bijna geen landstreken waar mensen leven, die geen contact hebben met de rest van de wereld. Nederland is sinds de middeleeuwen een land waar diverse culturen en religies al eeuwen elkaar ontmoeten. Een religie als de Islam is een voorbeeld van een mengcultuur, met heidense, joodse en christelijke invloeden. Het lijkt me bovendien nogal moeilijk om aan te tonen. Die jongeren behoren tot de zoveelste generatie die hier geboren is, ze zijn doordrenkt van onze westers samenleving en hoogstwaarschijnlijk ook nog eens van hun god los. Maar blijkbaar zijn feiten voor u ook meningen.

  Uw geloof druist nogal in tegen de kernwaarden van onze waarden sinds de Verlichting. Die kernwaarden liggen vast in onze grondwet, e.d. Deze kernwaarden zijn niet uniek voor ons land, maar ook voor de rest van Europa, de VS, Canada e.d. U kunt maar beter uit kijken niet zomaar uw mening naar voren te brengen, want u uitlatingen konden nog weleens strafbaar.

  ENKELE WETSTEKSTEN

  GRONDWET
  Art. 1
  Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.


  ALGEMENE WET GELIJKE BEHANDELING
  Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

  Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten:

  Alzo Wij in overweging genomen hebben, dat het wenselijk is om, mede in verband met artikel 1 van de Grondwet, ter bevordering van de deelneming op gelijke voet aan het maatschappelijk leven bescherming te bieden tegen discriminatie op grond van godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, nationaliteit, hetero- of homoseksuele gerichtheid of burgerlijke staat, dat het daarom wenselijk is behoudens wettelijke uitzonderingen onderscheid op deze gronden te verbieden en dat het in verband met de handhaving van dit verbod wenselijk is een Commissie gelijke behandeling in te stellen;

  Zo is het, dat Wij, de Raad van State gehoord, en met gemeen overleg der Staten-Generaal, hebben goedgevonden en verstaan, gelijk Wij goedvinden en verstaan bij deze:

  Hoofdstuk 1. Gelijke behandeling van personen ongeacht hun godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, nationaliteit, hetero- of homoseksuele gerichtheid of burgerlijke staat

  § 1. Algemene bepalingen

  Artikel 1

  1. In deze wet en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder:
  a. onderscheid: direct en indirect onderscheid, alsmede de opdracht daartoe;
  b. direct onderscheid: indien een persoon op een andere wijze wordt behandeld dan een ander in een vergelijkbare situatie wordt, is of zou worden behandeld, op grond van godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, nationaliteit, hetero- of homoseksuele gerichtheid of burgerlijke staat;
  c. indirect onderscheid: indien een ogenschijnlijk neutrale bepaling, maatstaf of handelwijze personen met een bepaalde godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, nationaliteit, hetero- of homoseksuele gerichtheid of burgerlijke staat in vergelijking met andere personen bijzonder treft.
  2. Onder direct onderscheid op grond van geslacht wordt mede verstaan onderscheid op grond van zwangerschap, bevalling en moederschap.


  DEFINITIE DISCRIMINATIE IN WETBOEK VAN STRAFRECHT
  Artikel 90quater geeft een juridische definitie van discriminatie. De artikelen 137 c t/m g en 429quater stellen de volgende vormen van discriminatie strafbaar:

  discriminerende belediging
  aanzetten tot discriminatie van óf haat tegen groepen mensen
  verspreiden van materiaal met discriminerende inhoud
  deelnemen aan een organisatie met een discriminerend karakter
  opzettelijk discrimineren in uitoefening van ambt, beroep of bedrijf (misdrijf)
  niet opzettelijk discrimineren in uitoefening van ambt, beroep of bedrijf (overtreding)
  Als u het idee heeft dat een persoon of organisatie zich schuldig maakt of heeft gemaakt aan discriminatie, kunt u hiervan aangifte doen bij de politie. Het Openbaar Ministerie zal vervolgens bezien of vervolging wordt ingesteld.

