20 juli 14 15:32 Reageer (159) Kijknou RSS

Nederlandse militair roept Hennis op tot gewapende actie in Oekraïne

'Wendt uw invloed aan om premier Rutte te doen besluiten asap Nederlandse militairen naar Oost-Oekraïne te doen afreizen."

De Nederlandse adjudant Marcel van Hemert roept in een open brief aan zijn baas minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert op tot militaire actie in Oost-Oekraïne.

De oproep die via Twitter werd verspreid is afkomstig van Marcel van Hemert die ook de website boekje-pienter.nl beheert. De oproep tot actie werd onder meer met enthousiasme ontvangen door Telegraaf-columnist Rob Hoogland die twitterde 'Lang leve adjudant Marcel! ' Anderen, zoals spin doctor Kaj Leers, voorspellen dat de openlijke oproep tot militaire actie zal leiden tot disciplinaire maatregelen tegen de onderofficier.

foto: Facebook

 

 

Laatste Reacties (159) Reageer Reacties in wachtrij: 0

 • Vladimir Boichuk, za 26 juli 2014 21:47 Reageer op Vladimir

  Vladimir

  Het is niet wijs om met zo groot land als rusland gaan te vechten in openbaar...

 • Wim Roffel, za 26 juli 2014 12:27 Reageer op Wim

  Wim

  Het lijkt erop dat de man drie krantenberichten heeft gelezen en toen meteen zijn conclusies heeft getrokken. Daarbij gaat hij aan alle kanten in de fout:

  - het duurde zolang voordat de Nederlandse delegatie op het rampgebied kwam omdat Timmermans met de rebellenleiders weigerde te praten. In plaats daarvan bleef hij passief in Kiev zitten wachten totdat de regering daar zou zeggen dat het gebied "veilig" was.

  - de rebellen gingen niet respectloos met de lichamen en bezittingen van de slachtoffers om. Zie http://rt.com/news/174332-ukraine-plane-photo-perverted/
  Westerse nieuwsmedia deden dat wel maar daar hoor je niemand over: http://edition.cnn.com/2014/07/21/world/europe/malaysia-airlines-sky-news-apology/?iref=obinsite

  - tot nu toe hebben de Russen alle informatie die maar kon worden gegeven verstrekt, inclusief radarbeelden. De regering in Kiev weigert zelfs de gesprekken van de controletoren met het vliegtuig vrij te geven. Zie
  http://21stcenturywire.com/2014/07/25/mh17-verdict-real-evidence-points-to-us-kiev-cover-up-of-failed-false-flag-attack/

 • Sander VanderWal, vr 25 juli 2014 09:59 Reageer op Sander

  Sander

  Is dat nu niet aardig? Het kabinet heeft de suggestie overgenomen.

 • Rob Geurtsen, wo 23 juli 2014 20:44 Reageer op Rob

  Rob

  Die man begrijpt niets van moderne media en al helemaal niets van zijn positie.

  Hij had deze oproep in stilte moeten doen, en als burger, niet als werknemer schuine streep militair.
  Deze man zal ik zien als de soort militair die in tijden van nood zich niet bescheiden en de-escalerend zal opstellen. In een democratie moet een militair zich muisstil gedragen en hij zal slechts uitvoerende zijn, zonder publieke mening.
  Dit is de overschrijding van een grens. Een notitie, waarschuwing of iets anders lichts, maar het moet in zijn personeelsdossier.

  Het is schokkend hoe de emoties in NL oplaaien en er gekozen wordt om wraak en berechting te roepen... en eigenrichting. Dat dit na verloop van tijd in het publieke domein gebeurt lijkt me terecht, de eerste dagen doe je dat echter op de achtergrond en in stilte, zoals de maleisische staatsman, die daarmee dus wel iets bereikte.

  Hij en niet Timmermans en Rutte zorgde ervoor dat de lichamen naar Nederland kwamen. De plaatselijke hulptroepen die zich zorgvuldig van hun taak kweten, door lichamen te markeren en daarna uit het slagveld te halen. Dat ze die daarna moesten inleveren bij de seperatiscten is tot daaraan toe... en vanuit politieke machtsoverwegingen heel begrijpelijk. Het heeft een spoedig transport nooit in de weg gestaan.

  Wel de reactie van de Europeanen.

  Ik schaam mij, daarom zwijg ik zoveel mogelijk... in deze dagen.

 • patrick faas, di 22 juli 2014 17:30 Reageer op patrick

  patrick

  Wie hier is wapenexpert? Iemand op Liveleaks.com wijst op een mogelijk projectiel, te zien op minuut 1:06:

  http://thelead.blogs.cnn.com/2014/07/17/first-hand-account-of-mh17-crash-site-bodies-are-scattered/

 • b Engel, wo 23 juli 2014 08:27 in reactie op patrick faas Reageer op b

  b

  Het ding is niet ontploft en is amper uit zijn lanceerbuis gekomen.
  Dat weet ik zeker.
  Wat ik ook zeker weet is dat het geen raket is die behoort bij een oud danwel nieuw BUK systeem.


  verder is het ongewis of deze raket gefilmd is op de rampplek.

  voor een duidelijk bewijs had de cameraman nml. beter volledig kunnen uitzoomen waardoor de omgeving in beeld kwam, zodat in een conitnue stroom van beeldjes vastgesteld kan worden dat de raket ook daadwerkelijk op de crash site aanwezig was.


  Nu kan dit filmfragment met groot gemak ingelast zijn in andere beeldopnames. Dat er in de film geknipt is, is ook duidelijk te zien.

  Wat ik ook opvallend vind is dat de ondergrond niet overeen lijkt te komen met de omgeving van een crash. (geen sporen van brandplekken maar slechts wat platgetrapt verdord gras.)

 • b Engel, wo 23 juli 2014 11:43 in reactie op b Engel Reageer op b

  b

  wat mij nog te binnen schiet is, dat deze granaat/raket ook bij de lading van het vliegtuig gezeten kan hebben.


  ...en dat geeft weer allerlei andere opties mbt de toedracht van het ongeval.

 • patrick faas, wo 23 juli 2014 13:24 in reactie op b Engel Reageer op patrick

  patrick

  De beelden kunnen heel goed ingelast zijn. De constatering dat dit “geen raket is die behoort bij een oud dan wel nieuw BUK systeem,” zou Oekraïne verdacht maken, en dus duiden op misleiding door Russen of rebellen, maar de beelden zijn wel kritiekloos door CNN uitgezonden. Ik ga er maar even vanuit dat de CIA aan CNN gevraagd heeft hoe dat zit en dat de AIVD het weer van de CIA gehoord heeft, maar iets meer openheid zou gewaardeerd zijn.

 • b Engel, wo 23 juli 2014 15:00 in reactie op patrick faas Reageer op b

  b

  [...De constatering dat dit “geen raket is die behoort bij een oud dan wel nieuw BUK systeem,” zou Oekraïne verdacht maken, en dus duiden op misleiding door Russen of rebellen...]

  Dat begrijp ik even niet. Waarom maakt dat de Russen verdacht?
  De Oekraïne (Kiev) hebben ook BUK systemen. ...Bijna het gehele arsenaal is van Russische makelij.
  Beide partijen hebben de beschikking over exact dezelfde wapens. (Muv vliegtuigen want die zijn allemaal in handen van de regering in Kiev.)


  en wat betreft de 'bewijzen' die de USA heeft waaruit zou blijken dat er gevuurd is vanaf 'separatistisch' grondgebied, hoeft helemaal niet te betekenen dat het dus seperatisten geweest zijn die geschoten hebben.

  ..wat denk je van een infiltratie.
  ...een zgn 'hit and run' commando actie.

  een beetje zoals destijds Hitler de oorlog met Polen 'rechtvaardigde'.

 • Jan de Boer, di 22 juli 2014 09:35 Reageer op Jan

  Jan

  Wat als een adjudant een dergelijke brief had geschreven met een oproep aan Hennis om *geen* gewapende actie in Oekraïne te ondernemen.
  .
  Dat zou toch wèl tot disciplinaire maatregelen (moeten) leiden?

 • Mart Pos, ma 21 juli 2014 22:54 Reageer op Mart

  Mart

  Ik respecteer ik volle de gevoelens van Marcel van Hemert. Waar het mij om gaat dat dit een brief is met een verzoek aan de man zijn hoogste baas met vermelding van rang en naam. Volgens mij hebben we het in NL toch iets anders geregeld en werkt het precies andersom. Het zou mij verbazen als de man man geen douw krijgt. En ja ik denk dat oorlog retoriek het laatste is wat we op dit moment kunnen gebruiken. Eerst via diplomatieke weg slachtoffers terugkrijgen en dan zijn alle scenario's weer open.

  Ik hoor je in zijn functie graag de balans tussen ratio en emotie. Hoewel ik honderd procent er van overtuigd ben dat alle gevoelens van ingrijpen goed bedoeld zijn denk ik dat dit wel het laatste is wat we op een moment als dit zouden moeten doen. Buiten dat het gebied op dit moment wordt beheerst door idioten en machtswellustelingen met zeer schietgrage vingertjes en waarschijnlijk veel te veel geavanceerde wapens is binnenvallen gewoon een oorlogshandeling. Rusland (Poetin) die wereldkampioen is in het zich schoon wassen van de handen zal altijd kunnen zeggen „ik weet van niets. Daar komt bij dat er nog steeds geen onomstotelijk bewijs is wat er is gebeurd.

  Niet voor niets is vandaag het OM onder leiding van Officier van Justitie Berger een onderzoek naar oorzaak begonnen. We zijn blijkbaar al snel vergeten wat er in Irak gebeurd is waarbij de USA bewijs had van kernwapens. Ook ik denk dat de pro Russische rebellen schuldig zijn maar keihard bewijs heb ik niet, alleen dan het optellen van vermoedens.

  Wel lijkt me dat als ze zoals vorige week 3 leden van de Koninklijke Marechaussee ontslaan vanwege het wegnemen van chocola uit een snoepmachine ze ook iets met deze Adjudant moeten. Een Adjudant leert mij Wikipedia is in de regel een assistent van een hooggeplaatste militair die zelf ook officier is. Mij geeft het geen lekker gevoel dat er er officieren rondlopen die deze oorlog retoriek uitslaan. Voelt als een brandweerman die pyromaan is of een beveiliger met te losse handjes.

 • Rinus AldusdeKoning, ma 21 juli 2014 19:22 Reageer op Rinus

  Rinus

  Waarschijnlijk heeft deze adjudant onderofficier last van ptss want ik kan me niet voorstellen dat hij anders deze oproep doet.
  Zijn commandant zal wel de gepaste maatregel nemen om dit af te handelen. Jammer dat er zoveel ophef is ontstaan mede door de steun van De Telegraaf.

