06 oktober 12 21:46 Reageer (51) Leven RSS

Louche praktijken bij uitzetting Guineeërs

Dienst Terugkeer en Vertrek heeft dit jaar vijf keer delegatie uit Guinee uitgenodigd die asielzoekers van valse reisdocumenten voorziet 

Asielzoekers uit het Afrikaanse Guinee worden via louche ambtenaren Nederland uitgezet. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zou samenwerken met een delegatie uit Guinee die tegen betaling de asielzoekers van valse reisdocumenten voorziet. De Dienst Terugkeer en Vertrek bevestigt dat er dit jaar vijf keer een delegatie uit Guinee door Nederland is uitgenodigd.

Asielzoekers vertellen verhalen over mensen die in een hotelkamer of op het kantoor van de IND moeten verschijnen om de reisdocumenten op te halen, om er vervolgens mee uitgezet te worden.

Een vrouw die papieren had gekregen voor kinderen werd bij de grens alsnog tegengehouden, omdat de passen niet waren afgegeven door een consulaat of ambassade. Deze gang van zaken wordt in een interne rapportage van de marechaussee bevestigd.
De politieambtenaren die deze documenten verstrekken zouden bovendien ooit op een zwarte lijst hebben gestaan. Die lijst is samengesteld naar aanleiding van het geweld in het Afrikaans land.

Volgens vreemdelingenadvocaat Frank van Haren staat de Dienst Terugkeer en Vertrek onder enorme druk van de politiek om uitgeprocedeerde asielzoekers uit te zetten en grijpt het daarom naar deze middelen.
NOS: 'Uitzetting Guineeërs omstreden'

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Laatste Reacties (51) Reageer Reacties in wachtrij: 0

 • Jan B, ma 08 oktober 2012 11:25 Reageer op Jan

  Jan

  In strafrechtelijk jargon heet dit uitlokking van cq medeplichtigheid aan een strafbaar feit.

 • Frits Jansen, ma 08 oktober 2012 07:24 Reageer op Frits

  Frits

  Minister Hard Leers kan wat mij betreft als eindverantwoordelijke meteen van het ministerspluche de gevangenis in.

 • ton de.vries, zo 07 oktober 2012 19:49 Reageer op ton

  ton

  ik ontken niet dat ze geen nederlands paspoort heeft .maar waar het om gaat is dat er gebleken was dat .zij te sterke banden had met de turkse regering ,en dat het er naar neigde dat ze te veel onder druk van deze stond .en teeven ,was daarover de vraag gesteld ,om dat te onderzoeken ,dat heeft hij toen gouw in de doofpot laten verdwijnen .en na kamer vragen aan leers zou deze dat uitzoeken .en ook dat onderzoek is gestrand .

 • jop mus, zo 07 oktober 2012 17:51 Reageer op jop

  jop

  Ik snap het probleem niet zo goed. Mensen die niet te beroerd zijn om zonder paspoort naar Nederland te komen zullen toch weinig problemen hebben met een 2e illegale reis, al is die dan de andere kant op ?

 • Alfred Blokhuizen, zo 07 oktober 2012 21:12 in reactie op jop mus Reageer op Alfred

  Alfred

  Ja je zal maar van plan zijn te vluchten..... ga je eerst een even paspoort aanvragen.... natuurlijk..... Dat is het eerste wat in je opkomt. Eerst even bijvoorbeeld het Iraanse regime vertellen dat je weggaat. Je begrijpt dat het regime je dan van ganse harte gaat helpen en je daarna met de limo naar het vliegveld brengen.

  Kom op zeg....

 • Bijstandskoning van GeenStijl, zo 07 oktober 2012 22:49 in reactie op Alfred Blokhuizen Reageer op Bijstandskoning

  Bijstandskoning

  Mensen zonder paspoorten accepteren schept wel een precedent. Dan kunnen er meer komen en dan is voor ons het hek van de dam. Harde maatregel maar het is hier kiezen uit twee kwaden. Ons volmaakte, kleine Nederlandje is zo ongeveer "vol" en dat noopt tot selectiviteit.