  WETBOEK VAN STRAFRECHT
  Artikel 90quater
  Onder discriminatie of discrimineren wordt verstaan elke vorm van onderscheid, elke uitsluiting, beperking of voorkeur, die ten doel heeft of ten gevolge kan hebben dat de erkenning, het genot of de uitoefening op voet van gelijkheid van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden op politiek, economisch, sociaal of cultureel terrein of op andere terreinen van het maatschappelijk leven, wordt teniet gedaan of aangetast.

  WETBOEK VAN STRAFRECHT
  Artikel 429quater
  1. Hij die in de uitoefening van een ambt, beroep of bedrijf personen discrimineert wegens hun ras, hun godsdienst, hun levensovertuiging, hun geslacht of hun hetero- of homoseksuele gerichtheid wordt gestraft met hechtenis van ten hoogste twee maanden of geldboete van de derde categorie.
  2. Met dezelfde straf wordt gestraft hij wiens handelen of nalaten in de uitoefening van een ambt, beroep of bedrijf zonder redelijke grond, ten doel heeft of ten gevolge kan hebben dat ten aanzien van personen met een lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap de erkenning, het genot of de uitoefening op voet van gelijkheid van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden op politiek, economisch, sociaal of cultureel terrein of op andere terreinen van het maatschappelijk leven, wordt teniet gedaan of aangetast.

  WETBOEK VAN STRAFRECHT
  Artikel 137c
  1Hij die zich in het openbaar, mondeling of bij geschrift of afbeelding, opzettelijk beledigend uitlaat over een groep mensen wegens hun ras, hun godsdienst of levensovertuiging, hun hetero- of homoseksuele gerichtheid of hun lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie.
  2Indien het feit wordt gepleegd door een persoon die daarvan een beroep of gewoonte maakt of door twee of meer verenigde personen wordt gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie opgelegd.


  EUROPEES VERDRAG TOT BESCHERMING VAN DE RECHTEN VAN DE MENS
  Vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst Art. 9
  - 1. Een ieder heeft recht op vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst; dit recht omvat tevens de vrijheid om van godsdienst of overtuiging te veranderen, alsmede de vrijheid hetzij alleen, hetzij met anderen, zowel in het openbaar als privé zijn godsdienst te belijden of overtuiging tot uitdrukking te brengen in erediensten, in onderricht, in praktische toepassing ervan en in het onderhouden van geboden en voorschriften.
  - 2. De vrijheid zijn godsdienst te belijden of overtuiging tot uiting te brengen kan aan geen andere beperkingen worden onderworpen dan die die bij de wet zijn voorzien en in een democratische samenleving noodzakelijk zijn in het belang van de openbare veiligheid, voor de bescherming van de openbare orde, gezondheid of goede zeden of voor de bescherming van de rechten en vrijheden van anderen.

  Verbod van discriminatie Art. 14
  Het genot van de rechten en vrijheden die in dit Verdrag zijn vermeld, moet worden verzekerd zonder enig onderscheid op welke grond ook, zoals geslacht, ras, kleur, taal, godsdienst, politieke of andere mening, nationale of maatschappelijke afkomst, het behoren tot een nationale minderheid, vermogen, geboorte of andere status.

 • A.M. Heupscheuten, wo 20 maart 2013 00:15 in reactie op drs Zen Reageer op A.M.

  A.M.

  "Dat is niet meer dan uw geloof, want u kunt dat op geen mogelijkheid wetenschappelijk onderbouwen. Het valt ook niet te onderzoeken, omdat er overal ter wereld alleen maar mengculturen bestaan."
  Nee, Islam is een geloof. Eentje van het slechtste soort nog wel.
  Wat u debiteert is een geloof, want de hier al eerder genoemde lijstjes die door onze marokkaanse medelanders worden aangevoerd spreken voor zich. Dat valt niet te verklaren uit sociale status alleen. Het wc-eend onderzoek van mevrouw Lahlah is een geloof, want ze excludeert belangrijke parameters zoals religie en cultuur. Nu ja, bij nader inzien waarschijnlijk geen geloof, maar meer een doelbewuste poging tot misleiding.