 • Jeffrey Jansen, di 22 juli 2014 00:40 in reactie op Rinus AldusdeKoning Reageer op Jeffrey

  Jeffrey

  Beste meneer Rinus,

  Walgelijk dat u de ziekte PTSS gebruikt om uw mening kracht bij te zetten. Als je deze ziekte als militair oploopt hebben ze dingen meegemaakt die verder gaan dan dat u zich voor kan stellen. Niet alleen militairen lopen PTSS op en u weet dan ook niet wat voor verschrikking dit is. Ik begrijp dat u het niet eens bent met de mening van deze militair, maar op deze manier chargeren is ronduit walgelijk.

 • Rinus AldusdeKoning, di 22 juli 2014 15:20 in reactie op Jeffrey Jansen Reageer op Rinus

  Rinus

  U hebt geen enkele weet blijkbaar over ptst en al helemaal niet over mijn ervaring en kennis op dit gebied. Die gaan u overigens ook helemaal niets aan. Ik volsta met de vermelding dat ik zowel oorlogen- als ramp ervaring heb.
  Wat ik heb willen betogen is dat deze AOO totaal overspannen/emotioneel reageert en dat juist verwacht ik niet van een AOO van onze krijgsmacht.
  En bij militair denk je dan vaak aan dit soort ziektebeelden, maar het kan natuurlijk ook iets anders zijn dat hem tot deze oproep heeft verleid.

 • Jeffrey Jansen, wo 23 juli 2014 01:28 in reactie op Rinus AldusdeKoning Reageer op Jeffrey

  Jeffrey

  Beste meneer Rinus,

  Weer slaat u de plank helemaal mis. Ik heb namelijk een PTSS. En laten we er verder geen woorden meer aan vuil maken want de manier waarop u reageert op mijn bericht blijkt dat u nogal kort door de bocht gaat "het is een militair dus zal waarschijnlijk wel PTSS zijn. En dat was de bedoeling van mijn bericht en als u daadwerkelijk zoveel meegemaakt hebt wees dan vooral dan blij dat u geen last hebt van PTSS. MVG Jeffrey Jansen

 • Jeffrey Jansen, wo 23 juli 2014 01:36 in reactie op Rinus AldusdeKoning Reageer op Jeffrey

  Jeffrey

  Nu ik uw bericht nogmaals goed lees heeft u het over ptst en dat zegt genoeg over uw ervaring over deze aandoening.

 • Rinus AldusdeKoning, wo 23 juli 2014 18:03 in reactie op Jeffrey Jansen Reageer op Rinus

  Rinus

  in mijn eerste reactie staat het duidelijk wel goed, dus zonder type fout.
  Laat ik het dan maar houden op een in mijn ogen overspannen reactie van een wellicht zeer geraakte ( zoals overigens de meeste mensen) AOO.
  Ik kan daar wel begrip voor opbrengen, maar daarom ik deel niet zijn oplossingsrichting.

 • Jeffrey Jansen, do 24 juli 2014 00:14 in reactie op Rinus AldusdeKoning Reageer op Jeffrey

  Jeffrey

  Beste meneer Rinus,

  Dank voor uw aanpassing in mijn eerste bericht schreef ik ook dat ik mij voor kon stellen dat u het niet eens bent met de mening van deze militair. Ik ook niet, ik wordt er alleen zo verdrietig van (eigen ervaring) als er dingen ten onrechte op PTSS gegooid worden. Nogmaals dank voor uw keurige laatste reactie.

  Mvg Jeffrey Jansen

 • Chewy 1, ma 21 juli 2014 18:15 Reageer op Chewy

  Chewy

  Ik begrijp de reactie van de adjudant wel, het is natuurlijk ontzettend heftig wat hier gebeurt is en lopen de emoties overal hoog op. Ik merk dat overal om mij heen. Iedereen verwerkt dit op zijn / haar eigen wijze. En daar is iedereen vrij in.

  Persoonlijk denk ik dat we de Oekraïne een kans moeten geven dit in goede banen aan de Nederlanders over te dragen. Oost-Europeanen hebben nou eenmaal een andere mentaliteit dan westerse Europeanen. Bovendien zit het land zelf ook in een lastige situatie, geef ze even de tijd en het vertrouwen, dan doen ze alles voor ons.

  Ook zij zijn mensen, en kijk eens naar de bloemenzee die bij het Nederlandse consulaat in Kiev liggen.
  Dat zegt hoe zeer Oekraïne emotioneel betrokken is bij deze tragedie.

  Wij zijn allemaal wezens van liefde in onze kern.. laten we juist ter nagedachtenis aan de slachtoffers nu eens in ons hartje blijven, zodoende van de wereld heel even een betere plek te maken.
  En doormiddel van saamhorigheid, compassie en eenheid met elkaar het negatieve uit ons te verdrijven.
  Alle slachtoffers waren zeer liefdevolle mensen en zeer geliefd binnen hun familie en vriendenkring, allemaal.

  Wat mooier zou de boodschap zijn als we ons weer weten te hervinden in ons hartje en van de wereld heel even een betere plek maken, al was het maar heel even, dan was hun dood allicht niet voor niets geweest.

 • marinus kunst, ma 21 juli 2014 17:40 Reageer op marinus

  marinus

  Ik ben blij dat wij een regering hebben die diplomatiek handelt, en ik vindt dat ze het tot nu toe goed hebben gedaan. Als je militairen stuurt naar dat wespennest dan kan er wel eens een verschrikkelijk conflict ontstaan tussen Oost en West. Maar ik ben bang dat er wel een koude oorlog uit dit incident gaat ontstaan, want de propaganda die gebezigd wordt in Amerika door mevr. Clinton liegt er niet om.

 • Plicht Eer, ma 21 juli 2014 16:58 Reageer op Plicht

  Plicht

  Beste. Herman brink,

  Ben je veel geplaagd in je diensttijd?

 • Herman Brink, ma 21 juli 2014 16:07 Reageer op Herman

  Herman

  Het was lang bekend dat het niet de snuggersten zijn, die zich tot de krijgsmacht aangetrokken voelen.
  In democratische landen heeft de krijgsmacht dan ook te doen wat een regering wil.

 • Jan Kass, ma 21 juli 2014 16:57 in reactie op Herman Brink Reageer op Jan

  Jan

  Evenzo zijn het niet de snuggersten die een afkeer van de krijgsmacht hebben.

 • Zorro Zorro, ma 21 juli 2014 15:29 Reageer op Zorro

  Zorro

  ben JE ER NOG niet genoeg was
  rustig zitten

 • willem vandelden, ma 21 juli 2014 14:10 Reageer op willem

  willem

  Nastya.
  Waar ben je zo blij mee?
  Dat daar 298 lijken liggen te vergaan terwijl jouw geliefde Oekraine een aanval op Donetsk is begonnen waardoor de berging van die lichamen extra tegenstand en vertraging ondervindt?
  Is verder alles OK met je?
  Of ga je in je onnozelheid zover dat je denkt dat we nu extra sympathie gaan koesteren voor jouw Oekraïense helden?

 • Denis Scheveneus, ma 21 juli 2014 13:52 Reageer op Denis

  Denis

  Militairen Nederland.
  Uw wens om de dode collega wreken verdient respect en vervulling.
  Een vraag: wie is belangrijk voor u om wraak te nemen op iedereen-puntige of deystivitelno vastgesteld door de rechter op basis van de bevindingen van een internationale commissie dader?

 • Bert Droog, ma 21 juli 2014 13:51 Reageer op Bert

  Bert

  Dit soort militairen zijn een gevaar voor de wereld. Die man is een WC eend reclame.

 • Plicht Eer, ma 21 juli 2014 13:40 Reageer op Plicht

  Plicht

  Nastya,

  Onze lichamen liggen daar terwijl jullie overheid geen bescherming kan bieden!

  Waar ben je dan blij mee?

 • Sander VanderWal, ma 21 juli 2014 13:37 Reageer op Sander

  Sander

  Opvallend weer dat de mensen die tegen Nederlands militair optreden zijn op de crash site, omdat er anders nog meer doden vallen, het weer geen probleem vinden dat het gedrag van Hamas (vechten tegen een veel sterkere tegenstander) wel gerechtvaardigd is, ook al vallen er onder de Palestijnen dan ook meer doden.

  Ofwel, waarom moet de Nederlandse regering zo handelen dat er zo weinig mogelijk doden vallen, en moet de Palestijnse regering (Gaza schijnt deel uit te maken van een door de VN erkende staat en dus hebben ze een regering) zo handelen dat er wel veel Palestijnse doden vallen?

 • Bert Droog, ma 21 juli 2014 13:52 in reactie op Sander VanderWal Reageer op Bert

  Bert

  Naast het feit dat je de schuld van de israelische misdaden tegen de menselijkheid bij het slachtofefr legt is het gewoon off-topic.

 • Sander VanderWal, ma 21 juli 2014 14:23 in reactie op Bert Droog Reageer op Sander

  Sander

  Ik leg de schuld helemaal nergens, en de discussie gaat juist over het gedrag van regeringen.

  Niet dat het overigens niet duidelijk is dat de schuld van de Palestijnse doden bij de Israelische regering ligt. Maar dat betekent niet automatisch dat dat een misdrijf is. Het oorlogsrecht gebied deelnemende partijen om zoveel mogelijk burgerslachtoffers te voorkomen. Israel doet daar in ieder geval pogingen toe. Het is niet verboden om oorlog te voeren *omdat* er dan burgerslachtoffers kunnen vallen.

 • De Tegenpartij, ma 21 juli 2014 14:39 in reactie op Sander VanderWal Reageer op De

  De

  Een duidelijk gevalletje van Gaza Tourette

 • Arie Roos, ma 21 juli 2014 15:46 in reactie op Sander VanderWal Reageer op Arie

  Arie

  [Opvallend weer dat de mensen die tegen Nederlands militair optreden zijn op de crash site, omdat er anders nog meer doden vallen, het weer geen probleem vinden dat het gedrag van Hamas ...]

  Opvallend dat er toch altijd mensen zijn die een discussie proberen te manipuleren zodat het toch weer neerkomt op het lekker zwartmaken van moslims.

  Zullen we gewoon on topic blijven in dit draadje ?

 • Sander VanderWal, di 22 juli 2014 10:47 in reactie op Arie Roos Reageer op Sander

  Sander

  Mensen hebben motieven en handelen als gevolg daarvan. Kan je hun motieven raden aan de hand van hun handelingen onder de aanname dat die mensen rationeel handelen, dus dat hun handelen het publiek gemaakte deel van hun motieven ondersteund?

