Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De Bolero van Ravel is nu écht van iedereen

  •  
30-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1056 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2016-04-30 om 23.02.09
Bijna negentig jaar nadat hij voor het eerst werd gespeeld in de Parijse Opera, is het zondag zover: dan komen de rechten vrij die rusten op de wereldberoemde Franse balletmuziek van Ravel, de Bolero, uit 1928.
De Bolero werd door Ravel geschreven voor danseres Ida Rubinstein. En hoewel de componist het stuk zelf inhoudsloos noemde, werd het wereldberoemd. De Bolero bestaat uit twee thema’s die telkens door andere instrumenten worden gespeeld. Door die trage eenvoud krijgt het stuk iets hypnotiserends waardoor je het meteen weer opnieuw wil horen.
En dat gebeurt dan ook over de hele wereld. De muziek is in vele films gebruikt, onder legio reclames te horen en door grote orkesten gespeeld. Het stuk scoort ook hoog in de top honderd van Classic FM en komt overal ter wereld voor in televisieshows en danswedstrijden. Een van de beroemdste films waar de Bolero in te horen is, is misschien wel ’10’ waarin Bo Derek en Dudley Moore de liefde bedrijven op de steeds harder aanzwellende tonen van het muziekstuk.
Lauren Petigirard van de Franse organisatie voor componisten en uitgevers (SAECEM) over de Bolero:
"We zijn gewend te zeggen dat de Bolero elke tien minuten ergens op de wereld gespeeld wordt. En omdat het muziekstuk zeventien minuten duur, speelt het dus altijd wel ergens. En de kans dat we het nu nog veel vaker gaan horen, wordt met het verlopen van de rechten alleen maar groter."
Miljoenen Volgens schattingen heeft de Bolero sinds 1960 ongeveer vijftig miljoen euro aan royalty’s opgeleverd. Zijn hele oeuvre was goed voor 400 miljoen.
Omdat Ravel in 1937 in eenzaamheid stierf, hij had geen vrouw en kinderen, gingen de rechten over naar zijn broer Edouard. Toen die in 1960 stierf, ontstond er een ingewikkelde strijd om wie de rechten zou overnemen. Vanaf morgen hoeft die strijd nooit meer gevoerd te worden, dan mag iedereen ermee doen wat hij wil.
Kijk hier de beroemde scènes uit ’10’ met Bo Derek.
Of de slotscène van de Franse film ‘Les Uns et les Autres’
En deze balletvoorstelling van Maya Plisetskaya in Brussel:
Of deze flashmob in Brazilië waar studenten van het conservatorium in Parijs ‘plotseling’ de Bolero gingen spelen.

Meer over:

kijk nou, kunst, lekker
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.