 • hans detorenkraai, zo 07 oktober 2012 23:41 in reactie op Alfred Blokhuizen Reageer op hans

  hans

  Degenen die hier komen zijn mensen met geld anders komen ze hier domweg niet. Of we dan alles maar weer zielig moeten vinden trek ik ten zeerste in twijfel. Allemaal helpen of enkel mensen die om echte politieke redenen hier naar toe vluchten. Maar dat is wel een kleine groep. De meeste zijn mensen die "wat begrijpelijk is" een betere toekomst zoeken maar daar is dit kleine landje dat al genoeg doet op het gebied van hulp en humanitair beleid en te klein voor. En nogmaals een ieder helpen in het land van herkomst is stukken eerlijker dan een groep met geld die hier door mensensmokkelaars heen worden gebracht onderdak te verlenen.

 • jop mus, ma 08 oktober 2012 10:41 in reactie op Alfred Blokhuizen Reageer op jop

  jop

  Dat doet nu even niet ter zake. Het gaat hier niet om gedwongen uitzettingen maar om mensen die niet terug kunnen omdat ze geen papieren hebben. Zo wordt het probleem simpel opgelost op een manier die ze zelf toch niet zo gek kunnen vinden.

 • ton de.vries, zo 07 oktober 2012 12:30 Reageer op ton

  ton

  dit geval staat niet op zichzelf .waneer geeft teeven eens openheid over turkse bemoeienis betreffende het makelijke visa verkrijgen en meer in de periode dat die turkse dame de scepter zwaaide bij het coa .ook dat onderzoek heeft hij snel gedoofpot al dan niet door druk uit turkeie .of heeft de affaire dimmel daar ook een rol gespeeld het is dan ook frappand dat die beide zussen allebij in de luwte zijn gezet ,en leers je zou dat ooit nog eens onderzoeken .

 • Alfred Blokhuizen, zo 07 oktober 2012 16:50 in reactie op ton de.vries Reageer op Alfred

  Alfred

  Zou u eens willen googlen voor zoiets zegt. Er is een verdrag tussen de EU en NL die reizen gemakkelijk maken. Zo kunnen wij makkelijk naar Turkije en andersom. Defintief blijven is een andere zaak dan visa krijgen. Daar had "die Turkse mevrouw', zoals je dat noemt, niets mee te maken. Ze is overigens gewoon Nederlandse met een 2e paspoort, zoalls zoveel Nederlanders hebben.

 • Wim van Delft, zo 07 oktober 2012 18:30 in reactie op Alfred Blokhuizen Reageer op Wim

  Wim

  U moet niet net doen alsof asielzoekers, 2 paspoorten e.d. normaalste zaak van de wereld zijn, integendeel. Triest dat sommige lieden kennelijk belang hebben bij dit degeneratieverschijnsel.

 • Alfred Blokhuizen, zo 07 oktober 2012 20:59 in reactie op Wim van Delft Reageer op Alfred

  Alfred

  Hahaha ......degeneratieverschijnsel....2 boekjes met pasfoto's erin..... een degeneratieverschijnsel. Wim... you made my day.

  Maak je morgen even een afspraak met je huisarts? Ik denk dat je beetje last hebt van koorts.

 • Wim van Delft, zo 07 oktober 2012 23:32 in reactie op Alfred Blokhuizen Reageer op Wim

  Wim

  Kom liever eens met oplossing voor asielprobleem, misbruik van 2 paspoorten e.d., want onze samenleving kraakt onder de hopeloze inbreng van uw type Nederlanders.

 • Berthold Hohenlowe, ma 08 oktober 2012 10:42 in reactie op Alfred Blokhuizen Reageer op Berthold

  Berthold

  Ach, is het weer zover? Een andere dan een linkse mening wordt bij gebrek aan argumenten met een wrang grapje weggeschoven naar de afdeling ontoerekeningsvatbaar en/of ziek.

 • Bijstandskoning van GeenStijl, zo 07 oktober 2012 22:52 in reactie op ton de.vries Reageer op Bijstandskoning

  Bijstandskoning

  Die Turkse dame was VVD'er volgens mij, dus erg pro-asiel kan die niet geweest zijn.

 • Wim van Delft, zo 07 oktober 2012 10:23 Reageer op Wim

  Wim

  Het is inmiddels 2012 en hoogste tijd dat NEDERLAND asielprobleem definitief oplost met sluiten grenzen. Vol = Vol. Niet meer achterlijke onzin op bordje nederland gelegd. Bovendien wordt aldus fraude en misdaad tegengegaan.