  Moslim zijn is dan niet eens voldoende. Sjiiet, Soenniet, Alawiet, Soefist?

 • Dehnus Nörder, ma 21 juli 2014 13:01 Reageer op Dehnus

  Dehnus

  OKay, hij bedoelt het goed, en waarschijnlijk dat hij gewoon de lichamen wil helpen bergen. Dus niet mee wil vechten met geen van de kanten.

  Maar die afsluiting is echt ZOOOO TYPISCH NEDERLANDS! Wel een titel/meneer/rank (want we zijn nog wel net als de Duitsers dat we van ons titeltje houden) maar ook wel weer zo lief en vrij dat we de voornaam gebruiken.

  Adjudant Marcel :). :D

 • Hans Biemond, ma 21 juli 2014 12:53 Reageer op Hans

  Hans

  Het sturen van een legereenheid vanuit het westen zal tot bloedvergieten leiden. De jongens die daar 'separatisten' genoemd worden zijn hoogstwaarschijnlijk een mengelmoes van gewetenloze huurlingen en jonge jongens die om welke reden dan ook het avontuur zoeken. De gewetenloze helft die draait er zijn hand niet voor om om mensen in koelen bloede te vermoorden als het zo uitkomt. Poetin zou hen het vuile werk wel laten opknappen en vervolgens beweren er geen enkele invloed op te hebben, zijn handen in onschuld wassen. Bovendien zou het zenden van eenheden bijzonder makkelijk kunnen ontaarden in een officiële oorlogssituatie, met alle niet te overziene gevolgen voor Europa en de wereld vandien. De oproep van deze militair is ondoordacht en ingegeven vanuit emotie. Wat we hier op televisie zien, het gesjouw met spullen, paspoorten, bezittingen etc. is inderdaad heel schokkend om te aanschouwen. Het is niet de methode die wij hier in het westen zouden hanteren bij de afwikkeling van zo'n ramp. Het verwijderen van de lijken is eveneens gruwelijk om aan te zien maar het is daar bloedheet en daarom, vind ik - begrijpelijk dat men de lichamen in gekoelde containers onderbrengt. Al was het alleen maar om de plaatselijke bevolking de vreselijke stank verder te besparen en om de plaatselijke bevolking weer een beetje op hun hand te laten zijn. Want reken maar dat die gewone boeren mensen daar walgen van wat deze separatisten in hun klungeligheid hebben aangericht. Ze zijn te nauwer nood ontsnapt aan brokstukken die makkelijk hun huizen hadden kunnen verwoesten. Ik denk voorts dat er een mix van goede en kwade bedoelingen aan al deze handelingen ten grondslag ligt. Goed bedoeld: de locale bevolking, die je niets kunt aanrekenen, zelf getraumatiseerd geraakt - schijnt persoonlijke eigendommen die her en der verspreid liggen in een gebied van minstens 10 kilometer lang - af te geven in dorpshuizen en bij politieposten. Ze willen helpen in hun ontreddering, dat is alles. Ook al druist dit in tegen een professionele aanpak die inhoudt dat niets aangeraakt mag worden tot een gedegen onderzoek heeft plaatsgevonden. Maar het gebied wordt geteisterd door chaos en oorlog. Ik kan me dus niet voorstellen dat hier kwade intenties aan ten grondslag liggen, nogmaals, het gehele gebied is een oorlogszone waar chaos, paradoxen en een ontbreken van een centraal gezag overheersen. Het bergen van de lichamen bij de hitte die daar heerst is een rationele daad omdat de stoffelijke overschotten meteen aan het rotten en ontbinden zijn geslagen. De warlords die daar de scepter zwaaien, ten slotte zijn zich volgens mij terdege bewust van het feit dat ze een gruwelijke vergissing hebben begaan door 'per ongeluk' een burgerluchtvaart-vliegtuig neer te halen met alle mondiale negatieve aandacht die hen dat oplevert vandien. Denk even aan de uitspraak, vanochtend opgetekend uit de mond van eennreddingswerker door Olaf Koens in de Volkskrant: "Weet je, er is een Russisch gezegde:' Niemand heeft iets verkeerd gedaan, maar iedereen heeft een blauw oog'. Snap je 'm? Ik zeg dat ik het niet begrijp. De man steekt een sigaret op. 'Wij zijn hier allemaal schuldig, en we weten het. Maar niemand durft het te zeggen, en eigenlijk kunnen we er niets aan doen.'
  Ze proberen dus - half in paniek toch nog iets 'goeds' te doen door de lichamen te koelen in containers en lijkenhuizen. Omdat ze daarbij onderling verdeeld zijn en een scrappy zootje ongeregeld zijn kunnen ze niet communiceren met de regeringen wiens staatsburgers het betreft en improviseren ze er maar een eind op los. Kortom, geweld met geweld beantwoorden leidt onherroepelijk tot oneindig veel meer ellende en ik geloof dus ook niet dat wat er nu gaande is voor 100% uit kwade bedoelingen bestaat. Wel ben ik ervan overtuigd dat Poetin een Pontius Pilatus is die zijn handen in onschuld wast. Als hij echt guts had zou hij al zijn invloed aanwenden om deze separatisten tot de orde te roepen, hij zou in overleg met de VN het gebied moeten betreden om dat hoogst persoonlijk te doen. Obama, Cameron en Rutte moeten het hoofd koelhouden en op geen enlele wijze militair willen intervenieren.

 • marietje jansen, ma 21 juli 2014 17:31 in reactie op Hans Biemond Reageer op marietje

  marietje

  Mijn complimenten voor deze zinnige reactie.

 • Zeddicus Zul Zorander, ma 21 juli 2014 12:44 Reageer op Zeddicus

  Zeddicus

  Het sturen van nederlandse militairen lijkt mij een uitstekend plan. Dit ter berscherming van de lijken en waarnemers die wij daar nu heen sturen. Tevens kunnen zij de plek bezet houden tot het onderzoek is uitgevoerd.
  Rusland en Oekraine zullen dit uiteraard volledig moeten kunnen steunen, wat de rebellen nu uitvreten kan gewoon niet door de beugel. Ramplek leegroven, trein met lichamen ongekoeld een nacht laten staan.... Die mensen moet eens een flinke les geleerd worden.

 • Raven 63, ma 21 juli 2014 18:08 in reactie op Zeddicus Zul Zorander Reageer op Raven

  Raven

  De leider van de separatisten gaf zojuist in het journaal aan dat zelfs gewapende politie agenten mee mogen komen naar de plek waar de Nederlandse experts moeten werken. Ze moeten dan deze mensen beschermen. Geen probleem, zei hij. Maar Oekraïeners zijn vijand en dus niet welkom, Letterlijk zijn woorden.

 • arjan doorgeest, ma 21 juli 2014 12:43 Reageer op arjan

  arjan

  Onbesuisde heethoofd, deze Adjudant Marcel. Irreëel, ongewenst en levensgevaarlijk, diens impulsieve gedachtengang. Diplomatie is het enig denkbare antwoord op de ontstane situatie. Wellicht aardig te lezen wat een Van Kappen - zeer verstandig oud-militair - van dit soort oproepen vindt op de site van Trouw.

 • de heer Meijerink, ma 21 juli 2014 12:19 Reageer op de heer

  de heer

  Een verkapte oorlogsverklaring uit ons land, het moet niet gekker worden. Daardoor is alweer een glanzende militaire carrière abrupt tot een einde gekomen.
  Hoe is het in godesnaam mogelijk dat zo'n malloot het zover heeft kunnen schoppen in 's lands heerschaar, want er zit heel wat bedrading los in 's mans bovenkamer?

 • Nastya Ledenyova, ma 21 juli 2014 11:43 Reageer op Nastya

  Nastya

  We zijn erg blij, maar het is niet uw oorlog. Groeten uit Oekraïne.

 • Raven 63, ma 21 juli 2014 18:09 in reactie op Nastya Ledenyova Reageer op Raven

  Raven

  Nee, dat klopt. En we willen er ook mee in gezogen worden, Nastya.

 • Plicht Eer, ma 21 juli 2014 11:10 Reageer op Plicht

  Plicht

  Beste ....

  Voor de gene wie dit aan gaat. Schandalig hoe er door mensen word gereageerd op een nette brief naar onze minister van defensie!

  Ik vraag mij dan ook werkelijk af hoe u het zou vinden als u vader, moeder, broer, zus, zoon of dochter daar zou liggen. Neer gehaald met een rakket! Deze mensen horen daar niet te liggen!

  Deze mensen horen zo snel mogelijk met respect en met eer geborgen te worden om vervolgens (huiswaarts te keren).

  Deze Adjudant zet niet aan tot een gewapende actie. Je kunt defensie toevoegen aan de waarnemers ter ondersteuning. Zonder dat daarmee meteen een oorlog word ontketend.

  Ik mis betrokkenheid en saamhorigheid.

  Sleutel woorden: kordaat, veilig en snel, eer.

 • toon minten, ma 21 juli 2014 12:54 in reactie op Plicht Eer Reageer op toon

  toon

  beste,gelukkig ken ik niemand die bij deze ramp betrokken is,ik ken ook niemand van de 500 mensen die zijn omgekomen in Israel,of een van de kinderen die er elke 3 sec sterft van ellende,en de honderden mensen die verdronken en nog verdrinken in de middelandse zee,en nog tal van andere elende op deze wereld,maar nu gaat het om Nedelanders en natuurlijk heeft dit een grotere impact,maar helaas zal ook dit weer langzaam weg ebben,en Nederland draaid weer als vanouds met de rest van de wereld mee,

 • Jan Kass, ma 21 juli 2014 20:08 in reactie op Plicht Eer Reageer op Jan

  Jan

  Adjudant Marcel had beter als meneer Marcel een open brief kunnen schrijven. Ik mag toch aannemen dat een Adjudant dat ook begrijpt?

 • Plicht Eer, ma 21 juli 2014 11:08 Reageer op Plicht

  Plicht

  Beste ....

  Voor de gene wie dit aan gaat. Schandalig hoe er door mensen word gereageerd op een nette brief naar onze minister van defensie!

  Ik vraag mij dan ook werkelijk af hoe u het zou vinden als u vader, moeder, broer, zus, zoon of dochter daar zou liggen. Neer gehaald met een rakket! Deze mensen horen daar niet te liggen!

  Deze mensen horen zo snel mogelijk met respect en met eer geborgen te worden om vervolgens (huiswaarts te keren).

  Deze Adjudant zet niet aan tot een gewapende actie. Je kunt defensie toevoegen aan de waarnemers ter ondersteuning. Zonder dat daarmee meteen een oorlog word ontketend.