  En tot slot, uw opmerking over mengculturen is prachtig, maar meer ingegeven door een multiculturalistisch maakbaarheidsideaal, dan gebaseerd op de harde, maar feitelijke werkelijkheid. Ook een geloof dus welbeschouwd.
  Samengevat; U heeft mij niet overtuigd.

 • Tjeerd Kok, di 19 maart 2013 23:22 in reactie op The Boy Wonder Reageer op Tjeerd

  Tjeerd

  "Dan hebben we wel degelijk een Marokkanenprobleem want die jongens die overlast veroorzaken doen dat omdat hun ouders totaal geen interesse hebben."
  We hebben geen Marokkanenprobleem hoor. Het gaat om jongens die her geboren zijn en aangezien dit Nederland is i.p.v. Marokko zijn het dus ook geen Marokkanen. Dat deze jongens een probleem vormen is de schuld van de Nederlandse samenleving, die verzaakt heeft deze jongens de goede weg op te helpen!

 • R van brummelen, di 19 maart 2013 13:33 in reactie op The Boy Wonder Reageer op R

  R

  een minimaal klein deel, inderdaad. we hebben geen marokkanenprobleem, we hebben een hufterprobleem.

 • drs Zen, di 19 maart 2013 14:15 in reactie op R van brummelen Reageer op drs

  drs

  'een minimaal klein deel, inderdaad. we hebben geen marokkanenprobleem, we hebben een hufterprobleem.'

  Piet de Geus schreef een aantal weken geleden op dit forum dat die jongeren zich waarschijn TE goed geïntegreerd hadden in onze samenleving, of in ieder geval in het straatleven van onze samenleving. Ook niet managers en organisatieadviseurs willen graag een Rolex of een BMW en bruine schoenen onder een blauw pak. Dus dan maar op het criminele pad :-(

  Inderdaad hufters, zoals u zegt en dat vind ik ook. Hufters zijn hufters, al zijn ze pimpelpaars met stippeltjes.

  Of het minimaal, klein of groot deel is, is een kwestie van perceptie, maar de cijfers zijn bekend.

 • The Boy Wonder, di 19 maart 2013 15:05 in reactie op drs Zen Reageer op The Boy

  The Boy

  De cijfers zijn inderdaad bekend. Zo heb ik in mijn vorige discussie met jou het CBS gegevens erbij gepakt.

  Het aantal hufters onder Marokkaanse jongens is aanzienlijk hoger dan in andere groepen. Alleen de antillianen kunnen er in de buurt komen.

  Als je ziet dat de ene groep het veel slechter doet op werkelijk ieder vlak. Echt ieder vlak, niks uitgezonderd. (laagste opleiding, hoogste schooluitval, hoogste criminaliteit, hoogste percentage huiselijk geweld, ideeën over homo's en vrouwen die verst afstaan van wat in nederland wenselijk wordt geacht, laagste arbeidsparticipatie, hoogste percentage uitkeringen enz enz enz.) De lijst is eindeloos, neem een willekeurig lijstje en in 95% van de gevallen scoort de Marokkaanse subgroep het slechtst. Dat zijn allemaal controleerbare harde cijfers. Als je dat constateert dan is werkelijk de enig mogelijke conclusie dat er iets is in de Marokkaanse gemeenschap wat gruwelijk mis gaat. Er is dus iets aan marokkanen anders dan aan andere groepen. My guess? Totale desinteresse in je kind. Het gewoon geen fuck kunnen schelen waar je zoons uithangen als je dochter maar maagd blijft.

 • James Essay, di 19 maart 2013 16:07 in reactie op drs Zen Reageer op James

  James

  Het is geen kwestie van perceptie.
  Het is een opstapeling van feiten die ook de Linkse meningen hier op dit forum langzaam maar zeker doen verstommen.
  Ik waardeer je mening omdat jij een consequente houding hebt ten opzichte van racisme en ongelijkheid.
  [ Zoals een goed Buddhist betaamt ;) ]
  Maar je moet het toch een beetje met me eens zijn dat vanuit de groep die je verdedigt weinig van deze gelijkheden naar voren komen en er gewoonweg sprake is van een des- integratie.
  Ik ben bang dat het misschien nooit meer goed komt met deze groep omdat de cultuurverschillen gewoonweg te groot zijn.
  Helaas.