  Nederland kan eventueel helpen met asielopvang in de eigen regio.

 • Bijstandskoning van GeenStijl, zo 07 oktober 2012 11:07 in reactie op Wim van Delft Reageer op Bijstandskoning

  Bijstandskoning

  Asielopvang in de eigen regio. Ik dacht ook dat alle wereldwijde asielstromen richting de Nederlandse azc's lopen. Het bleek toch iets anders te liggen. Zuid-Afrika vangt jaarlijks 100.000 vluchtelingen op, voornamelijk Subsaharians. Vluchtelingen uit de vele landen bezuiden de Sahara. Nederland vangt een paar duizend op ofzo. Per hoofd van de bevolking schijnen we nog steeds erg veel asielzoekers te hebben, maar in absolute aantallen overtreffen de buurlanden van asielzoekers ons enorm.

  Regels voor asiel regelen wij niet zelf maar zijn internationaal bepaald. Iets met vluchtelingenverdrag van Genève? Ik had mijn oma eens gevraagd sinds wanneer het asielverschijnsel was begonnen en dat was "opeens" na de jaren zestig .

 • jop mus, zo 07 oktober 2012 17:52 in reactie op Bijstandskoning van GeenStijl Reageer op jop

  jop

  Verschil is wel dat wij iedere toegelaten asielzoeker een huis, een uitkering en vaak een opleiding geven. Dat doen die buurlanden meestal niet.

 • Alfred Blokhuizen, zo 07 oktober 2012 13:39 in reactie op Wim van Delft Reageer op Alfred

  Alfred

  Anno 2012?

  Vol = Vol is zooooooo jaren 80 en 90 van de vorige eeuw (Hans Janmaat).

  Ik stel voor dat we de asielproblemen oplossen door het stoppen met oorlog voeren en ontwikkelingslanden eerlijke handel te gunnen. Dat kan door invoerbelastingen af te schaffen en hun economën te stimuleren met ontwikkelingshulp.

  Is dat geen strak plan? Of mogen ze "gewoon" van u creperen?

 • Wim van Delft, zo 07 oktober 2012 14:52 in reactie op Alfred Blokhuizen Reageer op Wim

  Wim

  U moet eens probleem oplossen, want anders wordt het selffulfilling prophecy, enkel goed voor het vullen van criminele zakken.

 • Alfred Blokhuizen, zo 07 oktober 2012 16:32 in reactie op Wim van Delft Reageer op Alfred

  Alfred

  Heb je het bericht goed gelezen? De asielzoekers zijn hier niet de boeven. Dat zijn de Nederlandse autoriteiten. Het is eigenlijk ongelofelijk dat je dat goedpraat.

  Lees nou eens een keer....denk dan eens na welke gevolgen het heeft als je uitvoert wat jij denkt. Gewoon doordenken...meer niet. Geen verstand op nul.

  Als wij de grenzen sluiten en alle andere landen doen dat ook en verwijderen alle Nederlanders..... al die economische vluchtelingen in al die andere landen...... dan hebben we in dit land een mega mega megaprobleem. Wedden dat het dan etnische zuivering wordt genoemd.

  Als Nederland het recht heeft om mensen eruit te gooien, dan mogen alle 191 andere landen het ook. En zoals jij dat ziet ook gewoon met door de overheid aangekochte vervalste papieren. Het zijn er in België alleen al 100.000. (CBS). Het gaat dus om miljoenen mensen van Nederlandse afkomst (als we ze hetzelfde behandelen als autochtonen hier).

 • Alfred Blokhuizen, zo 07 oktober 2012 13:41 in reactie op Wim van Delft Reageer op Alfred

  Alfred

  Nabrander....

  Grappig dat u ongeveer zegt dat dan fraude door ambtenaren stopt door het sluiten van grenzen. Merkwaardig.

 • Jan Lul, zo 07 oktober 2012 09:40 Reageer op Jan

  Jan

  en gelogeerd in het Amstelhotel , waar enkele kamers extra waren gereserveerd als kantoorruimte en ontvangstkamers.

  ongeveer 52 landen nog te gaan zou ik zeggen

 • het geweten, za 06 oktober 2012 23:27 Reageer op het

  het

  In één woord GEWELDIG!
  Als men dat bij alle kanslozen doet is er weer meer geld in de staatskas.
  Beter voor het milieu ook nog, wat wil je nog meer.