  Ik mis betrokkenheid en saamhorigheid.

  Sleutel woorden: kordaat, veilig en snel, eer.

 • Yana Kozyreva, ma 21 juli 2014 10:34 Reageer op Yana

  Yana

  Dank je, Marcel.

 • Frits Jansen, ma 21 juli 2014 10:06 Reageer op Frits

  Frits

  Wat doet de mening van deze "adjudant" er toe?
  De bandieten die daar de bas spelen zijn geen "pro-Russische separatisten", maar gewoon Russen, die in hu handelen de belangen van separatisten hooguit als aanleiding zien, voor een geniepige strijd van Rusland tegen Oekraïne.
  Kortom bij militaire actie komen wij als Nederland inoorlog met Rusland. Dat loopt gegarandeerd op een mislukking uit. Wie voor een zekere mislukking kiest is niet moedig maar dom.

  Eigenlijk gaat het domweg om een Russische militaire actie die bijna 200 Nederlanders het leven heeft gekost. Weliswaar was dat mischien niet het oogmerk va de Russen, maar ze hebben "willens en wetens de geenszins te verwaarlozen kans op de koop toe genomen". Dat staat voor juristen gelijk met opzet.

  Een interessante vraag is vervolgens of hierdoor niet artikel 5 va het NAVO verdrag in werking treedt: een aanval op één NAVO-lid bescouwe de NAVO landen als een aanval op of alle NAVO landen.

  Een ouderwetste oorlog tegen Rusland is onverstandig, want de Russen hebben een reusachtig leger, maar juist van Poetin kunnen we leren dat er subtielere middelen zijn. Kunnen we hem niet een koekje van eigen deeg aanbeden en Rusland ontwrichten? Daar zitten vast ook dissidente midnerheden die wel wat hulp kunnen gebruiken. Althans een argument kunnen leveren ons daar in te mengen.

  Ach, misschien is de CIA reeds aan het werk gegaan.

  Zoals vele dictators werd Poetin popuair door orde op zaken te stellen na de chaos van Jeltsin. Maar de houdbaarheid van dictators is beperkt, want ze ontsporen steevast. Poetin is over de 60 en klampt zich steeds hardhandiger vast aan de macht. Op een dag gaat dat mis.

  Ik hoop dat de EU snel een sterke buitenland-coördinator bemoemdt, stereker dan die trut Ashton. De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Sikorski is klaar voor een realistisch Ruslandbeleid. Gelukkig hebben de Polen geen Russsiche minderheid die Poetn zou knnen willen "beschermen", maar de Polen hebben natuurlijk wel ruime ervaring met de Russen.

 • Robert Berkhout, ma 21 juli 2014 09:21 Reageer op Robert

  Robert

  Moed van deze militair om zich beschikbaar te stellen voor zo'n gevaarlijke opdracht. Punt van zorg: na 20 jaar bezuinigen op defensie (1,2 % ipv 2 % van ons BBP besteed aan defensie) vraag ik me af wie of wat we kunnen sturen. 40 jaar oude tot op de draad versleten F 16's, de marine zonder lange afstand verkenningsvliegtuigen, de landmacht zonder tanks en artillerie, de speciale forces die in Mali zitten? De luchtmobiele brigade valt onder Duits commando, die geven vast geen toestemming voor inzet. Nee hoor, we wilden niet betalen voor een zelfstandig opererende krijgsmacht, hebben onze soevereiniteit uit handen gegeven en zijn dus voor recht, vrede en veiligheid afhankelijk van het buitenland. We hebben daar bewust voor gekozen, dus moeten we nu niet (willen) inzetten op eigen acties. Nederland verdient niet de inzet van Nederlandse militairen in een mision impossible.

 • Tijl Uilenspiegel, ma 21 juli 2014 09:02 Reageer op Tijl

  Tijl

  Een type dat "zelfstandig" luchtafweergeschut inzet: heel eng.

 • Wilko Dijkhuis, ma 21 juli 2014 08:56 Reageer op Wilko

  Wilko

  ongeschikt (ABOSIS 111153)

 • Andre R, ma 21 juli 2014 07:31 Reageer op Andre

  Andre

  Eerlijk gezegd.... niet zo een slecht nivo. Alleen niet onder Nederlandse vlag, maar als EU. Niet tegen de Ukraine, niet tegen de rebellen of Rusland, maar met een enorm groot goed bewapende vredesmacht enorm snel het gebied afzetten en iedereen die je probeert tegen te houden neerknallen. Iedereen die vriend wil zijn, kan natuurlijk niets anders doen dan meewerken en de rest is is in dit geval het zonlicht niet waard. Laat maar eens zien dat we een eenheid zijn en laat maar eens zien dat de EU er daadwerkelijk is voor het volk.

 • arthur gilhuys, ma 21 juli 2014 02:13 Reageer op arthur

  arthur

  Hulde aan deze ex-collega.Ook al vind ik het een beetje dom om dit verzoek zo in het openbaar te plaatsen. Er zijn zat veteranen die uit onvrede en machteloosheid hetzelfde denken, en ook willen handelen, ook uit het feit dat men dit zeker kan uitoefenen als SAR OPS. (Search&Rescue) Velen SAR missies zijn uitgevoerd door NL-SF in Afghanistan. en (zonder slachtoffers) geslaagd. Operaties die nooit publiekelijk in het openbaar zijn gekomen. Alleen hebben we met meerdere opties te maken: Dit kan in dit geval alleen onder VN of Navo vlag, en met toestemming van Oekraine. Dus met de US erbij, en hoe zal Poetin reageren? daarom denk ik dat militair ingrijpen alleen een optie kan zijn als laatste redmiddel, dus als alle mogelijkheden zijn uitgespeeld. En daar ziet het er gelukkig NU niet naar uit...Maak niet uit dat de Nederlandse bevolking wel moet beseffen dat als het ooit zover komt, in welke situatie dan ook, de beroeps soldaten en reservisten klaar staan om onze taken te doen, en dat vraagt om respect, een woord die door velen niet op te brengen is hier..

 • de Klerck, ma 21 juli 2014 23:24 in reactie op arthur gilhuys Reageer op de

  de

  Dank voor uw toelichting. Ben het met u eens dat er te weinig respect opgebracht wordt voor onze militairen. Er wordt heden ten dage veel - al dan niet bewust gekozen - onwetendheid geëtaleerd.

 • Minder McShmall, ma 21 juli 2014 01:03 Reageer op Minder

  Minder

  Srebrenica remembers...

 • Herrie vnH, ma 21 juli 2014 11:31 in reactie op Minder McShmall Reageer op Herrie

  Herrie

  Laffe opmerking in deze!!!

 • Jan Kass, ma 21 juli 2014 16:59 in reactie op Minder McShmall Reageer op Jan

  Jan

  De VN?

 • HenkJan Mielke, ma 21 juli 2014 00:49 Reageer op HenkJan

  HenkJan

  Leave no man behind...

 • Jan Willem de Boer, ma 21 juli 2014 20:11 in reactie op HenkJan Mielke Reageer op Jan Willem

  Jan Willem

  Een land als Nederland zonder militaire traditie begrijpt niets van de gedragscode van US Marines die bereidt zijn zich kapot te vechten om hun gestorven kamaraden de laatste thuisreis te garanderen om eervol begraven te worden. Als je als militair door de politiek uitgezonden wordt is dat ook datgene wat je van je brothers of arms mag verwachten.

  Deze adjudant begrijpt dat en zijn aanbod aan de minister is welliswaar nutteloos maar zeer genereus.

 • Berthold Hohenlowe, ma 21 juli 2014 00:42 Reageer op Berthold

  Berthold

  Een Adjudant Onderofficier die uitgesproken meningen begint te verkondigen komt er al ras achter dat hij bij de verkeerde werkgever zit.

 • de Klerck, zo 20 juli 2014 23:27 Reageer op de

  de

  De brief bevat enkel adviezen. Geen rebellie en ook geen oproep tot het oppakken van de wapens. Daar is dus niets mis mee. Dat zoveel mensen deze zich betrokken voelende adjudant voor demotie nomineren lijkt me ongepast.

 • Arie Roos, zo 20 juli 2014 23:15 Reageer op Arie

  Arie

  Er is natuurlijk iets van een andere insteek in deze.

  Zomaar troepen erheen sturen is zo ongeveer het domste wat je kan doen; dat escaleert meteen en niemand weet waar dat eindigt. Sowieso, het zou tijd kosten om zo'n soort operatie op te zetten, dus het is uberhaupt niet haalbaar.

  Maar ... je zou wel kunnen overleggen met de betrokkenen, dat je er bv. een Marechaussee eenheid heen wilt sturen. Dat is helemaal geen raar verzoek; er liggen per slot van rekening 193 Nederlandse lijken, en het is er nu een enorme puinhoop. Je zou dat pas doen als Ukraine, Rusland en de Separatisten ermee akkoord gaan, maar het zou een leuke inzet voor onderhandelingen zijn.

 • Biker F, zo 20 juli 2014 22:49 Reageer op Biker

  Biker

  Allereerst R.I.P. voor alle slachtofferoffers van vlucht MH17.
  Rutte, als premier van Nederland is de belangrijkste representant van de slachtoffers van vlucht MH17 en hun nabestaanden. Rutte toont lef met zijn mening tegen Obama in, om te wachten op exactere informatie wie werkelijk achter deze aanslag zit. De allereerste vraag is waarom vlucht MH17 afweek van de normale route over zuid-west Ukraine. Wie in een oorlogsgebied wat dagelijks gebombardeerd wordt de order gaf om dit vliegtuig neer te halen is de derde vraag. De tweede vraag is waar de originele copien van de verkeerstoren van Kiev zijn en of andere flight controllers op hun radar zagen of vlucht MH17 werd geescorteerd door 2 jagers of niet. Eerst de werkelijke waarheid, al is deze nog onverteerbaarder dan deze oorlogmisdaad al is met bijna 300 onschuldige personen vermoord.
  Tegenwoordig gebruiken ook militairen twitter, en forums. Zodoende bestaan er internationale forums met veel informatie over wat zich werkelijk afspeeld in conflictgebieden. In forums van www.militaryphotos.net vind ieder die moeite wil doen directere informatie dan die ons wordt voorgeschoteld. Direct van militairen in het veld, en bovendien vaak ook van tegenstrijdige landen in conflict.
  Als laatste moeten we niet vergeten dat ons huidige Europa een gekozen president van dit land heeft weten te vervangen voor een andere EU gezind vanwege en belangrijke gasleiding. Zodoende zijn wij allen door onze Europese Comissie enigzins betrokken bij deze nieuwe oorlogszone.
  Vergeten wij ook niet onze ervaringen met onze NATO bondgenoten in de Balkan; en hoe gedisciplineerde nederlandse soldaten de schuld kregen van een beslissing van NATO voorzitter Smith, welke het startschot werd voor een NATO oorlog tegen de serviers in de Balkan. Ditmaal kan de mening van onze Premier Rutte het excuus vormen voor een uitgelokte derde wereldoorlog: Obama heeft gisteren Georgia en Kosovo militaire bondgenoten buiten de NATO verklaart.