 • drs Zen, di 19 maart 2013 18:47 in reactie op James Essay Reageer op drs

  drs

  Compassion
  http://www.youtube.com/watch?v=wktlwCPDd94
  http://www.youtube.com/watch?v=20MnLcOL7Ks

 • Account Beeindigd, di 19 maart 2013 14:21 in reactie op R van brummelen Reageer op Account

  Account

  Inderdaad: niets aan de hand.
  Die statistieken kloppen gewoon niet en het zijn allemaal hele lieve jongens.

 • drs Zen, di 19 maart 2013 21:16 in reactie op Account Beeindigd Reageer op drs

  drs

  'Die statistieken kloppen gewoon niet en het zijn allemaal hele lieve jongens.'

  Er zijn wel meer stoute jongens, maar dat wil niet zeggen dat ALLE Indo's, Groningers, Limburgers, Belgen in Nederland, Chinezen e.d. achterlijk en fascisten zijn als het om respectievelijk een stoute Indo, Groninger, Limburger, Belg etc... gaat. Snapt u het nu eindelijk?

  Ik noem u toch geen fascist, omdat Drammer zich stigmatiserend uit laat over moslims?

 • Bijstandskoning van GeenStijl, di 19 maart 2013 22:39 in reactie op drs Zen Reageer op Bijstandskoning

  Bijstandskoning

  De percentages zijn veel hoger bij Marokkanen en dat gaat mensen uiteindelijk de keel uithangen. De groep moet zichzelf eens corrigeren en als ze dat blijven nalaten dan wordt uiteindelijk de hele groep er op aangekeken. Het is inmiddels zover gekomen.

 • Hans Heberle, di 19 maart 2013 14:15 in reactie op drs Zen Reageer op Hans

  Hans

  Goed volk neemt geen verantwoordelijkheid. Alleen winst.

 • elise wingerd, di 19 maart 2013 12:09 Reageer op elise

  elise

  Ja mevrouw, sorry we waren even vergeten dat die jongens (4 man in totaal) die mijn oom en tante overvielen en he-le-maal in elkaar sloegen voor een paar euro, eigenlijk slachtoffer waren!!

  Nou hoop ik oprecht 1 ding, dat mijn oom en tante door dit afgrijselijke geweld wat hun is aangedaan, morgen niet voor Bonny en Clyde gaan spelen.

 • James Essay, di 19 maart 2013 11:56 Reageer op James

  James

  Dus m.a.w ze kunnen er helemaal niets aan doen.. de stakkers.. dit is toch weer het oude agogen gebral van 35 jaar geleden.. of niet?
  Het klinkt alsof ze niet meer weten hoe ze het nog langer goed kunnen praten dus we tappen maar weer uit een oud vaatje.. nou eens te meer reden om het eens onder de loep te nemen, want als er op zulke schaal mishandel wordt dan is er iets goed mis, en wordt het tijd dat we erkennen dat we het hier over een onoverbrugbaar cultuurverschil hebben.
  Want dit is dan toch een cultuur verschijnsel neem ik aan, dit is geen incident volgens Lahlah..
  Het klinkt mij meer als Blah Blah in de oren..

 • The Boy Wonder, di 19 maart 2013 12:18 in reactie op James Essay Reageer op The Boy

  The Boy

  Er staat niet dat ze er niks aan kunnen doen. Er wordt slechts een verklaring gegeven.

 • James Essay, di 19 maart 2013 13:51 in reactie op The Boy Wonder Reageer op James

  James

  Ja...
  Deze 'verklaring' is gewoon het zoveelste excuus!
  1 op de 3? dan is er met 2 op de 3 niets mis, waarom dan 65% ellende met de jeugd van deze groep?
  Of het manco van de berichtgeving in zijn geheel?
  Er zijn ondertussen zo veel verklaringen,excuses en redenen dat je door het bomen het bos niet meer ziet.
  Als dit een feit is dan hebben we het over een probleem met de cultuur van deze mensen. Toch?
  weer pappen en nat houden? Weer zeggen aaah.. zielig..
  Neen.
  De slachtoffers van misdrijven die zijn zielig, niet de daders!