 • Alfred Blokhuizen, zo 07 oktober 2012 00:30 in reactie op het geweten Reageer op Alfred

  Alfred

  Ja hè goed hoor dat de politie strafbare feiten begaat om mensen het land uit te zetten. Mensen van valse papieren voorzien is immers meewerken aan fraude.

  Zouden ze ook eens moeten doen met mensen die zeggen het geweten te zijn, maar gewetenloos zijn. Ik stel voor om mensen die dit goed vinden op valse beschuldigingen voor lange tijd op te sluiten. Dat zal ze inzicht geven in wat de effecten zijn van wat ze verkondigen. ( ;-) )

 • Berthold Hohenlowe, zo 07 oktober 2012 14:42 in reactie op Alfred Blokhuizen Reageer op Berthold

  Berthold

  En wie zegt dan wel dat hij of zij het geweten is? Of is dat zomaar door u lucht gegrepen om uw speurtocht naar de koppen van Jut te vergemakkelijken en/of een poging om uw politieke correctheid een beetje op te poetsen.

 • Alfred Blokhuizen, zo 07 oktober 2012 16:43 in reactie op Berthold Hohenlowe Reageer op Alfred

  Alfred

  U begrijpt de grap niet..... Dat is op zich alweer leuk. Kijk nog maar eens op wie ik reageer met die post en maak dan een excuus voor het veel te snel reageren ;-)

 • Berthold Hohenlowe, ma 08 oktober 2012 00:34 in reactie op Alfred Blokhuizen Reageer op Berthold

  Berthold

  Een grap? ........ Jokkebrok.

 • Evert van Vliet, zo 07 oktober 2012 09:13 in reactie op het geweten Reageer op Evert

  Evert

  Je bent niets anders dan een sarrende nar, totaal kansloos als 't erop aankomt.

 • Thomas Luijben, zo 07 oktober 2012 11:32 in reactie op Evert van Vliet Reageer op Thomas

  Thomas

  Helemaal mee eens.

 • Nico van Gogh, zo 07 oktober 2012 09:18 in reactie op het geweten Reageer op Nico

  Nico

  a-sociale hufters gevraagd, brood meebrengen.

  Misschien kan je solliciteren?

 • Joachim Detailleur, za 06 oktober 2012 23:12 Reageer op Joachim

  Joachim

  Na het debacle van de asieldossiers die bij een niet zo kosjere Congolese veiligheidsdienst in Kinshasa werden aangetroffen, het schandaal rond de Syrische agenten van de geheime dienst die destijds met medeweten van Minister Verdonk bij de IND over de vloer kwamen om gevluchte Syriers te 'interviewen', en het jarenlang gebruiken van zelfgedrukte EU-laisser passers bij de uitzetting van Somaliers, krijgen we weer een inkijkje in de onfrisse methodes die dit land hanteert om toch maar die uitzetcijfertjes op te krikken zodat de verantwoordelijke Minister even grote sier kan maken en de rechtse xenofobe krachten kan zoet houden voor een dag of zo.

  Een onafhankelijk parlementair onderzoek naar de IND dringt zich al jaren op, maar wordt steevast tegen gehouden door die gevestigde partijen die de afgelopen vijftien jaar een minister voor die post hebben geleverd (PvdA/VVD/CDA). Die beerput zal dus nog wel even gesloten blijven.

 • Dennis Mollis, zo 07 oktober 2012 03:41 in reactie op Joachim Detailleur Reageer op Dennis

  Dennis

  "Een onafhankelijk parlementair onderzoek"

  Ik weet niet of zoiets bestaat maar ik ben het met je eens dat er regels overtreden worden om zoveel mogelijk mensen die niet uitgezet kunnen worden toch te deporteren naar het land waarvan men denkt dat deze persoon vandaan komt.

  Sommige mensen snappen nadat dit onderwerp hier zo vaak de revue gepasseerd heeft nog steeds niet dat van iemand die zegt uit land A te komen eerst vast gesteld dient te worden of dat wel zo is en als land A niet meewerkt of deze persoon niet erkent als landgenoot dan kan dit individu niet uitgezet worden.