 • Julia vandeKar, zo 20 juli 2014 22:31 Reageer op Julia

  Julia

  Diep triest deze gebeurtenis.
  Maar als er een vergissing in het spel is dan zouden er allereerst knappe koppen bij elkaar moeten komen om mee te denken om vergissingen te voorkomen. Waarom kon er zo´n grote fout gemaakt worden?
  Want een soldaat die per ongeluk het verkeerde als doel ziet, dat zou niet moeten kunnen gebeuren.

 • Moon Knight, zo 20 juli 2014 22:17 Reageer op Moon

  Moon

  Sorry Marcel, we doen in Nederland alleen aan politieke missies.

 • Jonas DeRidder, zo 20 juli 2014 21:51 Reageer op Jonas

  Jonas

  Zo zullen er nog wel meer in onze krijgsmacht denken. Dat wekt weinig vertrouwen. Tijd om ons leger extra in de gaten te gaan houden. Voordat je het weet staat er een tank op het binnenhof.

 • Robert Berkhout, ma 21 juli 2014 09:28 in reactie op Jonas DeRidder Reageer op Robert

  Robert

  beste Jonas, maak je geen zorgen. Nederland heeft geen tanks. Alle krachtige militaire middelen zijn wegbezuinigd.

 • Jonas DeRidder, ma 21 juli 2014 11:23 in reactie op Robert Berkhout Reageer op Jonas

  Jonas

  Om het binnenhof te bezetten heb je aan een tank genoeg. Die hebben we nog wel ergens. Desnoods vragen we er een aan Duitsland.

  Maar serieus. Politiek en leger moeten duidelijk van elkaar gescheiden blijven. Waarbij de krijgsmacht ondergeschikt is aan het landsbestuur. Er is geen enkele reden om dat anders te willen.

 • Robert Berkhout, ma 21 juli 2014 09:35 in reactie op Jonas DeRidder Reageer op Robert

  Robert

  best Jonas, maak je geen zorgen, tanks zijn wegbezuinigd. Evenals alle andere benodigde militaire middelen die vereist zijn voor succesvolle inzet

 • Phelan Wolff, zo 20 juli 2014 21:50 Reageer op Phelan

  Phelan

  De negatieve reacties wat betreft de oproep van deze militair, die ik vanwege de het recht van de nabestaanden zeer terecht vindt, geeft aan de andere kant ook een overduidelijk beeld voor wie de strijdvaardigen in tijden van nood moeten vechten en wie dus liever egoïstisch in een schuilkelder eventueel voor zich laten sneuvelen om hun laffe hachje te redden. Ook dit is Nederland op z'n best.

  Dat deze man, gezien zijn leeftijd een ervaren militair, zijn leven eventueel zou willen opgeven ten bate van het recht, is wat mij betreft een houding die een militair zou moeten hebben om de NL burgers te beschermen of de staat te dienen, of het nu wel of niet raadzaam is in deze situatie.

 • Blits Kikker, zo 20 juli 2014 21:44 Reageer op Blits

  Blits

  Nederlandse militairen naar de Oekraïne? Onder VN vlag en met luchtsteun van de Fransen misschien?

 • Pieter Korremans, zo 20 juli 2014 21:41 Reageer op Pieter

  Pieter

  dus mijnheer de militair wil WW2 ontketenen? Militairen moeten zich niet met politiek bemoeien omdat anders dit soort machofiguren denken de oplossing te hebben in de toepassing van geweld.

 • deep blue, zo 20 juli 2014 21:38 Reageer op deep

  deep

  Zeer begrijpelijk. In functie kun je dit echter niet zeggen.
  Ik hoop dat een militaire optie niet nodig is. Ook goed dat daar tot op heden ver afstand van wordt genomen. Maar ik hoop ook dat de optie wel op tafel ligt bij een noodscenario van aanhoudende tegenwerking.

 • Joop Schouten, zo 20 juli 2014 21:34 Reageer op Joop

  Joop

  Idioot.

 • Sander VanderWal, zo 20 juli 2014 21:22 Reageer op Sander

  Sander

  En hier, lieve kijkbuiskinderen, zie je de reden maarom je nooit, maar dan ook nooit het Nederlandese leger in moet gaan. De goegemeente vind je op z'n best een vreselijke sukkel die net goed genoeg is om met slecht materiaal een of ander vaag vredesideaaltje vorm moet gaan geven.

  Maar als je als gewoon staatsburger een verzoek indient bij de Staat om de eigen staatsburgers niet de steek te laten worden ze direct volslagen hysterisch. Terwijl het voor een militair een heel normaal verzoek is, want je kijkt hiermee of de Staat het wel waard is om voor te sterven.

  Duidelijk niet dus. Klep houden en doodgaan.

 • Hein ter Meulen, zo 20 juli 2014 21:20 Reageer op Hein

  Hein

  Nare reacties van velen voor iemand die graag wat zou willen doen. Gebroken geweertje en Calimero mentaliteit. We zouden als NL best wat meer ons nek moeten durven uitsteken.

 • b Engel, zo 20 juli 2014 22:47 in reactie op Hein ter Meulen Reageer op b

  b

  Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zal dat niet jouw nek zijn.

  ..ik ruik ze al op kilometers afstand..

 • Tijl Uilenspiegel, ma 21 juli 2014 09:06 in reactie op Hein ter Meulen Reageer op Tijl

  Tijl

  Neem dienst in het vreemdelingenlegioen of i.d.

 • Raven 63, ma 21 juli 2014 18:12 in reactie op Hein ter Meulen Reageer op Raven

  Raven

  Het gebroken geweertje staat voor vrede, trouwens.
  http://www.rijnmond.nl/programmas/middag-aan-de-maas/berichten/05-11-2013/gebroken-geweertje-symbool-van-vrede

 • Jan Kass, ma 21 juli 2014 20:16 in reactie op Raven 63 Reageer op Jan

  Jan

  Juist, en dat is een lovenswaardig doel. Helaas hebben we niet geleerd dat weerbaarheid net zo belangrijk is om de vrede te kunnen bewaren.
  In die tijd heeft men ook een boodschap achter gelaten in het kader van; dit nooit meer!
  De boodschap luidt:
  "Een volk dat zijn verdediging verwaarloost zet zijn vrijheid op het spel."

 • Andrew Roberts, zo 20 juli 2014 21:16 Reageer op Andrew

  Andrew

  Masha Putina (presidents Vlad Putin daughter) resting in Holland while Russian propaganda works against EU, terrorists armed by russians killing civilians

  PLZ NL2251, Voorschoten, Krimwijk Heet

  https://pbs.twimg.com/media/Bs0XscNCYAAzq9h.jpg:large

  #MH17

 • Raven 63, ma 21 juli 2014 18:13 in reactie op Andrew Roberts Reageer op Raven

  Raven

  En wat heeft dat met het onderwerp te maken? Mag ze niet op vakantie zijn van jou?

 • Fred de Kei, zo 20 juli 2014 20:40 Reageer op Fred

  Fred

  Wat een idioot! Maar goed dat we een burger aan het hoofd van het leger hebben.

 • Anja Lodewijks, zo 20 juli 2014 20:14 Reageer op Anja

  Anja

  Militante militair dus, oftewel opgepompte macho spierballentaal.
  Als dit soort betweters niet weet waar hun grenzen liggen komt daar alleen maar narigheid van.

 • toon minten, zo 20 juli 2014 20:02 Reageer op toon

  toon

  deze meneer heeft het echte NederlandsRambo bloed,jammer dat wilders geert heet,en geen rocky,1 tm ?

 • b Engel, zo 20 juli 2014 20:48 in reactie op toon minten Reageer op b

  b

  Misschien is het een goed idee om zijn overtollige testosteron op een alternatieve manier aan te pakken.

  Ik ken nog wel iemand die een zwembad in de tuin wil.
  Met een paar dagen graven moet het lukken.

  :-)

 • Johan Stavers, zo 20 juli 2014 18:33 Reageer op Johan

  Johan

  Logisch dat z'n handen jeuken, hij weet dat hij iets kan doen...

 • Dennis Mollis, zo 20 juli 2014 19:28 in reactie op Johan Stavers Reageer op Dennis

  Dennis

  "hij weet dat hij iets kan doen..."

  En dat is?

 • Johan Stavers, zo 20 juli 2014 21:35 in reactie op Dennis Mollis Reageer op Johan

  Johan

  Er heen vliegen met voldoende manschappen en er voor zorgen dat er geen rebelcommandant meer staat te bepalen wie waar bij mag maar een Nederandse zodat er per direct lichamen terug naar Nederland kunnen komen. Maar goed, dat 'per direct' en 'zo snel mogelijk' is allang een gepasseerd station, dit duur nu al veeel te lang.

 • Gerwin van Eersel, zo 20 juli 2014 22:18 in reactie op Dennis Mollis Reageer op Gerwin

  Gerwin

  Als wraak een kleine 200 oekrainers neerknallen, of wellicht op z'n Israëlisch een kleine 20.000. Het doet niets, maar geeft de man een goed gevoel.

 • Roald Pool, zo 20 juli 2014 18:19 Reageer op Roald

  Roald

  Moedig om uzelf bloot te durven stellen aan gevaar. Veel respect daarvoor (van iemand die achter zijn computer zit te typen). Begrijpelijk en menselijk om u op te winden over de schandalen die zich voltrekken in Oost Oekraïne.

  Ik vrees alleen dat het niet verstandig is. De risico's op escalatie en het veelvoud aan slachtoffers dat daardoor kan ontstaan verdienen ook een plek in de afweging.

 • Dirk Jan, ma 21 juli 2014 12:37 in reactie op Roald Pool Reageer op Dirk

  Dirk

  Eindelijk iemand die nog redelijkheid heeft.

 • Marc Prins, zo 20 juli 2014 18:16 Reageer op Marc

  Marc

  Participatie in optima forma.

  Op het moment dat je als Nederlands staatsburger dit land verlaat ben je alle bescherming kwijt. Dat is na het gebeuren in Oekraïne wel duidelijk. Als je gelijk een kleiduif uit de lucht geschoten wordt door een handjevol randdebielen en je na een val van tien kilometer in een korenveld ligt weg te rotten; het maakt schijnbaar niet uit. Je bent tenslotte toch al dood.