 • Terrence anoniem, di 19 maart 2013 11:55 Reageer op Terrence

  Terrence

  Lol gaan we weer!.... wat zijn ze toch zielig he de Marokkanen!(slachtoffer rol) Ik ben benieuwd hoeveel geld er weer word vrijgemaakt voor onze slachtoffers van de maatschappij....

 • Hans Heberle, di 19 maart 2013 12:38 in reactie op Terrence anoniem Reageer op Hans

  Hans

  Niet alleen geld ,,,top 600 Amsterdam,,,huizen ,,werk,,dagbesteding,,,:sociaalwerkers(Slurpers uit de grote pot),,,,en natuurlijk een uitkering....de wereld op zijn kop....Pimmetje Pimmetje ,,,wat hat je gelijk....

 • Berthold Hohenlowe, di 19 maart 2013 13:32 in reactie op Hans Heberle Reageer op Berthold

  Berthold

  Fraai voorbeeld van het verschil tussen een vulpen en een qwerty-keyboard, dat dan weer wel. Hoewel Christopher Sholes zich nu waarschijnlijk omdraait in zijn graf :-)

 • Tjeerd Kok, di 19 maart 2013 13:54 in reactie op Hans Heberle Reageer op Tjeerd

  Tjeerd

  "Pimmetje Pimmetje ,,,wat hat je gelijk...."
  Nee hoor had hij niet.
  Hij was een huichelaar: dol op Marokkaanse jongetjes maar het omgekeerde beweren!

 • drs Zen, di 19 maart 2013 13:33 in reactie op Terrence anoniem Reageer op drs

  drs

  Veel plezier dan maar met uzelf, u weet het allemaal :-(

 • Truus Beek, di 19 maart 2013 11:52 Reageer op Truus

  Truus

  Mevrouw Lahlah wat voor inbreng heeft de Marokkaanse ( berber) cultuur en religie hierin gehad??
  Lijkt mij op het eerste oog een zeer eenzijdig onderzoek
  Mevrouw Lahlah u heeft het over een taak van de overheid ( gedeeeltelijk juist en overheid is ook druk bezig) maar wat gaat u binnen uw groep hieraan doen, wat gaat u doen naar de religieuze leiders om de normen en waarden te veranderen

 • Bas Grootel, di 19 maart 2013 12:35 in reactie op Truus Beek Reageer op Bas

  Bas

  Truus: Wat wij mishandeling noemen wordt in bepaalde culturen helemaal niet gezien als mishandeling. Ik vind het jammer dat ook de ouders niet ondervraagd zijn. De kans is groot dat zij helemaal niet ervaren dat zij hun kinderen mishandeld hebben. De kans is ook groot dat die jongens zichzelf helemaal niet mishandeld voelen. Wel dat ze stevige klappen hebben gehad. Maar het is jammer dat de onderzoekers niet aangeven hoe de jongens dat zelf vinden.

 • drs Zen, di 19 maart 2013 12:39 in reactie op Truus Beek Reageer op drs

  drs

  'Mevrouw Lahlah u heeft het over een taak van de overheid ( gedeeeltelijk juist en overheid is ook druk bezig) maar wat gaat u binnen uw groep hieraan doen, wat gaat u doen naar de religieuze leiders om de normen en waarden te veranderen'

  Ik, maar ook anderen, geef af en toe aan dat er ook het een en ander schort aan uw normen en waarden. Wat gaan uw religieuze leiders daaraan doen?