  Het is enigszins vergelijkbaar met het gegeven dat iemand een moord bekent die hij niet gepleegd heeft maar waarvan de politie wel eerst vastgesteld moet hebben of hij het wel gedaan heeft want die persoon kan andere motieven hebben waarom hij opgesloten wil worden.

 • Bijstandskoning van GeenStijl, za 06 oktober 2012 23:10 Reageer op Bijstandskoning

  Bijstandskoning

  "Volgens vreemdelingenadvocaat Frank van Haren staat de Dienst Terugkeer en Vertrek onder enorme druk van de politiek om uitgeprocedeerde asielzoekers uit te zetten en grijpt het daarom naar deze middelen."

  Wow, da's best heftig. Kennelijk wordt in dit geval naar de politiek geluisterd... en vervolgens paniekvoetbal gespeeld. Een ongewenst verklaard persoon het land uit vervoeren blijkt nog steeds moeizaam te gaan. Het is niet zoiets als een pakketje met track&trace. Een premie op vrijwillig vertrek zetten dan maar?

 • Jim Peeters, za 06 oktober 2012 22:43 Reageer op Jim

  Jim

  maar wat is het probleem nu...

  vindt de schrijver van dit artikel dan dat deze uitgeprocedeerde asielzoekers allemaal in NL moeten blijven?

  overigens het argument van ¨bovendien ooit op een zwarte lijst hebben gestaan¨ heeft niks met deze zaak te maken. Ze staan dus nu niet meer op de lijst + ze zijn slechts een van de velen die op deze lijst stonden

 • Alfred Blokhuizen, zo 07 oktober 2012 16:54 in reactie op Jim Peeters Reageer op Alfred

  Alfred

  De schrijver zegt dat niet....

  Ik neem aan dat u vóór de rechtstaat bent en dat alles legaal moet gebeuren. Want in dat geval bent u het eens met de schrijver.

 • Joop Schouten, za 06 oktober 2012 22:21 Reageer op Joop

  Joop

  Ontsla de verantwoordelijken op staande voet tot aan de verantwoordeljke regeringsleiders aan toe: Rutte, Leers en Opstelten en sleep ze voor een rechter.

 • Marc Schouten, za 06 oktober 2012 22:45 in reactie op Joop Schouten Reageer op Marc

  Marc

  Neeee joh, de politici zijn democratisch gekozen en dat spreekt ze vrij omdat ze de legaliteit van het het volk achter zich hebben......

  :-/

  .... dat is in Spanje een goede rede om niet af te treden ...


  Walgelijk zooitje :(

 • Joop Schouten, za 06 oktober 2012 23:15 in reactie op Marc Schouten Reageer op Joop

  Joop

  Dan deugt de wet niet Marc.

  Het begint hier steeds meer op een bananenrepubliek te lijken.

 • Ron Valek, za 06 oktober 2012 23:23 in reactie op Joop Schouten Reageer op Ron

  Ron

  Wat dacht je van de verantwoordelijken in Guinee?
  Laat ze daar maar zorgen dat er 1 partij komt die officiele documenten uit kan geven in plaats van verschillende die elkaars documenten niet eens erkennen.

  Ik zie niet in wat dienst terugkeer en vertrek hier fout doet.

 • Joop Schouten, zo 07 oktober 2012 10:56 in reactie op Ron Valek Reageer op Joop

  Joop

  'Wat dacht je van de verantwoordelijken in Guinee?'

  Hetzelfde.

  'Laat ze daar maar zorgen dat er 1 partij komt die officiele documenten uit kan geven in plaats van verschillende die elkaars documenten niet eens erkennen.'

  Zodat je de mensen hier alsnog terug kunt sturen naar een land waar staatsgrepen, couppogingen en muiterijen aan de orde van de dag zijn?
  Het is een van de allerarmste landen ter wereld. Mensen die vluchten hebben daar verdomd goede redenen voor.

  'Ik zie niet in wat dienst terugkeer en vertrek hier fout doet.'

  Ze sturen mensen terug naar een hel.
  Het zijn ambtenareske idioten.