  Geen enkel moment is het kennelijk in de Haagse koppen opgekomen om het leger in te zetten. Om dat Poetin zo’n gevaarlijke gek is? Zijn we bang van Poetin in zo’n geval? Wanneer je sky-clearance vraagt aan Oekraïne en de Russen laat weten dat het gebied waar het vliegtuig en vooral de mensen zijn terechtgekomen door Nederland wordt gezien als tijdelijk Nederlands/Internationaal grondgebied en indien nodig de toegang door het Nederlands leger zal worden afgedwongen wat zal Poetin dan doen? Op de Nederlandse Apache’s gaan schieten? Reken maar van niet. Hij zal zich militair absoluut afzijdig houden want compleet gek is hij niet.

  In een officiële declaratie wordt de rebellen duidelijk gemaakt dat een ieder die zich in een straal van x kilometer zich verdacht gedraagt of überhaupt beweegt het risico loopt op uitschakeling. Het eerste wat er dan gedaan moet worden is het bergen van de lichamen onder toeziend en beschermend oog van het Nederlandse leger. Is dit teveel gevraagd? Ja, dit is teveel gevraagd.

  Hoeveel gekker moet het worden voordat je als land in beweging komt? Waar zijn die Special Forces voor? Om in Afghanistan en Mali en Kongo en noem maar op prestige-geld te verdampen? Hoe zou de situatie in Oost Oekraïne zijn geweest als er daar een paar honderd Amerikaanse lijken zouden liggen? Die zouden er niet meer liggen. De Amerikanen hadden het gebied allang onder controle gehad.

  De boodschap van de Nederlandse overheid aan de burger kan niet duidelijker zijn. U bent op elkaar aangewezen want de regering is er alleen voor de regering. De participatiemaatschappij in optima forma: ook diegenen die in de problemen komen buiten de Nederlandse grens zijn op elkaar aangewezen. Op de Nederlandse overheid hoeft u niet meer te rekenen. Die is er alleen voor zichzelf en voor het buitenland. Zolang er aan prestige te winnen valt; het repatriëren van overleden landgenoten valt daar niet onder dat is wat we leren van de huidige situatie.

  Of je nu met je hele gezin met kleine kinderen in een korenveld in de Oekraïne ligt weg te rotten of niet. Jammer dan, pech gehad, de Nederlandse overheid is er niet voor u; die is er uiteindelijk als het er echt op aankomt alleen voor zichzelf. Dat maakt het gekonkel van Rutte en BuZa van de afgelopen dagen wel heel erg duidelijk. Zij zitten daar alleen maar voor zichzelf. En het mag alleen geld kosten zolang er internationaal aan prestige te winnen valt.
  Anders gezegd: zolang we voldoen aan de verwachtingen van derden. Ook dat is duidelijk. Zelf uit eigen beweging een daad stellen is er niet meer bij; daar hebben we geen belang bij als land. De bescherming van de bevolking heeft geen prioriteit.

  De krokodillentranen van deze overheid zijn er alleen maar om u zand in de ogen te strooien.

  M.J. Prins

 • Arie Roos, zo 20 juli 2014 20:59 in reactie op Marc Prins Reageer op Arie

  Arie

  [Geen enkel moment is het kennelijk in de Haagse koppen opgekomen om het leger in te zetten.]

  Ik denk het wel, maar de Haagse koppen hebben wat kennis over dat soort wilde plannen. Kennis die jij overduidelijk niet hebt.

  [Op de Nederlandse Apache’s gaan schieten?]

  Apache's ? Aha. Hoe ga je die dingen daar krijgen ? Je kan ze niet vanaf Nederland laten opereren, dus je hebt een basis in de buurt nodig. Niet verder een kilomter of 300 van de rampplek. En die basis heeft faciliteiten nodig, want een Apache is een high-tech ding, dat niet kan functioneren zonder uitgebreide ondersteuning. Die faciliteiten zijn er niet in de Ukraine, dus die zul je moeten invliegen ... als de Ukraine uberhaupt al toestaat dat je een basis van ze gaat gebruiken. En zelfs al heb je dat allemaal voor elkaar, dan nog kost het tijd om het allemaal op te zetten.

  Vervolgens ga je met die dingen vliegen, en wordt je onder vuur genomen door de separatisten; die hebben namelijk allemaal luchtdoelgeschut, en zullen de Apaches beschouwen als vijandelijke indringing.

  [In een officiële declaratie wordt de rebellen duidelijk gemaakt dat een ieder die zich in een straal van x kilometer zich verdacht gedraagt of überhaupt beweegt het risico loopt op uitschakeling.]

  Jaja ... het probleem is alleen, dat die separatisten helemaal geen duidelijke chain of command hebben. Er zullen altijd een paar gekken tussenzitten die wel gaan schieten.

  [Het eerste wat er dan gedaan moet worden is het bergen van de lichamen onder toeziend en beschermend oog van het Nederlandse leger.]

  Mooi, we gaan ze bergen. We gaan ze dus markeren, inpakken, en vervoeren naar ... waar naartoe, eigenlijk ? Om lijken te bewaren heb je koelruimtes nodig. Die kan je niet meenemen, dus je zult ergens lokaal koelruimte moeten vinden, of de lijken direct naar NL vliegen. Het eerste gaat geen succes worden, want je hebt zojuist de lokale bevolking tegen je in het harnas gejaagd. Het tweede ... hm ... waar zitten de dichtsbijzijnde vliegvelden precies ? En wie heeft die in handen ? En hoe groot is de kans dat we die mogen gebruiken ?

  Sowieso is het allemaal leuk, maar hoe gaan we die special forces daar bevoorraden ? Ze gaan munitie opmaken, daar moet je vanuit gaan, dus dat moet aangevuld worden. En ze zullen vast een paar dagen blijven, dus er moet ook eten heen. Hoe gaan je dat precies opzetten ?

  [Hoe zou de situatie in Oost Oekraïne zijn geweest als er daar een paar honderd Amerikaanse lijken zouden liggen? ]

  Precies hetzelfde, want de Amerikanen zouden tegen precies dezelfde problemen zijn aangelopen.

 • Jan Kass, zo 20 juli 2014 21:36 in reactie op Marc Prins Reageer op Jan

  Jan

  Voor de doden hoef je geen moeite meer te doen. Alleen voor de levenden. Het lijkt me dus onzinnig om zaken op de spits te drijven en meer doden en gewonden te riskeren.
  Kracht is vastberaden, gelijkmoedig, geduldig en wijs.

 • Wendy B, ma 21 juli 2014 07:36 in reactie op Marc Prins Reageer op Wendy

  Wendy

  "Hoe zou de situatie in Oost Oekraïne zijn geweest als er daar een paar honderd Amerikaanse lijken zouden liggen? Die zouden er niet meer liggen. "

  Als je met "Amerikanen" bedoelt figuren als Bush jr. dan zouden ze het gebied bombarderen en dan zouden er inderdaad geen Amerikaanse lijken meer liggen.

 • IJsbrant Bontekoe, ma 21 juli 2014 10:19 in reactie op Marc Prins Reageer op IJsbrant

  IJsbrant

  Uw verhaal lijkt sprekend op de verhalen die sommige babyboomers vertellen als ze het hebben over de manier waarop we de Grebbeberg hadden kunnen behouden en de Duitsers met hangende staarten over onze oostgrens terug te jagen.

  Net als zij vergeet u een paar dingen.
  Vergeten misschien niet, maar de door uw brein niet op te lossen problemen als niet ter zake doend opzij te schuiven, zouden komisch aandoen als de reden er achter niet zo triest was

  De manier die u aangeeft hoe een en ander uit te voeren doet mij denken aan mijn kleinzoon van 6.
  Alleen weet hij al dat indianen verhalen leuk zijn, maar verder in de praktijk geen levensvatbaarheid hebben.

  De privedetective Isaac Bell (schrijver Clive Cusler) haalt als hij in het nauw zit een tweeschots derringer uit zijn hoed.
  Grappig en leuk verhaal.

  Waarmee ik niet wil zeggen dat uw verhaal en theorie dat ook zijn.
  Nmm is daar de kwalificatie "triest" zeer wel op van toepassing.

 • Opinius Media, zo 20 juli 2014 18:04 Reageer op Opinius

  Opinius

  deze onnozele militair in kwestie begreep stomweg niet dat: het een van de velen vertrokken treinen is. Er valt m.i. nooit ergens wat te doen voor militairen.Behalve noodgebieden voorzien in hun dringende behoeftes zoals medicijnen voedsel etc der plaatselijke bevolking die om wat voor reden dan ook onder de voet van wat ook zijn gekomen.
  Maar deze man roept dat ,wat half nederland bralt.

  Daartoe moet ie nu natuurlijk nu bestraft worden.(las ik hier) man o man ,wat een bende emo-breedbeeldbanden , zo wel de militair in kwestie als de aanhijgende telegrof ,en de spindokter huppeldepup en (zo hiero.)

 • Mike Peeters, zo 20 juli 2014 18:04 Reageer op Mike

  Mike

  "Op social media wemelt het intussen van oproepen om daden in plaats van woorden."

  Goede onderbouwing ook! (cynisch bedoeld)

 • Jan de Boer, zo 20 juli 2014 18:00 Reageer op Jan

  Jan

  En de Telegraaf maar juigen. Het lijkt inderdaad 1914 wel .
  Enge krant met enge en/of domme lezers.

 • Dennis Mollis, zo 20 juli 2014 17:54 Reageer op Dennis

  Dennis

  Zo ik wist niet dat er zoveel "grinta" in het Nederlandse leger zat, hadden ze maar zulke ballen tijdens de tweede wereld oorlog of zelfs bij Sebrenica.

 • Hank Nozemans, zo 20 juli 2014 20:19 in reactie op Dennis Mollis Reageer op Hank

  Hank

  Het leger heeft de ballen wel, maar het is de leiding die het telkens weer laat afweten.

 • Mostafa Mouktafi, zo 20 juli 2014 17:52 Reageer op Mostafa

  Mostafa

  Door lege praatjes dacht adjudant Marcel dat hij kan springen tot commandant.
  Ga door wapens poesten Marcel, en laat het beleid voor wijze politici en hoge officieren.

 • Opinius Media, zo 20 juli 2014 17:41 Reageer op Opinius

  Opinius

  na ja,.de kerel mag als iedere staatsburger(die hij ook is) een verzoek indienen.Hij doet maar een end in het verlengde dom regerend testeteron ik heb niks met defensie.