 • Truus Beek, di 19 maart 2013 13:09 in reactie op drs Zen Reageer op Truus

  Truus

  Mijn enige maatschappelijke overtreding en die van mijn kinderen is eens in de zoveel tijd een kleine verkeersboete !
  mijn normen en waarden zijn misschien niet geheel de uwe, maar misschien ben ik wel blij om die kleine nuance verschillen

 • Truus Beek, di 19 maart 2013 13:12 in reactie op drs Zen Reageer op Truus

  Truus

  Daarnaast ben ik atheist en en mij als alternatief niet verborgen achter een mystieke leer

 • drs Zen, di 19 maart 2013 14:50 in reactie op Truus Beek Reageer op drs

  drs

  Wat hebben normen en waarden met een mystieke leer te maken?

  U bedoelt dat atheïsten geen benul hebben van wat juist is en wat niet? U moet die propaganda van godsdienstig gelovigen over atheïsten niet geloven.

 • Jopie Bontekoe, di 19 maart 2013 13:17 in reactie op drs Zen Reageer op Jopie

  Jopie

  Is Truus dan een geweldpleger...? Komt Truus onevenredig voor in misdaadstatistieken?

 • drs Zen, di 19 maart 2013 14:49 in reactie op Jopie Bontekoe Reageer op drs

  drs

  Nee hoor, in ieder geval niet dat ik weet.

  Verkeerde normen en waarden kunnen ook verbaal naar voren gebracht worden. Maar kent u haar reacties op dit forum niet?

 • Truus Beek, di 19 maart 2013 16:06 in reactie op drs Zen Reageer op Truus

  Truus

  en wie zijn dan de slachtoffers???

 • drs Zen, di 19 maart 2013 22:47 in reactie op Truus Beek Reageer op drs

  drs

  U weet niet meer tegen wie u allemaal tekeer gaat, blijkbaar.

 • Dennis Mollis, wo 20 maart 2013 00:51 in reactie op Truus Beek Reageer op Dennis

  Dennis

  "Mevrouw Lahlah wat voor inbreng heeft de Marokkaanse ( berber) cultuur en religie hierin gehad??
  Lijkt mij op het eerste oog een zeer eenzijdig onderzoek
  Mevrouw Lahlah u heeft het over een taak van de overheid ( gedeeeltelijk juist en overheid is ook druk bezig) maar wat gaat u binnen uw groep hieraan doen, wat gaat u doen naar de religieuze leiders om de normen en waarden te veranderen"

  Dit zie ik als een valse, kwaadaardige, verbitterde en bijna vijandige ouwe wijven reactie waarin geen enkele openheid zit tot een dialoog en dat zonder het onderzoek en ook niet eens het interview met een van de onderzoekers de kinderpsychologe Esmah Lahlah naar aanleiding daarvan in de papieren versie van de Volkskrant.

  Daarin stelt verslaggever Maarten Keulemans de vraag;
  Uw onderzoeksresultaten laten zich snel samenvatten als: Marokkanen slaan hun kinderen en zijn ook nog eens gewelddadiger op straat.

  Esmah: Ja, ik weet dat dat beeld opkomt. Etniciteit, of de cultuur, wordt vaak gezien als een onafhankelijk variabele die op zichzelf staat en die alles verklaart. Maar zo simpel ligt het natuurlijk niet, het zit veel complexer in elkaar. Begrippen als etniciteit en cultuur worden door van alles en nog wat beïnvloed. Je hebt te maken met de sociaaleconomische status,het opleidingsniveau,werkloosheid,de buurt waarin met woont. En vervolgens heb je dan nog kindermishandeling en jeugdcriminaliteit, twee fenomenen die ook weer worden veroorzaakt door allerlei factoren. Al die zaken werken op elkaar in. Ik denk dat we dingen in samenhang moeten bekijken.

  Als je het antwoord van mevrouw Lahlah een beetje kunt begrijpen, want ze gebruikt termen en woorden en legt verbanden die voor sommigen onder ons mogelijk om uitleg vragen, dan zie je dat het nogal simplistisch en voor een effectieve aanpak contraproductief is, zonder die complexe samenhang te zien en te erkennen, gedrag slechts te willen verklaren en duiden vanuit religie en cultuur.

 

Reageren

Top 10 Populair

Scroll naar boven Scroll naar boven