 • Bas Grootel, zo 07 oktober 2012 12:05 in reactie op Joop Schouten Reageer op Bas

  Bas

  Het is de rechter die bepaald of je een vluchteling of gelukszoeker bent.

 • Joop Schouten, zo 07 oktober 2012 12:21 in reactie op Bas Grootel Reageer op Joop

  Joop

  Een rechter is de 'spreekbuis' van wetten.

  Als de wetten niet deugen, deugt de rechter ook niet.

 • Alfred Blokhuizen, zo 07 oktober 2012 16:59 in reactie op Joop Schouten Reageer op Alfred

  Alfred

  Zo.... dat is een krachtige uitspraak.

  De politiek gaat over de wetten, de rechter over de uitvoering. Lijkt me wel zo handig en verstandig. Als ze het zelf gaan verzinnen zouden ze u nu kunnen laten vastzetten, vanwege belediging. Gelukkig zijn daar wetten voor die u tegen snel wegwerken beschermen. En dan is het prettig dat diezelfde rechters u netjes volgende regels behandelen.

  Ik vind het niet netjes dat u rechters zo neerzet. Maak je excuus en wel nu!

 • Joop Schouten, zo 07 oktober 2012 17:36 in reactie op Alfred Blokhuizen Reageer op Joop

  Joop

  'Ik vind het niet netjes dat u rechters zo neerzet. Maak je excuus en wel nu!'

  Waarom zou ik? Er zijn wetten die in mijn ogen niet deugen (...). Een rechter die zich daar achter verschuilt deugt niet. Een politiek die willens en wetend te dom is hier deze te veranderen ook niet.

  Maar wees niet ongerust. Ik ben ooit als pacifist gekwalificeerd en zie alleen oplossingen in overleg.

 • jop mus, zo 07 oktober 2012 17:55 in reactie op Joop Schouten Reageer op jop

  jop

  Als meneer Schouten zegt dat je niet deugt, dan deug je niet. Zo is het toch? Net als die "ambtenareske idioten" die gewoon doen wat democratisch is besloten. Joop Schouten heeft nu eenmaal een onfeilbaar moreel kompas dat veel meer waard is dan de 2e kamer.

 • Joop Schouten, zo 07 oktober 2012 18:32 in reactie op jop mus Reageer op Joop

  Joop

  '... een onfeilbaar moreel kompas ...' ?

  Dit zijn jouw woorden, niet de mijne.

  Er zijn hier grove misstanden gaande die ik keihard benoem.
  Als je daar problemen mee hebt zou het je sieren hier inhoudelijk op in te gaan of te zwijgen.

  Ik zou ook vele positieve dingen kunnen opnoemen maar zijn niet van belang in dit artikel.

 • Alfred Blokhuizen, zo 07 oktober 2012 21:06 in reactie op Joop Schouten Reageer op Alfred

  Alfred

  Best Joop, wel lachen met jou hoor! Echt humor.

  Grove misstanden keihard benoemen? Ik zag ze niet. Je praat wetteloosheid en willekeur goed. Heel mooi..... Ook eens op jou toepassen.

  Ben jij dan de spreekbuis van de jungle? De handpop van de dictatuur?

  Er heerst griep deze week. Het lijkt wel of de koorts is toegeslagen bij sommigen hier in deze draad.

  Gelukkig hebben we zometeen 4 jaar een regering die daar niks van gaat aantrekken. Gelukkig.

 • Joop Schouten, zo 07 oktober 2012 23:13 in reactie op Alfred Blokhuizen Reageer op Joop

  Joop

  'Je praat wetteloosheid en willekeur goed.'

  O ja? Vertel ...

 • Jan B, ma 08 oktober 2012 11:28 in reactie op Alfred Blokhuizen Reageer op Jan

  Jan

  Het komende kabinet zit nog geen 2 jaar (als het meezit).

 • jop mus, di 09 oktober 2012 13:30 in reactie op Joop Schouten Reageer op jop

  jop

  Ik was vergeten te zeggen dat je niet alleen een onfeilbaar moreel kompas hebt maar ook niet te bang bent om zomaar dingen KEIHARD te benoemen op internet. Waarvoor mijn excuses. Je bent een held!

 

Reageren

Top 10 Populair

Scroll naar boven Scroll naar boven