  Maar wel met nobele verzoeken !
  Het stikt van de verzoeken aan den Haag .
  Zeer recent las ik hier (en alom in medialand ) een schitterend verzoek van ex premier van Agt(die niet in politieke functie - zich daarom niet kan bemoeien met besluitvormingen ? ) en evengoed de huidige premier Rutte middels een uitgebreide-onderbouwde brief deze Rutte een zeer dringend verzoek deed.tja

  Weet je wat?
  ze vegen daarmee hun gat .
  (of hoorde iemand daarop nog wat? )
  over verschil van civilicatie oost-west gesproken ,..
  ga een glas koele chardonnay nemen,zodat ik de vieze smaak even weg kan spoelen .doeggg

 • Piet deGeus, zo 20 juli 2014 17:38 Reageer op Piet

  Piet

  Een militair onderknuppeltje dat meent de politiek opdrachten te moeten geven moet je stante pede de strepen van het uniform trekken en naar huis sturen. Zonder recht op pensioen of uitkering.

 • Dennis Mollis, zo 20 juli 2014 20:38 in reactie op Piet deGeus Reageer op Dennis

  Dennis

  "stante pede de strepen van het uniform trekken"

  Dat heet in sommige kringen een "bad standing".

 • Piet deGeus, ma 21 juli 2014 00:01 in reactie op Dennis Mollis Reageer op Piet

  Piet

  Nee, dan moet je de plakplaatjes eraf krabben.

 • bart boenders, ma 21 juli 2014 03:06 in reactie op Piet deGeus Reageer op bart

  bart

  He, he, ben het eindelijk weer eens voor de volle 100 % eens met Piet de Geus!

 • Eric Donkaew, ma 21 juli 2014 19:35 in reactie op Piet deGeus Reageer op Eric

  Eric

  Zonder recht op pensioen of uitkering.
  ------------------------
  Maar dat vind jij sowieso al.

 • b Engel, zo 20 juli 2014 17:37 Reageer op b

  b

  Ik begrijp hem wel ... een echte patriot.
  De schat is gewoon een beetje emotioneel en naief.

  Hij wil graag helpen om de stoffelijke overschotten zsm naar Nederland over te brengen en dat is een zeer te waarderen aanbod.

  Maar het is een adjudant.
  ...en adjudanten hebben niet bepaald het karakter en intellect van een diplomaat die met veel kijk op verhoudingen en politieke tegenstellingen, schijnbaar onmogelijke zaken weet te realiseren.

  Een adjudant is over het algemeen een rauwdouwer die zijn manschappen over de toppen van de heuvels jaagt.


  ...het kan ook zijn dat hij graag een onderscheiding wil.
  een schouderklopje van de koning zit er echter niet in.

 • R van brummelen, zo 20 juli 2014 20:23 in reactie op b Engel Reageer op R

  R

  wie het leger in gaat mist intellect, daarom gaat iemand het leger in.

 • Jan Kass, zo 20 juli 2014 21:22 in reactie op R van brummelen Reageer op Jan

  Jan

  Alleen iemand met een beperkt intellect zegt dat.

 • Karel Martel, zo 20 juli 2014 17:34 Reageer op Karel

  Karel

  Weet je wat? Laten we gelijk maar WOIII beginnen. Moeten we wel al dat legermateriaal zoals tanks e.d. weer terug zien te kopen maar dan komt het ook helemaal goed.
  (jezus wat lopen er toch veel debielen rond in dit land)

 • Isis Maät, zo 20 juli 2014 17:26 Reageer op Isis

  Isis

  Vast en zeker, maatje pink.

 • Dirk Jan, zo 20 juli 2014 17:26 Reageer op Dirk

  Dirk

  Niet eens zo'n gek idee. Ik ken landen die dat allang gedaan zouden hebben, zoals Rusland bijvoorbeeld.

 • Dehnus Nörder, ma 21 juli 2014 13:07 in reactie op Dirk Jan Reageer op Dehnus

  Dehnus

  Nou nee, niet zoals Rusland, maar er mag best in overleg met Kiev besloten worden om de OVSE waarnemers, de nabestaanden en andere neutrale partijen te beschermen met militairen. Ook om toezicht te houden dat er niet met lichamen gesleept gaat worden.

  Dus niet zoals Rusland het gebied in nemen, maar wel gewoon daar zijn als bewakende en ondersteunende functie. Ook om de eerder genoemde partijen wat zekerder te laten voelen in het onderhandelen met mensen die over wapentuig beschikken terwijl zij dat niet hebben en er al eerder mensen zijn ontvoert.

  Het hoeft niet eens alleen bescherming te zijn, het Leger heeft ook genoeg Rabbijnen, Priesters, Pandits, Imams, etc in dienst om te helpen bij de begeleiding van de nabestaanden. Het is helemaal niet raar om als je met problemen zit eventjes na een van de volgende personen toe te stappen:
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_militaire_rangen_van_de_Nederlandse_Krijgsmacht#Bijzondere_functies

  Deze mensen kunnen ook de slachtoffers zeker weten wel bijstaan in die regio. Het is dus zeker niet zoals Rusland om eventjes wat "Russen te beschermen" tijdens het Landjepik.

 • Dirk Jan, ma 21 juli 2014 14:11 in reactie op Dehnus Nörder Reageer op Dirk

  Dirk

  Nee natuurlijk ook niet zoals Rusland. Ik voegde dat plaagstootje alleen maar toe omdat ik me een beetje ergerde aan de kliek Putin fanboys hier. Waarbij zij de invasie/annexatie door Rusland van een ander land (onder het mom van bescherming van etnische Russen in de Krim) blijkbaar prima vinden, maar als Nederland wat militairen zou sturen om onze mensen terug te halen, opeens een buitenproportionele oorlogshandeling vinden.
  Dat met twee maten meten stoorde me enorm.

  Uiteraard ben ik tegen oorlog, maar het wellicht afgrendelen van de crashsite door wat mariniers zou ik wel acceptabel vinden. Geen partij kiezen, alleen maar ervoor zorgen dat de OVSE onderzoekers hun werk goed kunnen doen.

 • Bernie Whistler, zo 20 juli 2014 17:26 Reageer op Bernie

  Bernie

  Als ze na afloop alle helikopters maar weer mee terug nemen, of zou de geest van Hillen ook rond de blonde haren van Hennis rondwaren?

 • ton de.vries, zo 20 juli 2014 17:24 Reageer op ton

  ton

  Denk dat MEV HENNIS van deze brief een erg warm gevoel van binnen krijgt .Want hier doet zij het voor ,morgen mag jij korporaal MARCEL bij haar op haar departement verschijnen ,waar zij je ontvang gekleed in haar YAB YUM laarzen .Dus zorg er voor dat je in volle bewapening verschijnt

 • John Ezem, zo 20 juli 2014 17:21 Reageer op John

  John

  Zou een goed idee zijn van Rusland om a.s.a.p. Oost-Ukraine te annexeren en de slachtoffers van het drama te repatrieren.

 • patrick faas, zo 20 juli 2014 19:36 in reactie op John Ezem Reageer op patrick

  patrick

  Als we de schuldigen willen berechten, moeten we inderdaad met Rusland samenwerken. Dat Rusland, in ruil voor volledige medewerking en voor inzet de schuldigen uit te leveren aan Den Haag, het gebied in de toekomst zou willen besturen, zie ik niet als een bezwaar.

 • Erwin Greven, zo 20 juli 2014 17:18 Reageer op Erwin

  Erwin

  Een gevalletje MacArthur die Truman maant om nucleaire wapens tegen China te gebruiken?
  Soms zijn politici verstandiger dan militairen.

 • Michel Reiziger, zo 20 juli 2014 17:16 Reageer op Michel

  Michel

  Hij noemt het wel een ramp en geen aanslag..dat valt dan weer mee.

 • Michel Reiziger, zo 20 juli 2014 17:13 Reageer op Michel

  Michel

  @Bert Newton, zo 20 juli 2014 16:21

  Laat hem alvast op eigen houtje vooruit gaan...waar is de tijd gebleven dat kanonnenvoer alleen bevelen opvolgen ipv maken

 • Bert Newton, zo 20 juli 2014 18:35 in reactie op Michel Reiziger Reageer op Bert

  Bert

  De emotie . . .

  Ja er is een vliegtuig vol Nederlanders neergestort in gebied gecontroleerd door ongecontroleerde milities onder de hete adem van de grote Beer. . . erger kan natuurlijk niet en eigenlijk valt er niets te doen nee, maar toch het beeld van een verloren vriend liggend in een veld ergens laat me niet los.

 • b Engel, zo 20 juli 2014 20:19 in reactie op Bert Newton Reageer op b

  b

  Vrijwel alle slachtoffers zijn gevonden en liggen in een mortuarium of worden anderzins gekoeld bewaard.

  Dus schets aub geen perverse beelden.
  Als je niet zonder kan, dan kan ik je waargebeurde gruwelbeelden beschrijven.
  Ik vermoed echter dat dit niet door de moderatie komt.
  ..wat overigens terrecht zou zijn.

  Maar misschien behoor je tot de zwaar voor hun beurt schreeuwende pro EU/USA propagandisten, die de schaamte reeds ver voorbij zijn.

 • Michel Reiziger, zo 20 juli 2014 23:07 in reactie op Bert Newton Reageer op Michel

  Michel

  @Bert Newton, zo 20 juli 2014 18:35

  Emoties...
  Ja Bert, dan vindt ik het heel heel erg dat mensen daar (om eigen belang/ media geilhedi?) misbruik van gaan maken.

  We hebben het hier over een adjudant. Een soldaat, die tijdens zijn hogere 'beroeps'opleiding uitermate goed heeft moeten leren om emotie van (radeloos) handelen te scheiden, en alleen te doen wat hem wordt opgedragen. Ik kan me niet voorstellen dat adjudant van Hemert is opgedragen om in OPEN brief op te roepen tot militaire inzet.

 • willem vandelden, zo 20 juli 2014 17:12 Reageer op willem

  willem

  Eh, wat hadden die mensen daarin het rampgebied dan moeten doen?
  Lekker de lichamen in hun tuin en op hun dak moeten lagen liggen bij 36 graden Celsius?
  Totdat ze in het Westen eindelijk eens op het idee kwamen daar massaal mensen heen te sturen?
  Want dat duurde even, he?
  Ik kan er eigenlijk niets van maken, ik vind het allemaal even erg, maar die mensen die daar wonen kan ik wel begrijpen...

 • W.J. v/d Straat, zo 20 juli 2014 17:00 Reageer op W.J.

  W.J.

  adjudant (toegevoegd officier; onderofficier)

 • n n, zo 20 juli 2014 16:53 Reageer op n

  n

  dit is een regelrechte coupe ! maar dat krijg je met een zwakke defensie minsiter en MP/WA die een pilsje drinken met een dictator.
  Geef adjudant Marcel maar niet de sleutel van het wapenkot.

 • b Engel, zo 20 juli 2014 17:51 in reactie op n n Reageer op b

  b

  Dat kan in een democratie zomaar, pardoes, anders zijn.
  Nederland kent meer dan genoeg stemvee om dit type mens aan de macht te helpen.

 • Marian Bosch, zo 20 juli 2014 16:53 Reageer op Marian

  Marian

  Die promotie tot iets meer dan adjudant zal al wel jaren op handen zijn , maar nooit gerealiseerd worden. Terecht , want dit soort onzin van een militair is toch echt benaiwend/ beantsigend.

  Stel je voor dat zo'nmallot ooit nog een keer echt wat te vertellen heeft.

  Anderzijds, wanneer we hem naar de Oost oekraine sturen , treft hij zijn gelijken : minkukels die nu opeens commandant etc zijn.

 • Beenthere Donethat, zo 20 juli 2014 16:44 Reageer op Beenthere

  Beenthere

  Adjudant is de hoogste onderofficier.

  Een militair conflict beginnen lijkt me geen optie, heel gevaarlijk zelfs. Wat levert het op? In elk geval nog veel meer doden en veel meer geweld, voordat je misschien "gewonnen" hebt.
  Zouden de slachtoffers en hun nabestaanden dit willen?

 • Godzilla de Godin, zo 20 juli 2014 16:38 Reageer op Godzilla

  Godzilla

  daarom is ie adjudant en geen officier.

 • Raven 63, zo 20 juli 2014 18:57 in reactie op Godzilla de Godin Reageer op Raven

  Raven

  Ik adviseer DEMOTIE tot soldaat derde klas. Als dat bestaat. DOM DOM DOM DOM.

 • Optel Som, zo 20 juli 2014 16:36 Reageer op Optel

  Optel

  De kop dekt de goede inhoud van adjudant niet. Ik begrijp zijn frustratie volkomen. Even los van de uitvoerbaarheid. We sturen militairen naar Mali maar laten wel 193 vermoordde Nederlanders in de steek. Tja...

 • n n, zo 20 juli 2014 16:26 Reageer op n

  n

  Militairen horen zich niet met de politiek te bemoeien, maar ze moeten er dienstbaar aan zijn.

 • Bert Newton, zo 20 juli 2014 16:21 Reageer op Bert

  Bert

  En van Hemert heeft natuurlijk helemaal gelijk.
  Ik ga een blokje om.

 • Jan B, zo 20 juli 2014 16:19 Reageer op Jan

  Jan

  Nog een gek. Meteen degraderen/ontslaan want militairen hebben zich niet met de politieke besluitvorming te bemoeien.

 • Bert Newton, zo 20 juli 2014 16:19 Reageer op Bert

  Bert

  Na 4 dagen is er nog volstrekt geen duidelijkheid voor de nabestaanden.
  Een optie is de lichamen van de gevallenen nog steeds liggen te rotten in het veld na 4 dagen in de hitten, eventueel ontdaan van creditcard.
  Rutte heeft keihard gefaald en weet u wat, laat het maar allemaal zitten het is toch al veel te laat en echte burgervader was diezelfde dag nog daarheen gegaan desnoods met gevaar voor eigen leven maarjah Rutte is natuurlijk onvervangbaar daar in het torentje!

 • Raven 63, zo 20 juli 2014 18:59 in reactie op Bert Newton Reageer op Raven

  Raven

  Wat willen we?
  ANTWOORD
  Wanneer willen we dat?
  NU ONMIDDELLIJK
  Wat willen we?
  OPLOSSINGEN
  Wanneer willen we dat?
  ONMIDDELLIJK

 • Jan Kass, zo 20 juli 2014 16:19 Reageer op Jan

  Jan

  Daarom ben je Adjudant, Marcel. En gelukkig maar. Houdt je bezig waar je je bezig moet houden en laat politiek over aan politici.

 • Tanja Guevara, zo 20 juli 2014 16:17 Reageer op Tanja

  Tanja

  gekkie

 • Vierbijvijf Inch, zo 20 juli 2014 16:17 Reageer op Vierbijvijf

  Vierbijvijf

  "A.s.a.p." Hoe zielig. Geen idee hoe hoog een adjudant is maar veel herseninhoud heb je er blijkbaar niet voor nodig.

 • Tom Molenaar, zo 20 juli 2014 16:15 Reageer op Tom

  Tom

  Niet gepast. Ik snap de sentimenten, maar als de adjudant zich werkelijk volledig bewust zou zijn van de commandostructuur dan had hij deze brief niet openbaar gemaakt, maar privé doorgestuurd.
  Disciplinaire maatregelen zouden inderdaad geschikt zijn.

 • bart boenders, zo 20 juli 2014 16:13 Reageer op bart

  bart

  Mijn hemel, is een brief van een militair ook al nieuws?

 • Tim Tim, zo 20 juli 2014 16:10 Reageer op Tim

  Tim

  Mooi..

 • Jacques Schmitz, zo 20 juli 2014 16:08 Reageer op Jacques

  Jacques

  Mag ik ook eens een Engelse term gebruiken: WTF!!?? Adjudant Marcel blijf in je kazerne en hou je mond. Of mag het leger inmiddels op eigen houtje een oorlog beginnen? Zou het kunnen zijn dat het leger braaf moet doen wat het parlement bedenkt? Zo gaat dat toch in onze parlementaire democratie. En dat de Telegraaf meteen aan de kant staat te juichen en olie op het vuur gooit, verbaast me niks, maar is van hetzelfde laken een pak.

 • patrick faas, zo 20 juli 2014 16:08 Reageer op patrick

  patrick

  Doe maar. Ga maar. Laat maar eens zien dat het Nederlandse leger geleerd heeft van zijn fouten. Wie weet komen we zo van ons trauma af en herstelt het onze reputatie. Alleen moeten we geen oorlog uitlokken tussen GOS en NAVO, dus verklaar slechts Donetsk de oorlog en probeer de Russen aan onze kant te krijgen.

 • willem vandelden, zo 20 juli 2014 16:04 Reageer op willem

  willem

  Mafkees, denk jij in je waan van een adjudant bij de Nederlandse landmacht serieus het te kunnen opnemen tegen Poetin en de zijnen?
  Wat had je in gedachten?

  Het ontketenen van WO3, waarbij Nederland in elk geval als verliezende partij uit de strijd komt?
  Doe een beetje rustig, hoewel ik je opwinding begrijp en hoewel ik ook zelf behoorlijk kwaad ben, maar dit gaat hem niet worden en niets opleveren.

  Kalmte en overleg doen het in situaties als deze ECHT beter.

 • Bert Newton, zo 20 juli 2014 18:00 in reactie op willem vandelden Reageer op Bert

  Bert

  WO3 komt daar niet van, helaas wel Nederlandse soldaten die zullen sneuvelen bij het terughalen van onze mensen, echte helden zouden het zijn, ECHTE HELDEN. Maar zo zijn we niet meer, we zitten lekker voor de buis met het rietje richting onze koude cola en het huis lekker warmgestookt maar dan niet met bio/hout uit het bos, als het duurzaam zou zijn zou het nog OK zijn maar het lijkt geeneens meer duurzaam op welke manier dan ook. Wat zijn we een watjes geworden terwijl onze Leider de ene geschokte toestand op de andere stapelt en Alexander zijn met nog een hikje een bloemetje legt voor de nabestaanden, wat was het toch gezellig samen dat WK he!

  Poetin wilt gewoon zijn natteDroomEmperium uitbreiden, niet er bewust een TsjernobylEmperium van maken. Hij heeft 1 aspect waar ik wel respect voor heb en dat is 'IMPACT', een term die de persoon ook altijd gebruikte die ik verloren heb bij de crash, Rutte zou haar blogs moeten lezen en terug komen als een vent.

 • bart boenders, ma 21 juli 2014 03:11 in reactie op Bert Newton Reageer op bart

  bart

  Sneuvelen hoort bij het beroep van soldaat ; daar worden ze voor opgeleid.

 • b Engel, ma 21 juli 2014 09:36 in reactie op bart boenders Reageer op b

  b

  Nee, je wordt juist opgeleid om dat zo goed mogelijk te voorkomen.

  Sneuvelen kan je nml. het beste zonder opleiding.

 • patrick faas, zo 20 juli 2014 18:59 in reactie op willem vandelden Reageer op patrick

  patrick

  Het ontketenen van WO3 wil niemand. We moeten Rusland en Oekraïne allebei te vriend houden en slechts onze pijlen richten op Donetsk. Zodra de schuldigen vastzitten in Den Haag, kan het opstandige gebied a. terugvallen aan Oekraïne, b. deel worden van Rusland of c. een onafhankelijke vredesmacht krijgen. Die beslissing kunnen we uitstellen tot na de overwinning, net als na WOII. Maar een geallieerde strijd tegen de opstandelingen, met Rusland aan onze kant, moet weer mogelijk zijn en biedt de beste kansen voor iedereen, behalve Donetsk.

  Met oog op een geallieerde strijd is het onverstandig om Rusland nu zo vijandig te benaderen.

 • Hank Nozemans, zo 20 juli 2014 20:21 in reactie op patrick faas Reageer op Hank

  Hank

  "We moeten Rusland en Oekraïne allebei te vriend houden "
  Dat hoeft dus helemaal niet. Op een bepaald moment moet je opstaan voor jezelf en je lot in eigen handen nemen.

 • patrick faas, zo 20 juli 2014 21:53 in reactie op Hank Nozemans Reageer op patrick

  patrick

  Beste Hank Nozemans,
  We hebben het over oorlog. Totaler Krieg tegen iedereen is strategisch niet zo verstandig. Bovendien mag ons belang (berechting va de schuldigen) geen wereldoorlog veroorzaken.

 • Hank Nozemans, ma 21 juli 2014 16:15 in reactie op patrick faas Reageer op Hank

  Hank

  Er is een wereld van verschil tussen totaler krieg en een gerichte aktie.

 • willem vandelden, di 22 juli 2014 09:05 in reactie op Hank Nozemans Reageer op willem

  willem

  WIJ willen eventueel een gerichte actie, Poetin wil misschien als antwoord daarop wel een totaler Krieg.
  Dat laatste zou me niet eens verbazen, hij is er klaar voor.

 

Reageren

Top 10 Populair

Scroll naar boven Scroll naar boven